Ostatní

5 nejlepších pomůcek na protahování doma i ve fitku

Ačkoliv to sportovci obvykle neslyší úplně rádi, protahování je v rámci jakéhokoliv druhu sportovní aktivity neskutečně důležité a je třeba mu věnovat pozornost. Právě proto jsme také třeba v našem článku na téma vybavení domácí posilovny zmínili velmi důležitý pěnový válec i masážní míček, které mohou při strečinku opravdu dost pomoci. V tomto článku si však mimo těchto dvou pomůcek představíme i další vybavení, které vám protahování po tréninku nebo kdykoliv v průběhu dne dost zásadně usnadní.

1. Foam Roller

Asi nejpopulárnějším nástrojem určeným k uvolnění ztuhlého svalstva je foam roller, do češtiny obvykle překládaný jako pěnový válec. Obzvláště oblíbený je zejména kvůli tomu, že je cenově dostupný, relativně lehký a opravdu velmi snadno dosáhnete účinného protažení. Stačí si vybrat partii, kterou se chystáte protáhnout, položit ji na pěnový válec a postupně po něm svalovou partii posunovat. Tím se zlepší nejen průtok krve do daných svalů, ale podle dostupných studií si můžete takovýmto pravidelným protahováním zvýšit rozsah pohybu, což je dost důležité například pro správné provedení dřepu a dalších základních cviků.

S pomocí foam rolleru můžete protáhnout veškeré svalové partie od lýtek přes hamstringy a vnitřní stranu stehen až po sedací svaly a spodní i horní část zad. Cvičení by přitom nemělo být vyloženě bolestivé, doporučujeme proto začít jen velmi opatrně a posouvat se po pěnovém válci jen pomalu a uvědoměle, abyste zjistili, ve kterých místech máte svaly více ztuhlé. Na ty se pak můžete zaměřit buď se zmíněným foam rollerem, nebo například gumovým míčkem, na který se podíváme v následujícím odstavci.

Pokud vás zajímá konkrétní provedení cviků na foam rolleru, doporučujeme určitě mrknout na videa na YouTube, kde jich najdete opravdu hodně. Nám se líbilo například jedno ze starších videí od Aleše Lamky:

A pokud jde o výběr správného foam rolleru, určitě je na místě zkontrolovat vždy tvrdost pěnového válce. Pokud máte více než 110 kilogramů, pravděpodobně byste měli zjistit i to, jakou má foam roller nosnost, byť samozřejmě existují produkty klidně až do 150 kilo. My bychom doporučovali například tento:

2. Lakrosový nebo gumový míček

Obrovské opodstatnění může mít při protahování také lakrosový (potažmo jakýkoliv jiný gumový) míček. Lakrosový míček má výhodu v tom, že je tvrdý a malý, takže s ním dokážete, narozdíl třeba od zmíněného pěnového válce, zacílit přesně na jednu malou svalovou skupinu nebo konkrétní bod, který dokáže uvolnit. Lakrosový míček se obvykle může používat na oblasti kolem páteře, kotníků, kolen nebo ramen, ovšem vaší fantazii se meze nekladou a pokud vám bude vyhovovat si s jeho pomocí masírovat například lýtka, určitě to není na škodu.

Pokud jde o výběr vhodného míčku, určitě doporučujeme ten lakrosový, který, kromě toho, že je dost účinný, také většinou stojí pár korun a můžete ho s sebou nosit naprosto kamkoliv. Můžete však sáhnout i po jiných masážních míčcích, které mohou být z jiného materiálu a mohou tak být podstatně lehčí. My doporučujeme použít například následující míček:

 

Kde koupit kvalitní masážní míčky?

3. Odporové gumy

Další ze skvělých pomůcek, které musíme v tomto článku zmínit, jsou odporové gumy. Na těch je úžasné, že se dají použít nejen na protahování, ale také na cvičení v domácích podmínkách. Dělají se z celé řady materiálů a poskytují různé úrovně odporu. My bychom se přikláněli k latexovým gumám, které sice nejsou tak pohodlné jako textilní, ale na druhou stranu se velmi snadno udržují (stačí je čas od času otřít) a nabízí docela dlouhou životnost při relativně nízké pořizovací ceně. Stejně jako lakrosové míčky nezabírají ani gumy příliš mnoho místa v batohu, takže si je bez obav můžete vzít třeba na dovolenou nebo do posilovny, pokud ta vaše není vybavena vlastními.

S pomocí odporových gum můžete protáhnout všechny velké svalové skupiny od předních stehenních svalů přes hamstringy a přitahovače až po ruce, prsa ramena i tricepsy. Stále se však hodí mít i masážní míček, který můžete zařadit po docvičení s odporovými gumami, abyste se ještě dodatečně zaměřili na menší svalové partie. Vyzkoušet můžete následující odporové gumy:

4. Masážní pistole

Dalším ze skvělých nástrojů, které můžete při každodenním strečinku využít, je i masážní pistole. Ta funguje automaticky a vy tak máte možnost se masírovat bez nějaké extra námahy. Tyto pistole se dají koupit již od vyšších stovek korun a většinou je v balení mnoho různých nástavců od klasických kulatých imitujících masáž lakrosovým míčkem až po speciální vidlicové nástavce na masáž obratel a s jediným přístrojem tak zvládnete promasírovat opravdu celé tělo.

Jakmile si masážní pistoli jednou koupíte, je třeba si na ni lehce zvyknout, protože zpočátku mohou být samotné vibrace lehce nepříjemné. Jakmile si na to však zvyknete, je možné, že budete chtít i postupně přidávat na intenzitě. Samozřejmostí je, že dražší masážní pistole jsou účinnější a nabízí kvalitnější hlavice, ovšem i s těmi levnějšími se dá udělat hodně práce. Podívat se můžete například na následující produkty.

5. Gymnastický míč

Náš článek bychom rádi zakončili né tak úplně typickou, ale rozhodně velmi užitečnou pomůckou na protahování. Už jen při samotném sezení na míči dochází k rozdílné aktivaci povrchových i hlubokých svalů celého těla. Pokud se ale rozhodnete na míči protahovat, získáte celou řadu dalších benefitů jako je například postupné zlepšení stability i koordinovanosti pohybu. Gymnastický míč je možné využít i jako náhradu židle například při práci, ovšem není dobré ho používat dlouhodobě. Po zhruba 30 minutách je lepší se vrátit zpět ke klasické židli, která není tak namáhavá například na vzpřimovače.

Gymnastický míč se obvykle vybírá podle vaší výšky, protože pro lidi s výškou do 165 cm se většinou doporučuje míč s průměrem 55 cm. S každými dalšími 10 cm výšky by se pak měl průměr míče zvětšovat také o 10 cm. Před nákupem konkrétního produktu doporučujeme opět zkontrolovat, zda má na vaše potřeby odpovídající nosnost.

No a to by od nás bylo pro tento článek všechno. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte se nás ptát v komentářích pod článkem, kde se také můžete podělit o vaše tipy na pomůcky využívané ke strečinku.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.