Suplementy

Astaxanthin pod drobnohledem: Nejsilnější přírodní antioxidant?

V dnešním článku se budeme zabývat látkou, která není nijak zvlášť populární a mnoho lidí o ní dost možná nikdy neslyšelo. Astaxanthin není ani zdaleka tak známý jako jiné antioxidanty, přestože je řazen mezi vůbec nejsilnější přírodní antioxidanty na světě. Tento karotenoid s sebou přináší nespočet zdravotních benefitů, díky kterým je považován za nesmírně pozoruhodnou látku. Jak je tedy možné, že se o něm nemluví tak často jako o antioxidantech typu vitamín C nebo třeba kurkuma? A jaké jsou jeho největší zdravotní benefity? Je bezpečné ho užívat dlouhodobě? To vše a mnohem více se dozvíte v následujících odstavcích.

Co je astaxanthin vlastně zač?

Jak už bylo řečeno v úvodu, astaxanthin je považován za jeden z nejsilnějších (ne-li vůbec nejsilnější) přírodních antioxidantů na světě. Tento karotenoid se přirozeně vyskytuje jako červené barvivo, které najdeme v různých rostlinách, ale také řasách nebo bakteriích. Najdeme ho mimo jiné v lososu, ale vysokou koncentraci astaxanthinu obsahuje i humr. Právě astaxanthin je zodpovědný za jejich typické červené zbarvení. Největší obsah astaxanthinu je ale možné najít ve sladkovodní řase Haematococcus pluvialis, která je zdrojem tohoto antioxidantu v naprosto čisté podobě.

Přestože se červené barvivo přítomné v řasách nebo rybách nemusí na první pohled zdát jako nějak zvlášť významná látka, opak je pravdou. Astaxanthin má, podobně jako většina antioxidantů, velmi příznivý vliv na celkové zdraví organismu, jelikož pomáhá tělu bojovat s oxidativním stresem způsobeným tzv. volnými radikály. O tom, jak volné radikály škodí organismu a jak antioxidanty dokáží buňky před jejich působením ochránit, se můžete více dočíst v našem srovnání nejlepších antioxidantů. Díky tomu, že astaxanthin je asi 550x silnější antioxidant než vitamín E a násobně silnější než beta karoten, vitamín C nebo koenzym Q10, jsou jeho pozitivní účinky na lidské zdraví mnohem výraznější.

Nepřehlédněte
Důležitým antioxidantem je také resveratrol. O něm se můžete dočíst více například v naší recenzi na Minus Age Resveratrol.

Jaké jsou výhody astaxanthinu?

Co ty dělá z astaxanthinu tak prospěšnou látku? V následujících odstavcích se podíváme na jeho největší zdravotní benefity.

Silné antioxidační účinky

Přestože jsme antioxidační účinky astaxanthinu už trochu načali, je vhodné jim věnovat trochu větší pozornost. Důležitou vlastností antioxidantů je jejich protizánětlivý účinek a astaxanthin v tomto směru není žádnou výjimkou. Působí protizánětlivě a díky neutralizaci volných radikálů příznivě ovlivňuje celkové zdraví organismu. Jak už bylo řečeno, jeho antioxidační účinek je navíc podstatně silnější, než je tomu u většiny ostatních antioxidantů.

Zlepšuje kvalitu pokožky

Pozitivní vliv na kvalitu pokožky sice úzce souvisí s antioxidačním působením, jelikož vrásky a další projevy stárnutí jsou často urychlovány právě působením volných radikálů, nicméně astaxanthin v tomto směru působí tak významně, že to zaslouží vlastní odstavec. Užívání astaxanthinu totiž nejenom pomáhá bojovat proti vráskám, ale zároveň chrání pokožku před škodlivým UV zářením. Jeho účinek je dokonce tak silný, že citovaná studie uvádí, že astaxanthin by mohl poskytovat kompletní ochranu před všemi kožními problémy souvisejícími s UV zářením.

Astaxanthin zdroje
Skvělým zdrojem astaxanthinu je čerstvý losos.

Chrání srdce

Onemocnění srdce zůstávají nadále jednou z předních příčin úmrtí v České republice. Astaxanthin přitom může mít na zdraví srdce příznivý účinek. Nutno podotknout, že v této oblasti se odborná veřejnost shoduje na to, že je potřeba provést více kvalitních studií pro to, aby mohly být účinky astaxanthinu jednoznačně prokázány. Vše ale nasvědčuje tomu, že i v oblasti kardiovaskulárního zdraví přináší astaxanthin významné zdravotní benefity.

Pozitivní vliv na kognitivní funkce

Velmi důležitou vlastností astaxanthinu je pozitivní vliv na kognitivní funkce starších lidí. Konkrétně v citované studii je zdůrazněn vliv astaxanthinu na paměť lidí, kteří trpí jejím zhoršením. Tato skutečnost pouze potvrzuje to, že vliv antioxidantů obecně je důležitý pro všechny věkové skupiny, neboť každému může pomoci s jeho specifickými problémy. Zatímco mladí sportovci ocení především protizánětlivé účinky antioxidantů, starší lidé budou těžit zejména z pozitivního vlivu na kognitivní funkce a ochranu srdce před nemocemi.

Podporuje plodnost

Celosvětovým problémem, kterému rozhodně není věnována taková mediální pozornost, jakou by si zasloužil, je mužská neplodnost. Statistiky totiž jasně ukazují, že procento neplodných mužů v několika posledních desetiletích stále stoupá. Astaxanthin by podle některých studií mohl mít na mužskou plodnost pozitivní vliv. Také v této oblasti je ovšem pro vytvoření jednoznačných závěrů nutné provést další kvalitní studie.

Uvedený výčet pozitiv astaxanthinu v žádném případě není konečný, nicméně v tomto článku nemáme prostor se podrobně věnovat všem. Z toho důvodu pouze pro lepší představu můžeme uvést, že se ve velkém mluví také o příznivém účinku astaxanthinu na zdraví kloubů, jeho vlivu na boj proti rakovině nebo dokonce pozitivním vlivu na sportovní výkonnost.

Na co je potřeba si dát pozor?

V obecné rovině je astaxanthin považován za bezpečnou látku. Přece jenom se běžně nachází v potravinách, které by asi nikoho nenapadlo považovat za nebezpečné. Není proto důvod bát se jeho užívání. Stejně jako s ostatními látkami je ale možné to s astaxanthinem přehnat. V takovém případě je možné, že pocítíte některé zdravotní problémy, které jsou zapříčiněny nadměrným užíváním této látky. Zpravidla se bude jednat o bolesti břicha nebo zažívací potíže. Nutno ale dodat, takové účinky můžete pociťovat po nadměrné konzumaci téměř jakékoliv látky, a nejedná se proto o nic výjimečného.

Užívání astaxanthinu může představovat problém pro lidi, kteří mají alergii na ryby nebo mořské plody. Důvod je v tomto případě celkem jednoduchý – právě v těchto potravinách se astaxanthin nejčastěji nachází. Před užívání astaxanthinu by se měly nejprve poradit se svým lékařem těhotné a kojící ženy. To platí i pro lidi, kteří užívají medikaci na regulaci tlaku.

Astaxanthin výhody
Právě astaxanthin je zodpovědný za charakteristické červené zabarvení krevet, lososa nebo třeba humra.

Užívání astaxanthinu

Pokud si lámete hlavu nad tím kdy je vhodné užívat, máme pro vás velmi jednoduchou odpověď. Astaxanthin můžete užívat kdykoliv. Výrobci suplementů často uvádí, že je vhodné jej užívat spolu s jídlem, čehož se doporučujeme držet. V přirozené formě totiž astaxanthin také přijímáte v jídle, takže kromě něj do těla dostáváte mnoho dalších látek. Co se týče denní dávky, za bezpečné je považováno užívání až 12 mg denně. Rozhodnete-li se astaxanthin suplementovat, doporučujeme držet se instrukcí výrobce, nicméně denní dávky u suplementů by tuto hranici neměly překračovat. Překročíte-li jednou doporučené dávkování, nemusíte se obávat obávat toho, že by vás čekaly nějaké opravdu silné negativní efekty, protože ty zpravidla přichází na řadu až při dlouhodobém a skutečně nadměrném užívání astaxanthinu. Přesto doporučujeme dávky, které užíváte, bedlivě sledovat.

Nepřehlédněte
Astaxanthin je přítomný mimo jiné v krillovém oleji. Ten je pro změnu cenným zdrojem omega 3 mastných kyselin. Ty nejlepší produkty kombinující v sobě sílu astaxanthinu a zdravých tuků najdete v našem srovnání nejlepších omega 3 mastných kyselin.

Jaký produkt vybrat?

Výběr ideálního suplementu může být celkem oříšek, pokud člověk přesně neví, jaké faktory je potřeba vzít do úvahy. Při výběru astaxanthinu je potřeba dbát především na čisté a kvalitní složení. Rovněž je potřeba sledovat obsah účinné látky, který by neměl být příliš nízký. Tata kritéria splňuje například Algastin Natural Astaxanthin od osvědčeného výrobce Czech Virus. Náročnější z vás ocení také BrainMax Astaxanthin BIO vyrobený z ekologicky pěstovaných vodních řas. Mimořádně kvalitním složením se může pyšnit také Now Foods Astaxanthin, který je nositelem mnoha pozitivních recenzí. Fanoušci výhodného poměru ceny a kvality bezpochyby ocení také GymBeam Astaxanthin. Přestože se výběr tak jednoduchého produktu jako je astaxanthin může zdát zcela banální, není dobré ho brát na lehkou váhu. Vždy proto vybírejte pouze produkty od výrobců, kterým věříte.

Závěrečné shrnutí

Astaxanthin je mimořádně silný antioxidant, který nabízí nespočet pozitivních vlivů na zdraví, mezi které patří například protizánětlivý účinek nebo výborný vliv na kvalitu pokožky. Stejně tak je ceněný pro svou schopnost chránit srdce před chorobami nebo zlepšovat kognitivní funkce zejména u starých lidí. V přírodě se nachází zejména v sladkovodních řasách nebo třeba v lososovi. Jeho užívání je považováno za zcela bezpečné a při dodržení doporučeného dávkování jeho suplementace nepředstavuje žádné zdravotní riziko.

K dnešnímu tématu je to od nás vše. Pokud ale máte k článku jakékoliv otázky, obraťte se na nás v komentářích.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.