Suplementy

Kdy brát spalovače tuků? Poradíme vám!

Spalovače tuků jsou obzvláště během letních měsíců velmi populárním suplementem. Mnoho lidí si ale láme hlavu s tím, kdy je vhodné spalovače užívat. Je nejlepší dát si ho hned ráno, nebo se více vyplatí počkat a použít ho až před tréninkem? Nebo je snad lepší si ho nechat až na večerní hodiny? V dnešním článku se proto na problematiku načasování spalovačů podíváme podrobně a odpovíme na všechny důležité otázky, které vás v tomto směru mohou trápit.

Nejlepší čas na užívání spalovače tuků

Aby byl účinek spalovače co největší, je potřeba jeho užívání správně načasovat. Jednotlivé produkty se ale mohou poměrně lišit v tom, kdy je k jejich užívání ideální čas. Obecně lze říct, že spalovače je vhodné užívat ráno po probuzení. Toto pravidlo platí zejména pro spalovače s vysokým obsahem stimulantů, což je vlastně naprostá většina produktů na trhu. Stimulanty jako kofein dokáží ráno pořádně nastartovat metabolismus, čehož je dobré využít ještě před snídaní. I proto doporučuje většina výrobců užívat spalovače tuků ráno na lačno. Jedná se zároveň o nejlepší způsob, jak užívat spalovače tuků bez cvičení, tedy během dnů, na které nemáte naplánovaný žádný trénink.

Nepřehlédněte
Dokážou spalovače tuků opravdu pomoci při hubnutí? A jak vlastně fungují? Vše důležité se dozvíte v našem Fitness seriálu o neřestech.

Další možností je užívat spalovač před cvičením. Opět lze říct, že toto pravidlo platí pro spalovače se stimulanty, protože tyto látky podporují fyzickou výkonnost a před tréninkem vás pořádně nakopnou. Díky tomu ze sebe vydáte na tréninku maximum, čímž ještě umocníte jejich efekt. Dejte si ale velký pozor na to, v kolik hodin spalovač při cvičení užíváte. Pokud totiž trénujete v pozdních odpoledních hodinách (nebo dokonce večer), je lepší před tréninkem užívat pouze suplementy bez stimulantů. Vysoký obsah kofeinu a dalších látek by totiž mohl narušit váš spánkový rytmus, což by vám v konečném důsledku spíš uškodilo.

Kdy jindy se dá spalovač užívat?

Existují však případy, kdy může být vhodné užívat spalovač tuků na noc. Bude se však jednat výhradně o suplementy bez obsahu stimulantů, u kterých výrobce takové načasování doporučuje. V praxi se nejedná o moc častý jev, protože, jak už bylo řečeno, drtivá většina produktů stimulanty obsahuje. Pokud vám však takové suplementy nevyhovují, může to pro vás být lepší varianta. Další možností je užívání spalovačů před jídlem. Některé produkty totiž staví svůj účinek na tom, že snižují chuť k jídlu a navozují pocit plnosti. Opět se nejedná o moc častou variantu, setkat se s ní ale můžete. V takových případech je proto logické, že spalovač je vhodné užívat před jídlem, abyste maximalizovali jeho efekt.

Spalovače tuků s kofeinem
Spalovače tuků s kofeinem nedoporučujeme užívat před spaním ani navečer.

Držte se doporučení výrobce

Při užívání některých suplementů mají sportovci ve zvyku vnímat doporučené dávkování spíše jako orientační hodnotu. Často to v konečném důsledku nemusí představovat žádný problém, v případě spalovačů tuků je však potřeba se doporučeními výrobce skutečně řídit. Důvodem je zmiňovaný vysoký obsah stimulantů, které mohou mít v nadměrných dávkách negativní dopady na zdraví. Při předávkování spalovačem tuků je možné zaznamenat řadu nepříjemných dopadů včetně nevolnosti, zvracení, křečí v břiše, průjmu a mnoho dalšího.

Z těchto důvodů se vždy důkladně seznamte s doporučeným dávkováním a dodržujte ho. Většina spalovačů na trhu obsahuje některé stimulanty v maximálním povoleném množství, takže užívání vyšších dávek by pro vás stejně nemělo žádný pozitivní efekt. Pokud vám po užívání stimulantů není dobře nebo pokud plánujete užívat spalovač při kojení nebo těhotenství, poraďte se nejprve se svým lékařem. Ve všech případech ale bude vhodné se obloukem vyhnout spalovačům se stimulanty.

Jak vybrat nejlepší spalovač?

Vybírat ideální spalovač tuků může být poměrně náročný úkol. Všechny produkty totiž obsahují nespočet účinných látek, a je proto obtížené se v nich vyznat. S výběrem vám naštěstí pomůže naše srovnání nejlepších spalovačů tuků, ve kterém jsme podrobně rozebrali hlavní výhody a nevýhody, složení, efekt a cenu jednotlivých výrobků. Přečíst si můžete také naši podrobnou recenzi na legendární spalovač Grenade Black Ops, který se umístil na první příčce našeho velkého srovnání. Za zmínku ale stojí také recenze na Extrifit Thermogel, jež se dlouhodobě řadí mezi špičku na trhu.

Spalovač tuků výběr
Ve spalovačích může být těžké se vyznat. Zkuste náš žebříček.

Shrnutí na závěr

Ideální čas na užívání spalovačů tuků se liší zejména v závislosti na složení jednotlivých produktů. Ve většině případů je ale vhodné je používat po probuzení a před tréninkem, kdy je jejich efekt největší. Zároveň je však potřeba se řídit podle doporučení výrobce a dodržovat doporučené dávkování. V opačném případě riskujete vznik nepříjemných zdravotních problémů.

Pro dnešek je to z naší strany vše. Pokud však máte k tématu nějaké otázky, neváhejte se na nás obrátit v komentářích pod článkem.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (1)

Petr
Srpen 1, 2023

Spalovač se správně nemá užívat NIKDY!!! Jediné co tím spálíte jsou peníze v peněžence :D

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)