Renovality hořčíkový olej ve spreji – Účinky, dávkování a naše osobní zkušenost (Recenze)

Naposledy upraveno: 2. srpna 2020

Hořčík je jedním z nejvíce deficitních minerálů u sportovců. My bychom se v dnešní recenzi rádi podívali na to, zda je hořčíkový olej tou nejefektivnější metodou, kterou můžete hořčík doplnit do vašeho organismu.

Popíšeme si moji osobní zkušenost a vysvětlíme, jak hořčík ve spreji vůbec funguje.

Renovality Hořčíkový olej
Publikováno: 2. srpna 2020
Upraveno: 2. srpna 2020
Autor recenze: Roman Grigar
Kategorie: Vitamíny, minerály
Složení
9.3/10
Kvalita surovin
9.4/10
Cena
9.1/10
Účinnost a efekt
9.2/10
Poměr cena/výkon
9.3/10
Celkové hodnocení
9.3
z 10 bodů

Proč externě doplňovat hořčík?

Hořčík je pro tělo nezbytný minerál. Je zodpovědný za regulaci svalových kontrakcí, krevního tlaku, metabolismu inzulinu, nervového přenosu a je rozhodujícím kofaktorem pro metabolismus adenosintrifosfátu (ATP = nejvýznamnější zdroje energie pro pracující sval). Často se říká, že je nejdůležitějším minerálem. Tohle tvrzení je ale trochu zcestné, jelikož každý minerál je v podstatě stejně důležitý a bez žádného bychom nemohli dlouhodobě fungovat.

U hořčíku je pouze problém v tom, že jeho nároky pro tělo jsou vyšší, tudíž se často stává deficitním. Obecná doporučení, kolik hořčíku bychom měli denně přijmout, jsou okolo 350 mg. Tohle číslo ale může být mnohem vyšší, jelikož faktory (fyzická aktivita, stres, věk,...) nároky na hořčík zvyšují. 

krátké porovnání
Doporučená denní dávka stopového prvku zinku je 10 mg. Pokud bychom se měli dostat na dvojnásobek této doporučené dávky, stačí nám přijmout pouze o 10 mg zinku více.
U hořčíku, pokud bychom se chtěli dostat na dvojnásobek doporučené denní dávky, museli bychom přijmout dalších 350 mg.

Renovality Hořčíkový olej - co to je?

Co je hořčíkový olej? 

O doplňování hořčíku orální formou snad všichni víme. Málokdo však ví, že existuje i jiná forma doplňování hořčíku, a to přes pokožku za pomocí hořčíkových sprejů a olejů.

Jedná se o kombinaci vody a chloridu hořečnatého (u hořčíkového oleje Renovality z 31%), získávaného z prastarého Zechsteinského jezera, které existovalo již někdy před 250 miliony lety. Zechsteinský chlorid hořečnatý se považuje za nejčistší přírodní formu hořčíku na světě. 

Hořčík pod drobnohledem: Benefity, dávkování a jeho nejlepší formy

Jak funguje hořčíkový olej?

Ačkoliv je naše kůže ochrannou bariérou, je pro některé látky propustná. Jednoduše řečeno - stejně tak, jako naše tělo vylučuje přes kůži pot (z těla ven), je možné přes kůži do těla také některé látky propustit. Tomuto typu aplikace se říká transdermální (přes pokožku) a na tomto principu fungují různé krémy, nikotinové nebo hormonální náplasti a také již námi probíraný hořčíkový olej.

Nastříkáte hořčíkový olej na pokožku a ta ho potními žlázami dostane až do krevního řečiště k buňkám, které jsou schopné tento hořčík absorbovat. Velkou výhodou oproti orálnímu hořčíku je, že aplikovaný hořčík přeskakuje trávicí trakt, který mnohdy některé orální formy hořčíku poničí, případně vůbec nevstřebá. Transdermální forma hořčíku se vstřebá přes kůži, čímž se tohle “poškození” eliminuje a hořčík se tak navíc dostane k buňkám mnohem rychleji, než při orální aplikaci.

Hlavní výhody tedy jsou:

  • Vstřebává se přímo, obchází trávicí trakt
  • Nehrozí průjem (jak se tomu může stát u orální formy hořčíku)
  • Téměř okamžitá účinnost
  • Dá se použít lokálně k ošetření daného místa v případě křeče
  • Jednoduchá aplikace
  • Jakožto sportovec, který hořčíkový olej pravidelně užívá (zejména v případě křečí), pociťuji několik minut po aplikaci na daném místě značnou úlevu

Nevýhody:

  • Než si člověk zvykne, může způsobovat brnění
  • Může podráždit kůži (výjimečně – a to zejména na poraněném místě nebo např. na čerstvě depilované kůži)
  • Jeho efekty nejsou zatím naplno prozkoumané a existuje málo studií (některé dokonce poukazují na to, že hořčíkový olej nedokáže v dlouhodobém horizontu efektivně doplnit hladiny hořčíku, ale čekáme na další prozkoumání)

Renovality Hořčíkový olej jak funguje

Jak hořčíkový olej správně užívat?

Na čase nezáleží. Nejvýhodnější doba pro aplikaci je po teplé sprše (koupeli), kdy jsou naše póry v kůži roztáhlé a jsou tak schopné do těla propustit větší množství hořčíku. Aplikovat se doporučuje zejména do kloubních jamek, jako je podpaží nebo jamka pod kolenem. Dá se však aplikovat kamkoliv na pokožku, na ruce či nohy. Vyhněte se místům, kde je kůže slabší nebo poraněná. Neaplikujte hořčíkový olej na obličej a genitálie. 

Dávkování hořčíkového oleje

Jako prevence se obecně doporučuje 3-5 střiků, 1x denně. V případě určitých problémů se může dávka aplikovaného hořčíku i zněkolikanásobit. Pokud dojde k akutní křeči, doporučuji aplikovat hořčíkový olej přímo na postižené místo a vmasírovávat do kůže. 

-

Jaká je cena? Překvapí vás...

Překvapí vás, že hořčíkový olej vychází cenově velmi dobře. Když si pro porovnání vezmeme kvalitní formu hořčíku v kapslích, měsíční balení vás vyjde zhruba na 250 Kč. Hořčíkový olej Renovality vás pak v prvotní investici vyjde sice na vyšší částku, zhruba 300 Kč, ale 200 ml balení vám vystačí na přibližně 3-4 měsíce pravidelného užívání. To už je velký rozdíl, který v dlouhodobém horizontu pozitivně ovlivní vaší peněženku.

Tabulka cen pro Renovality Hořčíkový olej
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

Závěr

Hořčíkový olej je ideální pomocník pro každého člověka. Cenově je velmi výhodný a vydrží dlouhou dobu. Doporučil bych ho používat jako prevenci a při akutních křečích, které mohou často nastat během sportovního výkonu. Nedoporučuji vyřadit hořčík ve formě orálních doplňků, jelikož, jak už jsem podotknul, jsou tu i protichůdné studie, které poukazují, že na dlouhodobé doplnění hořčíku v těle nemá transdermální forma zásadní vliv. Bude jistě potřeba provést mnoho dalších studií, aby byly tyto informace více zřejmé.

Komentáře (4)

powerking
Srpen 2, 2020

Super článek mohli by jste udělat něco o tréninku?

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(-1)
Jan Malý
Srpen 2, 2020

Ahoj, další články o tréninku připravujeme. Starší články najdeš zde: https://www.svetfitness.cz/clanky/kategorie/trenink-4/

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Richard
Srpen 3, 2020

Dobrý den, proč kupovat tento předražený smysl, když lze koupit chlorid hořečtnatý, třeba zde : https://www.hlavnezdrave.cz/obchod/horcik-magnesium-chlorid-horecnaty/ a s destilovanou vodou ho smíchat v poměru 34% chlorid a 66% voda? Že to cenově vyjde ani ne na 1/10 snad už psát potřeba není.

Richard

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(-3)
Karlos
Srpen 5, 2020

to si snad děláte srandu ne ? :D máte nějaký hodnověrný zdroj, ohledně doplňování hořčíku pomocí oleje přes kůži ? tohle je podle mě nejzbytečnější doplněk a rád bych se dozvěděl, jaká může být asi vstřebatelnost.

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(-1)