Suplementy

Kratom: Je dobrý nápad ho užívat?

V dnešní době je poměrně běžné, že se relativně z ničeho nic objeví nový produkt, ze kterého se rázem stane velký trend díky influencerům, kteří ho na sociálních sítích propagují. Mohli jsme to vidět například u CBD, ze kterého se za krátkou dobu stal velký hit a dnes ho prodává nespočet výrobců po celé České republice. Dalším takovým případem je kratom. Jeho popularita stále roste a z téměř neznámé látky se stává velký trhák, který doporučuje spousta známých osobností, často dokonce lidé známí ve fitness komunitě.

V dnešním článku si proto povíme něco o tom, jak kratom funguje, na co se využívá a odpovíme také na otázku, jestli je skutečně tak úžasný, jak se o něm často tvrdí.

Co je kratom vlastně zač?

Nikdy jste o kratomu neslyšeli a nevíte, co si pod tímto záhadným slovem vlastně představit? Jedná se o stálezelený tropický strom se žlutými květy rostoucí především v oblasti jihovýchodní Asie, který se historicky využíval především v tradiční medicíně. Ke konzumaci se používají jeho usušené listy, případně i menší stonky. Setkat se můžete také s označením Mitragyna speciosa. I v zahraničí se ale používá spíše jednodušší název kratom. Nejčastěji se přirozeně vyskytuje v Thajsku, Kambodži, Indonésii nebo v Malajsii, ačkoliv v některých zemích už je jeho distribuce zakázána (Thajsko, Malajsie, Barma).

Proč je tento strom tak zajímavý? Obsahuje totiž vysoké množství různých alkaloidů (až několik desítek), ze kterých se odvíjí mnoho pozitivních i negativních účinků kratomu. Mezi ty nejdůležitější patří mitragynin a 7-α-hydroxymitragynin (7-HMG), nicméně celkem se v sušených listech kratomu nachází přes 20 známých alkaloidů a mnoho dalších, které nejsou více prozkoumány.

Kratom prášek a tablety
Usušené a rozemleté listy stromu Mitragyna speciosa se dají užívat mnoha způsoby.

Kratom je opředený mnoha otazníky

Hned v úvodu je důležité upozornit na velmi důležitou skutečnost – alkaloidy obsažené v kratomu působí na opinoidní receptory, tedy na stejné receptory, které reagují na opiáty. Z toho se odvíjí mnoho účinků kratomu a není proto divu, že je v mnohém podobný těm nejznámějším opiátům. Už to samo o sobě by mělo vzbudit pozornost u každého, kdo kratom užívá nebo o tom uvažuje. Zároveň je potřeba si uvědomit, že je velmi těžké objektivně popsat účinky kratomu, jelikož neexistuje dostatečné množství spolehlivých studií, mnoho alkaloidů v kratomu není prozkoumáno a už vůbec není prozkoumáno, jak fungují ve vzájemné kombinaci. Aby toho nebylo málo, je velmi těžké (často přímo nemožné) zjistit složení konkrétního produktu, což samozřejmě komplikuje zkoumání toho, jak kratom na lidi působí (o tom více za chvíli). Veškerá tvrzení o tom, jak kratom funguje, je proto potřeba vnímat v tomto kontextu.

Pozitiva spojená s užíváním kratomu

Nejčastějším důvodem, proč lidé kratom užívají, je podpora soustředění, pocit nabuzení a dlouhotrvající energie. To je velké plus především pro studenty nebo pro lidi v zaměstnání s vysokými nároky na soustředění. Zároveň je kratom známý pro svou schopnost potlačovat bolest a úzkosti. Výčet pozitivním efektů kratomu je sice delší, ale liší se u každého člověka. To je další z mnoha problémů, které kratom provází. Organismus každého z nás je jiný, a tím pádem jinak reaguje na podobné látky. Každý proto může pociťovat jiné efekty kratomu a navíc v jiné míře. Neexistuje tedy žádná záruka, že po jeho užití pocítíte to stejné, co někdo jiný.

Kratom je hojně využíván při abstinenci na opiátech. Jak už bylo řečeno dříve, kratom stimuluje stejné receptory jako látky, které jsou ve velkém užívány jako drogy. Je díky němu tedy možné zmírnit příznaky abstinence.

Kratom prášek a kapsle
Kratom je oblíbený mimo jiné kvůli svým pozitivním efektům na soustředění.

Kratom přináší řadu rizik a negativních efektů

Při užívání kratomu je potřeba pamatovat na to, že neexistuje moc velké množství studií prováděných na lidech, ze kterých bychom o účincích kratomu mohli zjistit více. Velké riziko představuje zvyšování tolerance na kratom. Ten se v praxi projevuje tím, že člověk potřebuje pro dosažení stejných účinků stále vyšší a vyšší dávku, což je typické pro opiáty. Navíc je velmi jednoduché sklouznout k pravidelnému užívání, ačkoliv i v tomto směru je to velmi subjektivní a pro někoho se nemusí jednat o žádný problém. V případě vzniku závislosti je však velmi těžké s kratomem přestat. Při vysazení totiž se totiž mohou začít projevovat dost silné abstinenční příznaky. Patří mezi ně především bolest svalů a kostí, neschopnost pracovat, agresivita, křeče a mnoho dalšího. Užívání kratomu může rovněž způsobovat průjem, svědění nebo nevolnost.

Náš tip
Jak podpořit soustředění bez negativních efektů? Toto je 5 nejlepších smart drugs, které pomohou s koncentrací. 

Je kratom legální?

V současnosti je možné kratom na území České republiky volně prodávat, avšak pouze jako sběratelský předmět, protože není schválený jako doplněk stravy. Proto si v e-shopech prodávajících kratom vždy můžete všimnout pár vět o tom, že produkt není vhodný k vnitřnímu užití (s tím stejným je možné se setkat v případě CBD). Ve skutečnosti si ale nejspíš moc lidí doma nevystavuje prášek z listů nějakého exotického stromu. Do Evropy kratom putuje z Indonésie, nicméně protože se oficiálně nejedná o doplněk stravy, není téměř vůbec regulován a není moc kontrolována jeho kvalita.

Zajímavé ale je, že v mnoha zemích, odkud kratom původně pochází, je jeho distribuce zakázána. Skutečnost, že země, které mají s kratomem dlouholeté zkušenosti (například Thajsko a Barma), se rozhodly tuto látku zakázat, vrhá na tuto látku poměrně velký stín. Pokud je kratom skutečně tak neškodný, jak se mnoho výrobců snaží tvrdit, proč se země, kde kratom dlouhá léta patřil do tradiční medicíny, rozhodly postupovat tímto způsobem?

Jaké existují druhy kratomu?

Kratom je možné rozdělit do několika skupin, nejčastěji se ale můžete setkat s červeným, zeleným a bílým kratomem. V čem se tyto typy liší? Jednotlivé odrůdy obsahují jiné množství alkaloidů a od toho se také odvíjí jejich efekty. Asi nejpopulárnější je bílý kratom, který se vyznačuje energizujícími účinky, podporou soustředění, zmírňováním bolestí a celkovým pozitivním efektem na náladu. Zelený kratom je o něco silnější a mezi jeho největší benefity patří zlepšování kvality spánku, zklidnění, zlepšení nálady a tak podobně. Nejsilnějšími účinky z řad komerčně dostupných odrůd kratomu se vyznačuje červený kratom, který působí více analgeticky – tlumí bolest, zklidňuje a nabuzuje pocit euforie.

Opět považuji za důležité zmínit, že projevy se u každého člověka mohou lišit a že neexistuje dostatek relevantních studií prováděných na lidech. Zároveň platí, že čím slibnější jsou pozitivní účinky kratomu, tím závažnější mohou být i jeho negativa.

Kratom bílý prášek
Nejčatěji se setkáte s bílým, zeleným a červeným kratomem. 

Kratom a závislost

Vzhledem k absenci dostatečného množství studií nelze s jistotu tvrdit, že kratom je skutečně návykový, nicméně existují studie, které nasvědčují, že minimálně u lidí užívajících vysoké dávky kratomu může dojít k vybudování závislosti. Riziko závislosti se samozřejmě zvyšuje s rostoucí frekvencí užívání kratomu. V souvislosti se vznikem závislosti je ale potřeba opět upozornit na to, že tělo každého z nás funguje trochu jinak. Zatímco někdo nemá genetické předpoklady, aby si lehce vypěstoval závislost na nějaké látce, někdo jiný naopak může být něčemu takovému mnohem více náchylný. To stejné platí pro všechny návykové látky a není důvod, aby to s kratomem bylo jinak.

Krásným příkladem je kofein – mnoho lidí pije kávu denně, ale přesto nemá problém ji na nějakou dobu omezit. Určitá skupina lidí ale už po krátkém čase pití kávy bez ní nedokáže normálně fungovat. Myslete na to, až příště od někoho uslyšíte, že kratom užívá už dlouho a nemá problém ho vysadit. A když už s užíváním kratomu začnete, snažte se jej užívat pouze sporadicky a ne příliš často.

Problémy s nedostatečnou regulací

Na závěr považuji za důležité věnovat čas také problémům spojených s nedostatečnou regulací prodeje kratomu. Jak už bylo řečeno dříve, kratom aktuálně není oficiálně považován za doplněk stravy. Tím pádem nepodléhá příliš přísné regulaci, což s sebou nese velké množství problémů. Všechny produkty se od sebe totiž trochu liší obsahem alkaloidů. Ve výsledku proto vlastně nevíte, jak silný kratom máte v ruce. Neexistuje totiž žádný regulační mechanismus, který by omezoval množství těchto látek v prodávaných produktech. Je proto klidně možné, že jednou po užití kratomu nepocítíte skoro žádný efekt a podruhé budete po stejné dávce na pohled totožného produktu pociťovat několikanásobně vyšší efekt. Důvěryhodnější výrobci sice často zveřejňují výsledky analýz svého produktu, avšak v těchto rozborech se ukazuje pouze množství alkaloidů, na které byly udělány testy. To však neznamená, že jich kratom neobsahuje mnohem více. Jejich množství už se ale člověk nedozví.

Velký otazník se vznáší také kolem čistoty a kvality jednotlivých produktů. Není totiž vůbec neobvyklé, že v prášku z kratomu lze najít i zcela jiné látky, přičemž se dost možná může jednat o kontaminanty. Z hlediska bezpečnosti proto existuje spousta pochyb o tom, jestli je vhodné kratom užívat.

Pár slov na závěr

Z výše uvedeného je asi jasné, že kratom ani zdaleka nepovažujeme za tak skvělou látku, za kterou je často vydáván. Samozřejmě existuje mnoho argumentů, které jeho užívání podporují, nicméně možná rizika s ním spojená tyto pozitava podle nás převažují. Největší problém je nedostatečná regulace v kombinaci s velmi jednostranně zaměřenou propagací na internetu. Výrobci vám samozřejmě nebudou říkat o všech možných rizicích, které s užíváním kratomu souvisí. Proto se většina lidí ani nedostane ke všem důležitým informacím, takže ve výsledku kratom působí jako zcela neškodná látka, což rozhodně není pravda. Vzhledem k absenci většího množství spolehlivých studií je vhodné přistupovat k této látce s dostatečnou mírou obezřetností.

Pokud hledáte produkt, který vám pomůže se soustředěním a podpoří vaši výkonnost ve škole nebo v práci, podívejte se raději na náš žebříček nejlepších nootropik.

K tématu kratomu je to pro nás v tuto chvíli vše, ale budeme rádi, když se na nás obrátíte v komentářích s případnými dotazy.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (2)

Anilo
Říjen 30, 2022

Já si myslím, že se stačí podívat na pár videí Vítkova cestopissu a je hned jasné, jak je to s tou závislostí..

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(-5)
Martin
Srpen 14, 2023

Za mě platí to, že kratom je něco podobného, jako když užíváte prášky proti bolesti, na uklidnění a podobně...na těch se také můžete stát snadno závidlými. Osobně jsem kratom vyzkoušel několikrát a vždy mě docela příjemně uvolnil, ale že bych po něm pak nějak prahnul, to ne..když už ho chcete zkusit, tak bych se nebál prémiové kvality z rodinné farmy.

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)