Suplementy

Proteinová voda: naprosto zbytečný produkt

Trh s potravinovými doplňky a se zdravou výživou je dnes doslova napěchovaný neskutečným množstvím všemožných produktů, ve který už se skoro nedá vyznat. Některé z nich jsou opravdu užitečné a vyplatí se je znát, jiné jsou naopak zcela zbytečné a jejich koupí v podstatě jen vyhazujete peníze do vzduchu. Rozlišit tyto dvě skupiny však nemusí být na první pohled vůbec jednoduché. V dnešním článku se proto podíváme na jeden netradiční, ale v poslední době dost populární produkt. Proteinová voda je velkým trendem zejména v zahraničí, postupně se ale dostává i na český trh. Vyplatí se tuto novinku sledovat a má cenu ji vyzkoušet, nebo je lepší se jí raději vyhnout obloukem?

Alternativa ke klasickému proteinu?

Výrobci proteinové vody své produkty často prezentují jako alternativu ke klasickým proteinům. Jako hlavní benefity zdůrazňují udržování svalových tkání a podporu jejich růstu. Problém je, že v proteinové vodě se zpravidla skrývá pouhý zlomek bílkovin obsažených v klasických syrovátkových proteinech. Na českém trhu je aktuálně možné se setkat s Perlivou proteinovou vodou vhodnou pro vegany od Myprotein a BiotechUSA Protein Water Zero. První z jmenovaných obsahuje jen 6 g bílkovin a proteinová voda od BiotechUSA je na tom tedy o něco lépe, protože obsahuje 4 g bílkovin na 100 ml. Na první pohled je však stále zcela zřejmé, že tyto produkty nemají šanci běžným proteinům konkurovat a že dokonce ani nijak výrazně nepřispívají k celkovému dennímu příjmu bílkovin.

proteinová voda při tréninku
Proteinovou vodu opravdu k ničemu nepotřebujete.

Má proteinová voda nějaké benefity?

Pokud nemůže proteinová voda nahradit běžný protein, má vůbec nějaké praktické využití? Nabízí se argumentace tím, že pokud místo obyčejné vody budete pít vodu proteinovou, přijmete během dne větší množství bílkovin, což je nepochybně velké plus. Tato úvaha ale naráží na dva zásadní problémy. Jak už bylo uvedeno v předešlém odstavci, aktuálně dostupné proteinové vody obsahují ve skutečnosti minimum bílkovin, a zdaleka se proto nejedná o ideální způsob, jak během dne doplňovat bílkoviny. Navíc tyto produkty stojí poměrně dost peněz, a tím pádem se ani finančně nevyplatí je jako zdroj bílkovin používat. Pokud si místo proteinové vody na svačinu dopřejete třeba proteinovou tyčinku, doplníte do těla mnohem více bílkovin a navíc vás to bude stát méně peněz.

Všechno nemusí být proteinové

V dnešní době je populární přidávat bílkoviny téměř do všeho. Někdy mi tento trend přijde naprosto bizarní. K dostání jsou proteinové chipsy, proteinové tortilly, proteinový chléb, proteinové cookies, proteinové těstoviny a samozřejmě i proteinová voda. Je jasné, že bílkoviny jsou pro silové sportovce naprosto zásadní živinou a že je důležité, aby jich přes den přijali dostatečné množství, ale nic by se nemělo přehánět. Pokud máte vyvážený jídelníček, dostatek bílkovin přijmete i bez toho, aby je musela obsahovat doslova každá surovina ve vašem jídelníčku. Pokud se chcete napít, bohatě vám k tomu postačí obyčejná voda. Místo nakupování zbytečných a předražených produktů, které fungují pouze jako účinný marketing, se raději zaměřte na to, abyste přijali dostatek kvalitních bílkovin z normálních jídel.

proteinová voda při tréninku
Při tréninku se obejdete bez proteinové vody. 

Závěr

Pokud hledáte nápoj, pomocí kterého doplníte potřebné bílkoviny, na proteinovou vodu můžete rovnou zapomenout. Místo ní se raději spolehněte na osvědčené syrovátkové proteiny, s jejichž výběrem vám pomůže naše srovnání nejlepších syrovátkových proteinů. Proteinová voda ve skutečnosti nemá v podstatě žádný reálný přínos a je dobrá maximálně na zahnání žízně. Pro tento účel ale existuje nespočet levnějších alternativ, čistou vodou počínaje a iontovými nápoji konče. V konečném důsledku nám proto nezbývá než konstatovat, že proteinová voda se jednoznačně řadí do skupiny zcela zbytečných produktů, za které se nevyplatí utrácet peníze.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (3)

Jozin
Červenec 25, 2023

1. Voda od BiotechUSA údajne obsahuje tie 4g na 100 ml.

2. Podobný článok by sa hodil aj na BCAA suplementy.:-)

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Jirka
Červenec 25, 2023

Pro zajímavost jsem otevřel info o vodě od Biotech a láhev 500ml má 20g proteinu. Autor neumí číst? Nebo záměr?

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(-1)
Redakce
Srpen 2, 2023

Ano, Jirko, obsahuje 4 gramy bílkovin na 100 ml, tedy na půl litru obsahuje 20 gramů bílkovin, jak píšeš. Nic to nemění na tom, že zaplatit 60 korun za de facto téměř poloviční dávku proteinu nám přijde přehnané, a proto zastáváme k proteinové vodě negativní postoj.

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)