Suplementy

Kloubní výživy pod drobnohledem: Benefity, dávkování a osobní zkušenosti

V dalším článku naší série “Suplementy pod drobnohledem” si představíme doplněk, který je podle nás velmi důležitý a užívat by ho měli nejen kulturisté, ale vůbec všichni aktivní sportovci. Jak už jste z názvu nejspíš poznali, budeme si dnes povídat o kloubních výživách.

Co je to kloubní výživa

Kloubní výživa je doplněk stravy, který má za úkol chránit a vyživovat kosti, klouby, vazy a šlachy. V lidském těle se nachází přes 200 kostí a 100 kloubů a člověk na ně vyvíjí neustálý nápor, ať už těžkou manuální prací, nadváhou nebo sportem.

Užívání kloubní výživy je velmi důležité, protože pomáhá udržovat pohybový aparát zdravý a předchází tak úrazům spojeným s nadměrným zatěžováním kloubů.

K čemu je kloubní výživa určena

Užívání kloubní výživy je jedním z nejlepších způsobů, jak chránit klouby při sportovní zátěži. Je určena především pro regeneraci a ochranu kloubní tkáně a zmírnění opotřebení klubů při sportovní zátěži. Důležité je podotknout, že kloubní výživu je nutné užívat preventivně, ne až při bolestech pohybového aparátu.

Pokud vás problémy s klouby trápí již nějakou dobu, pravděpodobně vám ani kloubní výživa nepomůže a lepší bude navštívit svého lékaře.

Nejlepší kloubní výživa

Kloubní výživu je vhodné užívat zejména pokud: 

  • Sportujete na vrcholové úrovni
  • Přetěžujete nosné klouby (manuálně pracující, obézní lidé, atp.) 
  • Chcete udržet klouby zdravé a minimalizovat riziko jejich poškození do budoucna
Kloubní výživa
Kloubní výživu je dobré užívat preventivně. Nečekejte, až bude pozdě.

 

Účinky a benefity kloubní výživy

Účinky kloubní výživy se odvíjí od toho, jaký přípravek užíváte a jaké účinné látky obsahuje. Pokud ale zvolíte kvalitní kloubní výživu, ideálně s obsahem glukosaminu, chondroitinu a methylsulfonymethanu, o kterých si něco povíme za chvíli, můžete se těšit na opravdu velké množství benefitů a vysokou účinnost.

Mezi ty nejdůležitější výhody patří: 

  • Tlumení bolestivosti
  • Dobrá regenerace a ochrana kloubní chrupavky
  • Lepší tvorba kloubní tekutiny 
  • Zpomalení degenerativních procesů chrupavky
  • Výživa kloubního aparátu
  • Pozitivní ovlivnění novotvorby chrupavek 

Dávkování kloubních výživ

Ať už jste si koupili kloubní výživu jako suplement, nebo jste si namíchali vlastní podle návodu, který jsme vám dali, je velice důležité ji správně dávkovat, protože jinak nikdy nedosáhnete požadovaných výsledků.

1. Dávkování kloubních výživ obecně 

Pokud se rozhodnete užívat kloubní výživu, rozhodně doporučujeme dodržovat dávkování, které výrobce uvádí na obalu. Pouze v případě, že jste sportovci nad 100kg a doporučená dávka kloubní výživy vám nezabírá, můžete si ji upravit podle svých požadavků.  

2. Doporučené dávkování jednotlivých složek

Je asi jasné, že každá účinná složka bude mít jiné dávkování, proto si je pojďme projít ty nevýznamnější látky, které se v kloubních výživách objevují:  

Kolagen

Kolagen je velice důležitou složkou šlach a kloubů, protože má schopnost je obnovovat a udržovat je zdravé. Novotvorba kolagenu je také nezbytná pro správné zabudování vápníku do kostí.

Víte ale, jak ho užívat? Překvapivě není ani tak důležitá velikost dávky, jako správné načasování.

Jako optimální se jeví příjem kolagenu po malých dávkách, ideálně každé 2-3 hodiny. Aktivním sportovcům a lidem, kteří trpí bolestmi pohybového aparátu, doporučujeme přijmout alespoň 10 gramů. Pokud zvolíte instantní verzi, je ideální kolagen rozpustit ve vodě a průběžně ho upíjet, v případě tabletovaného kolagenu přijměte odpovídající dávku s dostatečným množstvím vody.

TIP: Víte, jak často byste měli cvičit?

 

MSM

Metylsulfonylmetan je sloučenina síry, která má nepřeberné množství účinků. Působí jako antioxidant, který čistí tělo od toxinů, zmírňuje bolesti a záněty šlach, svalů a kloubů, udržuje lesklé vlasy a čistou pleť. Mimo to vděčíme MSM i za flexibilní vazby mezi jednotlivými buňkami, což zvyšuje tkáňovou ohebnost.

Doporučená denní dávka MSM pro aktivní sportovce by měla být 1,5g až 2g.

Glukosamin sulfát

Glukosamin je bazická sloučenina, která pozitivně působí při bolestech či zánětech šlach a kloubů a velmi příznivě ovlivňuje také metabolické reakce, které v chrupavkách probíhají. Některé studie dokazují, že při dlouhodobém užívání dokáže zastavit ztrátu kloubní chrupavky, ke které dochází například při artróze.

Pro požadovaný efekt doporučujeme užívat minimálně 2g glukosaminu denně.

Pokud se chcete dozvědět více o benefitech, účincích i dávkování glukosaminu, určitě doporučujeme shlédnout toto stručné a jednoduché video od populárního Dr. Axe, který se věnuje přírodní medicíně a zdravému životnímu stylu.)

Chondroitin sulfát

Význam chondroitinu spočívá ve schopnosti vázat vodu, čímž zajišťuje správné fungování, pevnost, pružnost a odolnost chrupavky. Stejně jako glukosamin dokáže zastavit ztráty kloubní chrupavky, ke kterým dochází při artróze a podobných onemocněních.

Tato látka bohužel není vhodná pro vegetariány a vegany, neboť se získává extrakcí z chrupavek živočichů. Patří mezi pomalu působící látky, což znamená, že výsledek pocítíte nejdříve po dvou měsících užívání.

Pro správný efekt doporučujeme užívat minimálně 1g chondroitinu denně.  

3. Dávkování konkrétních produktů

Dávkování kloubních výživ je velice individuální, ale rozhodně doporučujeme se, alespoň pro začátek, držet doporučeného dávkování, které výrobce uvádí na obalu produktu. Pokud by vám ani tato dávka nevyhovovala, nebo patříte mezi sportovce s hmotností nad 100kg, je možné dávku zvětšit a přizpůsobit svým potřebám.

Dávkování Alavisu

Určitě jste si všimli, že kloubní výživa Alavis je určena původně pro koně. Sportovci ji užívají především pro to, že má velice účinné složení a (paradoxně) na rozdíl od kloubních výživ určených lidem neobsahuje zbytečná aditiva. Pokud jste si tuto kloubní výživu koupili, pravděpodobně vás zajímá, jak ji dávkovat.

Dávkování pro lidi je stejné jako pro koně, rozhodujícím faktorem je pouze hmotnost. Pro 100kg sportovce se doporučuje na prvních 14 dní jedna odměrka, poté pouze ½ odměrky. Optimální délka užívání jsou tři měsíce, poté je nutné přípravek minimálně na měsíc vysadit.

Alavis
Mezi sportovci je velmi populární Alavis, koňská výživa pro koně.

 

Jak dlouho brát kloubní výživu?

Délka užívání kloubní výživy je opět velice individuální záležitost a liší se produkt od produktu. Informace, které by měl každý výrobce uvádět na obalu produktu, je ovšem vhodné dodržovat.

Jak dávkujeme kloubní výživu my?

Naší oblíbenou a osvědčenou kloubní výživou je Alavis, který mimo jiné ovládl náš žebříček nejlepších kloubních výživ. Pokud se rozhodnete i vy užívat tento suplement, rozhodně doporučujeme se držet následujícího dávkování:

Fáze: Množství:
Iniciační fáze (1. a 2. týden) 5g – 6g
Udržovací fáze (3. až 13. týden) 2,5g – 3g
Vysazení (14. týden až 23. týden) 0g

Formy kloubních výživ

Kloubní výživy můžete, stejně jako například BCAA, o kterých byl náš minulý článek, sehnat hned v několika formách.

Mezi ty nejznámější a nejprodávanější formy patří kloubní výživy v tabletách, prášku a nebo v tekuté formě. Pojďme si je tedy představit a uvést si některé jejich výhody a nevýhody.

 

1. Kloubní výživy v prášku

V případě kloubních výživ nejsou práškové tak typické, většina lidí dává přednost spíše tabletám. Nejužívanější kloubní výživou v prášku je například Alavis.

Výhody/Nevýhody:

  • Vysoký obsah účinných látek 
  • Minimum pojiv
  • Nutnost rozmíchávat v šejkru 
  • Nutnost odměřovat

2. Kloubní výživy v tabletách 

Kloubní výživy v tabletách jsou nejčastější variantou, typickým příkladem je například Animal Flex. 

Výhody/Nevýhody: 

  • Snadné dávkování
  • K přípravě není potřeba šejkr
  • Většinou obsahují přidané látky (barviva, protispékavé látky,...)

3. Kloubní výživy v tekuté formě 

Kloubní výživy v tekuté formě nejsou na trhu příliš časté, ale pár se jich přeci jen najde. 

Výhody/Nevýhody:

  • Nepotřebujete zapíjet vodou 
  • Obvykle jsou nejlépe vstřebatelné 
  • Často obsahují minimum účinných látek

Ideální složení kloubní výživy

Pokud přemýšlíte nad koupí vlastní kloubní výživy, rozhodně je důležité vědět, co by měla v ideálním případě obsahovat.

K tomu, aby byla účinná, jsou nezbytné tři látky - chondroitin, glukosamin a metylsulfonylmetan, které jsme si popsali již výše. Pokud chcete dosáhnout maximální účinnosti, doporučujeme suplementovat ještě kyselinu hyaluronovou která tvoří základ synoviální tekutiny (kloubního maziva), tlumí nárazy v kloubech a zabraňuje degradaci chrupavky.

doplňkové suplementy
Podobně je na tom i vitamín C, který zachovává integritu kloubního spoje a aktivuje enzymy potřebné pro tvorbu kolagenu. Při bolestech kloubního aparátu přijdou vhod i omega 3 kyseliny, které potlačují zánětlivé procesy a příznivě působí na klouby a chrupavky.
Tyto tři “doplňkové” suplementy doporučujeme užívat zvlášť, neboť většina kloubních výživ žádnou z těchto látek v kombinaci s chondroitinem, glukosaminem a MSM neobsahuje. 
Omega 3
Omega 3 mohou být v boji s bolavými klouby velice účinným pomocníkem, neboť potlačují zánětlivé procesy uvnitř těla.

 

Osobní zkušenosti

Za léta aktivního sportování mám s kloubními výživami opravdu bohaté zkušenosti, ale za nejlepší a nejúčinnější kloubní výživu považuji Alavis, který má opravdu vysoký obsah účinných látek, neobsahuje zbytečné nefunkční složky (protispékavé látky, barviva, zvlhčovadla atp.) a jeho cena je opravdu skvělá, pokud vezmete v potaz, že vám celé balení vystačí na tři tříměsíční cykly. 

BCAA pod drobnohledem: Benefity, správné dávkování a vedlejší účinky

Jak vybrat tu nejlepší kloubní výživu

Pokud stále ještě nevíte, jakou kloubní výživu vybrat, rozhodně navštivte náš žebříček nejlepších kloubních výživ, ve kterém najdete ty nejlepší produkty na trhu. Nebo, jestli chcete ušetřit, můžete si kloubní výživu namíchat sami podle našeho návodu

Doufáme, že vám náš dnešní článek užívání kloubních výživ osvětlil. Pokud máte jakékoliv dotazy týkající se kloubních výživ, neváhejte se zeptat v komentářích, rádi na ně odpovíme.

Předchozí díly:

Velký test kloubních výživ (VIDEO):

 

 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (9)

Jana
Červen 13, 2018

Máte zkušenosti s výrobkem Kloubus? Je to nová kloubní výživa a chtěla bych ji vyzkoušet, informace mají na webu https://www.kloubus.cz/

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Jan Malý
Červen 13, 2018

Ahoj, Kloubus nedávno zkoušel kolega Mirek a sepsal na něj rovnou recenzi:

Kloubus: Účinnější nástupce Alavisu nebo zbytečná investice? (Recenze)

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Zuzikk
Listopad 9, 2018

Tak já radši jím lék Bayflex, s kterým mám zkušenost několik let

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Zuzikk
Březen 30, 2019

Taky Bayflex je lék, takže v každé tabletě musí být přesně to co je napsáno, v potravinovém doplňku ne. Taky ho beru řadu let.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Jan
Listopad 9, 2018

Dobry den a mela by se kloubni vyziva brat i preventivne pokud me nic neboli? A v jake davce? Taky ji cyklovat jako Alavis?

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Mirek Dvořák
Listopad 18, 2018

Ahoj Honzo,

Pravdou je, že užívání kloubní výživy preventivně je velmi důležité. Až vás totiž klouby bolí, pravděpodobně vám tyto volně prodejné přípravky příliš nepomohou. Existují samozřejmě i výjimky, ale mnoho jich není. Nejedná se o léky, tudíž nemají žádné vedlejší účinky a jejich preventivní užívání vám mohu jen a pouze doporučit. Dávkování je samozřejmě stále stejné, tedy pokud se rozhodnete užívat Alavis, rozhodně jej cyklujte podle doporučení výrobce.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Vladimír
Prosinec 8, 2018

Je naprostý nesmysl, že jen léky mají vedlejší účinky a "neléky" ne.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Mirek Dvořák
Prosinec 9, 2018

Vláďo, toto slovní spojení bylo použito v kontextu kloubních výživ, které skutečně žádné vedlejší účinky nemají. Obecně ale samozřejmě máte pravdu, že i "neléky" mohou mít vedlejší účinky!

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Tomas
Leden 30, 2019

Já preferuji Geloren HA. Vyrábí ho česká firma Contipro. Sám Jsem v té výrobě byl. Dávkování na doporučení výrobního ředitele je jako má 100 kg hříbě tj. Jedná zelatinova kostka denně. Užívám už 2 měsíce a nemůžu si vynachválit...

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)