Suplementy

Medicinální houby 1: Polyporus

Polyporus umbellatus či v českém překladu choroš oříš je poměrně vzácná houba z čeledi chorošovitých, jež roste hlavně na kořenech a ve spodních částech kmenů listnatých stromů, ze kterých získává živiny. Stejně jako jiné houby je i choroš oříš po dlouhá staletí využíván v čínské tradiční medicíně pro léčbu všemožných zdravotních problémů. Dnes si proto ukážeme, co vlastně polyporus je a jaké jsou jeho účinky na lidské zdraví.

Co je to polyporus?

Polyporus umbellatus neboli choroš oříš je parazitická houba, která přežívá na kořenech či ve spodních částech kmenů starých listnatých stromů, konkrétně hlavě dubů a buků. Tu a tam ji ale můžete najít i na jiných listnatých stromech. Houba roste v trsech a při průřezu připomíná květák. Polyporus umbellatus je velice chutný a již od pradávna byl součástí asijských, ale i různých evropských receptů. V čínské medicíně je pak využíván k léčbě všemožných zdravotních problémů, o kterých si povíme dále v našem článku.

Jakmile choroš dosáhne patřičné vyzrálosti, utvoří se na jeho těle spóry, které jsou následně neseny větrem a zachytávají se ve spodních částech stromů, odkud pronikají níž do jejich kořenů. Houba má světle hnědou barvu a zvlněný klobouk propadlý směrem dovnitř. V České republice se jedná o zranitelný druh, díky čemuž byl vyřazen ze seznamu tržních hub. V některých evropských zemích je pak chráněný zákonem a v jiných je také prohlášen za ohrožený druh.

Díky jeho vzácnosti je prakticky nemožné si polyporus běžně zakoupit. Na asijských trzích se cena za kilo této houby v surovém stavu pohybuje okolo 3 000 až 5 000 Kč, nedoporučujeme však její nákup, jelikož celní úřady jsou na podobné transakce velice citlivé. Doplňky stravy z choroše se vyrábí pomocí hub z profesionálních pěstíren, díky čemuž je zajištěno, že nejsou sbírány z přírody a nedochází tak k jejich dalšímu vymycování.

Polyporus obsahuje velké množství bioaktivních látek a nachází se v něm velké množství různých minerálů a vitamínů. Je také charakteristický svým vysokým obsahem mědi a zinku, které jsou potřeba pro správné fungování našeho organismu. Mimo jiné bychom v něm také našli vysoké zastoupení bílkovin, betaglukanů, enzymů nebo provitamínu D.

 Polyporus houba

Jaké jsou druhy polyporu?

Chorošovitých hub existuje poměrně velké množství, avšak oříš je jedním z mála, která se opravdu dá jíst. I z tohoto jednoduchého důvodu jsou prakticky všechny doplňky stravy vyráběny právě z něj. Jedlé chorošovité houby je naštěstí snadné od těch nejedlých rozeznat a jakmile se podíváte na pár obrázku, nemůžete se zmýlit. V České republice se můžete setkat například s chorošem smolonohým, šupinatým nebo například chorošem zimním.

Jaké jsou prokázané účinky polyporu?

Jak jste jistě poznali již z názvu našeho článku, polyporus či choroš má prokázané diuretické účinky. Mimo to však látky v něm obsažené pomáhají předcházet či potlačovat celou řadu dalších zdravotních problémů. Na všechny jeho účinky se blíže podíváme níže.

Diuretické účinky

Jedním z nejprobádanějších účinků choroše oříše jsou jeho diuretické účinky. Díky těm dokáže podporovat správné močení, odstraňuje bolesti s ním spojené a pomáhá z těla odstraňovat přebytečnou vlhkost. Proto se používá jako podpůrný prostředek při léčbě různých otoků nebo problémů s močovými cestami.

Pomáhá při léčbě žloutenky typu B

Studie nasvědčují tomu, že polysacharidy obsažené v choroši oříši jsou účinnými pomocníky při léčbě hepatitidy typu B. Tyto polysacharidy totiž pozitivně ovlivňují činnost jater a obnovu jaterních buněk, díky čemuž je léčba žloutenky typu B efektivnější. Studií je však zatím pouze omezené množství a jistě bude třeba dalšího výzkumu.

V čínské tradiční medicíně je polyporus již po celá staletí využíván jako prostředek pro léčbu různých jaterních onemocnění, jako je cirhóza či dokonce pomáhá předcházet rakovině jater. Studií na toto téma však zatím příliš není a před stanovením jednoznačného závěru bude zapotřebí provést další výzkum.

Růst vlasů

Kromě příznivých dopadů na naše orgnány bylo pomocí výzkumů zjištěno, že polyporus umbellatus má příznivé účinky na růst a zdraví našich vlasů. Během těchto výzkumů byly izolovány celkem 4 aktivní látky, jež se na růstu vlasů podílí (konkrétně 3,4-dihydroxybenzaldehyd, acetosyriingon a polyporusteron A i B.

Zmíněná studie byla prováděna na myších a hlodavcích a k tomu, aby bylo jednoznačně možné potvrdit tyto účinky také na lidech, je zapotřebí dalšího výzkumu. Nicméně pozdější studie tyto závěry potvrzují a účinky choroše při problémech například s padáním vlasů se jeví více než slibně.

Polyporus využití a dávkování

Podpora činnosti ledvin

Polyporus je využíván jako doprovodné léčivo při terapii pyelonefritidy, nefritidy či urologických kamenů, které jsou obvykle způsobovány různými druhy bakterií. Choroš dokáže potlačovat jejich růst a dokonce je do jisté míry likviduje.

Kromě toho dokáže podpořit tvorbu steroidního hormonu aldosteronu, jenž je produkován nadledvinami a slouží k regulaci rovnováhy sodíku a draslíku v krvi. Jejich dlouhodobý nedostatek či naopak nadbytek může vyvolávat vleklé zdravotní obtíže a vést dokonce až k trvalému poškození či selhání ledvin.

Protinádorové účinky

Některé studie naznačují, že choroš oříš dokáže účinně předcházet tvorbě nádorových onemocnění. Studie provedené na myších například ukázaly, že polyporus působí cytotoxicky na leukemické buňky, čímž nejen, že předchází jejich vzniku, ale pomáhá také v jejich likvidaci. Zároveň prostřednictvím polysacharidů pomáhá výrazně zvyšovat kvalitu života pacientů s nasazenou chemoterapií.

Ukázalo se také, že ergon, což je derivát ergosterolu izolovaný z alkoholového extraktu choroše, je účinný při likvidaci rakovinotvorných buněk. Díky tomu dochází ke zpomalení šíření nádorových buněk způsobujících například rakovinu děložního hrdla nebo žaludku.

Přírodní antibiotikum

V tradiční čínské medicíně se choroš využívá také k léčbě různých bakteriálních i virových onemocnění. Studie naznačují, že choroš oříš dokáže zabíjet bakterie i viry a potlačovat jejich růst. Jiná studie pak ukazuje jeho přínos při léčbě pohlavně přenosných bakterií Chlamydia trachomatis, jež způsobují chlamydiózu.

Díky schopnosti potlačovat růst a šíření bakterií popisují některé studie také jeho protizánětlivé účinky. Kromě bakterií dokáže v těle rovněž vázat volné radikály a působí tak jako účinný antioxidant.

Vedlejší účinky a nevýhody polyporu

U polyporu nebyly dosud sledovány žádné závažné vedlejší účinky, jež by bránily jeho užívání. Pozor by si však měly dávat osoby s probíhajícím onemocněním ledvin, u kterých mohou být v některých případech jeho diuretické vlastnosti spíše kontrapoduktivní. Nejste-li si jisti, vždy se raději poraďte se svým lékařem.

Při přehnaných dávkách choroše se mohou objevit běžné nežádoucí účinky jako prakticky u všech hub. Mezi těmi se objevuje například podráždění žaludku, nevolnost, průjmy nebo dokonce zvracení. Ve vzácných případech se mohou objevit alergické reakce, jako jsou dýchací potíže, vyrážka nebo otoky. Jestliže po pozření choroše některý z těchto příznaků pocítíte, vyhledejte lékaře a houbu okamžitě vysaďte.

Polyporus výskyt na stromě

Dávkování polyporu

Dávkování polyporu je velice individuální a odvíjí se od druhu vašich potíží, věku i váze. Vždy se užívají přibližně 1-3 gramy minimálně půl hodiny před jídlem nebo alespoň hodinu po jídle. Doporučuje se choroš vždy užívat 5 dní, poté na dva dny vysadit. Choroš užívejte maximálně po dobu 3 měsíců, poté si alespoň na týden od užívání odpočiňte. Doporučujeme taktéž zvýšit příjem vitamínu C, který účinky choroše perfektně doplňuje.

Jaký polyporus používat?

Jak jsme již zmiňovali na řádcích výše, chorošů sice existuje celá řada, ale jen málo z nich je jedlých. Největší přínos pro lidské zdraví pak má prokazatelně polyporus umbellatus, z čehož logicky plyne, že prakticky všechny doplňky stravy využívají právě tuto variantu.

Během výběru se soustřeďte především na kvalitu a čistotu produktu, jeho původ i obsah možných podpůrných látek, jež by jeho účinky ještě zefektivnily. Sáhnout pak můžete po práškovém provedení, které je možné zamíchat si do svých nápojů, v tomto případě doporučujeme například BrainMax Pure Polyporus prášek, nebo po kapslích, pokud by vám vadila výrazná chuť prášku.

Co si z článku odnést?

Polyporus je poměrně vzácná houba rostoucí na bázích kmenů či kořenech listnatých stromů. Již po celá staletí je využívána v tradiční čínské medicíně jako silné antibiotikum, antioxidant a především diuretikum. Houba má také vynikající chuť a v asijských kuchyních je častou přísadou do salátů, omáček i jídel s masem.

Choroš se může pyšnit poměrně velkým počtem studií, jež dokazují jeho diuretické účinky, avšak výzkumy taktéž naznačují jeho protinádorové účinky nebo například schopnost podpořit růst vlasů. Ne všechny jeho účinky však byly zkoumány na lidech a pro definitivní závěr je třeba ještě dalšího zkoumání. Jeho velkou výhodou pak je, že nemá žádné prokázané vedlejší účinky a je zcela netoxický. I tak při jeho užívání nikdy nepřekračujte doporučené dávkování stanovené výrobcem doplňku.

Při pohledu na prokázané účinky polyporu bychom našli například:

  • schopnost odvádět nadbytečnou vodu z těla,
  • podpora prevence proti nádorovým onemocněním,
  • pozitivní vliv na játra i ledviny,
  • podpora růstu a zdraví vlasů,
  • účinný doplňkový lék při léčbě hepatitidy typu B.

Polyporus je účinným doplňkem stravy pro všechny, jež mají problémy s močovými cestami, ledvinami nebo se zadržováním vody. Zároveň pomáhá při léčbě bakteriálních i virových onemocnění a pomáhá předcházet stále častějším typům nádorového onemocnění. Za zkoušku tedy rozhodně stojí.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.