Ostatní

Fitness seriál o neřestech 10: Jaké (ne)výhody mají nikotinové sáčky?

Nikotinové sáčky jsou v posledních letech velkým trendem a povědomí o nich stoupá jak mezi pravidelnými kuřáky, tak mezi lidmi, kteří jinak tabákové ani nikotinové výrobky vůbec nepoužívají. Jedním z důvodů, proč jsou nikotinové sáčky tak populární, je všeobecné přesvědčení, že jsou mnohem zdravější a méně škodlivé než klasické cigarety, případně jiné výrobky obsahující nikotin. V novém dílu našeho seriálu o neřestech se proto na nikotinové sáčky podíváme podrobně a kromě obecných informací se zaměříme také na to, jak (ne)vhodné jsou nikotinové sáčky pro sportovce.

Co přesně jsou nikotinové sáčky zač?

Začít musíme s úplnými základy. Co jsou nikotinové sáčky zač a jaké látky v nich najdeme? Ze všeho nejdřív je potřeba říct, že nikotinové sáčky na rozdíl od cigaret neobsahují žádný tabák. Jejich složení je vlastně velmi jednoduché. Jedná se o celulózové sáčky, ve kterých najdeme čistý nikotin, stabilizátory a případně nějaká dochucovadla. To znamená, že uživatelé nikotinových sáčků se vyhnout karcinogenům obsaženým v cigaretách – dehtu, oxidu uhelnatému, polyaromatickým uhlovodíkům a podobně. Právě tyto látky jsou zodpovědné za nesčetné negativní dopady na lidské zdraví spojené s kouřením. Na druhou stranu nikotin jako takový není evidovaný jako karcinogen. To však nutně neznamená, že je zcela zdravotně nezávadný. Při užívání nikotinu je navíc potřeba sledovat několik důležitých faktorů

 

Nikotinové sáčky zdraví
Uvnitř celulózových sáčků se skrývá pouze čistý nikotin, stabilizátory a dochucovadla.

Závislost na nikotinu

Ačkoliv nikotin není evidován jako karcinogen, stále se jedná o jeden z hlavních důvodů, proč jsou cigarety častou příčinou vzniku zdravotních komplikací. Nikotin je totiž extrémně návykový. Tuto vlastnost si pochopitelně zachovává v jakékoliv formě – od cigaret, přes vodní dýmky až po nikotinové sáčky. Co je však u všech nikotinových produktů odlišné, je obsah této návykové látky. Významně se také liší množství nikotinu, které je tělo schopné z jednotlivých výrobků vstřebat. Zatímco z běžných cigaret člověk vstřebá podle studií 1,2-1,4 mg nikotinu, v případě nikotinových sáčků se vstřebatelnost může vyšplhat až na polovinu obsaženého nikotinu, což v praxi může znamenat i 10 mg nikotinu.

Nepřehlédněte
Velké popularitě se v poslední době může těšit také kratom: je dobrý nápad ho užívat?

Co to v konečném důsledku znamená pro uživatele nikotinových sáčků? V první řadě je potřeba pamatovat na to, že nikotinové sáčky mohou být podstatně více návykové než běžné cigarety. Druhým problémem je, že všechny negativní dopady nikotinu na zdraví se mohou při užívání nikotinových sáčků projevit mnohem výrazněji, protože z nich tělo vstřebá podstatně více nikotinu.

Představuje nikotin zdravotní riziko?

Když přijde řeč na negativní dopady nikotinu na zdraví, je potřeba se na začátek ještě na chvíli zastavit u jeho návykovosti. Nikotin totiž dokáže velmi snadno vyvolat příjemný pocit pohody, což znamená, že stimuluje produkci dopaminu. To však při dlouhodobém užívání způsobí, že člověk potřebuje stále více a více nikotinu, aby dosáhl podobného účinku, protože reakce mozku na příjem nikotinu se začne postupně otupovat. Některé studie proto srovnávají návykovost nikotinu s kokainem nebo dokonce s heroinem.

Studie navíc ukazují, že nikotin má výrazný vliv zvýšení tepové frekvence a negativně působí na fungování kardiovaskulárního systému. Jiné výzkumy navíc poukazují negativní dopady nikotinu na vylučovací či rozmnožovací soustavu u mužů i žen. V tuto chvíli je potřeba podotknout, že zmiňované studie pracují s vlivem nikotinu na kuřáky, kteří do svého těla kouření přijímají kromě nikotinu také mnoho karcinogenů. Přestože zmiňované efekty jsou podle vědců způsobené právě nikotinem, studie zkoumající vliv nikotinu na nekuřáky v tuto chvíli stále chybí. Nelze proto s jistotou potvrdit ani vyloučit, jaké dopady na zdraví samotný nikotin skutečně může mít. Dostupné studie ale silně naznačují, že nikotinové sáčky na případný sportovní výkon nemají žádný pozitivní vliv. Co se týče zdraví, vypadá to, že vliv nikotinu jí spíše negativní.

Nikotinové sáčky rizika
Závislost na nikotinu rozhodně není dobré brát na lehkou váhu.

Nikotinové sáčky vs. ostatní výrobky s nikotinem

V souvislosti s tímto tématem se pochopitelně nabízí otázka, jestli jsou nikotinové sáčky lepší, nebo naopak horší než cigarety, elektronické cigarety, vodní dýmky a další výrobky obsahující nikotin. Odpověď na tuto otázku je ovšem trochu ošemetná. Vzhledem k tomu, že nikotinové sáčky neobsahují žádný tabák a ke vstřebávání nikotinu dochází přes sliznici v ústech, takže není potřeba nic vdechovat, jedná se ve srovnání s ostatními produkty o dost šetrnou variantu. Zejména ve srovnání s běžnými cigaretami jsou nikotinové sáčky podstatně méně zdravotně závadné. Na druhou stranu z nich člověk přijme podstatně více nikotinu, což se negativně promítá na návykovosti a nepříznivých dopadech nikotinu na zdraví.

Nepřehlédněte
Vlivem kouření cigaret na sportovní výkon jsme se zabývali v jiném díle našeho seriálu: Fitness seriál o neřestech #3: Jaký vliv má kouření na posilování?

Zapomenout však nesmíme ani na psychologický faktor. Jelikož o zdravotní závadnosti běžných cigaret není sporu, v případě nikotinových sáčků mohou uživatelé rychle nabýt pocitu, že se se vlastně nejedná o nic hrozného a že jejich užíváním svému zdraví nijak neškodí. Zároveň je možné je užívat téměř kdykoliv a kdekoliv, protože malý sáček mezi horním rtem a dásněmi si většina lidí vůbec nevšimne. To vše pomáhá k vytvoření skvělých podmínek pro velmi rychlý vznik závislosti na nikotinu. V obecné rovině proto sice můžeme říct, že nikotinové sáčky jsou méně závadné než cigarety a podobné produkty, nicméně ani v tomto případě se ze zdravotního hlediska nejedná o žádnou výhru.

Na co si dát při užívání nikotinových sáčků pozor?

Na závěr se podíváme na několik rad a tipů na to, jak minimalizovat negativní vliv nikotinu, pokud nikotinové sáčky užíváte. Na úvod se sluší dodat, že pokud nejste uživatelem nikotinových sáčků, ale láká vás je vyzkoušet, čistě ze zdravotních důvodů jejich užívání nemůžeme doporučit. Pokud vás užívání nikotinových sáčků láká jako způsob, jak přestat s kouřením, mějte na paměti to, že právě nikotin je látka způsobující návykovost cigaret. S přechodem na nikotinové sáčky se sice zbavíte dehtu a dalších karcinogenů v cigaretách, závislost na nikotinu vám však zůstane, možná se dokonce ještě zvýší. Chcete-li se jí tedy zbavit, nikotinovým sáčkům se vyhněte obloukem.

Nikotinové sáčky nevýhody
Pokud nikotinové sáčky neužíváte, s jejich užíváním ani nedoporučujeme začínat.

Pokud už nikotinové sáčky užíváte a chcete minimalizovat jejich dopady na vaše zdraví, snažte se užívat sáčky s co nejnižším obsahem nikotinu. Výhodou sáčků je, že informace o obsahu nikotinu jsou zpravidla uvedené na obalu, takže máte při jejich koupi a užívání dobrý přehled o tom, kolik nikotinu skutečně přijmete. Jestli chcete nikotinové sáčky užívat, ale zároveň chcete co nejvíce omezit závislost na nikotinu, neměli byste sáčky užívat pravidelně. Jednou za čas byste si od nich měli dát pauzu a pozorovat, jak na vás absence nikotinu působí. Pokud vám takováto přestávka bude dělat velký problém, budete mít alespoň jasno v tom, jak na tom jste.

Shrnutí na závěr

Nikotinové sáčky jsou velkým trendem, protože neobsahují žádný tabák, díky čemuž nejsou jejich uživatelé vystaveni velkému množství karcinogenů přítomných například v cigaretách. Na druhou stranu obsahují nikotinové sáčky velké množství nikotinu, který se silně návykový, což může způsobit velmi rychlou závislost. Přestože pro vyhodnocení potenciálních negativních dopadů nikotinu na zdraví je stále potřeba více spolehlivých studií, už teď je zřejmé, vliv nikotinu na zdraví je spíše negativní než pozitivní. Zároveň neexistují žádné důkazy o tom, že by jakkoliv pozitivně ovlivňoval sportovní výkonnost.

Pro dnešní článek je to od nás vše. Pokud však máte jakékoliv dotazy, neváhejte se na nás obrátit v komentářích pod článkem.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.