Ostatní

Syndrom vyhoření: Příznaky, příčiny a možná řešení

Se syndromem vyhoření se v současném velice uspěchaném světě potýká stále více lidí. Tento z počátku nenápadný psychický stav z vás dokáže během krátké chvíle vysát veškerý život a chuť cokoli dělat. Co to ale vlastně je, jak jej poznat a jaké jsou jeho příčiny a případná řešení? Na to vše vám odpovíme v rámci našeho dnešního článku. Čtěte proto dál.

Co je to syndrom vyhoření?

Syndrom vyhoření byl poprvé popsán roku 1974 americkým psychoanalytikem Herbertem J. Freudenbergerem, jenž svým příspěvkem do časopisu Journal of Social Issues položil základy pro jeho další zkoumání.

Tento psychický stav byl v roce 2019 oficiálně zapsán mezi psychologická onemocnění, ačkoli v některých zemích byl uznán ještě o něco dříve. Nejčastěji je popisován jako dlouhodobý stres způsobený rozdílem mezi pracovním očekáváním a skutečnými výsledky. Objevují se však také definice, které o něm hovoří jako o úplné ztrátě profesionálního zájmu nebo postupné ztrátě pracovního zájmu.

Ohroženy jím jsou všechny věkové skupiny v rámci všech profesí. Zdá se však, že náchylnější k němu jsou mladí lidé v pozicích, kde je kladen velký důraz na jejich zodpovědnost. V posledních letech je také skloňován především ve spojitosti s lékařskými pracovníky, jež jsou podle studií vůbec nejohroženější skupinou.

syndrom vyhoření příznaky
Syndrom vyhoření dost zásadně ovlivňuje váš pracovní i soukromý život.

Příznaky syndromu vyhoření

Ať už je syndromem vyhoření postižen kdokoli, příznaky jsou téměř vždy totožné. Setkáváme se s:

  • Emoční únavou a postupným poklesem pracovního výkonu
  • Depresemi a úzkostí
  • Poruchami soustředění
  • Nespavostí
  • Nechutenstvím
  • Sexuálními poruchami
  • Snížením sebedůvěry
  • Tendencemi k nadužívání návykových látek (alkohol, cigarety, případně i drogy)

Jakmile se syndrom vyhoření rozjede naplno, představuje pro každodenní život člověka nesmírně složité období, v rámci kterého jsou limitovány prakticky všechny činnosti nikoli pouze pracovní úkony.

Příčiny syndromu vyhoření

Příčiny syndromu vyhoření se mohou mírně lišit, ale obecně jde o chronický pracovní stres v kombinaci s nezdravým životním stylem, nedostatkem spánku nebo náročnými pracovními pracovními podmínkami. Často postihuje lidi, kteří nedokáží vytvořit balanc mezi pracovním a soukromým životem, což nakonec vede k zanedbávání sebe sama na úkor práce.

Z biologického hlediska je pak syndrom vyhoření spojen s výkyvy v hladině kortizolu a dysfunkci dřeně nadledvin. Dle některých studií pak dokonce dochází ke změnám v imunitním systému a chronickým zánětům.

Fáze syndromu vyhoření

Syndrom vyhoření má celkem 4 fáze, v rámci kterých se objevují rozdílné symptomy. Tyto fáze zpočátku nastupují pomalu a právě díky tomu není snadné syndrom vyhoření ihned odhalit. Mnoho lidí si jej plete například s jarní únavou, která je mu v mnohém podobná, ale většinou odezní sama v řádech několika týdnů.

Fáze jdou za sebou v tomto pořadí:

0. fáze - člověk se snaží pracovat ze všech sil, ale pomalu se dostavuje pocit, že zkrátka nemůže dosáhnout všeho, co se po něm chce a jeho snaha nepřináší kýžené výsledky.

1. fáze - práce začíná ztrácet systém, objevuje se roztěkanost, nesoustředěnost a práce začne “stát”. Člověk je extrémně unavený a začíná se objevovat také frustrace z nedostatečného ocenění v práci.

2. fáze - začínají se objevovat symptomy úzkosti až deprese, jednání člověka je chaotické a pomalu začíná ztrácet zájem o práci. Dostavuje se také nespavost, nechutenství a zvýšená náchylnost k požívání návykových látek.

3. fáze - nadšení z práce se zcela vytratilo, člověk má pocit, že nic nemusí a propadá se do hlubších depresí. Objevuje se kompletní ztráta zájmu o práci, absolutní vyčerpání a podrážděnost vůči ostatním lidem.

syndrom vyhoření deprese
Syndrom vyhoření může být spojen mimo jiné s depresemi.

Jak syndromu vyhoření předcházet?

Syndrom vyhoření rozhodně není radno podceňovat, protože člověku dokáže přinést velmi těžké chvilky, kterých se pak jen těžko zbavuje. Nejdůležitější je proto dbát na prevenci. Níže si proto rozebereme, co je potřeba dělat k tomu, aby se u vás toto onemocnění vůbec nerozvinulo.

Kvalitní spánek

Spánek je absolutním základem všeho. Dokáže totiž tělu “dobít baterky”, uzdraví drobné rány a především v jeho hluboké REM fázi dochází ke snižování hormonu stresu kortizolu, který má hlavní biologický podíl na propuknutí syndromu vyhoření.

Máte-li se spánkem problém a nemůžete se pořádně vyspat, vyzkoušejte některý z našich 21 tipů pro lepší spánek a zkuste si pořádně odpočinout. Pokud ani tyto tipy nezabírají můžete vyzkoušet některý z doplňků na spánek, které pomáhají prostřednictvím přírodních složek navodit příjemný a kvalitní spánek.

Balanc mezi pracovním a soukromým životem

Syndrom vyhoření se nejčastěji dotýká lidí, kteří mají sklony k workoholismu nebo perfekcionismu v práci. Abyste mu účinně předcházeli, musíte najít rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Najděte si čas na své koníčky, tu a tam si dopřejte volno a nepracujte zbytečně příliš přesčasů. Uvidíte, že se vám nakonec v práci bude mnohem lépe soustřeďovat a ve výsledku uděláte víc práce, než kdybyste nad ní seděli do pozdních nočních hodin.

Vitamíny a minerály

Vitamíny a minerály jsou zcela klíčové pro naše celkové zdraví. Nejde přitom pouze o fyzické zdraví. Zásadní roli totiž hrají i ve fyziologických procesech, jež ovlivňují psychickou pohodu, únavu a náladu.

Z minerálního spektra hraje největší roli zinek, který stabilizuje hormonální pochody v těle a je druhým nejvíce zastoupeným minerálem našeho organismu. U vitamínů pak hraje zásadní roli při boji s únavou vitamín C, který zároveň také posiluje imunitní systém, jehož činnost se při syndromu vyhoření zhoršuje. Zásadní roli hrají také vitamíny skupiny B, které napomáhají tvorbě serotoninu a ovlivňují energetický metabolismus těla. Za přírodní antidepresivum je také považován vitamín D.

Pravidelný pohyb a cvičení

Hladinu hormonu štěstí (serotoninu) zvýšíte nejen zvýšeným příjmem vitamínů B, ale také pomocí pravidelného cvičení. Pohyb má pozitivní vliv na fyzickou i psychickou kondici člověka a dá se pomocí něj syndromu vyhoření účinně předcházet.

Bojovat proti němu můžete například kardio cvičením, které navíc účinně odbourává tukové zásoby a se zlepšující se postavou se bude jistě zlepšovat i vaše psychická pohoda. Zařadit pak samozřejmě můžete i různé formy tréninku s váhami pro nabírání svalů. Vyzkoušejte například populární Korte trénink.

Zdravá a kvalitní strava

Kvalitní strava je pro celkové tělesné i psychické zdraví naprosto klíčová a bez ní to zkrátka nepůjde. Ve vašem jídelníčku proto nesmí chybět dostatek ovoce a zeleniny. Strava pak musí být dostatečně vyvážená a obsahovat správný poměr makroživin. Vyhýbejte se rafinovaným cukrům a tučným potravinám, které obecně únavu i celkové zdraví výrazně zhoršují.

Pokud si nedokážete dopřát stravu s dostatkem vitamínů, můžete zařadit multivitamínové doplňky, které vám pomohou jejich hladinu v těle obnovit. Ideálně by však mělo co nejvíce vitamínových zdrojů pocházet ze stravy.

Co když už syndrom vyhoření propukl?

Ideální je samozřejmě začít léčit syndrom vyhoření již v jeho počátečních fázích. Zaměřit se na stresory ve svém okolí a naučit se vnímat stres a lépe s ním pracovat. Nejlepší je si začít práci rozkládat a vytvářet si časové úseky, ve kterých se bude střídat práce a přestávky.

Pokud však již pociťujete, že se u vás rozvinuly vážnější příznaky, jako je deprese nebo úzkost, nejspíše bude lepší kontaktovat odborníka. Nejdůležitější však je připustit si, že skutečně máte psychický problém. Rozhodně se nejedná o žádnou ostudu a je nutné jej řešit dříve, než se začne podepisovat i na vašem fyzickém zdraví.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.