Suplementy

Může protein nahradit plnohodnotné jídlo? Odpověď může být sporná

Syrovátkový protein je tím nejpopulárnějším suplementem vůbec. Jeho oblíbenost plyne zejména z toho, že obsahuje velké množství rychle stravitelných bílkovin. Naprostá většina silových sportovců ho pravidelně používá po každém tréninku, jelikož lidské tělo dokáže takto přijaté bílkoviny využít mnohem rychleji než bílkoviny přijaté ve formě masa nebo jiného jídla. Dalo by se tedy říct, že syrovátkový protein je stálou součástí jídelníčku většiny sportovců. Je ale možné použít syrovátkový protein místo jídla? Odpověď na tuto otázku není zcela jednoznačná, protože záleží na mnoha faktorech. V dnešním článku se proto na toto téma zaměříme více do hloubky a podíváme se na to, ve kterých situacích může protein nahradit normální jídlo, a ve kterých naopak nikoliv.

Nutriční hodnoty syrovátkového proteinu

Jak už bylo řečeno v úvodu, syrovátkové proteiny obsahují velké množství kvalitních bílkovin. Například jedna dávka Prom-IN Pure Performance jich obsahuje celkem 30,4 gramů. V tomto směru tedy zcela bez problému může nahradit v podstatě jakékoliv normální jídlo. Problém však může nastat v souvislosti s dostatečným příjmem ostatních nutrientů. Těch už v syrovátkových proteinech takové množství nenajdeme. Je to zcela logické, protože nízký obsah sacharidů a tuků je jednou z jejich výhod. Syrovátkové proteiny tedy s ohledem na své nutriční hodnoty mohou nahradit některá jídla, rozhodně ale nejsou vhodné k tomu, aby zcela vyřadily některé chody z vašeho jídelníčku. Vyvážená strava se musí skládat ze všech základních nutrientů, což syrovátkové proteiny samy o sobě zkrátka nesplňují.

Nepřehlédněte
S výběrem toho správného proteinu pro vaše potřeby vám pomůže naše srovnání nejlepších syrovátkových proteinů

Kdy může syrovátkový protein nahradit jídlo?

Existuje několik situací, ve kterých se vyplatí zařadit syrovátkový protein do jídelníčku. Pojďme se podívat na ty nejlepší z nich.

Protein ke snídani

Pokud ráno spěcháte do práce nebo do školy a nestíháte si připravit snídani, může vám přijít syrovátkový protein vhod. Jeho příprava zabere jenom chvilku a navíc si ho můžete vzít s sebou na cestu. Jedinou nevýhodou je nízký obsah sacharidů, které jsou po ránu potřeba pro pořádné dobití energie. Řešením může být například námi recenzovaný Czech Viruse Day Starter, který je přesně pro tento účel vyroben.

Protein místo snídaně
 Do proteinu můžete na snídani přidat například rozimxovaný banán.

Protein místo svačiny

Ohledně svačiny platí v podstatě to stejné co pro snídani. Protein je praktický zejména díky rychlé přípravě a vysokému obsahu bílkovin, nicméně trochu zaostává s obsahem potřebných sacharidů a tuků. Pokud ale na svačinu doplníte protein například o jeden kousek ovoce, tento problém hravě vyřešíte.

Protein během dne

Ačkoliv to není vždy úplně ideální, v krajních případech můžete proteinem nahradit v podstatě jakékoliv jídlo. Zpravidla se může jednat o situace, kdy přes den buď opravdu nestíháte, nebo jste v přísné fázi diety a máte speciálně sestavený jídelníček. Pokud ale proteinem nahradit například oběd, bylo by dobré zařadit do jídelníčku nějaké jiné větší jídlo odpoledne.

Kdy se naopak na protein spoléhat nevyplatí

Ačkoliv to může působit poněkud zvláštně a překvapivě, proteinem byste neměli nahrazovat jídlo po tréninku. Nechápejte mě špatně – nejlepší čas na syrovátkový protein je právě po tréninku. Po přiměřené době by ale mělo následovat komplexní jídlo obsahující nejen velké množství bílkovin, ale také dostatek sacharidů, tuků, minerálů a vitamínů. Když se vám výjimečně nepodaří najít po tréninku čas na jídlo, nebude to konec světa. Přesto by však protein neměl být to jediné, co po tréninku sníte. Potréninkové jídlo je totiž tím nejdůležitějším jídlem celého dne, a proto by mu měla být věnována také největší pozornost.

Nepřehlédněte
Voda, nebo mléko? Poradíme vám, s čím míchat protein pro maximální efekt!

Protein místo jídla by neměla být norma

Zatímco jednou za čas ničemu neuškodí, když ve spěchu jídlo nahradíte syrovátkovým proteinem, z dlouhodobého hlediska se nejedná o nejlepší nápad. V první řadě to totiž značí, že na přípravu jídla nemáte čas skoro nikdy, což je problém sám o sobě. Správná a vyvážená výživa je pro maximalizaci výsledků naprosto zásadní. Odbýt každý den snídani s tím, že si místo ní uděláte raději protein, rozhodně není dobrým řešením. Pokud si ráno nestíháte snídani připravit, nachystejte si ji už večer nebo prostě vstaňte o něco dříve. Správné stravování by však pro vás měla být priorita a v takovém případě se nesmí stát, že budete pravidelně nahrazovat plnohodnotné jídlo práškem rozpuštěným ve vodě.

protein místo jídla
V některých situacích může protein posloužit jako praktická náhrada běžného jídla.

Jak si z proteinu udělat komplexní jídlo?

Výše uvedené však nic nemění na tom, že pokud protein zkombinujete s dalšími surovinami, můžete si připravit komplexní jídlo, které vám poslouží jako nutričně vyvážená svačina či snídaně. Proteinový shake si můžete obohatit například o ovoce. Rozmixovaný banán nebo třeba lesní plody nejen nutričně obohatí váš oblíbený syrovátkový protein, ale mohou ho také skvěle dochutit. Pokud jste fanoušky zeleniny, nabízí se také možnost přidat do proteinu například špenát či jinou listovou zeleninu. Chcete-li protein obohatit také o zdravé tuky, sáhněte po avokádu, které vám z proteinového shaku udělá plnohodnotné jídlo. V neposlední řadě můžeme doporučit také ovesné vločky, které dodají potřebnou vlákninu, což se hodí zejména na snídani.

Nepřehlédněte
Ze syrovátkového proteinu si můžete připravit také proteinový pudink s chia semínky.

Fantazii se meze nekladou. Pokud si syrovátkový protein připravíte spolu s jinými ingrediencemi, výsledné smoothie bude kromě velkého množství bílkovin obsahovat také spoustu komplexních sacharidů, tuků, minerálů i vitamínů. V takovém případě už ho lze zcela jistě považovat za komplexní jídlo a není důvod, proč by nemohlo figurovat v jídelníčku jako samostatný chod.

Závěrečné shrnutí

Syrovátkový protein může v některých situacích posloužit jako náhrada běžného jídla, nemělo by to však být normou. Pokud však do proteinu přidáte například ovoce nebo ovesné vločky, výsledné smoothie lze zcela beze sporu zařadit jako plnohodnotné jídlo do jídelníčku. K proteinu jako náhradě normálního byste se neměli uchylovat pravidelně, protože z dlouhodobého hlediska nesplňuje požadavky na nutričně vyváženou stravu, kterou sportovci potřebují.

Pro dnešek je to od nás vše. Na vaše případné otázky nebo připomínky vám rádi odpovíme v komentářích pod článkem.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.