Strava

Krabičková dieta | Má smysl? Výhody a nevýhody

Pohybujete-li se alespoň trochu v oblasti sportu a výživy, o krabičkových dietách jste již jistě slyšeli. Je však skutečně tím správným řešením pro zdravé stravování, jak její výrobci deklarují? Jaké jsou její výhody a naopak nevýhody a jak správnou krabičkovou dietu vybrat? Na všechny tyto otázky si odpovíme v dnešním článku.

Co je to krabičková dieta?

Název krabičková dieta je poměrně všeříkající, ale jestli tento fitness trend doposud unikal vaší pozornosti, pojďme si nejdříve krátce vysvětlit, o co se vlastně jedná a jak by měl tento systém stravování vypadat. Krabičková dieta v podstatě představuje různá jídla dne podávaná v krabičkách. Cílem u těchto jídel je vytvořit co nejzdravější a nejpestřejší možnou stravu, jejímž úkolem je zajistit vám celodenní příjem kvalitních živin. Krabičkové diety mohou pokrývat všech 5 jídel dne, ale u některých výrobců je možné navolit si například jenom snídaně či obědy. To, jaká jídla se v krabičce objeví, obvykle rozhoduje nutriční specialista, který sestavuje menu dle požadavků na vyváženou a zdravou stravu. Pokrmy jsou poté připravovány ve specializovaných kuchyních, baleny a rozváženy k vám. Rozvoz obvykle probíhá den až dva dopředu a prakticky nikdy se nerozváží každý den, na což je potřeba myslet.

Výhody krabičkové diety

Krabičkové diety se staly populárním především díky nesporným výhodám, které nabízejí. My mezi ně například řadíme:

  • Pohodlnost
  • Obvykle nutričně skvěle sestavené pokrmy
  • Možnost volit si z programů do diety i objemu
  • Dovoz přímo do práce / školy / domů

Za největší výhodu samozřejmě považujeme pohodlnost. Nemusíte totiž trávit drahocenný čas přípravou jídla dopředu a vymýšlet stále nové recepty. Jídlo vám připraví zkušení kuchaři a navíc vám jej i přivezou přímo na místo určení. Různí výrobci také často nabízejí programy na hubnutí nebo pro nabírání svalů, což je jistě také velké plus. Nutričně tak nemusí být krabičkovým dietám co vytknout.

krabičková dieta benefity
Krabičková dieta má jak výhody, tak i nevýhody.

Nevýhody krabičkové diety

Zdá se vám, že na krabičkové dietě snad není nic špatného? Chyba lávky. Stejně jako se vším se i s tímto stylem stravování pojí různé nevýhody. Za ty nejzásadnější pokládáme:

  • Vysokou cenu
  • Občasnou monotónnost
  • Ne každý den čerstvá jídla

Za pohodlí se zkrátka platí a krabičkové diety nejsou žádnou výjimkou. Cena jednotlivých menu zřídkakdy klesá pod 400 Kč na den a spíše se pohybuje o dost výše. Celý měsíc na krabičkové dietě vás tak může vyjít (a pravděpodobně také vyjde) na několik tisíc korun. Další nevýhodu je také fakt, že se jídla začínají rychle opakovat a po měsíci se zkrátka nabízených jídel snadno přejíte. Toto však již není pravidlem a jak jsme již uváděli v našich žebříčcích, výrobci se snaží vytvářet stále kvalitnější a rozmanitější jídla. Pro někoho může problém představovat i fakt, že jídla se vozí dopředu, takže se musí ohřívat, což ne každému chutná.

Jak vybrat krabičkovou dietu?

Říká se sice, že peníze nejsou všechno, ale před výběrem krabičkové diety můžeme pouze doporučit zaměřit se nejdříve na cenu měsíčního programu nebo alespoň jednoho menu. Ceny se leckdy šplhají tak nesmyslně vysoko, až to mnohdy nestojí ani za pohodlí spojené s dovozem jídla. Dalším faktorem je dostupnost různých programů a možnost zvolit si jídlo bez různých alergenů, tedy jestli je možné například zvolit si dietu bez lepku nebo laktózy. S tím se pojí také nutnost prostudovat jednotlivé jídelníčky, aby z výživového hlediska dávaly smysl. Jistě, do objemu se vám sice hodí spousta kalorií, ale nemusí být nutně z vánočky nebo rohlíků s jamem. Nezapomínejte si proto složení menu pečlivě prostudovat.

V neposlední řadě doporučujeme sledovat recenze. V dnešní době je máte k dispozici prakticky na pár kliknutí a můžete v nich najít vše, co o dané krabičkové dietě potřebujete vědět. Chcete-li mít všechny diety přehledně srovnané vedle sebe, nahlédněte třeba do našeho srovnání nejlepších krabičkových diet v Brně nebo žebříčku nejlepších krabičkových diet v Praze, které jsme pro vás pečlivě sestavili s ohledem na všechny důležité parametry.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (1)

Klára
Říjen 4, 2023

Pro mě má krabičková dieta více plusů než mínusů. Mám program Fit+ od Zdravého stravování a jídla mi nepřijdou vůbec monotólní, ba naopak jsem v nich našla dost inspirace co jíst. Cena mi přijde adekvátní na to, že jídelníček za mě vymyslí, uvaří a ještě mi jídlo přivezou na mnou určené místo.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)