Ostatní

Jarní únava: Poradíme, jak s ní bojovat

Zvyšující se teploty, více slunečního svitu a probouzející se příroda nás s příchodem jara většinu z nás nabíjí novou energií. Neplatí to však u všech. Mnoho lidí se potýká s příznaky intenzivní únavy, která v nich dokáže uhasit veškerou jiskru. Co stojí za vznikem takzvané jarní únavy a jak se jí účinně postavit? Na tuto i další otázky si odpovíme v rámci našeho dnešního článku.

Co je to jarní únava?

Z lékařského hlediska se dá jarní únava popsat jen velmi těžko. Názory odborníků se různí a neexistuje příliš studií, které by toto téma zpracovávalo. Ve zkratce se však dá říci, že se jedná o celkovou únavu způsobenou změnami v hormonální odezvě našeho těla a rytmu našeho organismu.

Během zimy si totiž naše tělo obvykle navykne na zcela jiný režim. Obvyklý je menší pobyt na čerstvém vzduchu či snížená fyzická aktivita. Organismus na to mimo jiné reaguje stažením cév, které se však musí s příchodem teplejšího počasí opět rozšířit. To je spojeno se snížením krevního tlaku, který se na symptomech jarní únavy nemalou měrou podílí. Když svou troškou do mlýna přispěje vyšší zátěž toxiny, máme zaděláno na problém.

Dalším klíčovým faktorem je změna v hormonální rovnováze. Ve vyšší míře se začíná uvolňovat serotonin (tedy hormon štěstí), což je samozřejmě dobře. Naproti tomu však klesá produkce melatoninu, jenž je zodpovědný za kvalitu spánku. Ten je při boji s jarní únavou klíčový.

Jarní únava
Roční období může dost zásadně ovlivňovat i naši únavu. 

Příznaky jarní únavy

Symptomy jarní únavy se mohou lišit člověk od člověka. U některých lidí se může projevit mírně, u jiných zase může život ovlivnit natolik, že prakticky nejsou schopni jakékoli činnosti. Mezi ty nejčastěji uváděné příznaky jarní únavy se však řadí:

  • pocit slabosti a vyčerpání
  • podrážděnost až nevraživost
  • letargie
  • bolesti hlavy a kloubů
  • závratě
  • roztěkanost
  • sklony k depresi a úzkosti

Jarní únavou může být postižen prakticky kdokoli, ale ukazuje se, že nejnáchylnějšími skupinami jsou ženy s nízkým krevním tlakem, osoby ve špatné fyzické kondici nebo osoby pod velkým stresem. Nejčastěji jarní únava přichází začátkem března a odeznívá nejpozději někdy v dubnu. I její délka je však nesmírně individuální.

Prevence jarní únavy

Patříte do některé z ohrožených skupin nebo se s jarní únavou běžně potýkáte? Nezoufejte, dá se jí předcházet! V následující části článku si představíme způsoby, pomocí kterých ji můžete zcela eliminovat nebo alespoň zmírnit její dopady.

Spánek

V dnešní uspěchané době má spousta lidí tendenci důležitost spánku podceňovat nebo jej zanedbávat. To je v případě jarní únavy to vůbec nejhorší, co můžete udělat. Studie ukazují, že kvalitní spánek hraje v její prevenci naprosto klíčovou roli.

Vytvoření kvalitních spánkových návyků je alfou a omegou pro zahnání jarní únavy ještě předtím, než se vůbec rozvine. Máte-li se spánkem problém, vyzkoušejte některý z našich 21 tipů pro lepší spánek a naučte se s tímto nepostradatelným aspektem našich životů pracovat.

jarní únava
Špatný spánek může dost zásadně ovlivňovat únavu během dne.

Vitamíny a minerály

Za celou zimu je náš imunitní systém značně oslabený a s jejím koncem to bývá nejhorší. Je proto dobré mu alespoň trochu vypomoci zvýšeným příjmem vitamínů a minerálů. Ideální samozřejmě je nejvíce jich získat ze zdravé stravy a dostatečného přísunu ovoce a zeleniny. To však může být docela oříšek, protože na konci zimy ještě nebývají obchody zásobené sezónními produkty.

Důležitým prvkem je například zinek, jehož nedostatek má na celkovou únavu organismu ohromný vliv. Sáhnout můžete také po některém z námi doporučovaných nejlepších vitamínů C, který hraje v boji s únavou také významnou roli a tělo si navíc nedokáže vytvořit jeho dlouhodobé zásoby. Proto je dobré jej doplňovat pravidelně.

Nesmírně důležité jsou rovněž vitamíny skupiny B, které pomáhají regulaci našeho energetického vitamínu. Zvláště důležitý je pak vitamín B12, jenž výraznou měrou dopomáhá tvorbě serotoninu, čímž zlepšuje náladu.

Pravidelný pohyb

Je všeobecně známo, že serotonin se vyplavuje i během cvičení a jakékoli jiné formě pohybu. Zahálet se tedy rozhodně nevyplácí. Naprosto ideální je pak pohyb sloučit s pobytem venku, jelikož jarní sluneční paprsky vyplavují vitamín D, jenž je sám o sobě velmi důležitý pro boj s únavou a zároveň působí jako přírodní antioxidant.

Vypravte se proto denně alespoň na 30 minut do přírody, udělejte si příjemnou procházku po městě nebo si zajděte zaběhat. Nejen, že zaženete únavu, ale rozproudíte tím i krevní oběh. Kardio cvičení, kterému jsme se věnovali v našem článku nazvaném Kardio pod drobnohledem, navíc efektivně bojuje proti tukovým zásobám, které mají tendenci se během zimy tvořit.

Kvalitní strava

Zdravá a kvalitní strava je pro tělo důležitá za každých okolností. Bez ní se vám jen stěží podaří dosáhnout svých fitness cílů a stejně tak složité bude zahánění jarní únavy. S příchodem jara se začínají otevírat nové možnosti pro váš jídelníček, jako jsou sezónní suroviny nebo například bylinky a klíčky, které můžete bez obav zařadit. Mnoho z nich obsahuje účinné antioxidanty a stopové prvky, jež jsou pro tělo obecně velice zdravé. Vyhýbejte se naopak rafinovaným cukrům a potravinám s vysokým obsahem tuku.

Nepřehlédněte
Hledáte kvalitní protein? Nepřehlédněte naše srovnání nejlepších syrovátkových proteinů pro ženy pro aktuální rok.

Co dělat, když prevence nezabrala?

Občas si to prostě nesedne a i když jste udělali všechno správně, nemusí se vám jarní únava vyhnout. V takových případech hlavně nepropadejte panice a pokračujte v dobré práci. Pravidelně choďte na čerstvý vzduch, sportujte a udržujte si zdravý jídelníček. Bude-li to nutné, klidně zvyšte přísun vitamínů a minerálů - podívat se po vhodných produktech můžete například v našem srovnání nejlepších multivitamínů.

Zároveň se rozhodně nestraňte svému okolí. Chápeme, že člověk na ostatní zkrátka nemusí mít náladu, ale z pohledu psychiky není nic přínosnějšího, než když si o svých problémech promluvíte s někým blízkým a začnete je co nejdříve řešit. Třeba navíc přijdete na jiné myšlenky, při kterých si na únavu ani nevzpomenete.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.