Primulus: Ten nejlepší doplněk na zvýšení testosteronu, nebo jen další nefunkční suplement? (Recenze)

Naposledy upraveno: 31. března 2020

Testosterone boostery byly z mého pohledu vždycky jen lákadla na peníze, protože zvýšit svoji geneticky danou úroveň tohoto životně důležitého anabolického hormonu je téměř nemožné. Když se mi ale naskytla možnost vyzkoušet Primulus, ze zvědavosti jsem přece jen neodolal.

Jaký tedy byl? Vyplatí se ho vyzkoušet? Zvýší testosteron doopravdy, nebo je stejný jako ostatní neúčinné testosterone boostery? Odpovědi na tyto a mnohé další otázky se dozvíte v následující recenzi.

Primulus
Publikováno: 18. prosince 2018
Upraveno: 31. března 2020
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Testosteron doplňky
Efekt
9.5/10
Kvalita použitých surovin
9.8/10
Vstřebatelnost
10.0/10
Složení
9.8/10
Cena
8.7/10
Celkové hodnocení
9.6
z 10 bodů

Ptáte se, proč jsem vlastně Primulus vyzkoušel? Ani ne tolik kvůli nadějím na zvýšení testosteronu, ale spíše díky zajímavému složení a vysoce využitelným látkám, které pro konkureční testosterone boostery nejsou příliš typické. Teď už ale zpátky k dnešnímu hodnocení.

Složení, které rozhodně nezklame

To, co je na každém doplňku vůbec nejdůležitější, je složení. A právě to mě na tomto suplementu zaujalo. Zatímco konkurenční produkty do těchto doplňků velmi často používají látky zastoupené ve formě oxidů a jiných špatně využitelných vazeb, v Primulusu najdete dokonce i vazby chelátové, které jsou naprostá špička na trhu. Kompletní složení jedné dávky tedy vypadá takto: 

  • 15,4mg zinku, který je zastoupený ve formě citronanu zinečnatého, tedy velmi dobře využitelné chelátové vazby. Tento stopový prvek patří mezi nejvíce deficientní látky našeho těla, ale zároveň je velmi důležitý- stará se o hormonální optimalizaci, zlepšuje kvalitu spánku a ovlivňuje fungování až 200 enzymů v těle. 
  • 2000 jednotek UI vitamínu D3, který je velmi důležitý pro správné fungování imunitního systému, lepší vstřebávání vápníku i normální činnost svalové soustavy.
  • 245mg hořčíku, což je nejvíce deficientní minerál v těle sportovců. Zároveň se ale podílí na více než 400 metabolických reakcí v našem organismu- mimo jiné zajišťuje syntézu bílkovin a DNA i normální fungování nervové soustavy. 
  • 2mg vitamínu B6, který slouží k urychlování chemických reakcí uvnitř buněk. Zároveň zlepšuje náladu, působí preventivně proti nervovým onemocněním a zvyšuje využitelnost hořčíku a zinku, tudíž celý produkt Primulus působí synergicky. 
  • 100mg vitamínu C, což je jeden z nejdůležitějších vitamínů v lidském těle. Hraje důležitou roli v metabolismu některých aminokyselin, čímž se podílí na syntéze kolagenu, podporuje správné fungování imunitního systému a stimuluje tvorbu bílých i červených krvinek. 
  • 5,5 μg selenu, což je velmi důležitý antioxidant bojující proti volným radikálům. Ovlivňuje obranyschopnost, stimuluje činnost jater i štítné žlázy a snižuje únavu. 
  • 350,6mg pískavice řeckého sena, které povzbuzuje trávení, zbavuje nadýmání a zároveň působí jako afrodiziakum 
  • 300mg kotvičníku zemního, který může zvyšovat hladinu luteinizačního hormonu, pozitivně ovlivňuje tvorbu energie, regeneraci i svalovou vytrvalost.
  • 10mg extraktu z černého pepře, který slouží k lepší absorpci ostatní látek 

Jaké má primulus složení?

Zvyšuje tedy Primulus testosteron? 

Když už jsme si podrobně rozebrali složení, můžeme se podívat na mé osobní zkušenosti. Je ale důležité si uvědomit, že i když Primulus označím za účinný doplněk, rozhodně od něj nemůžete čekat zázraky. Žádné extrémní výkyvy nálad, žádné akné, žádné enormní zvýšení svalové hmoty a síly. Žádný volně prodejný suplement se totiž nemůže svými účinky srovnávat s nelegálními anaboliky.

Od Primulusu tedy, stejně tak jako od žádných jiných legálních testosterone-boosterů, nemůžete čekat rapidní zvýšení testosteronu. Osobně jsem ale při užívání pocítil daleko menší únavu a rozhodně se zlepšila i kvalita mého spánku. Také pokud jde o hormonální optimalizaci, může vám Primulus pomoci. To se ale týká především starších návštěvníků posilovny. Myslet si, že dvacetiletý kluk ještě dokáže zvýšit hladinu svého přirozeného testosteronu, je hodně naivní.

Zvyšuje tedy Primulus testosteron?

Komu bych Primulus doporučil? 

Tím už se pomalu dostáváme k tomu, pro koho je vlastně Primulus určen. Z mého pohledu ho totiž ocení převážně starší cvičící muži. Užívat ho samozřejmě může kdokoliv, ale jak jsem již jednou zmínil, pro mladé cvičence se jedná o víceméně zbytečnou investici. Suplementovat ho jako multivitamín se dle mého názoru totiž příliš nevyplatí.

Obsahuje sice všechny důležité látky (hořčík, zinek, vitamín D, selen,...), ale přeci jen si stále připlácíte za produkt vytvořený primárně na zvýšení testosteronu. Pokud investujete například do Nexgenu Pro, dostanete daleko širší spektrum látek. Jeho efekt na zvýšení testosteronu ale nebude takový. Sečteno a podtrženo, pro hormonální optimalizaci skvělý produkt, pro mladé a testosteronem nabité cvičence zbytečná investice. 

o našem magazínu
Internetový magazín SvětFitness.cz byl, je a vždy bude nezávislý portál. Doporučíme vám pouze ty produkty, které bychom sami užívali a do kterých bychom sami investovali. Nepřijímáme tedy žádné sponzorské dary a nenecháme se uplácet jednotlivými výrobci.
Pokud si těchto hodnot vážíš, můžeš o našem magazínu říct svým sportovním parťákům. V článkách a recenzích se snažíme zaobírat všemi okruhy (posilování, suplementace, výživa), takže by si každý měl přijít na své.

Jak a kdy jsem Primulus užíval? 

Aby docházelo k postupnému uvolňování účinných látek, dal jsem na doporučení výrobce a užíval denní množství (2 tablety) rozložené do dvou dávek, první ráno po probuzení a druhou večer před spaním. Pokaždé jsem zapil dostatečným množstvím vody. 

Jak dávkovat Primulus

Doporučil bych tedy Primulus? 

Musím naprosto objektivně a nezaujatě říct, že mě Primulus zaujal. Jiné produkty slibující zvýšení testosteronu jsem nikdy neužíval, tudíž vás ušetřím příběhů o tom, co všechno jsem vyzkoušel a jak mi nic (až doteď, samozřejmě) skutečně nefungovalo.

Když jsem ale porovnával složení Primulus s jinými suplementy z této kategorie, jeho složení je naprosto bezkonkurenční. Společnost vystupuje sympaticky, komunikace byla naprosto bezproblémová, tudíž mohu říct, že jsem s Primulusem naprosto spokojený. A pokud přemýšlíte o vyzkoušení, rozhodně vám tento doplněk mohu doporučit!

Kde Primulus pořídit nejlevněji?

Komentáře (3)

Robert 48
Září 2, 2019

ahoj všem !! účinky zatím neznám,protože jsem dnes vyzvedával. Cena ujde , obchod, konverzace o zboží atd bomba, dárek čaj PRIMULUS - říkám jak použít a návod byl v úhledné obálce tak prostě skvělé !! Snad jen jedno mínus dezign fajn a žádná samolepka na mou motorku . :) :)

Souhlasím(+29)
Nesouhlasím(-151)
Radek
Červen 19, 2020

Dobrý den. Mohu vědět proč je Primulus na prvním místě, když je to de facto jen multivitamin? V článku není nikde, že by testosteron skutečně zvyšoval, i byť jen o 0,0001%. Ano je tam věta že Kotvičník MŮŽE (ale taky vůbec nemusí) zvyšovat produkci luteinizačního hormonů, a ten u MUŽŮ opravdu stymuluje leydigovy buňky varlat k produkci testosteronu, jenže kotvičník vůbec tělo k produkci LH stimulovat taky nemusi nebo jen v zanedbatelném množství, že to na produkci testosteronu nemá vliv. Hlavně má tento produkt ve složení, 90% látky, které má i multivitamin od nextgen pro, který má navic složení daleko širší, a zinku, vit D a magnézia má dost na to, aby se sám dal multivitamin od nextgen v tomto kontextu považovat za testosteron stimulující, ale v článku je že nebude mít takový efekt na zvýšení testosteronu jako Primulus, ale co má Primulus navíc, co by testosteron mohlo zvýšit více než multivitamin od nextgen plus zinek a magnézium od prompt in na noc? Možná snad údajně ten kotvičník??? Ale na obalu nextgen pro, dodatečně na neoriginalním přilípnutém štítků pro ČR píšou, že místo tři tablet doporučených výrobcem, doporučují dle české legislativy jen jednu tabletu denně, neumím si představit, co to udělá s člověkem, který bere tři tablety nextgen pro denně, dále navíc na noc zinek a hořčík od prompt in, k tomu, pokud má dobrého lékaře, který mu udělá testy, a protože je v dnešní době u spousty lidí vit-D snížen, dá mu skutečný vitamin D v kapkach na předpis z lékárny, a aby člověk k tomu všemu bral ještě tohle... Za den tolik zinku, magnézia a vitamínu D, který patří mezi vitamíny rozpustné v tucích, kterými se člověk může předávkovat a proto je v lékárně seženete jedině na předpis od lékaře, jinak si můžete koupit maximálně tak b-komplex s vitamínem c jako multivitamin nebo různé "prekurzory" vitamínů rozpustných v tucích, ale rozhodně ne skutečný vitamin D, ten je jen na předpis. Další věci je v jaké formě jsou v nextgenu a v Primulu ty "vitamíny D" protože jak píšu, normálně je skutečný vitamin D ke koupi jedině na předpis. Tak nevím nevím, jestli Primulus není v kombinaci s nextgen pro, zinkem a magneziem od prompt in a skutečným vitamínem D na předpis dokonce zdraví škodlivé. A brát to jen kvůli kotvičníku, který možná snad MŮŽE nepatrně zvýšit hladinu LH a tím možná i drobínek testosteron, to mi nepřijde jako moc dobrý nápad. Dle mého názoru bych zdůraznil, že je Primulus svým složením obyčejný "multivitamin" obsahující hlavně zinek, hořčík a "vit-D" a jestli to chce někdo brát kvůli kotvičníku, tak ať si ho sežene zvlášť nebo ať si alespoň dá pozor, aby s Primulusem nebral další extra doplňky, které tyto tři látky obsahují ve zvýšené míře a svému tělu ještě nějak neublížil. A proto tak nějak dost dobře nechápu, proč je Primulus s tímto složením obyčejného multivitaminu na prvním místě produktů stimulujicich testosteron.

Souhlasím(+4)
Nesouhlasím(0)
Radek
Červen 19, 2020

Omlouvám se za překlepy v názvech, samozřejmě Prom-in a Nexgen. A předem moc děkuji za odpověď a přeji všem skvělé výsledky nejen ve cvičení, ale i v životě a hlavně zdraví.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)