Suplementy

Medicinální houby 5: Coriolus pod drobnohledem

Coriolus, známý také jako Coriolus versicolor, outkovka pestrá, Trametes versicolor nebo třeba turkey tail mushroom, je dřevokazná houba rostoucí na ztrouchnivělých kmenech dřevin v mírném podnebném pásu. Přestože tato houba nedosahuje stejné popularity, jaké se mohou těšit houby jako reishi nebo polyporus, je díky svým blahodárným účinkům na zdraví běžnou součástí tradiční čínské medicíny. V dalším díle naší série o medicinálních houbách se na Coriolus podrobně podíváme.

Co je to coriolus?

Jak už bylo řečeno v úvodu, Coriolus je dřevokazná houba, což znamená, že využívá dřevo jako zdroj živin. Coriolus nejčastěji najdete odumřelých kmenech listnatých stromů a na jejich pařezech. Jeho výskyt je běžný v mírném podnebném pásu po celém světě. Není proto problém na něj narazit také v České republice, kde je běžně rozšířený. Plodnice této houby si snadno všimnete, protože se vždy nachází ve větších shlucích a mají typický půlkruhový tvar. Charakteristické je pro ně také pestré zbarvení, protože jednotlivé plodnice na sobě typicky mají několik pásů různých barev. Zajímavostí je, že s přibývajícím věkem se barva této houby mění a postupně tmavne. Coriolus je po několik tisíciletí součástí tradiční čínské medicíny. Důvodem jsou jeho blahodárné účinky na zdraví, přičemž nejvíce bývají vyzdvihovány jeho schopnosti týkající se posilování lidské imunity.

Coriolus výhody
Pro Coriolus je charakteristické jeho pestré zabarvení.

Jaké má Coriolus prokázané účinky?

U příznivých účinků Coriolu se na chvíli zastavíme. Co všechno nám vědecké studie říkají o tom, jaké benefity může Coriolus nabídnout?

Vysoký obsah antioxidantů

Coriolus obsahuje velké množství antioxidantů a flavonoidů. Antioxidanty jsou nesmírně cenným pomocníkem v boji proti volným radikálům, které mají řadu negativních dopadů na lidské zdraví. Této problematice jsme se blíže věnovali například v našem srovnání nejlepších antioxidantů, v němž jsme podrobně rozebrali jednotlivé zdravotní benefity, které antioxidanty nabízejí. Za zmínku stojí například zpomalení projevů stárnutí, protizánětlivé účinky nebo třeba předcházení mnoha nemocem.

Posiluje imunitu

Jednou z nejzajímavějších látek obsažených v Coriolu je polysacharidový peptid (PSP), jenž výrazně posiluje imunitní systém. Právě tato látka může být důvodem, proč je pro dlouhá léta Coriolus tak uznávanou medicinální houbou. Za zmínku stojí rovněž polysacharid Krestin, který má podobné účinky jako PSP.

Podporuje zdraví střevní mikroflóry

O důležitosti střevní mikroflóry jsme podrobně psali v našem článku Mikrobiom je důležitější, než si možná myslíte. Jeho správné fungování se promítá i do našeho imunitního systému, do naší schopnosti trávit potravu a dost možné také do fungování našeho mozku nebo srdce. Mikrobiom je zkrátka extrémně důležitý a v žádném případě se nevyplatí jeho roli v organismu podceňovat. Coriolus podle studií pomáhá zvyšovat hladinu některých bakterií střevní mikroflóry, konkrétně Lactobacillus a Bifidobacterium, čímž se podílí například na zmírňování projevů průjmu, dále podporuje trávení, posiluje imunitní systém nebo snižuje riziko vysoké hladiny cholesterolu.

Další benefity

Hovoří se ovšem o mnoha dalších zdravotních benefitech Coriolu. Jedním z nich je možný pozitivní účinek na sportovní výkonnost. Dále se mluví také o jeho schopnosti zlepšovat inzulínovou rezistenci nebo bojovat s bakteriemi. Není náhodou, že Coriolus po dlouhá tisíciletí patří mezi mezi houby používané v tradiční čínské medicíně. Jeho účinky byly pozorovány po nespočet generací, a pokud by žádné zdravotní benefity nenabízel, dávno by se na něj zapomnělo.

Nepřehlédněte
Medicinální houby není potřeba užívat samotné. Můžete se s nimi setkat například ve složení kávy s medicinálními houbami Blendea Supercoffee (recenze).

Vedlejší účinky a nevýhody coriolu

Coriolus je obecně považován za zcela bezpečnou houbu, u které nebyly prokázány žádné negativní účinky. Studie ukazují, že při dodržení nějakého rozumného dávkování není důvod se obávat nepříznivých dopadů na zdraví. Lze ale předpokládat, že při nadměrné konzumaci Coriolu je možné zaznamenat například průjem nebo nevolnost. To ovšem platí o úplně každé potravině.

coriolus v Česku
Na Coriolus je možné narazit také v České republice.

Jak coriolus dávkovat?

Jakého dávkování byste se tedy měli držet, pokud chcete začít Coriolus užívat? Přestože neexistuje žádné oficiálně stanovené dávkování, obecně se doporučuje užívat 1 až 3 gramy Coriolu denně. Zároveň se ale často uvádí, že je vhodné Coriolus užívat 5 dní a poté jej na dva dny vynechat. Co se týče načasování, je ideální Coriolus konzumovat na lačno. Je však možné ho přidat například do vašeho oblíbeného nápoje. Spolu s Coriolem je vhodné také zvýšit příjem vitamínu C z důvodu lepšího vstřebávání všech účinných látek.

Jaký coriolus užívat?

Po jakém produktu se vyplatí sáhnout, pokud vás Coriolus zaujal? V první řadě nedoporučujeme nezkušeným houbařům sbírat houby na vlastní pěst v lese, protože to by se vám mohlo ošklivě vymstít. Naštěstí na trhu existuje dostatek kvalitních a spolehlivých produktů, na které se můžete obrátit. Prvním z nich je BrainMax Pure Turkey Tail (Coriolus) prášek. Ten obsahuje čistý prášek z Coriolu s BIO certifikací. Snadno si ho můžete přidat například do jakéhokoliv vlažného nápoje. Pokud preferujete užívání Coriolu samostatně, bude pro vás mnohem lákavější forma kapslí, které stačí zapít vodou. V tom případě doporučujeme například Coriolus v optimální koncentraci od MycoMedica. Jedno balení obsahuje hned 90 kapslí vyrobených v České republice. Stejně tak doporučujeme BrainMax Turkey Tail (Coriolus) extrakt, který obsahuje dokonce 100 kapslí v jednom balení. Nevýhoda těchto produktů je ovšem v tom, že v porovnání s Coriolem v prášku stojí podstatně více peněz. Z hlediska účinku jim ovšem není co vytýkat.

Závěrečné shrnutí

Coriolus je jednou z nejdůležitějších medicinálních hub používaných v rámci tradiční čínské medicíny. Je ceněný zejména pro své antibakteriální účinky, podporu imunitního systému nebo třeba pozitivního účinku na mikrobiom. Přestože je možné tuto houbu najít také v České republice, doporučujeme sáhnout raději po osvědčených produktech od spolehlivých výrobců. Při dodržení doporučeného dávkování, které představuje asi 1 až 3 gramy Coriolu denně, se není potřeba bát negativních vedlejších účinků.

Pro dnešní článek je to od nás vše. V případě jakýchkoliv dotazů se na nás neváhejte obrátit v komentářích.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.