Czech Virus Day Starter: Snídaně v shakeru? [recenze]

Naposledy upraveno: 19. prosince 2022

Snídat, nebo nesnídat? Mezi sportovci ve většině případů převládá názor, že snídaně by v jídelníčku v žádném případě neměla chybět. Přesto se najdou lidé, kterým jídlo brzy po probuzení zkrátka nevyhovuje nebo na něj v ranním spěchu nemají čas. Jak takovou situaci vyřešit? My se v dnešní recenzi podíváme na Day Starter od značky Czech Virus, který se nabízí jako jedno z možných řešení.

Day Starter je produkt obsahující poměrně zajímavou kombinaci různých látek, které mají pomoci s nastartováním těla a doplněním všech potřebných živin. Pro jeho přípravu přitom stačí pouze zalít směs vodu a protřepat stejně, jako když si člověk dělá protein. Jak jsme s ním byli spokojení a skutečně poslouží jako náhrada klasické snídaně?

Day Starter
Publikováno: 14. prosince 2022
Upraveno: 19. prosince 2022
Autor recenze: Sebastián Okruhlica
Kategorie: Proteiny
Chuť
8.0/10
Rozpustnost
10.0/10
Stravitelnost
9.0/10
Složení
9.0/10
Cena
9.0/10
Celkové hodnocení
9.0
z 10 bodů

 

Tabulka cen pro Day Starter
Obchod
Srovnání cen
Odkaz
Cena:  649 Kč
Cena:  649 Kč
Cena:  687 Kč

Hned na úvod je potřeba upozornit na to, že sám výrobce na svém eshopu uvádí, že Day Starter není náhrada plnohodnotného jídla. Když v recenzi mluvím o tom, jestli Day Starter je, nebo není vhodný jako náhrada snídaně, není tím myšlena náhrada normálního jídla. V našem článku Snídat nebo nesnídat? Co je lepší pro hubnutí? jsme totiž poukázali na to, že snídaně ve smyslu jídla téměř bezprostředně po probuzení nemá ve skutečnosti žádné přínosy pro lidské tělo a že bohatě stačí, když se člověk nají až během dopoledne. Day Starter proto může sloužit jako alternativa pro lidi, kteří nechtějí jíst pevné jídlo brzy ráno, ale i navzdory tomu potřebují přijmout nějakou energii (ať už kvůli tréninku, nebo kvůli normálnímu fungování třeba v práci). Přesto se ale předpokládá, že následně během dopoledne do jídelníčku zařadí také adekvátní normální jídlo.

Komplexní a promyšlené složení

Základem Day Starteru je hrachový protein (konkrétně hrachový izolát) s chráněným označením Pisane®. Obecně vzato je hrachový protein dobře stravitelný a obsahuje poměrně vysoké množství cenných aminokyselin. Nutno ale podotknout, že rostlinné proteiny nemají kompletní spektrum aminokyselin a v porovnání se syrovátkovým proteinem proto v tomto směru silně zaostávají. Další důležitou složkou je celozrnná ovesná mouka sloužící jako zdroj potřebných komplexních sacharidů. Její výhodou je vysoký obsah antioxidantů a zároveň i bílkovin. Ve složení dále najdeme zelený čaj a guaranu jako přírodní zdroj kofeinu s postupným nástupem. Velkou výhodou je rovněž poměrně vysoký obsah vlákniny, která je po ránu velmi přínosná. Ta totiž zpomaluje vstřebávání glukózy, čímž snižuje glykemický index potravin, ve kterých je obsažena. Díky tomu má člověk po její konzumaci po delší doby pocit sytosti.

Zapomenout nesmíme ani na další přínosné látky. Najdeme zde směs pro prokrvení (l-citrulin a extrakt z červené řepy), kombinaci spiruliny a chlorelly, směs antioxidantů, trávicích enzymů a medicinálních hub. Jak je už asi dobře patrné, složení Day Starteru je velmi bohaté a komplexní. Najdeme tady cenné zdroje bílkovin i sacharidů, přičemž opomenuty nejsou ani další cenné látky. Z hlediska složení proto v podstatě není co vytknout a v tomto směru si od nás Day Starter odnáší velmi dobré hodnocení.

Nepřehlédněte
Chlorella je velkým trendem poslední doby. Má mnoho zdravotních benefitů a obsahuje překvapivě velké množství důležitých živin. V našem srovnání nejlepších doplňků s chlorellou jsme seřadili ty nejspolehlivější produkty, ve kterých můžete chlorellu zařadit do jídelníčku.

Stravitelnost před tréninkem není ideální

Stravitelnost je důležitým kritériem každého podobného produktu. Obzvlášť pokud se má jednat o první jídlo (nebo nápoj), který člověk během dne zařadí do svého jídelníčku, je stravitelnost velmi důležitá. V tomto směru je potřeba upozornit na jednu velmi důležitou věc. Výrobce uvádí. že Day Starter je vhodný především pro sportovce, kteří rádi trénují ráno, ale nechtějí před tréninkem jíst nic těžkého. V takovém případě samozřejmé dává smysl sáhnout raději po podobném nápoji. Jenže jak už bylo uvedeno v předešlém odstavci, Day Starter obsahuje také vlákninu, která sice pomůže navodit po delší dobu pocit plnosti, ale před tréninkem není moc vhodná. Zpomaluje totiž trávení ostatních látek, což je před sportovním výkonem nežádoucí. Tělo kvůli tomu potřebuje víc času na to, aby vstřebalo všechny sacharidy a bílkoviny, které v nápoji člověk přijme. Z toho důvodu bych byl s užívám Day Starter před tréninkem poněkud opatrný. Když si ale dáte decentní časový odstup, nebude to představovat žádný problém a klidně si Day Starter dopřejte. 

Chuť a rozpustnost

Pokud jde o přípravu tohoto produktu, je naprosto bezproblémová a produkt při přípravě nijak výrazně nepění ani se nehrudkuje. V případě, že nejdete cvičit, je možné rozmíchat Day Starter klidně i v mléce, které mu dodá opravdu skvělou chuť. Nás velmi zaujala varianta pistachio cheesecake, která právě při přípravě ve zmiňovaném mléce chutná podstatně lépe než ve vodě. 

Výhodná cena v porovnání s konkurencí

V porovnání s rostlinnými proteiny z našeho srovnání nejlepších veganských proteinů si Day Starter po cenové stránce vede velmi dobře. A to navíc obsahuje mnoho dalších zdraví prospěšných látek, které v obyčejných proteinech nenajdete. Po cenové stránce proto rozhodně nemůžeme nic kritizovat. Jedno balení v sobě skrývá asi 30 standardních dávek, takže při dodržení doporučeného dávkování vám bez problémy vystačí na celý měsíc. V tomto směru proto musíme hodnotit velmi kladně.

Tabulka cen pro Day Starter
Obchod
Srovnání cen
Odkaz
Cena:  649 Kč
Cena:  649 Kč
Cena:  687 Kč

Vyplatí se do Day Starter investovat? Jaké jsou alternativy?

Na závěr bychom tedy měli odpovědět na otázku, jestli se do Day Starter vlastně vyplatí investovat. Z mého pohledu se jedná o produkt, který rozhodně stojí za zkoušku pro lidi, kteří ráno nechtějí ztrácet čas s klasickou snídaní, ale raději si dají jenom rychlý shake a nají se třeba až později v práci. Pokud ale potřebujete energii před ranním tréninkem, zvolil bych spíše klasický nakopávač v kombinaci s nějakým opravdu lehkým jídlem. Díky tomu přijmete více rychlých cukrů a vyhnete se vláknině, která obecně před tréninkem není moc vhodná.

Vzhledem ke svému komplexnímu a dost promyšlenému složení ale na trhu opravdu jen tak neseženete produkt, který by sobě kombinoval všechny obsažené látky (bílkoviny, sacharidy, antioxidanty, chlorellu se spirulinou, vitamín C, medicinální houby, kofein atd.). Nabízí se samozřejmě možnost zakoupit jednotlivé látky samostatně, to se ale nevyplatí ani cenově ani z hlediska nějaké praktičnosti.

Pro dnešní recenzi je to od nás všechno. Máte k produktu nějaké otázky nebo třeba zkušenosti, o který byste se chtěli podělit? Napište nám je do komentářů pod článkem!

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.