Protein&Co CFM Whey Protein 80 – Nekorunovaný král proteinů? (Recenze)

Naposledy upraveno: 12. listopadu 2020

Protein od značky Protein&Co získává čím dál větší popularitu. Jedná se o cenově dostupný syrovátkový koncentrát, podobně jako tomu známe od výrobců MyProtein nebo GymBeam. U nich jsme ale zatím bohužel nenašli žádný protein, který bychom i přes nízkou cenu rádi doporučili. Především kvůli pochybnému složení.

Jak je tedy na tom syrovátkový protein Whey 80 od Protein&Co? Dokáže konkurovat jiným ostříleným proteinům? Splnil naše očekávání? A byl skutečně tak dobrý, jak se říká?

Protein&Co CFM Whey Protein 80
Publikováno: 8. září 2020
Upraveno: 12. listopadu 2020
Autor recenze: Michal Houfek
Kategorie: Proteiny
Chuť
9.7/10
Rozpustnost
9.4/10
Stravitelnost
9.2/10
Složení
8.9/10
Cena
9.7/10
Celkové hodnocení
9.4
z 10 bodů

Výrobce Protein&Co je menší česká firma, která si zakladá na maximální kvalitě svých výrobků. Při výrobě používá jen ty nejčistší suroviny, nepoužívá žádná barviva ani konzervanty. Ve svém sortimentu má poměrně hodně výrobků, které stojí za zmínku, nicméně dnes se podíváme na jejich CFM protein, na který jsem se nemohl dočkat.

-

Složení proteinu nemá chybu

Jako zdrojem bílkovin se zde nachází teplem nedenaturovaná syrovátka zpracována metodou CFM, která zachovává veškeré bioaktivní frakce v proteinu. V proteinu nejsou použity žádná barviva, což je velké plus. Zároveň zde můžeme najít použitá aromata, u kterých ale bohužel není uvedeno, zda se jedná o aromata umělá či přírodní.  U čokoládového příchutě tradičně objevíme použité i kakao, které dodává na autentičnosti finálního výrobku. 

Glycin je v proteinu použit hlavně z důvodu dochucování produktu. Na vyžádání nám výrobce poskytl informaci, že použitý Glycin je získán pomocí fermentace, tedy přírodně. Je proto vhodný i pro vegany. Je nutno navíc zmínit, že přidaná aminokyselina glycin mírně pozmění kompletní aminokyselinové spektrum finální bílkoviny, nicméně změny jsou minimální.

Dále zde byl použit slunečnicový lecitin namísto více častého lecitinu sójového. V dnešní době se spíše přikláníme k názoru, že slunečnicový lecitin je lepší než lecitin sójový právě z důvodu kontroverznosti sóji a jejímu vlivu na estrogen v těle. Zároveň je ale nutno podotknout, že v takto malém množství pro nás sója není žádný způsobem špatná a tak je ve výsledku jedno, zda je v proteinu obsažen lecitin sójový, či slunečnicový.

Protein je slazen sukralózou, tedy bezkalorickým sladidlem, které je pro lidské tělo bezpečné a nezpůsobuje žádné zažívací potíže, ani nadměrné zadržování vody, jak se mnohdy říká.

Pro zachování nízké ceny zde akorát nenajdeme žádné trávicí enzymy pro podporu vstřebání bílkoviny. To je jediný rozdíl oproti dražším a prémiovějším proteinům. Přidání probiotik do proteinu ale osobně nevidím jako velký benefit, tudíž po stránce složení není proteinu téměř co vytknout. 

-

Nutriční hodnoty

Obsah bílkovin v proteinu se pohybuje v rozmezí 75-79%. V dnešní době je to poměrně vysoká hodnota, která mě nadchla. Protein má ale na 100g zároveň také vyšší množství sacharidů, které sahají až k hodnotě 10%. Co se týče přirozeně vyskytujících se tuků, ty dosahují hodnot až 8% (v závislosti na zvolené příchuti). Tyto hodnoty jsou spíše nadprůměrné a odráží se v nich také vyšší kalorická hodnota (až 422 kcal na 100g) finálního produktu.

Drobné mínus je, že výrobce nezveřejňuje aminokyselinové spektrum svého výrobku, což je ale jen drobný detail a běžnému konzumentovi to nebude nijak překážet.

Edit 14.10.2020 - Aminokyselinové spektrum je na oficiálních stránkách výrobce již zveřejněno.

-

-

Rozpustnost i stravitelnosti proteinu jsou bezchybné

30g proteinu jsem rozmíchal v 200 ml vody dle doporučení výrobce, přičemž konzistence finálního nápoje byla jemně krémová. Protein napěnil jen minimálně, pěna odpadla během pár vteřin.

Ani s rozpustností proteinu jsem nezaznamenal žádné problémy, směs se rozpustila během okamžiku, protein nevytvořil žádné hrudky a byl plně instantní.

Náš tip
Při přidání proteinu do ovesné kaše vzniká hodně vodová konzistence, buďte proto opatrnější pokud máte rádi husté ovesné kaše a přidejte méně vody.

-

Jaká příchuť nás nejvíce zaujala?

Příchuť byla jedna z primárních věcí kvůli kterým jsem protein chtěl vyzkoušet. Výrobce nám sliboval nezapomenutelný chuťový zážitek a já už dlouhou dobu neměl žádný protein, na kterém bych si vyloženě pochutnal. Proto jsem se rozhodl vyzkoušet tuto méně známou značku a musím říct, že mě velmi příjemně překvapila. Dovolím si uvést, že se jedná o ten chuťově nejlepší protein, jaký jsem kdy ochutnalZde přináším zhodnocení jednotlivých příchutí:

  • Višeň (9,5/10) mě popravdě při prvním ochutnání příliš nechutnala, ale s odstupem času mi chutnala více a více. Během doby, než jsem si celý višňový shake stačil plně vychutnat, byl prázdný a já se na této příchuti stal rázem prakticky závislý. Příchuť bych přirovnal k mléčnému višňovému shaku, který není vůbec přeslazený a chuť je opravdu přirozená.
  • Pistácie (9/10) byla ze všech příchutí od této značky nejslabší, ale přesto ji řadím mezi nejlepší pistáciové proteiny, jaké jsem kdy měl. Protein není opět nijak přeslazený a chuť je velmi přirozená, při prvním ochutnání je cítit jemná pistáciová příchuť doprovázená mléčným podtónem.
  • Čoko-banán (9,5/10) mě naprosto dostal. V prvním doušku cítíte intenzivní chuť banánu, ale hned poté vás čeká příjemný čokoládový podtón. Navíc protein není nijak extrémně přeslazený, ba naopak. Za mě se jedná o jeden z nejpřirozenějších čokoládovo-banánových proteinů, které jsem kdy ochutnal.
  • Čokoládové brownie (9,5/10) je naprostá bomba. Hned během prvního doušku je cítit intenzivní kakaový podtón doprovázený o mírný mléčný nádech. Příchuť je v této kombinaci dokonalá a já ji doporučuji každému milovníkovi čokoládových symfonií.
  • Lískový oříšek (10/10) mě uchvátil ze všech testovaných proteinů nejvíce. V minulosti jsem s proteiny s příchutí lískový oříšek měl špatné zkušenosti a neočekával jsem ani zde žádný velký zázrak, to jsem se ale hodně mýlil. Ihned při prvním doušku jsem ucítil jemný oříškový tón a poté v zápětí přišla nasládlá mléčná chuť. Protein je maximálně přirozený a chuťově perfektně vyvážený. Při každém dalším ochutnání jsem chtěl zkrátka víc a víc.
  • Vanilka (9,5/10) je stará osvědčená příchuť proteinů, která zkrátka funguje. Zde je vanilka propracovaná do posledního detailu a musím říci, že jsem si na vanilce takto ještě nikdy nepochutnal.
  • Jahoda (9,5/10) je další povedená příchuť společnosti Protein&Co. Protein není opět nijak přeslazený, jahodový podtón doprovázený nasládlým mléčným krémem je zde cítit velmi intenzivně. Zkušenost bych přirovnal k méně sladkému jahodovému shaku.
  • Biscuit Cookies (9,5/10) je příchuť s nádechem sušenek, která působí naprosto věrohodně. Byl jsem překvapen, jak identicky lze napodobit tato chuť v proteinu. Na můj vkus je už možná sladší, ale pokud milujete americké cookies, pravděpodobně na trhu nenajdete lepší náhradu. Na této příchuťi sem si pošmákl stejně dobře, jako u všech předchozích. Chválím a doporučuji.

-

Kdy jsem protein užíval?

Protein obsahuje rychle a lehce stravitelný syrovátkový koncentrát zpracovaný metodou CFM, je tudíž nejvhodnější pro použití po tréninku. V tento čas jsem to také používal. 

Protein je vhodný i pro užití kdykoliv během dne mezi jídly nebo jako svačina. Osobně jsem ho užíval do ovesných kaších, do jogurtů, tvarohu nebo i do palačinek.

Náš tip
Pokud chcete zažít intenzivnější chuť proteinu, přidejte více proteinové směsi nebo použijte méně vody.

-

Opravdová kvalita za pár korun

Cena proteinu je na takto kvalitní produkt velmi nízká. Na oficiálním webu výrobce stojí produkt ve dvou kilových balení necelých 700 Kč. V takovém případě vás cena na jednu dávku vyjde na 10,5 Kč. Jen málokterý výrobce dokáže srazit cenu až takhle nízko.

Myslím si, že tento produkt si může dovolit opravdu každý a upřímně kvalitou protein přesahuje mnohem známější a populárnější značky.

Kde koupit tento protein nejlevněji?

-

Závěrečné hodnocení

Vyplatí se investovat do proteinu od značky Protein&Co? Za nás jednoznačně ano. Nejen, že obstál v našem testování, on dokonce naše očekávání předčil. Protein&Co CFM Whey 80 má kvalitní složení, famózní příchutě a navíc velmi přijatelnou cenu, která nepoloží váš rozpočet.

Troufám si říct, že protein podobné kvality v této cenové relaci budete hledat pouze stěží. Pokud tedy hledáte vhodný protein po tréninku, za který nechcete dát velkou sumu, pravděpodobně jste narazili na toho správného kandidáta.

Komentáře (19)

grznárovec
Září 8, 2020

Vypadá slibne, vyzkousim. Jen skoda tech vyssich sacharidu a tuku, do diety moc neni.

Souhlasím(+8)
Nesouhlasím(-26)
Ondra
Září 9, 2020

přešel jsem z Myproteinu na Proteinaco, můžu jedině doporučit

Souhlasím(+15)
Nesouhlasím(-6)
Daniel
Září 9, 2020

Kupuji už jen tento protein, chuťově nemá konkurenci.

Vanilka a čokoláda.... TOP

Souhlasím(+16)
Nesouhlasím(-7)
honza
Září 10, 2020

aminokyselinovy spektrum je zrovna jeden z nejdulezitejsich faktoru kvality proteinu:

https://3dmusclejourney.com/protein-spiking/

ja si rad prectu vase clanky, ale fakt by bylo dobry si o tom zjistit vsechny dulezity veci a doopravdy tomu rozumet. timhle si skodite sami sobe, lidi to pak nebudou brat vazne

Souhlasím(+7)
Nesouhlasím(-10)
Michal Houfek
Září 11, 2020

Dobrý den,

máte pravdu, že aminokyselinové spektrum je jedním z předních ukazatelů kvality proteinu, nicméně v dnešní době, kdy je převážná většina proteinů zpracovaná metodou CFM, jsou aminokyselinová spektra u všech syrovátkových proteinů prakticky stejná. Zároveň se přikláním k názoru, že zveřejňování aminospektra je svým způsobem i klamání zákazníka, protože tyto údaje jsou pouze orientační, tudíž nejsou v každém balení proteinu stejné. Z mých vlastních zkušeností mohu říci že je možné, že v jednom balení naměříte například 21% BCAA a v dalším naprosto stejném proteinu naměříte například 22%, ovšem tyto údaje už výrobci nezveřejňují. Z toho vyplývá, že si tímto způsobem může každý ,,vymyslet´´ svoje vlastní aminokyselinové spektrum, které jen vloží na etiketu svého produktu a snaží se tím udělat dojem na neznalého zákazníka.

Souhlasím(+9)
Nesouhlasím(-1)
honza
Září 12, 2020

Diky za odpoved. Mate pravdu, ze to zadnej spotrebitel nepozna a ze chut, udavanej pocet bilkovin a cena vetsinou urcujou kvalitu. Uz jenom podle toho pridanyho glycinu a nezverejnyho spektra je tenhle protein podezrelej. Nemyslim to nijak spatne ani nechci delat chytraka, jenom chci, aby se nepromovaly veci, ktery nemusi bejt tak supr, jak se zdaj a melo by se o tom vedet

Souhlasím(+6)
Nesouhlasím(-4)
radek
Říjen 8, 2020

O jakym spektru mluvis? Nemyslim to ironicky, ale vazne. Moc proteinum nerozumim a pri vyheldavani tohoto mne to poslalo i sem.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Marty
Září 10, 2020

Mám vyzkoušeno a můžu jen doporučit!

Souhlasím(+4)
Nesouhlasím(-4)
Tomas
Září 23, 2020

Odporúčam spraviť recenziu na tento pordukt, lebo zatiaľ som nenašiel nič lepšie, či už podľa zloženia alebo aj chuti - https://www.amway.cz/product/121606,xs-hydrolyzed-whey-protein-powder-s-cokoladovou-prichuti#.X2tJoGhLiUk

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(-6)
Milan
Říjen 13, 2020

Jsi se zbláznil ne? Cena toho preparátu je dost přehnaná 1805 za pouhých 700 gramů. Kvalita taky nejspíš nic moc jako většina věcí ze SSA.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
David Jalovec
Září 26, 2020

Dobrý den, pod příspěvkem na tento produkt na FB jsem našel několik komentářů od lidí, kteří tvrdí, že produkt neobsahuje zdaleka tolik bílkovin, jak uvádí výrobce. Chtěl bych se zeptat, zdali byl od Vás protein testován, nebo se řídíte jen etiketou. Děkuji za odpověď

Souhlasím(+6)
Nesouhlasím(-1)
rene
Září 28, 2020

podle čeho soudíte že Myprotein a gymbeam mají pochybné složení??, máte snad výsledky rozboru v laboratoři? Jediné co jste schopni "důvěryhodně "otestovat" je rozpustnost a chuť. Nic víc. Vaše "testy" se zakládají pouze na tom co je napsáno na obalu. To jako by někdo tvrdil že auto se 100Kw je lepší než s 99Kw.

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(-4)
Svět Fitness
Září 28, 2020

Dobrý den,

podrobné zhodnocení GymBeam proteinů máme zde: https://www.svetfitness.cz/recenze/gymbeam-proteiny/

Dozvíte se tam, proč konkrétně se nám jejich složení nelíbí :-)

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(0)
Igor
Listopad 4, 2020

Mal som od gym beamu ten kvalitnejší proteín aj s tráviacim enzymami.Nakolko nemám problém s trávením mlieka, tie enzýmy mi urobili v tele taký rozruch že som vysadil akýkoľvek proteín . Som mal dokonca alergickú reakciu po použití. Po 3/4 roka rozmýšľam že skusim tento, snad bude Ok

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Unholy
Říjen 2, 2020

Tak jsem po přečtení recenze podlehl a objednal nějaké vzorky - ty jsou chuťově celkem vydařené ale velké balení "lískový oříšek" je učiněná pohroma - chutná jako zatuchlé přeslazené ořechy, v puse zůstává pachuť spáleniny. Za mě teda nejhorší protein, co jsem ochutnal ... a že jich už za 7 let bylo!

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(-1)
Petr
Říjen 18, 2020

Tak jsem dal na recenzi a objednal jsem si celkem šest příchutí. Bohužel to byla hodně velká chyba. Nevím, jestli si u vás zaplatili pozitivní recenzi, nebo jak to jinak vysvětlit, ale z šesti příchutí 5 hotová katastrofa a po proteinu mi bylo vyloženě zle (předtím jsem měl proteiny od Extrifitu, Virusu, Prom-inu, Myproteinu a nikdy žádná nevolnost ani nic). Když jsem napsal recenzi na jejich Facebook pod reklamu, tak mě během chvilky zablokovali.

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(-1)
Petr
Říjen 18, 2020

Ještě mě zarazilo, že někdy píšou o vlastní výrobě a někdy ne. Ale fotky z výroby ani nic takového nikdy nedávají. Nevíte někdo, jestli to netahají odněkud z Polska nebo bůhvíodkud? Příště si radši ty dvě stovky připlatím a koupím si osvědčenou značku.

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(-1)
Igor
Listopad 4, 2020

Zdravím. Mám na vás otázku ako na odborníka. Chcel by som aby ste porovnal dva proteíny a t.j.Natural whey od proteinaco a native whey od reflex . Zaujima má iba využiteľnosť bielkovín vzhľadom na výrobný proces. Je to na rovnako alebo ten drahší je lepší? . Ďakujem za odpoved

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Tony
Listopad 17, 2020

Já se teda připojím. Projel jsem pečlivě všechny komentáře. Protein od Protein&Co jsem tedy zkusil sám od sebe. Viděl jsem jsem na netu výhodnou akci a přestože jinak užívám 100% Whey Protein od Nutrendu, nebo Essential od Prom- In, zkusil jsem. Ochutnal jsem dvě příchutě (strawberry milkshake a bisquit cookie) a nemohu tady s některými souhlasit. Protein mi opravdu chutnal a necítil jsem nějaký rozdíl oproti těm "lepším" proteinům a rozhodně mi z proteinů nebylo zle, naopak mi přišlo, že mě zasytil na delší dobu, což je plus. Možná máte jen hodně mlsné jazýčky a citlivé žaludky, fakt nevím, ale přijde mi, že jste ochutnali úplně jiný protein, než já. Za mě rozhodně více, než v pohodě.

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(-1)