Ostatní

Fitness seriál o neřestech 11: Je žvýkací tabák lepší než cigarety?

Nejen cigarety, ale i mnoho dalších tabákových výrobků se v dnešní době těší velké oblibě. Zatímco cigarety jako takové už nejsou takovým trendem, jako tomu bylo v minulosti, ostatní výrobky často zažívají velký boom. V dnešním článku se podíváme na žvýkací tabák, který už sice také není tím nejvíc trendy tabákovým výrobkem a často bývá nahrazován jinými produkty, přesto však stále patří mezi velmi časté formy příjmu nikotinu.

V jedenáctém díle našeho seriálu o neřestech se zaměříme na to, jaká rizika jsou spojená se žvýkáním tabáku a odpovíme také na otázku, jestli je tato forma tabákových výrobků vhodnější (lépe řečeno méně nezdravá) než klasické cigarety.

Co je žvýkací tabák zač?

Pokud nejste pravidelným uživatelem tabákových výrobků, může pro vás být obtížné rozlišit jejich jednotlivé druhy. Žvýkací tabák není to stejné jako nikotinové sáčky, kterým jsme se už také věnovaliJedná se o tabákové listy upravené tak, aby se daly užívat přímo v ústech. Žvýkací tabák se používá tak, že se vloží mezi horní ret a dáseň. Všechny látky se ze žvýkacího tabáku vstřebávají do těla přes sliznici v ústech. Zatímco nikotinové sáčky obsahují pouze nikotin (případně další dochucovadla), žvýkací tabák obsahuji i dalších látky přirozeně obsažené v tabáku (jejichž negativní dopady na zdraví se mohou různit) a v mnoha případech také dochucovadla.

Je však potřeba mít na paměti, že existuje několik druhů žvýkacích tabáků, a jejich vlastnosti se proto mohou lišit. Stejně tak je dobré vědět, že některé formy mohou být v určitých zemích zakázané, jinde jsou naopak legální i formy, se kterými se u nás nesetkáte. Pro většinu žvýkacích tabáků je typická potřeba odplivávání, kvůli čemuž jsou poměrně nepraktické. To je také jeden z důvodů, proč je stále více lidí mění za nikotinové sáčky nebo jiné formy žvýkacího tabáku.

žvýkací tabák škodlivost
Mezi nikotinovými sáčky na obrázku a žvýkacím tabákem existuje dost podstatný rozdíl.

Zdravotní rizika spojená se žvýkacím tabákem

Hlavním argumentem fanoušků žvýkacího tabáku je, že pokud nedochází k jeho spalování a následnému vdechování jako u cigaret, nedostanou se do těla ty nejhorší látky a zároveň člověku nehrozí rakovina plic. To je sice pravda, jelikož při kouření se do těla opravdu dostávají látky, které se při žvýkání nevyskytují, nicméně i žvýkání tabáku je spojeno se zvýšeným rizikem výskytu rakoviny. Statistiky jsou o to horší, když se v potaz vezmou pouze druhy rakoviny, které jsou typické pro kuřáky. Přestože podle citované studie žvýkání není tak nebezpečné jako kouření, ani zdaleka se nejedná o zdravotně nezávadný způsob užívání tabáku a pojí se s ním velké riziko zdravotních komplikací. Za zmínku stojí, že podle studií se zpravidla jedná o rakovinu dutiny ústní, hltanu a hrtanu.

Nepřehlédněte
Vlivu kouření na sportovní výkonnost jsme se věnovali v článku Fitness seriál o neřestech #3: Jaký vliv má kouření na posilování?

Pozor na závislost

To však ani zdaleka není vše. Nikotin obsažený v tabáku je totiž extrémně návykový bez ohledu na to, v jaké formě ho do těla přijmete. Z hlediska návykovosti bývá dokonce přirovnáván ke kokainu nebo heroinu. Bez ohledu na formu je spojený s velkým množstvím zdravotních komplikací a ani zdaleka se nejedná o látku, která by pro tělo mohla být nějak prospěšná. V souvislosti s návykovostí nikotnu je vhodné zmínit jeho vliv na produkci některých hormonů. Příjem nikotinu totiž stimuluje vyplavování dopaminu, což znamená, že při častém užívání má člověk tendence užívat nikotinu stále více, protože pouze tak může dosáhnout příjemného pocitu vyvolaného zvýšenou produkcí dopaminu. Žvýkací tabák navíc ve srovnání s cigaretami často obsahuje více nikotinu. Zatímco z běžných cigaret člověk vstřebá asi 1,2-1,4 mg nikotinu, obsah nikotinu ve žvýkacím tabáku může vyšplhat na více než 32 mg na jeden sáček. Nutno ale dodat, že přes sliznici se samozřejmě nevstřebá celé toto množství.

Žvýkací tabák a zdravý úsměv

V neposlední řadě musíme zmínit také negativní dopady žvýkacího tabáku na zuby. Asi nikoho nepřekvapí, že strkání si tabáku přímo do úst nebude nijak zvlášť prospívat zubům. Citovaná studie říká, že lidé žvýkající tabák mají zvýšené riziko vzniku zubních kazů – jak povrchových, tak těch koronárních (kořenových). Tabák navíc nepomáhá ani zabarvení zubů, na kterém se negativně promítá a způsobuje ne příliš pěkné žluté zabarvení.

Vzato kolem a kolem, žvýkací tabák se spojen s velkým množstvím negativních dopadů na zdraví, přestože na první pohled může vypadat jako mnohem zdravější varianta v porovnání s cigaretami. Z toho důvodu rozhodně nemůžeme doporučit žvýkací tabák užívat.

žvýkací tabák škodlivost
Žvýkací tabák se spojen s velkým množstvím negativních dopadů na zdraví.

Vliv žvýkacího tabáku na výkonnost

Žvýkací tabák je populární mezi určitými skupinami sportovců (za zmínku stojí zejména baseballisté), protože údajně pomáhá zvýšit jejich výkonnost či soustředění. Abychom byli zcela objektivní, musíme zmínit, že některé studie opravdu uvádí možnou souvislost mezi příjmem nikotinu a zlepšením některých faktorů fyzické výkonnosti. Může se jednat například o motoriku, reakční čas, případně o další faktory. Spolu s tím je ovšem potřeba dodat, že některé jiné faktory naopak zhoršuje – příkladem může být síla nebo anaerobní práh. Zároveň je potřeba pamatovat na všechny zdravotní rizika zmíněná výše.

Nepřehlédněte
Pití alkoholu není v naší zemi považováno za něco zlého a alkoholu se často nevyhýbají ani sportovci. V dalším díle našeho seriálu o neřestech se dozvíte, jaký vliv má alkohol na posilování

Je proto pravda, že v určitých situacích se může příjem nikotinu před sportovním výkonem jevit jako dobrý nápad. Přece jenom se stále nejedná o zakázanou látku, takže její užívání je v tomto směru zcela v pořádku. Ze zdravotního hlediska se ovšem nejedná o něco, co bychom mohli doporučit. Je totiž potřeba mít na paměti i to, že zatímco příjem tabáku může například vaše motorické schopnosti dočasně zlepšit, postupem času se tyto schopnosti v případě absence nikotinu výrazně zhorší. Podmiňovat svou výkonnost příjemem nikotnu rozhodně není z dlouhodobého hlediska rozumné řešení.

žvýkací tabák nevýhody
Rizika spojená s užíváním žvýkacího tabáku vysoce převyšují případná pozitiva.

Jak si vede žvýkací tabák ve srovnání s jinými nikotinovými výrobky?

Srovnání žvýkacího tabáku s cigaretami jsme se už okrajově dotkli v předešlých odstavcích. Je pravda, že vzhledem k tomu, že při kouření se do těla dostává nespočet opravdu velmi škodlivých látek, riziko vzniku rakoviny je pro kuřáky podstatně vyšší. Ve srovnání s cigaretami si proto žvýkací tabák opravdu vede lépe, ačkoliv je potřeba říct, že laťka v tomto případě skutečně není moc vysoko.

Srovnání žvýkacího tabáku s nikotinovými sáčky, které jsou mu nejpodobnější, je také poměrně jednoduché. Vzhledem k tomu, že nikotinové sáčky neobsahují nic, co bychom zároveň nenašli také ve žvýkacím tabáku, jen těžko si představit, že by mohly být jakkoliv více škodlivé než žvýkací tabák. Taková situace by mohla nastat pouze v případě, že by daný nikotinový sáček obsahoval podstatně více nikotinu než žvýkací tabák. To je samozřejmě možné, v naprosté většině případů však bude žvýkací tabák více škodlivý.

Tímto srovnáním v žádném případě nechceme ani jeden ze zmiňovaných produktů doporučovat. Všechny tři přináší velká zdravotní rizika a pokud je neužíváte, rozhodně s tím ani nedoporučujeme začínat.

Shrnutí na závěr

Přestože při užívání žvýkacího tabáku nedochází ke vdechování zplodin jako v případě cigaret, představuje žvýkací tabák velké zdravotní riziko, jelikož se s ním pojí zvýšený výskyt rakoviny a dalších onemocnění. Stejně tak se negativně promítá na zdraví zubů a obsahuje vysoce návykový nikotin. Ve srovnání s cigaretami se možná může jednat o méně zdravotně závadnou variantu, přesto je vhodné se mi vyhnout a pokud jej neužíváte, s jeho užíváním ani nezačínat.

Hledáte-li látky, které vám pomohou s koncentrací, ale zároveň s sebou nenesou zvýšené riziko rakoviny a dalších nemocí, přečtěte si náš článek o 5 nejlepších smart drugs, které pomohou s koncentrací.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.