Suplementy

Ashwagandha pod drobnohledem: Tradiční indická medicína v praxi

Tradiční čínská nebo indická medicína se i po mnoha tisíciletích může stále těšit velké oblibě mezi lidmi po celém světě. Mnohdy si to ani nemusíme uvědomovat, ale byliny z tradiční medicíny jsou v naší zemi dnes velmi rozšířené a jejich benefitů využívá velké množství lidí. Jednou z nich je také ashwagandha. S touto rostlinou se ovšem můžete setkat také pod názvem withánie (nebo vitánie) snodárná, ašvaganda nebo třeba indický ženšen. Tak jako tak se jedná o bylinu používanou v tradiční indické medicíně ajurvéda. Ashwagandha se ale kromě Indie vyskytuje také v tropických oblastech Afriky. Čím to je, že je tato na první pohled nenápadná rostlina tak populární? Jaké jsou její největší zdravotní benefity a má naopak i nějaká rizika? Nejen to se dozvíte v našem dnešním článku.

Co je to ashwagandha?

Začněme tedy pěkně postupně. O původu ashwagandhy jsme si už něco řekli, jak je ale možné, že i po mnoha tisíciletích stále patří mezi tak často využívané byliny? Jedná se totiž o velmi silný adaptogen. Adaptogeny jsou látky pomáhající tělo vyrovnat se se stresem. Lépe řečeno příznivě ovlivňují reakci organismu na stresové situace. Nezáleží přitom, jestli se jedná o stres psychický, který si asi každý dokáže dobře představit, nebo stres fyzický, jenž je vyvolaný nadměrnou fyzickou zátěží. Díky tomu adaptogeny pomáhají v udržování homeostázy, tedy rovnováhy vnitřního prostředí těla. Ve výsledku jsou adaptogeny populární jak mezi sportovci, tak mezi běžnou populací, která se v dnešní době musí vyrovnávat se stále větším stresem. Ashwagandha je z toho důvodu častou součástí různých doplňků stravy, které těží mimo jiné z jejího vlivu na stres.

Nepřehlédněte
Ashwagandha není jediným adaptogenem, kterým jsme se zabývali. Přečíst si můžete například recenzi na adaptogeny od Blendea, ve které jsme se podrobně věnovali jejich účinkům.

Jaké má ashwagandha výhody?

Jaké jsou tedy konkrétní zdravotní benefity, které užívání ashwagandhy přináší? Metaanalýza z roku 2011 uvádí mezi hlavními benefity antistresové, neuroprotektivní, protinádorové, antiartritické, analgetické a protizánětlivé účinky. Zároveň se zdůrazňuje také příznivý vliv na úroveň úzkosti, pohyblivost sperimií, sexuální potíže žen a mnoho dalšího. Pri silové sportovce je rovněž velmi důležitý vliv na výkonnost, respektive regeneraci po silovém tréninku. Kromě toho bylo ale zkoumáno také zlepšení VO2max (maximální množství kyslíku, které tělo dokáže použít během aktivity) u zdravých sportovců. Lze proto konstatovat, že ashwagandha poskytuje množství benefitů v mnoha oblastech. Její vliv jak na fyzické zdraví a výkonnost, tak na zdraví psychické je bezesporu důvodem, proč se tato bylina po několik tisíciletí řadí mezi nejpoužívanější rostliny v rámci tradiční indické medicíny.

Nepřehlédněte
O vlivu ashwagandhy na boj se stresem se dočtete více v článku ​​Stres: Jak s ním bojovat a jaké doplňky použít?

Výsledky studií je samozřejmě potřeba brát s menší rezervou. Když začnete užívat ashwagandhu, neznamená to, že se vám z ničeho nic povede zlepšit maximálku na bench, nebo že se ze dne na den zbavíte všeho stresu. Je to pouze jeden dílek skládačky, která ale začíná správným stravováním, kvalitním spánkem, dostatečnou regenerací a ideálně zvoleným tréninkovým plánem.

ashwagandha použití
Ashwagandha je pro své příznivé účinky používána v rámci tradiční indické medicíny.

Má ashwagandha nějaké nevýhody?

Ashwagandha je obecně považována za bezpečnou látku. Zpravidla se udává jako bezpečné užívat ji po dobu 3 měsíců. Jak už ale bylo řečeno, tato bylina je užívána už po tisíce let. Pokud by opravdu způsobovala nějaké nebezpečné negativní účinky při dlouhodobém užívání, pravděpodobně by se postupem času přestala používat. V současnosti ovšem není k dispozici dostatek studií, které by její nezávadnost v dlouhodobém horizontu potvrzovali. Na druhou stranu ale nic nenasvědčuje tomu, že by měla být jakkoliv škodlivá. To pochopitelně platí při dodržení standardních dávek. Všeho moc škodí a ani ashwagandha není výjimkou. Její nadměrná konzumace může způsobovat potíže jako průjem, nevolnost nebo zvracení.

Kapitolou samou o sobě jsou těhotné a kojící ženy. Pro tuto skupinu se užívání ashwagandhy nedoporučuje, protože její vliv na těhotenství není dostatečně prozkoumán. Nutno ale říct, že v těhotenství a během kojení se obecně doporučuje neužívat většinu suplementů, u kterých není dostatečně jasné, jak a jestli vůbec nějak ovlivňují těhotenství. Pokud se po užívání ashwagandhy necítíte dobře nebo si zkrátka jenom chcete být jejím užíváním 100% jistí, obraťte se nejdříve na svého praktického lékaře.

ashwagandga
Přestože je ashwagandha spojována zejména s Indií, je možné se s ní setkat také v tropických oblastech Afriky.

Jak se ashwagandha užívá?

Ashwagandhu je možné užívat několika způsoby. Kromě klasického orálního podání je rovněž možné užívat ji v podobě krému na pokožku, ale prodává se také ve formě prášku. Minimálně v České republice se však v naprosté většině případů setkáte s ashwagandhou ve formě tablet nebo kapslí. V různých studiích, které se užíváním ashwagandhy zabývaly, se pracovalo s dávkami v rozmezí od 120 do 5 000 mg denně. Za bezpečnou dávku je považováno asi 1 000 mg denně. Zpravidla se však doporučuje užívat dávku o velikosti 600 mg rozdělenou na dvě části. Je ale samozřejmě nutno podotknout, že velikost dávky se odvíjí třeba od toho, jakých benefitů chcete dosáhnout nebo například vaší aktivity během dne. Začátečníkům každopádně doporučujeme užívat nejprve menší dávky a v případě potřeby je postupně zvyšovat.

Nepřehlédněte
S ashwagandhou se můžete setkat v rámci komplexních produktů na podporu výkonnosti nebo boje proti stresu. Příkladem může být naše recenze na Big Zone C.S.A.

Jaký produkt vybrat?

Pokud se rozhodnete ashwagandhu užívat, máte k dispozici velmi širokou nabídku produktů. Vybrat ten nejkvalitnější přitom může být celkem obtížné. Jaké produkty tedy doporučujeme my? Zaujala nás zejména BIO Ashwagandha od značky BrainMax, která se pyšní vysokým obsahem účinné látky a kvalitním složením. Ani Ashwagandha z dílny GymBeam si nevede špatně a navíc je dostupná za velmi výhodnou cenu. SmartFuel Ashwagandha Extrakt pro změnu zaujme zejména svou cenou, jelikož se jedná o jeden z nejlepších poměrů ceny a kvality na trhu. Hledáte-li co nejlevnější výrobek, můžeme doporučit produkt Swanson Ashwagandha, který sice kvalitou za předešlými výrobky trochu zaostává, stále se však jedná o skvělou volbu.

A pokud vás místo klasických kapslí zaujal spíše samostatný prášek z ashwagandhy, doporučujeme BrainMax Pure Ashwagandha (ašvaganda) prášek,který je dostupný v BIO kvalitě. Ať už si vyberete některý z námi doporučovaných produktů, nebo kterýkoliv jiný, myslete na to, že nejdůležitějším faktorem při výběru by měla být kvalita a čistota složení. Vyhýbejte se výrobkům obsahujícím zbytečná plnidla a další aditiva.

Shrnutí na závěr

Ashwagandha je populární bylina, která je po tisíciletí využívána v tradiční indické medicíně. Mezi její největší benefity patří antistresové, neuroprotektivní, protinádorové, antiartritické, analgetické a protizánětlivé účinky, ale také pozitivní vliv na silovou a vytrvalostní výkonnost. Z toho důvodu je oblíbená nejen mezi sportovci, ale vlastně mezi všemi skupinami lidí. Ashwagandha totiž pomáhá v mnoha oblastech, takže nachází využití téměř pro každého. Její nadměrné užívání může způsobovat problémy jako průjem nebo nevolnost, to však platí pro každou látku užívanou v přehnaně vysokých dávkách. Pokud se rozhodnete tuto bylinu užívat, vybírejte pouze ze skutečně kvalitních produktů a z výrobců, kterým věříte.

Pro dnešní článek je to od nás vše. V případě jakýchkoliv dotazů se na nás ale neváhejte obrátit v komentářích pod článkem.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.