Trénink

Kde je lepší cvičit: Doma, nebo v posilovně?

Cvičení je skvělá aktivita, při které mnoho z nás přijde na jiné myšlenky a ještě udělá něco pro své zdraví. Zatímco někdo ale nedá dopustit na jedinečnou atmosféru posilovny, kde si může pokecat s kamarády a vyzkoušet celou řadu nejrůznějších strojů, někomu vyhovuje se zavřít doma a odjet trénink osamotě s nahlas puštěnou hudbou podle vlastního výběru. Kde je ale lepší cvičit? A jaké jsou výhody a nevýhody každé z těchto variant? Na to se podíváme v tomto článku.

Cvičení doma

Pojďme začít cvičením v domácích podmínkách, které má na jedné řadě obrovské množství výhod, ale na druhé straně také nějaké nevýhody, které je třeba zvážit. Pojďme se na to podívat:

Výhody

Nejprve se pojďme podívat na výhody domácího cvičení, kterých je opravdu hodně. Posilovnu si zařídíte přesně podle svého gusta, máte ji vždy poblíž a nemusíte trávit čas dojížděním.

Máte vlastní vybavení

Pokud máte prostory, kde si vlastní posilovnu zřídit, určitě je to skvělý nápad. A jak jsme psali v našem článku o vybavení domácí posilovny, máte celou řadu možností, co si do svého fitka dáte. Pokud rádi cvičíte s vlastní vahou, může být dobrou volbou hrazda a bradla, pokud preferujete silový trénink, kupte si kvalitní osu. I na relativně malý prostor toho zvládnete naskládat dost a když si vyberete jen to opravdu potřebné vybavení, ve vlastní posilovně si skvěle zacvičíte.

domácí posilovna vybavení
Do domácí posilovny si můžete dát jen to vybavení, které potřebujete.

Neztrácíte čas

Jestli do nejbližší posilovny musíte jet půl hodiny autem, nebo jen několikrát přestupovat na veřejné dopravě, jistě víte, že každý trénink je časově neskutečně náročný. Jakmile ale máte fitko například ve sklepě vlastního domu, máte to do něj kousek a zacvičit si stihnete třeba ráno před prací nebo kdykoliv jindy, když máte chvíli klidu.

Ušetříte za vstup

Asi vám nemusíme vykládat nic o tom, že permanentky do fitka se mohou dost zásadně prodražit. Pokud si do domácího fitka koupíte nastavitelné jednoručky a nějaké základní osy, je počáteční investice sice také poměrně vysoká, ale na druhou stranu takové vybavení vydrží bez problémů dlouhé roky a když vás domácí fitko omrzí, kotouče i osy se dají relativně dobře prodat. Dá se tak říct, že pokud budete pravidelně cvičit doma, ušetříte tím kromě času také nějaké peníze.

Máte soukromí

Pokud jste teprve začínající sportovci a nechcete, aby na vás ostatní koukali, je domácí posilovna skvělým řešením. Budete mít naprosté soukromí, nebudete muset nikam pospíchat, protože na váš stroj nečekají další sportovci a budete si moct pustit přesně takovou hudbu, jakou máte rádi a dělat cokoliv, co uznáte za vhodné. Zároveň nemusíte řešit, jaké oblečení si na sebe vezmete, zda máte sluchátka ani nic podobného.

domácí posilovna výhody
I s relativně malým množstvím vybavení můžete odjet skvělý trénink.

Nevýhody

Na druhou stranu má ale domácí fitko také celou řadu nevýhod. Zejména se jedná o tyhle:

Omezené vybavení

Asi největším problémem může být to, že pokud nemáte na domácí posilovnu několik milionů, pravděpodobně nikdy nebudete mít takové vybavení, jaké mají v dobré posilovně. A ačkoliv i doma se dá odjet překvapivě dobrý trénink, samozřejmě se to v dlouhodobém horizontu nikdy nevyrovná posilovně, což je asi největší limitace.

Nedostatek komunikace

Pokud tak jako my budete cvičit doma už nějaký ten pátek a nejste zrovna velmi introvertní typ, bude vás nejspíš mrzet nedostatek komunikace. Přeci jenom dobrá atmosféra v posilovně a možnost potkat se s kamarády může způsobit, že vás cvičení bude mnohem více bavit a když vás bude motivovat okolní prostředí, můžete například zvednout více nebo trénovat intenzivněji.

vybavení posilovny
Vybavení v posilovně bude určitě lepší. Zároveň si však můžete pokecat s kamarády.

Složitost udržení pozornosti

Většina lidí má doma kromě posilovny také na starost celou řadu domácích prací a dalších povinností, takže se klidně může stát, že ačkoliv máte celý den volný, ve skutečnosti možná raději nejdříve uvaříte jídlo, pak posečete trávník a pak zjistíte, že už se vám dneska cvičit nechce. Pro někoho může být velmi složité se do posilovny, kterou máte v rámci domu, kde zároveň spíte, jíte a děláte veškeré ostatní činnosti, vůbec namotivovat.

Cvičení v posilovně

Nevýhody domácího cvičení samozřejmě velmi jednoduše řeší cvičení v posilovně, jenže naopak přicházíte o veškeré výhody domácího cvičení. Do posilovny se tedy musíte nějakým způsobem dopravit, zaplatit za vstup a nakonec se třeba ještě mačkat mezi lidmi a čekat ve frontě na stroj, který chce shodou okolností používat někdo, kdo tráví polovinu času například na baru ve fitku a popíjí nějaký intra workout.

Nepřehlédněte
Nejste si jisti, jak často je dobré cvičit? V tomto článku vám nabídneme odpověď. 

A co takhle obojí?

Na druhou stranu se hodí podotknout, že domácí trénink není v nějakém navzájem se vylučujícím vztahu s tréninkem ve fitku. Pokud máte doma nevyužitý prostor, ve kterém byste si rádi zřídili domácí posilovnu, určitě to doporučujeme udělat a dost možná sami přijdete na to, že i se základním vybavením se dá absolvovat skutečně dobrý trénink. A je dost pravděpodobné, že vaše vybavení bude zároveň lehce odlišné od toho ve fitku - místo klasických kladek můžete použít odporové gumy, budete si vymýšlet nové variace cviků s obyčejnými činkami a osou a tak dále. V konečném důsledku tak můžete dát nový impuls svým svalům třeba tím, že budete jeden týden cvičit v domácích podmínkách a další se vydáte do fitka. Nebo budete posilovny měnit například obden. Možností máte zkrátka a dobře celou řadu, ovšem tyhle dva typy tréninků se mohou navzájem opravdu dobře doplňovat.

Co si z dnešního článku odnést?

Z tohoto článku byste si měli odnést především to, že cvičení doma má celou řadu výhod. Jste schopni odjet opravdu dobrý trénink, vybavíte si posilovnu podle vlastních představ, nebudete ztrácet čas na cestě a navíc budete mít soukromí a v dlouhodobém horizontu zvládnete i něco málo ušetřit. Na druhou stranu ale má i své nevýhody, například máte pouze omezené vybavení, může vám chybět komunikace s kamarády a může pro vás být časem obtížné se do cvičení namotivovat. Skvělým řešením však, zejména pro ty z vás, kteří mají v domě volnou místnost, může být cvičit střídavě doma a v posilovně. Můžete tím dát svalům nový impuls k růstu a zároveň si užívat výhody obou z těchto typů tréninků.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.