Suplementy

Esenciální aminokyseliny (EAA) pod drobnohledem: Správné dávkování, účinky a recenze doplňků

Poslední dobou je v módě užívání produktů obsahujících esenciální nebo neesenciální aminokyseliny s tím, že si sportovci myslí, jak jim tyto přípravky rapidně zrychlí nárůst svalové hmoty. Jako by se jednalo o zlatý grál ve světě fitness. Nicméně růst svalů se přírodně nedá moc urychlit, nejdůležitější je vyvážená kombinace živin spojená se stimulujícím tvrdým tréninkem a dostatečným odpočinkem. Jen tímto způsobem dostanete kontinuální nárůst svalů, zlepšení kondice a ztrátu nadbytečných tukových zásob.

Je ale nutné podotknout, že produkty, které tyto aminokyseliny obsahují, mohou fungovat a rozhodně se v určitých případech vyplatí užívat. Jejich primárním úkolem je zabránit rozpadu svalové hmoty v době, kdy si procházíte náročnou dietou nebo těžkými tréninky, na které vaše tělo není připraveno.

Co to jsou EAA?

EAA je zkratka pro esenciální aminokyseliny. Těchto esenciálních aminokyselin máme celkem devět a řadí se mezi ně především rozvětvené aminokyseliny (známé jako BCAA - Leucin, Isoleucin, Valin). Dále v kompletní směsi EAA můžeme nalézt i aminokyseliny Lysin, Methionin, Fenylalanin, Threonin, Tryptophan a v neposlední řadě také Histidin, na který je bohužel velmi často zapomínáno a v produktech může chybět.

Aby vaše svaly rostly, je zapotřebí dostat do těla dostatečné a vyvážené množství všech esenciálních aminokyselin (neesenciální aminokyseliny si naše tělo dokáže vytvořit samo). Ovšem všechny tyto aminokyseliny najdeme v plnohodnotných bílkovinách jako je maso, vejce, protein, mléko, mléčné výrobky atd. Právě z toho důvodu není pro běžné cvičence vůbec potřeba esenciální aminokyseliny do těla dostávat uměle.

Nicméně z mého vlastního pohledu jako závodníka v kulturistice, jsou pro mě produkty EAA naprosto nezbytné a každému v přípravě mohou nemálo pomoci.

Náš tip
Při výběru EAA si dávejte pozor, aby ve složení bylo obsaženo všech 9 esenciální aminokyselin. Je velice běžné, že výrobci některé aminokyseliny vynechají, takové doplňky vůbec nedoporučujeme.

-

 

Rozdíl mezi EAA a BCAA

Zkratku BCAA jistě všichni dobře znáte. Jak už jsem zmínil před chvílí, jedná se o větvené esenciální aminokyseliny, které mají za úkol ochránit svalovou hmotu před jejím rozpadem během těžkého tréninku nebo i během vysokého kalorického deficitu.

EAA tyto větvené esenciální aminokyseliny obsahují také, ale jsou doplněny o všechny další esenciální aminokyseliny, tudíž dohromady tvoří tzv. plnohodnotnou bílkovinu. Pro tělo je proto mnohem přirozenější užívání EAA oproti BCAA. Nehledě na to, že užíváním EAA dostanete ve finále ještě mnohem lepší výsledky, vaše svaly budou lépe regenerovat a růst.

-

Správné dávkování a užívání EAA

Já osobně EAA užívám během tréninku, kdy si jednu celou dávku rozpustím například v 800 ml vody a do konce tréninku tento nápoj lehce popíjím.

Další alternativu bych viděl v užívání EAA před ranním kardiem, které provozuji nalačno (neměl jsem před ním žádné jídlo). Tímto zajistíte, že během kardia neztratíte žádné svaly a právě naopak maximalizujete ztrátu tukových zásob. 

Další vhodnou možností je užívat EAA kdykoliv během dne pro doplnění aminokyselin do těla a podpoření regenerace po tréninku. Z mého pohledu ale bohatě stačí užívat EAA během tréninku a před kardiem, nic víc není potřeba.

Náš tip
Vyzkoušeli jste už přidat sůl do svého předtréninkového shaku? Využijte tuto skvělou kombinaci společně s EAA a pocítíte samé benefity. Více se o tomto dozvíte v našem samostatném článku.

-

 

Recenze nejlepších doplňků EAA

Abych vám tady pouze nepopisoval výhody produktů s obsahem EAA a nedal vám žádné konkrétní doporučení, připravil jsem si pro vás až tři výrobky, které jsem si na vlastní kůži otestoval a o kterých vám udělám krátkou recenzi. Každý z těchto třech produktů se svým způsobem značně liší a žádný není naprosto stejný.

1. Nutriworks EAA

-

Složení

Při pohledu na složení mě na první pohled zaujal fakt, že se nejedná o kompletní směs EAA, protože se zde nachází pouze 8 esenciálních aminokyselin. Jak tomu bývá zvykem, chybí zde aminokyselina Histidin, což pro mělo bylo velkým zklamáním. Všechny ostatní aminokyseliny se zde nachází ve vysokém množství a dokonce je zde přidán i l-citrulin, který má zamezit svalové únavě během tréninku.

Produkt je dále slazen čistými ovocnými aromaty, které jsou doplněny o steviol-glykosidy, což je v dnešní době považováno za to nejšetrnější a nejpřírodnější slazení, které výrobce mohl použít.

Chuť a rozpustnost

Tropické ovoce zde bohužel není vůbec cítit. Po ochutnání jsem cítil akorát intenzivní chemický ocas a musím říct, že během tréninku mi příchuť nebyla moc příjemná. Na druhou stranu čím déle jsem finální produkt pil, tím více jsem si na tuto pachuť zvyknul.

Natural je neochucená čistá varianta, která má naprosto odpornou chuť. Po konzumaci je chuť těžko popsatelná, místama velice hořká. Je určené spíše pro silnější a otrlé jedince. Ostatní si raději kupte ochucenou verzi, protože na té si výrazne více pochutnáte.

Cena

Výrobce nabízí EAA pouze v jedné velikosti a to v balení po 500 gramů. Za balení dáte celkem 799 Kč, což vás v přepočtu vyjde 21 Kč na jednu dávku.

Cena produktu je naprosto adekvátní ke kvalitnímu EAA, ale jelikož zde není kompletní spektrum esenciálních aminokyselin, doporučíme se raději podívat po alternativách níže.

Kde koupit NutriWorks EAA nejlevněji?

2. BiotechUSA EAA

-

 

Složení

Zde jsem byl na první pohled spokojený, protože jsem ve složení konečně našel kompletní směs EAA (tedy celkem všech 9 esenciálních aminokyselin). Tyto aminokyseliny jsou zároveň doplněny i o jednu neesenciální aminokyselinu, v tomto případě se jedná o L-glutamin. Ten je zde obsažen celkem v 25% produktu, tudíž je zde zastoupen ve velkém množství, počítejte s tím.

Dále jsou v produktu použity blíže nespecifikované aromata (pravděpodobně se jedná o umělá aromata) a jako sladidlo je zde použita sukralóza. Jedná se o bezpečné, velmi rozšířené sladidlo, které se v dnešní době používá takřka do všeho.

Chuť

Příchuť Kiwi-Lime byla veliké zklamání. Hned během prvního doušku byl cítit chemický ocas, který byl doprovázený kyselým podtónem. Upřímně jsem příchuť vyzkoušel pouze jednou, protože byla tak špatná, že mi během tréninku akorát bylo špatně od žaludku, proto ji nikomu nedoporučuji. Další příchutě zatím bohužel nemám otestované.

Zhodnocení

BiotechUSA EAA si můžete pořídit v 350g balení za 499 Kč, kdy vás jedna dávka vyjde celkem na 16 Kč. Na první pohled se může zdát, že EAA od BiotechUSA jsou levnější než ostatní, ale nepřehlížejte fakt, že v těchto EAA je z 25% obsažen L-glutamin, který tu vlastně nemá co dělat. Právě z tohoto důvodu je produkt levnější a obsah esenciálních aminokyselin je menší.

BiotechUSA EAA tedy nejsou vůbec špatnou volbou, ale musíte vybrat tu správnou příchuť. Pojďme se ale podívat na třetí a tu nejlepší možnou alternativu.

Kde koupit BiotechUSA EAA nejlevněji?

3. Mutant PVL GEAAR

-

 

Složení

GEEAr má ve složení opravdu hodně složek. Můžeme zde nalézt kompletní směs EAA všech 9 aminokyselin, které jsou zároveň doplněný i malou dávku L-argininu, který dopomáhá k tomu, aby se aminokyseliny efektivněji dostaly do krve. Pro lepší absorbci je zde přidaný i extrakt z černého pepře tedy tzv. Bioperine, který zlepšuje absorbci nutrientů až o 25%.

Dále zde nalezneme i kvalitní směs celkem sedmi elektrolytů, což je velký plus pro tvrdě pracující svaly. Během tréninku elektrolyty ztrácíme převážně pocením, a toto je skvělý způsob jak je zpětně doplnit.

V neposlední řadě jako bonus ve složení nalezneme i přidání hořčíku v kvalitní chelátové formě, přidání kokosové vody pro hydrataci a také přidání mořské soli pro maximalizaci svalové pumpy.

EAA jsou slazeny přírodními ochucovadly. Jsou zde použita přírodní barviva typu betakaroten nebo červená řepa. Jako hlavní sladidlo je zde použita zdravotně nezávadná sukralóza, která je doplněná o přírodní steviol-glykosidy.

Chuť

Příchuť Tiger's Blood mi přišla velice zajímavá, protože se jedná o směs příchutí melounu, kokosu, jahody a maliny. Musím říct, že žádnou z těchto složek jsem zde nedokázal 100% identifikovat, nicméně finální chuť nebyla vůbec špatná, ba naopak. Příchuť není nijak přeslazená, ani není přehnaně výrazná, tudíž pro konzumaci během tréninku je to naprostý ideál.

Zhodnocení

Doplněk Mutant gEAAr se prodává v 378g balení za 649 Kč. V tomto případě vás jedna dávka vyjde celkem na 21,6 Kč. Ze všech třech testovaných produktů si myslím, že tento z nich vychází cenově nejlépe, protože obsahuje mnohem více než jen komplexní směs esenciálních aminokyselin. Dostanete k tomu i parádní směs sedmi elektrolytů, směs látek podporujících absorbci a mnohem více.

Kde koupit Mutant gEEAr nejlevněji?

-

Závěrečné hodnocení a doporučení

Vyplatí se investovat do výrobků EAA? Jak jsem již nastínil v samotném úvodu, vše závisí na tom, co od produktu očekáváte. Záleží na vašich cílech, jídelníčku a na vašem životním stylu.

Zjednodušeně řečeno, pro běžné cvičence jsou EAA i BCAA naprosto zbytečná koupě. Tyto doplňky sice fungují, ale pouze v určitém směru. Na druhou stranu pro profesionální sportovce či závodníky je to skvělý produkt, který pomůže jak v regeneraci, tak v nárůstu svalové hmoty.

A pokud bych měl vybrat vítěze ze tří testovaných EAA doplňků, bude jím rozhodně GEEAR od Mutant PVL. Za tu cenu se jedná skutečně o kvalitní a nutričně nabitý produkt, kterým jsem byl velmi mile překvapen.

Předchozí díly:

 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (3)

Jan
Listopad 1, 2020

Dobrý den, díky za super články. Chtěl jsem se zeptat na názor nebo dát třeba podnět pro zajímavou recenzi na značku suplementů nutrilite.? 🙂

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
Martin Sojka
Listopad 1, 2020

Výborná recenze. Bohužel autor si velmi nešťastně vybral příchuť Biotech Eaa. Příchuť lemon ice tea je naprosto nejchutnější suplement, který jsem kdy ochutnal. Dokázal bych ho pít pořád. Doporučuji vyzkoušet.

Mutant Eaa vyzkouším - velmi jsem si oblíbil jejich Mutant Pro Whey cookies and cream.

Souhlasím(+4)
Nesouhlasím(0)
Jan Malý
Listopad 2, 2020

Martine, díky. Další příchutě na tvé doporučení vyzkoušíme :)

Souhlasím(+4)
Nesouhlasím(0)