MyProtein Flavdrops – Moderní způsob slazení? (Recenze)

Naposledy upraveno: 30. listopadu 2020

V dnešní době se bezkalorické sirupy, ochucovadla, omáčky a jiné potraviny dostávají stále větší oblibě. Proto jsem se rozhodl se těmto výrobkům podívat na zoubek a zjistit, zda opravdu stojí za to, nebo jestli to jsou jen marketingové tahy.

Jako první bezkalorické ochucovadlo jsem si zvolil oblíbené Flavdrops od známé firmy Myprotein.

MyProtein Flavdrops
Publikováno: 29. listopadu 2020
Upraveno: 30. listopadu 2020
Autor recenze: Michal Houfek
Kategorie: Potraviny
Chuť
8.1/10
Počet příchutí
9.7/10
Využitelnost
7.1/10
Složení
8.2/10
Cena
9.7/10
Celkové hodnocení
8.6
z 10 bodů

Flavdrops jsem testoval opravdu dlouhou dobu a velmi důkladně. V dnešní recenzi se dozvíte, zda se vyplatí investovat do těchto produktů, které slibují “jednodušší” dietu a dokážou zahnat chuť na sladké bez výčitek a nadbytečných kalorií.

-

K čemu Flavdrops slouží?

Flavdrops od značky Myprotein slouží primárně k ochucování nebo dochucování nápojů a pokrmů. Na trh se dostaly proto, aby zjednodušily hubnutí lidem, kteří si potrpí na sladké chuti. Flavdrops proto nabízí skvělou alternativu slazení do diety, protože neobsahují žádné kalorie.

V dnešní době se tento trend značně rozrostl a nyní už můžeme najít stovky receptů a napadů, jak Flavdrops využít. Mohou být užity k dochucení ovocných či mléčných proteinových shaků, mohou být přidány do jogurtů či tvarohů, nebo mohou být přidaný i do mnohem sofistikovanějších receptů typu cheesecake či jiné sladké dezerty.

Náš tip
Vyzkoušejte Flavdrops i do receptů, které se pečou. Nyní před Vánoci je můžete vyzkoušet do fitness cukroví.

-

Složení

Složení Flavdropsů se u jednotlivých variant příliš neliší, proto jsem se rozhodl je popsat více obecně.

Primární složkou v Flavdropsech jsou použita aromata a ochucovadla. V závislosti na zvolené příchuti mohou být tyto složky přírodního nebo umělého původu. Obě varianty jsou pro člověka naprosto nezávadné a v produktech nijak nepřekáží.

Ve Flavdropsech je použité sladidlo sukralóza. O tomto sladidle jste na našem webu jistě slyšeli, psal jsem o něm mnohokrát. Jedná se o velice populární sladidlo, které můžeme nalézt takřka všude. Některé studie tvrdí, že nadměrná konzumace sukralózy způsobuje nadměrné zadržování vody v těle, nebo dokonce zhoršuje trávení potravin, nicméně těchto efektů se jako běžní uživatelé nemusíte obávat. Museli byste zkonzumovat neuvěřitelné množství tohoto sladidla, aby na vaše tělo mělo negativní dopad.

U některých zvolených příchutí jsou zde použity barviva typu karamel, šafrán, citrón, červená řepa, kurkumin a mnoho dalšího. Téměř všechny barviva jsou přírodního původu (výjimkou je příchuť jahoda a malina), což je ta nejlepší varianta. U zvoleného příchutě čokoláda můžeme ve složení nalézt blíže nespecifikované množství kofeinu, ocenil bych tedy, kdyby výrobce alespoň napsal, jaké množství se zde nachází.

Ze složení Flavdropsů jsou tohle ty nejstěženější body a nyní se můžeme vrhnout rovnou na chuť.

-

Recenze příchutí Flavdrops

Dostáváme se ke stěžejnímu bodu, kvůli kterému si Flavdropsy vlastně pořizujeme, a tou je chuť. 

Na úvod musím říci, že jsem vůbec nečekal nic chutného, ba právě naopak. Očekával jsem hodně chemickou nebo nevýraznou chuť. Přesto mě ve finále produkt mile překvapil, protože chuť všech variant byla naprosto přirozená, u žádné z nich jsem nenarazil na přehnané chemické dozvuky.

Flavdrops jsem vyzkoušel do mnoha potravin či nápojů, ale úplně nejvíce mi sedly do řeckého bílého jogurtu, který ochutily zkrátka perfektně. Osobně mi nejvíce chutnala příchuť vanilky, jahody a oříšku, nicméně tento názor může být velmi subjektivní.

Příchutě byly testovány převážně v 300 gramovém množství bílého jogurtu, do kterého jsem přidal vždy 10 kapek Flavdropsů:

  • Čokoláda (7/10) není přílíš výrazná a chutná spíše jako slabší granko, ale finální výsledek není vůbec špatný. Doporučuji si tuto příchuť doplnit ještě o 100% kakao a vyjde vám z toho dokonalá sytě čokoládová sladká chuť.
  • Toffee (6/10) bylo celkem zklamání, po otevření balení byla cítit příjemná lákavá vůně, nicméně po přidání do jogurtu byla chuť špatně identifikovatelná. Byl cítit pouze silný sladký podtón, ale příchuť Toffee nebyl téměř k nalezení.
  • Jahoda (9/10) se bezesporu řadí mezi ty nejpovedenější příchutě. Po přidání do bílého jogurtu vznikne typický jahodový jogurt, jaký znáte z obchodu. Příchuť je naprosto přirozená.
  • Arašídové Máslo (5/10) je příchuť, které příliš neholduji. Vůně ani chuť nejsou nijak výrazné a po arašídovém másle není ani stopy. Nicméně pokud si často děláte kaši s arašídovým máslem nebo chcete příchuť arašídového másla jiným způsobem podpořit, může pro vás být správnou variantou.
  • Maple (7/10) nebo-li javorový sirup, je hodně oblíbená varianta. Na úvod musím říci, že příchuť javorového sirupu nemám příliš rád, ale abych zachoval objektivní pohled na věc, vůně i chuť javorového sirupu je opravdu velmi dobře rozpoznatelná. Milovníci si jistě pochutnají.
  • Máslová sušenka (5/10), tu řadím na pozici vedle příchuti arašídové máslo. Vůně ani chuť nejsou vůbec výrazné, jsou naopak spíše chemické a po chuťové stránce je to spíše propadák. Musel jsem se přemáhat k tomu, abych tuto příchuť vůbec otestoval vícekrát.
  • Cheesecake (6/10) mě mile překvapil. Od této příchutě jsem mnoho neočekával, ale musím říci, že jsem si její testování naprosto užil. Po chuťové stránce mi hned připomněl pravou, nefalšovanou chuť cheesecaku, jakou známe z obchodu. Do nápojů, jogurtů nebo tvarohů jí příliš nedoporučuji, ale pokud chcete připravit cheesecake zdravější způsobem, je to ideální volba.
  • Oříšek (9/10) se taktéž řadí mezi ty nejpovedenější příchutě. Výsledná chuť po přidání do jogurtu byla krásně přirozená, oříšková. Nebyl ani cítit žádný chemický dozvuk. Navíc pokud smícháte příchuť oříšek a čokoláda, dostanete naprosto identickou příchuť Nutelly ve zdravější podobě.
  • Marcipán (7/10) byl spíše zklamáním. Nedoporučuji ho užívat samostatně, pakliže příchuť marcipánu opravdu nemilujete. Mě osobně marcipán nezaujal, ale na druhou stranu si myslím, že si v receptech určitě najde své místo. Po ochutnání je příchuť marcipánu lehce rozeznatelná.
  • Vanilka (9/10) je jednoznačně ze všech testovaných příchutí můj favorit. Vanilková chuť je naprosto identická a po smíchání s jogurtem vznikl doslova vanilkový termix. Není cítit žádná chemie, právě naopak. Příchuť je naprosto přirozená. Tuto variantu rozhodně doporučuji na všechny způsoby (recepty, tvarohy, jogurty apod.).
  • Bílá čokoláda (8/10) se také hodně povedla. Vůně i chuť jsou jemné a přirozené. Po smíchání s jogurtem vznikla jedinečná kombinace. Ani této varianty bych se v budoucnu nebál a určitě se k ní vrátím znovu.
Náš tip
Testujte a kombinujte různé příchutě do sebe. Představivosti se meze nekladou a vy tímto docílíte nekonečně mnoho způsobů, jak si své oblíbené pokrmy dochutíte. Vyzkoušejte čokoládu s oříškem nebo vanilku s jahodou.

-

Jsou Flavdrops drahé?

Za jednu malou lahvičku o objemu 50 ml zaplatíte přibližně 150 Kč. I při častější konzumaci vám jedno sladidlo Flavdrops vydrží několik týdnů či měsíců. V celkovém měsíčním rozpočtu se Flavdrops naprosto ztratí.

I proto se z mého pohledu jedná o poměrně levnou investici, která vám skvěle dosladí neochucené produkty a zpříjemní tak kteroukoliv dietu.

Tabulka cen pro MyProtein Flavdrops
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

Závěrečné hodnocení

Konečně se dostáváme k závěrečné otázce. Vyplatí se tedy investovat do Flavdropsů od značky Myprotein? Za mě rozhodně ano. Před testováním jsem byl sám nakloněný k názoru, že se jedná o zbytečnou investici a ke zdravému životnímu stylu není potřeba, což je pravda.

Nicméně, některé příchutě jsou skutečně tak povedené, že by byla škoda je nevyužít. Já sám je momentálně rád využívám a je celkem příjemné kombinovat různé příchutě, když mám na výběr tolik variant.

Výrobky tohoto zaměření určitě nejsou pro každého, ale rozumím tomu, proč se v dnešní době stávají stále více populárními. A co se týče složení, chuti a ceny? I přes pár drobných nedostatků nemám MyProtein Flavdrops téměř co vytknout. Myslím si, že je to skvělá koupě, které ve finále nebudete litovat.

A to už je z dnešní recenze všechno. Pokud máte svého favorita nebo jinou oblíbenou značku Flavdropsů, nebojte se nám napsat do komentářů.

Komentáře (11)

Tomáš
Listopad 29, 2020

Osobně jsem vyzkoušel řadu značek těchto sladidel. Musím říci, že stabilně nejlepší a nejchutnější jsou dle mého názoru ty od značky Frankys Bakery. Takřka všechny příchutě mají velmi povedené, bez chemické pachuti. Dle mého názoru jsou mnohem lepší než ty od Myprotein. Další chutné kapky mají rovněž značka BiotechUSA, ujdou i ty od Bodylab. Naopak velmi nedobrou zkušenost mám s těmi od Gymbeam, ty měly opravdu nepříjemnou chemickou pachuť

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Vít
Listopad 30, 2020

Dobrý den, děkuji Vám za radu. Máte zkušenost také s nabídkou od Bulk Powders anebo Walden Farms?

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Tomáš
Listopad 30, 2020

Ty jsem zkoušel a SUBJEKTIVNĚ mi přišly hodně chemické, až štiplavé...

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Vít
Prosinec 1, 2020

Děkuji Vám, podle mé zkuš. lépe spotřebovat syrup a zvl. džem od Waldenu dost rychle, jinak, více u džemu, hrozí, že zplesniví. A Vaše zkuš. se vztahovala více na Walden, Bulk anebo, na oboje?

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Vít
Prosinec 2, 2020

Ano, s Franky´s jsem také získal příznivou zkušenost.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Tomáš
Listopad 29, 2020

A opravdu si subjektivně nemyslím, že by flavdrops od MyProtein jsou u mě až na čtvrté pozici. Některé chuťové varianty mají opravdu chemickou, štiplavou pachuť ve srovnání s výše popsanými variantami.

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Jan Malý
Listopad 30, 2020

Tome, díky moc za doplnění zkušeností. Frankys Barkery taky vyzkoušíme :-)

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Jiří
Listopad 29, 2020

Ten objem lahvičky všude vidím 50ml, ne 150ml.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Jan Malý
Listopad 30, 2020

Pravda, upraveno. Díky za upozornění.

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Vít
Listopad 30, 2020

Dobrý den, zdá se Vám lepší používat toto ochucení, anebo syrup, třeba od stejné nebo jiné zn.? Děkuji Vám!

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Jan Malý
Listopad 30, 2020

To samozřejmě záleží na jídle, kde Flavdrops/sirup chce použít. Zatímco Flavdrops se skvěle hodí nakapat do tvarohu nebo jogurtu, sirupem je možné si pokapat proteinové palačinky.

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)