Ostatní

Yerba maté: Skvělá volba, když potřebujete pořádnou dávku kofeinu

Jihoamerický nápoj Yerba maté si za posledních několik let doslova podmanil svět a jeho obliba neustále roste. Pro jeho účinky si jej cenili již staré civilizace indiánů žijících poblíž amazonského pralesa. Chcete se o něm dozvědět něco více a nechat se zasvětit do jeho tajů? Pak je náš článek přesně pro vás!

Co je to Yerba maté?

Yerba maté (často jen maté) je odvarem ze sušených lístků cesmíny paraguayské, který je velmi rozšířený v Jižní Americe a v Argentině je dokonce národním nápojem. Je velmi oblíbený především díky svým zdravotním a stimulačním účinkům, pro které je tradičně konzumován již několik staletí.

Co se cesmíny paraguayské (Ilex paraguariensis) týče, jedná se o strom přirozeně rostoucí v Brazílii, Paraguayi, Argentině a Uruguayi. Dorůstá se výšky okolo 20 metrů a má vroubkované vejčité listy. Jejím plodem jsou bobule podobné našim jeřabinám.

Název maté je poté odvozen z kečuánského slova mati, jež doslova znamená odvar nebo čaj. Yerba poté představuje španělské slovo pro byliny. Doslovným překladem byste tak získali jednoduše “bylinkový čaj”. To by však bylo velmi nepřesné, jelikož se o čaj jako takový nejedná.

Yerba maté
Yerba Maté představuje dobrý zdroj kofeinu například v ranních hodinách. 

Co Yerba maté obsahuje?

Listy cesmíny paraguayské obsahuje opravdu pořádnou porci kofeinu, který je přirozeným stimulantem, jenž pomáhá oddalovat únavu, zvyšuje krevní tlak nebo například zlepšuje využití tukových zásob. Mimo to jsou však velmi bohaté na minerální látky, jako je hořčík, vápník, železo a podobně nebo široké spektrum vitamínů (A, B, C, E, betakaroten) a antioxidantů.

Účinky maté

Jistě vás nepřekvapí, že maté je vyhledáváno především kvůli jeho energizujícím účinkům. Velké množství kofeinu z něj dělá oblíbenou alternativu především pro ty, kterým káva moc neříká nebo jim dráždí žaludek. Zde však musíme poznamenat, že maté obecně obsahuje méně kofeinu než kvalitní arabica. Oproti ní však obsahuje větší množství vitamínů.

Studie také naznačují, že maté napomáhá při hubnutí, což by se však pravděpodobně dalo také připsat kofeinu. Fenoly obsažené v maté taktéž mohou poskytovat podporu kardiovaskulárnímu systému, regulovat cukr v krvi, dále napomáhat snižování hmotnosti a mají také údajně zabíjet rakovinotvorné buňky. Výzkum na toto téma je však stále v plenkách a bude potřeba jej doplnit. Mluví se i o jeho protizánětlivých účincích, kde však studie zatím nejsou dostatečně průkazné.

Ukázalo se také, že maté zlepšuje výkon během tréninku, čímž se může jevit jako přírodnější varianta nakopávačů pro všechny, kterým se nezamlouvá žádný z našeho srovnání nejlepších nakopávačů. Doporučujeme však tyto produkty mezi sebou nemíchat, protože nadbytek kofeinu může vyvolávat poruchy soustředění, nespavost, nevolnost nebo bolest hlavy.

Pro koho je maté vhodné?

Maté je vhodné pro všechny, kteří potřebují pořádnou dávku kofeinu, ale káva jim například nedělá dobře na žaludek nebo jim jednoduše nechutná. Její chuť je také méně hořká než třeba u zeleného čaje. Zároveň obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, jež jistě ocení nejen sportovci a všechny aktivní osoby. Nehodí se však pro těhotné ženy nebo malé děti, jež jsou na kofein velmi citlivé.

Jak se maté připravuje?

Příprava je u maté velmi důležitá. Pokud jej totiž nepřipravíte správně, může dojít ke snížení jeho účinků. Pro správný postup tedy nejdříve nasypte lžičku maté do šálku a zalijte je trochou studené vody, aby se jeho lístky nasákly. Poté přiveďte k varu asi 250 ml vody. Tu nechte zchládnout přibližně na 80 stupňů a lístky s ní zalijte. Maté se louhuje přibližně 5 minut.

Není vhodné listy cesmíny přelívat horkou vodou, protože by se změnila chuť výsledného produktu a jeho účinky by byly slabší. Nemusíte se přitom bát experimentovat a klidně si do maté přidejte ovoce nebo jiné bylinky, jako je máta či meduňka.

Maté příprava
Maté je možné zalévat klidně i několikrát. 

Kdy maté pít?

Své maté je ideální vychutnat si ráno nebo nejpozději po obědě. Kvůli vysokému obsahu kofeinu jej rozhodně nezařazujte na noc. Mohli byste pociťovat nespavost nebo méně kvalitní spánek.

Výhody maté v bodech

  • Skvělý nakopávač
  • Vysoký obsah vitamínů, minerálů a antioxidantů
  • Není tak hořká jako káva
  • Pomáhá při snižování váhy
  • Zlepšuje soustředění
  • Oddaluje únavu

Nevýhody maté

  • Možné negativní účinky spojené s kofeinem
  • Hovoří se o možné negativní interakci s některými léky (např. na depresi)

Jak vybrat správné maté?

U výběru maté se zaměřte nejdříve na jeho složení. V něm je rozhodující to, zda se jedná o maté bez větviček nebo s větvičkami. Varianta s větvičkami je vhodnější pro začátečníky, protože je méně hořká. Důležitá je také hrubost namletí, jelikož příliš malé kousky jsou při pití maté nežádoucí.

Pokud si nejste výběrem jisti, vyzkoušejte některé z našich produktů, jež se pyšní vysokou kvalitou a výbornými vlastnostmi:

Maté je výbornou náhradou kávy, pro každého ale není

Yerba maté je vynikajícím nakopávačem pro všechny, kteří prostě potřebují svou dávku kofeinu, ale na kávu zrovna nemají chuť nebo ji nevyhledávají. Maté má velmi zemitou a mírně nahořklou chuť, která je pro naše chuťové buňky poměrně netradiční. Často se tedy vylepšuje pomocí ovoce nebo máty. Právě chuť je tím, co mnoho lidí od maté odradí. Alespoň za zkoušku však stojí.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.