Suplementy

Předávkování multivitamínem: Může moc vitamínů uškodit?

Každý moc dobře ví, že aby byl člověk zdravý, musí ve stravě přijmout dostatek vitamínů. Tuto poučku rodiče svým dětem vštěpují už od útlého věku, a proto už i žáci na základní škole moc dobře vědí, že musí jíst dost ovoce a zeleniny. Siloví sportovci ale z mnoha důvodů sahají rovněž po doplňcích stravy, díky kterým mohou mít jistotu, že během dne přijmou skutečně dostatek všech potřebných vitamínů a minerálů. Multivitamínové doplňky jsou po právu velmi populární suplement, se kterým se v nějaké formě střetne značná část sportovců. Je ale možné, aby se člověk tímto produktem předávkoval?

V dnešním článku se podíváme na rizika spojená s nadměrným užíváním multivitamínových doplňků a vitamínů obecně. Pokud by vás zajímala problematika předávkování suplementy obecně, nepřehlédněte také naše články zaměřené na nadměrné užívání proteinu nebo třeba předávkování nakopávačem.

Co jsou vitamíny?

Všichni asi víme, že vitamíny jsou důležité pro zdraví. Jak tyto látky ale můžeme popsat? Obecně lze říct, že vitamíny jsou organické sloučeniny podílející se na nespočtu biochemických procesů v našem těle. Jsou nezbytné třeba pro metabolismus všech makronutrientů (sacharidů, tuků a bílkovin), hrají roli v tvorbě aminokyselin, mnoho vitamínů zároveň působí jako antioxidanty a v tomto výčtu bychom mohli pokračovat ještě opravdu hodně dlouho. Tyto látky jsou pro tělo esenciální, což znamená, že jsou nepostradatelné a je nezbytné je přijmout v potravě. V opačném případě jich tělo nebude mít dostatek a s tím se pojí mnoho negativních efektů.

V praxi se můžete setkat s několika typy doplňků stravy s vitamíny. První skupinou jsou suplementy obsahující pouze jeden samotný vitamín. Jejich výhodou je, že vám pomohou doplnit pouze ty látky, které skutečně potřebujete. Druhou variantou jsou multivitamínové doplňky, které obsahují kombinaci dvou nebo více vitamínů dohromady. Díky tomu můžete doplnit všechny látky v jednom produktu. Poslední skupinou jsou suplementy obsahující kromě vitamínů také minerály, které jsou pro lidské tělo rovněž nesmírně důležité. Riziko předávkování se potom samozřejmě odvíjí od toho, jaký typ doplňku užíváte.

Nepřehlédněte
Věděli jste, že z důvodu zeměpisné polohy České republiky je pro naše tělo nemožné vytvářet si vitamín D ze slunečního záření po až 6 měsíců v roce? V našem srovnání nejlepších vitamínu D vám poradíme, jakým suplementem jeho hladinu doplnit.

Potřebují sportovci vyšší dávky vitamínů?

Je všeobecně přijímaným faktem, že sportovci musí přijímat Všechny živiny ve vyšším množství než běžná populace. Důvodem je pochopitelně zvýšená fyzická zátěž a větší požadavky na výkonnost. Ze stejného důvodu není nic neobvyklého na tom, že toho siloví sportovci přes den sní mnohem více než je běžné. Jak je to ale s vitamíny? Existuje nějaká doporučená dávka vitamínů stanovená speciálně pro sportovce? Ačkoliv by se to zdálo být logické, ve skutečnosti tomu tak není. Obecně ale panuje shoda na tom, že ani sportovci by dlouhodobě neměli přijímat více než dvojnásobek doporučených dávek jednotlivých vitamínů.

V souvislosti s nadměrným užíváním vitamínů je potřeba upozornit na jednu věc. Vysoké dávky žádným způsobem nepodporují sportovní výkonnost. Je sice pravda, že jejich nedostatek se na výkonnosti projevuje negativně, opačný extrém ale v praxi nefunguje. Užívání nadměrných dávek vitamínů proto kromě potenciálních zdravotních problémů člověku vlastně nemůže nic přinést.

Vyšší dávky minerálů a vitamínů pro sportovce.
Je pochopitelné, že siloví sportovci potřebují přijmout více vitamínů než nesportující populace.

Je možné se vitamíny předávkovat?

Abychom se mohli zabývat otázkou předávkování vitamíny, musíme si nejprve udělat jasno v tom, jak se vitamíny dělí. Vitamíny rozpustné ve vodě (vitamín C a vitamíny skupiny B) totiž dokáže lidské tělo bez problému vyloučit v moči, zatímco vitamíny rozpustné v tucích (vitamíny A, D, E a K) se naopak ukládají v tukové tkáni, takže se jich tělo nedokáže tak snadno zbavit. Je proto zřejmé, že zatímco při předávkování vitamínem C nebo některým z vitamínů skupiny B vám kromě tmavšího odstínu moči a zbytečně vyhozených peněz v podstatě nic nehrozí, nadměrné užívání ostatních vitamínů může potenciálně představovat zdravotní riziko.

Je ale nutné říct, že předávkování vitamíny na základě jejich nadměrné suplementace přichází v úvahu až v momentě, kdy opravdu znatelně překročíte doporučenou denní dávku. Pokud se tak stane jednou, nemusíte si s tím příliš lámat hlavu. Bohatě stačí, když po nějakou dobu nebudete tento vitamín dávkovat a dáte tělo čas, aby jeho nadbytečné zásoby zpracovalo. Skutečný problém by nastal až ve chvíli, kdy byste nadměrně užívali vitamíny po delší dobu. V takovém případě už by samozřejmě bylo na místě kontaktovat lékaře.

Nepřehlédněte
Vitamín C je osvědčeným bojovníkem proti nachlazením a dalším sezónním nemocem, protože pozitivně ovlivňuje imunitní systém. Náš žebříček nejlepších vitamínu C vám pomůže s výběrem správného suplementu přesně pro vás.

Doporučené dávky jednotlivých vitamínů

V jakém množství by tedy měl za den člověk jednotlivé vitamíny přijmout? V případě vitamínu A se pro dospělé ženy doporučuje asi µg mcg, zatímco průměrný muž by měl přijmou asi 900 µg tohoto vitamínu. Asi nejpopulárnější je vitamín C, který si mnoho lidí okamžitě spojí s imunitou. Doporučená denní dávka pro céčko představuje asi 75 mg pro ženy a 90 mg pro muže. Otázka suplementace vitaminu D je relevantní zejména v zimních měsících, kdy v našich zeměpisných podmínkách trpí většina lidí jeho nedostatkem. Doporučená dávka činí asi 15 µg jako pro muže, tak pro ženy. Vitamín E patří mezi více opomíjené vitamíny, každý člověk by ho však měl přijmout denně ve množství odpovídající asi 15 µg. O něco složitější je to v případě vitamínu K. Mužům se ale obecně doporučuje užívat asi 120 µg a ženám 90 µg.

Asi jste si všimli, že jsme vynechali vitamín B. Důvodem je, že u jednotlivých vitamínů skupiny B se výše doporučené dávky dost liší. Z toho důvodu odkážu na náš žebříček nejlepších vitamínů B, ve kterém kromě osvědčených suplementů s b-komplexem najdete také všechny potřebné informace o tomto vitamínu včetně přehledné tabulky s doporučeným dávkováním všech jeho zástupců.

Vyvážené jídlo je zdrojem vitamínů
 Většinu vitamínů člověk zvládne přijmout ve vyvážené stravě.

Jaký multivitamín doporučujeme?

Kvalitní multivitamín musí zohledňovat, jak mezi sebou jednotlivé látky interagují. Například vitamíny A a E navzájem zhoršují vstřebatlenost jeden druhého, zatímco vitamíny K2 a D3 působí synergicky, takže navzájem svou vstřebatelnost zlepšují. Spolehlivý suplement zároveň musí obsahovat všechny vitamíny v adekvátním množství a v dobře využitelné formě. S výběrem toho správného suplementu vám pomůže naše srovnání nejlepších multivitamínových doplňků, ve kterém jsme hodnotili produkty od předních výrobců podle kvality s přihlédnutím také k jejich ceně.

Závěrečné shrnutí

Vitamíny jsou pro fungování lidského těla nepostradatelné látky, které musíme přijímat v potravě. Multivitamínové doplňky jsou efektivním pomocníkem pro sportovce, kteří mají vyšší nároky na své tělo. S ničím se to ale nemá přehánět a tyto suplementy nejsou výjimkou. I vitamíny se člověk skutečně může předávkovat, ačkoliv to není moc běžné. Riziko představují zejména vitamíny rozpustné v tucích, které se ukládají v tukové tkáni a tělo je nevylučuje v moči jako v případě vitamínů rozpustných ve vodě.

Závažné zdravotní problémy ale přichází na řadu až po dlouhodobém užívání nadměrných dávek těchto vitamínů, takže jednorázová vysoká dávka nemusí představovat žádný velký problém. Přesto se nevyplatí to s multivitamínovými doplňky přehánět. Vysoké dávky vitamínů navíc žádným způsobem nepodporují výkonnost, takže ani nedává smysl je užívat ve větším množství, než jaké doporučuje výrobce.

Pro dnešní článek je to od nás vše. S případnými dotazy se na nás ale můžete kdykoliv obrátit v komentářích pod článkem.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.