Strava

Fitness seriál o neřestech #7: Mohou energy drinky nahradit předtréninkovky?

Energetické nápoje jsou v dnešní chaotické době velmi populární. Není tak vůbec neobvyklé potkat i v posilovně sportovce, kteří před každým tréninkem používají “energeťák” coby plnohodnotnou náhradu předtréninkových stimulantů. Jsou ale tyhle přeslazené nápoje vůbec vhodné?

Mohou skutečně nahradit kvalitní předtréninkovku, nebo to jsou jen vyhozené peníze? Odpovědi na tyto a mnohé další otázky se dozvíte v tomto díle naší série článků o fitness neřestech.

Jaké jsou pozitivní vlivy pití energetických nápojů?

Jak již bývá u našich článků zvykem, snažíme se celou problematiku zachytit co nejkomplexněji a z co nejvíce možných úhlů. V případě nakopávačů jsme ale našli jen jeden jediný pozitivní efekt na naše tělo. Dodají vám energii. Alespoň z části.

1. Dodají energii

Jak nečekané, že? Nejběžnější složkou těchto nápojů je kofein, který působí synergicky s cukrem, a tudíž se jedná o směs, která vám skutečně dokáže dodat energii. Z dalších látek stojí za zmínku taurin, ženšen, vitamíny skupiny B a guarana. Jak ale zjistíte hned během čtení následujících řádků, s těmito “účinnými” látkami to tak světlé není.

Energetický nápoj Redbull
Pravděpodobně nejznámnějším energetickým nápojem je RedBull. I přes výraznou propagaci ale jeho složení rozhodně není kdoví jak závratné.

 

Jaké jsou negativní vlivy pití energetických nápojů?

O poznání bohatší by mohl být výčet negativních účinků energetických nápojů na zdraví. Podívejme se proto jen na ty nejvýraznější, které skutečně představují při pravidelné konzumaci určité riziko nebo jsou skutečně pádným důvodem, proč energetické nápoje neužívat:

1. Nefungují

Možná si říkáte, že hned první negativní vlastnost energetických nápojů je v rozporu s tím, co jsme napsali výše. Ale ne tak docela. Kofein totiž skutečně účinný je. Stejně tak i rychlé cukry poskytnou určité množství energie. Tady to ale končí. U většiny dalších látek (mezi nimi je například i populární inositol) příliš stimulace nečekejte. Populární New York Times ve svém článku dokonce tvrdí, že neexistují přesvědčivé důkazy o účinku ostatních látek v těchto nápojích.

Kofein vs. energy drinky
Pokud potřebujete doplnit energii, může být skvělou volbou i obyčejná káva, která vyjde levněji a kofein je v ní koncentrovanější než v případě energetických nápojů.

 

2. Ničí zubní sklovinu

Je to pro vás překvapení? Energetické nápoje, stejně tak jako většina ostatních slazených nápojů, které jsou kyselé (z chemického hlediska, nikoliv pocitově), mohou ničit zubní sklovinu, jak tvrdí odborné studie. Z logického hlediska je celý účinek ještě o to horší, pokud energetické nápoje konzumujete vyprahlí, protože vaše sliny nemohou zubní sklovinu zodpovědně chránit.

3. Mohou způsobovat úzkost

Jakkoliv jste mohli předchozí body předpokládat, úzkost po nadměrné konzumaci energetických nápojů jste pravděpodobně nečekali. Studie provedená před pár lety skutečně prokázala vztah mezi energy drinky a úzkostnými stavy. Po odeznění intoxikace některými látkami se naopak může projevit naprostý útlum a apatie.

4. Mohou způsobovat obezitu

Přestože to není příliš zřejmé a většina lidí si to neuvědomuje, ve 100 ml energetického nápoje najdete průměrně 10g jednoduchých cukru. V půllitrové plechovce to tedy je až 50g, a to je opravdu pořádná dávka. Ve srovnání například s takovým půllitrem piva (o alkoholu jeden z našich článků o neřestech samozřejmě pojednává také, proto je srovnání vhodné) je obsah jednoduchých cukrů zhruba třetinový.

Mohou tedy energetické nápoje konkurovat nakopávačům?

Abychom vám přehledně a jasně představili srovnání aspektů jednotlivých položek, srovnejme dva konkrétní produkty. Zástupcem za energetické drinky by mohl být RedBull, který je nejpopulárnějším energy drinkem vůbec, zástupcem nakopávačů může být třeba Nitrox Pump (Záměrně jsme nevybrali ten nejsilnější nakopávač, aby byl souboj alespoň trochu vyrovnaný).

1. Cena

Ze všeho nejdůležitější je pro většinu lidí cena. Za jednu dávku Nitrox Pump zaplatíte asi 14 Kč, kdežto jedna plechovka RedBull vás vyjde zhruba na 30 Kč.

Prom-IN Nitrox Pump
Pokud si před tréninkem vezmete tento nakopávač, nejenže ušetříte zhruba polovinu, ale navíc bude efekt ještě daleko silnější.

2. Složení

Pokud jde o složení, na plné čáře zvítězí Nitrox Pump. Zatímco plechovka RedBullu obsahuje 80mg kofeinu, Nitrox Pump obsahuje 200mg tohoto alkaloidu. Dále v tomto nakopávači nenajdete téměř žádné cukry, pořádnou porci kreatinu, beta alaninu a další látek (V případě zájmu si můžete přečíst naši recenzi na Nitrox Pump).

3. Praktičnost

Výhodou RedBullu, stejně tak jako všech ostatních energetických nápojů, je, že jsou plně připravené ke konzumaci, kdežto nakopávače musíte teprve připravit pomocí vody a šejkru. To je ale asi jejich jediná výhoda.

Extrifit Hellgel
Pokud hledáte praktický předtréninkový stimulant, který nebudete muset připravovat, je ideální volbou Hellgel.

 

Jaký je tedy závěr?

Energetické nápoje jsou z mého osobního pohledu vyhozené peníze. Jedinou účinnou látkou je kofein a ani rozházení hladiny inzulínu v důsledku nadměrné konzumace cukru vašemu tělu příliš nepomůže. Jako podstatně lepší alternativu v průběhu dne bych tedy doporučil kávu, před tréninkem jsou ideální předtréninkové suplementy.

Máte k dnešnímu článku nějaký dotaz? Neváhejte se zeptat v komentářích, rádi vám na něj odpovíme!

Velký test energetických nápojů 2024: Který je nejlepší?

Další díly ze seriálu Fitness neřesti:

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (5)

Petr Vařil
Leden 13, 2019

Netvrdím, že bych nesouhlasil, ale autor zapomněl na důležitý faktor cukr u energetického nápoje může být naopak výhodou. Moje zkušenost trénoval jsem 6 týdnu v kuse trénink 4x týdně těžké dřepy a benche (smolov program pro dřep Google najde hned aplikoval jsem to i pro bench) a když máš v tréninku 10 sérii dřepu na 4 trénink v týdnu a s nejvyšší váhou tak obyčejny nakopavac nefungoval tak dobře jako právě energetický nápoj a hlavně cukr.. Nesmíš to vypít naráz ale pomalu ucucavat protože když jsem nepil energy při tréninku tak na benchi jsem ležel na lavičce měl jsem tendence zívat usínat nechtělo se mi a právě postupné popíjení cukru mi pomohlo k příjemnějšímu dokončení tréninku mnoho powerlifteru pije během tréninku CocaColu, nebo džus a evidentně to efekt má.

Souhlasím(+5)
Nesouhlasím(-3)
Mirek Dvořák
Leden 16, 2019

Ahoj,

Netvrdím, že nemáš pravdu, máš. Při náročném tréninku určitě mohou jednoduché cukry v průběhu zátěže pomoci. Z mojí zkušenosti je to značně individuální, na mě mají jednoduché cukry opačný efekt, kvůli rozhození inzulínu mám výkyvy energie, a proto volím spíše jiný zdroj energie při tréninku. Někomu vyhovují třeba BCAA, mně extrémně pomůže nutričně bohaté predtreninkové jídlo.

Při extrémním tréninku vícekrát týdně samozřejmě přijdou vhod, ale kolik lidí takto extrémně cvičí? Mám pocit, že velmi málo. A častokrát to jsou sportovci, kteří mají striktní dietu a tam to nepřipadá v úvahu. Ale máš pravdu, že energetický nápoj pak může pomoci.

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
Ales
Únor 13, 2019

Takze bych teoreticky mohl misto energetaku si dat pumpu behem dne ? Asi to nicemu neuskodi? Pokud nevypiju 1g kofeinu denne. Nebo se pletu?

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(0)
Mirek Dvořák
Únor 13, 2019

Ahoj Aleši,

No teoreticky to ničemu nevadí, prakticky je to trochu komplikovanější. Prvním negativním faktorem je vysoká cena. Když bys teoreticky vypil dvě dávky nakopávače denně, hrozně se to prodraží. Za druhé je to rezistence (odolnost) vůči účinným složkám. Tělo má tendence si zvykat na tyhle látky, což znamená, že ti po čase přestanou fungovat. Já třeba můžu vypít kávu a jít spát, protože kofein už s mým tělem zkrátka a dobře nic moc nedělá ani ve větším množství. A třetím negativem jsou samozřejmě některé účinné látky (třeba ty na lepší napumpování), které během dne k ničemu nevyužiješ, a tudíž jsou naprosto zbytečné.

Teoreticky tedy můžeš, prakticky bych to asi nedělal. Spíš bych uvažoval třeba o koupi tabletované ho kofeinu, taurinu, nebo podobných stimulantů. :)

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Michal G.
Srpen 25, 2019

Mě jako nakopávač v poslední době pomáhá L-arginin s iso drinkem nebo L-arginin ve vodě s citrónem.... a kolikrát mám pocit že nejde přestat cvičit, prostě nastřelenej.... s pozdravem Michal

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)