Big Zone C.S.A.: Komplex adaptogenů pro snížení stresu? [recenze]

Naposledy upraveno: 20. května 2022

V dnešní recenzi se podíváme na vskutku originální produkt, který má opravdu široké využití a mohou z něj těžit jak sportovci, tak úplně obyčejní lidé, kteří jsou často pod velkým stresem. Jedná se o unikátní komplex bylin, adaptogenů, kteří společně tvoří efektivní synergickou kombinaci nejen pro radikální snížení stresu, ale i mnoho dalšího. Jedná se o tzv. C.S.A (cortisol suppressing agent) od německé společnosti BigZone. Na českém trhu jsem hledal nějaký podobný doplněk stravy, který by byl zaměřen stejným způsobem, ale nic takového jsem nenašel. V Čechách se dají najít pouze jednotlivé složky a museli byste si každou surovinu kupovat jednotlivě a dávkovat zvlášť. Proto se mi velice líbí, že se na trhu objevil takovýhle produkt, kde vše najdeme jen v jedné tobolce.

Big Zone C.S.A.
Publikováno: 20. května 2022
Upraveno: 20. května 2022
Autor recenze: Michal Houfek
Kategorie: Ostatní
Množství látek
9.0/10
Účinek
10.0/10
Využití
7.0/10
Složení
10.0/10
Cena
8.0/10
Celkové hodnocení
8.8
z 10 bodů

 

Tabulka cen pro Big Zone C.S.A.
Obchod
Srovnání cen
Odkaz
Cena:  699 Kč
Cena:  789 Kč

Jak C.S.A obstál během našeho testování? To a mnohem více se dozvíte v dnešní recenzi, nejdůležitější otázka je patrně ta, zda se takový doplněk stravy vyplatí užívat nebo to jsou vyhozené peníze. 

Německou značku Bigzone už jsme vám v minulosti představovali. Jedná se o ryze hardcore kulturistickou značku, která se zaměřuje převážně na silové sportovce a jejich doplňky stravy bývají opravdu funkční, kvalitní a mají jediné zaměření. Tím je bezesporu vám maximálně usnadnit budování svalové hmoty všemi možnými způsoby. To znamená, že v jejich sortimentu opravdu najdete jen věci, které mají smysl a žádné nesmyslné blbosti, které nejsou potřeba. V tomto ohledu je mi Bigzone hodně sympatický a s jejich produkty jsem byl zatím vždy spokojen, proto jsem zvědavý, jak dopadne recenzovaný C.S.A. produkt.

Základem složení jsou čtyři synergicky působící adaptogeny

Nebudu se tu nijak zdlouhavě rozepisovat o tom, co jsou to adaptogeny, jak fungují nebo k čemu slouží. To jsou informace, které si můžete najít na stovkách jiných webu během několika vteřin, od toho tu nejsme. Naopak vám tu popíšu jen základní informace o každém z použitých adaptogenů a hlavně jaký (jestli vůbec nějaký) účinek jsem já sám během užívání pocítil.
Na prvním místě ve složení C.S.A najdeme extrakt ze zeleného čaje, ve kterém je obsažen 30% theaninu. Zrovna účinky zeleného čaje jsou známé asi úplně všem. I když se nejedná doslova o adaptogen, to je podle mě trochu zcestné pojmenování, tak se jedná o excelentní přírodní látku, která disponuje mnoha benefity. Těmi největšími benefity, které jsem já sám pocítil bylo zlepšení citlivosti na inzulin, zlepšení spalování tuku (i v době, kdy se nehýbete) a mírné nabuzení, které bylo zapříčiněno nízkým obsahem kofeinu. Zelený čaj má nespočet dalších zdravotních benefitů, ale tyto tři jsou ty hlavní, které jsem pociťoval. Co se týče adaptogenní schopnosti přizpůsobovat se na stresové podmínky, tak v tom mi extrakt ze zeleného čaje patrně příliš nepomohl. K tomuto účelu by tam muselo být mnohem více Theaninu, tedy látky, která má prokazatelně dle vědeckých studií vliv na snižování kortizolu a zklidňování organismu.

Hned vzápětí na druhém místě je ve složení obsažen už opravdový adaptogen, kořenový extrakt Ashwagandhy, který je ale patentovaný jako KSM-66. To je patrně ten nejkvalitnější extrakt z Ashwagandhy, jaký můžete momentálně na trhu sehnat. Co se týče účinků, tak primární funkcí této látky by mělo být právě působení na snižování kortizolu, adaptace na stresové podmínky a dlouhodobé zklidňování organismu. Těmito účinky tak nepřímo působit na nabírání svalové hmoty nebo efektivnější spalování tuku. To jsou teoretické informace o účincích Ashwagandhy, které jsem ale ovšem i já sám pocítil asi po třech týdnech užívání produktu, takže si jsem jistý, že u mě adaptogen zafungoval.

Na třetím místě se ve složení nachází méně známý adaptogen Bakopa drobnolistá. Jedná se o bylynu rozpustnou v tucích, která se odjakživa užívá v ajurvédské medicíně. Jelikož se jedná o adaptogen, tak jejím primárním účinkem je uvolnění stresového hormonu, ale také by měla mít například pozitivní vliv na zdraví mozku. Po několika týdnech užívání produktu C.S.A jsem stejně jako u Ashwagandhy pociťoval zmírnění stresu a lepší adaptaci na něj. Zároveň jsem měl pocit, že mi pozitivně podpořila produktivitu a kognitivní vnímání.

Posledním adaptogenem ve složení je patrně ten nejprostudovanější a nejúčinnější ze všech. Jedná se o podceňovanou Rhodiolu Roseu. Mezi její hlavní účinek patří především centrální stimulační efekt, zlepšuje paměť a bdělost. Zvyšuje hladinu dopaminu v těle, čímž zároveň snižuje stresový hormon kortizol (adaptogen). Rhodiola Rosea má nespočet dalších benefitů, které sahají od zlepšení spánku, regenerace, snížení hladiny glukózy v krvi až například po efektivnější spalování tuku. Ale co z toho jsem skutečně já pocítil?
Svým způsobem jsem patrně pocítil každý z těchto benefitů alespoň v malém množství, ale tím největším účinkem byl patrně stimulační efekt, který mi pomohl dostat se zpátky na nohy po náročném fyzickém tréninku.
To je celé kompletní složení produktu, takže je vidět, jak je dbáno na kvalitu a opravdovou čistotu finálního doplňku. Tedy abych byl úplně přesný tak v něčem výše obsažené látky být musí, takže ve složení nalezneme ještě obal kapsle, který je tvořen Hydroxypropylmethylcelulózou, která se v těle bez problémů rozpustí.

Složení CSA je opravdu netradiční a rozhodně má co nabídnout.

V jakém množství jsou obsažené látky v C.S.A?

Na závěr složení už jen zbývá podotknout, že všechny obsažené adaptogeny jsou použity ve velmi vysokých dávkách, takže se nemusíte bát, že byste jich užívali tak málo, abyste necítili žádný účinek. Ve všech případech je (za podmínek, že dodržíte doporučené dávkování) obsaženo alespoň minimální množství efektivní dávky, ale spíše je ta dávka dvou až trojnásobně vyšší, čímž se zajistí maximální efektivita produktu. Abyste si udělali obrázek, tak vám dám příklad doporučené denní dávky u adaptogenu Rhodioly Rosey je 100-300 mg. Zde se nachází krásných 250 mg v doporučené denní dávce, což doslova odpovídá tomu, co byste měli přijmout.

Jak a kdy jsem C.S.A užíval?


Protože užívání podobného suplementu založeného na adaptogenech je čistě individuální záležitost a záleží na mnoha faktorech (jako je vaše váha, míra stresu, množství fyzické aktivity a mnoho dalšího), tak jsem se rozhodl, že místo obecných doporučeních (které naleznete na stránkách výrobce) vám tu popíšu způsob, jakým jsem produkt užíval já a proč.
Abych užívání suplementu maximálně zjednodušil, rozdělil jsem ho do dvou částí dne, kdy jsem produkt užíval.
První čas, kdy jsem užíval C.S.A byl bezprostředně po tréninku společně s jídlem (nebo proteinových shakem). Užíval jsem doporučené dávkování 3 kapsle, což je dle mého názoru naprosto adekvátní množství. A proč zrovna po tréninku? To je úplně jednoduché, po tréninku jsem chtěl extrémně vystresované tělo dostat co nejrychleji z katabolického stavu do stavu anabolického. C.S.A pomohlo na snížení stresového hormonu kortizolu a já se do 20 minut cítil zrelaxovaný, uklidněný a úplně v pohodě.
Druhým časem, kdy jsem produkt užíval bylo zhruba 30-60 minut před spaním, kdy jsem chtěl opět snížit stres na minimum, uklidnit tělo a mysl, abych mohl bez problému ulehnout a co nejefektivněji zregenerovat do dalšího dne.
Za mě byly tyto dvě části dne tou nejvíce vhodnou dobou, kdy C.S.A užívat, abych využil maximum z jeho potenciálu.

CSA můžete užívat po tréninku a před spaním.

Pro požadovaný účinek musíte produkt užívat nepřetržitě a delší dobu

Nejdůležitější věc, která je třeba zmínit, že při užívání jakýchkoliv adaptogenů je zapotřebí myslet do budoucna. To znamená, je potřeba užívat je v dlouhodobém horizontu minimálně 4 týdny, ale nejlépe i několik měsíců v kuse.
Po tomto čase si naše tělo zvykne na externí dodávání adaptogenních látek a začne se mnohem lépe vyrovnávat se stresovými podmínkami a bude využívat veškerých benefitů, které adaptogeny nabízí.
Toto jsou všechno obecné teorie, ale já musím říci, že rozdíl jsem opravdu pocítil a skutečně jsem byl méně ve stresu, lépe jsem usínal a největší rozdíl jsem zaznamenal v regeneraci svalů, která byla téměř dokonalá. Ale to vše jsem pocítil až postupem času zhruba po 4 týdnech užívání.

Tip: Pro nejlepší účinek doporučuji užívat vždy na lačný žaludek. Ovšem je možné, že vám silnější adaptogeny rozdráždí trávení, proto je potřeba si to na sobě vyzkoušet a případně je zásadně dávkovat s jídlem. Jejich efekt by měl být prakticky stejný.

 

Adekvátní cena za velmi nadstandardní doplněk

Výrobce Bigzone C.S.A vyrábí pouze v jednom jediném balení, které má 90 kapslí. Balení vás v přepočtu vyjde na 699,- Kč, což je velice příjemná cena, která dle mého názoru není ani nijak přemrštěná (což je překvapující).
Pokud se budete držet doporučeného denního dávkování, což jsou 3 kapsle denně, tak vám celé balení vyjde na 30 dní. Tedy jedna dávka bude v přepočtu stát 23,-Kč. Nehledě na to, že 3 kapsle denně budou bohatě stačit 99% lidí, kteří si produkt pořídí. Dávkování bych zvýšil pouze v extrémních případech a na kratší dobu (například předsoutěžní příprava atd.).
V dnešní době, kdy se nám postupně zdražuje každá surovina extrémní rychlostí je tato cena ještě velmi nízká za takto kvalitní směsici adaptogenů a bojím se, aby se v budoucna hodně nezdražila. Nicméně dnes je ještě možné produkt pořídit za tuto (za mě krásnou) cenu.

Tabulka cen pro Big Zone C.S.A.
Obchod
Srovnání cen
Odkaz
Cena:  699 Kč
Cena:  789 Kč

Hodnocení na závěr a můj subjektivní pocit

Tímto se dostáváme na závěr. Vyplatí se tedy investovat do C.S.A od Bigzonu? Pokud jste silový sportovec, máte vyladěnou stravu, trénink, základní suplementaci a hledáte už jen tzv. třešničku na dortu, jakým způsobem posunout svůj výkon, regeneraci či mentální rozpoložení tak je mou odpovědí jednoznačně ano!
Protože tento produkt je určen přesně pro lidi, kteří odpovídají tomuto popisu.
Na druhou stranu jako běžný cvičenec, který si jen tak pumpuje váhy ve fitku C.S.A určitě nepotřebuje a jeho efekt by v žádném případě ani nepocítil.
Další skupinou lidí, která by produkt mohla zařadit jsou například lidi trpící insomnií, lidi, kteří se nedokážou v noci uklidnit nebo lidi, kteří se intenzivně od rána do večera učí (například na nadcházející zkoušky nebo jiné věci).
Abych to celé shrnul, můj pocit z doplňku stravy je velmi pozitivní. Osobně jsem účinek pocítil a pomohl mi v právě probíhající dietě a přípravě na závody. Ovšem pokud se ptáte jestli produkt budu užívat i dál do budoucna, tak musím říci, že ne. Jedná se o doplněk stravy, který je skutečně až na samotném vrcholku pyramidy a já si osobně myslím, že se bez něj obejdu.

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.