Ostatní

Co dělat, když na mě leze nemoc? A má cenu cvičení při nemoci?

Dokud je člověk zdravý, má celou řadu možností, jak podporovat svůj imunitní systém. Mimo zdravého a vyváženého jídelníčku můžete třeba trávit čas na čerstvém vzduchu, správně spát, vyhýbat se stresu nebo aplikovat celou řadu dalších rad, o kterých jsme mluvili v rámci našeho článku zaměřeného na tipy k lepší imunitě. Co ale dělat, když už na vás nemoc leze? Dá se to ještě nějak zastavit? A má cenu jít při nemoci cvičit? Na to se podíváme v rámci tohoto článku.

Co je to imunitní systém?

Ze všeho nejdřív bychom se měli pro kompletnost podívat na to, co je vlastně ten imunitní systém zač a jak funguje. Nejčastěji totiž bývá přirovnáván k jakémusi neviditelnému štítu, který chrání naše tělo před působením nežádoucích bakterií, virů a dalších látek, které se v našem okolí naprosto běžně vyskytují. Jedním z nejdůležitějších komponentů imunitního systému jsou pak tzv. leukocyty, též označované jako bílé krvinky, bez kterých bychom nedokázali správně fungovat. Samotná kvalita imunitního systému pak může být ovlivněna mimo jiné tím, zda jsme v psychické pohodě, zda máme dostatek pohybu, jsme optimálně hydratovaní nebo zda dostatečně spíme, což jsme řešili především v našem rozsáhlém článku nazvaném 21 tipů, jak zlepšit spánek.

Imunitní systém fungování
Pravidelný pohyb je jedním z pilířů dobře fungující imunity.

Co dělat, když na mě něco leze?

Imunitní systém samozřejmě musí fungovat neustále. A ačkoliv zmiňované bílé krvinky plní celou řadu fascinujících úloh, občas se samozřejmě stane, že se do našeho těla nějaký ten patogen dostane. V praxi o sobě třeba častá onemocnění jako chřipka, angína nebo klasické nachlazení dají vědět tak, že se cítíte unavení, začne vám být zima, potřebujete více kašlat nebo se vám třeba spustí rýma. Co ale v takové situaci ideálně dělat? Pojďme se na to podívat:

Zrušte aktuální program

První radou, se kterou se setkáte asi nejčastěji, je samozřejmě to, ať si dáte pohov. V ideálním případě tak další den ráno nebudete muset vstávat do práce, zrušíte veškeré nezáživné schůzky a budete jen ležet v posteli, odpočívat a pít teplý čaj. Pokud tuhle možnost máte, rozhodně ji doporučujeme využít a když nemoc odchytíte hned v začátcích, doba potřebná na rekonvalescenci bude samozřejmě násobně kratší, než když budete nemoc několik dnů přecházet a poté jí stejně podlehnete. Samozřejmě ale chápeme, že tyto nemoci obvykle přichází v nejméně vhodnou chvíli (často kvůli zvýšenému stresu) a v takovém případě tedy vás program tak úplně zrušit nelze.

Zvyšte příjem tekutin

Pokud cítíte, že na vás něco leze, určitě není od věci zvýšit příjem tekutin, které za den vypijete. Dostatek vody totiž pomáhá správnému vyplavování toxinů a dalších nežádoucích látek, takže je při nemoci žádoucí vypít tekutin opravdu hodně. Žádoucí je, abyste pili primárně čistou vodu, ovšem dobrou volbou jsou i nejrůznější bylinné čaje, zázvorový čaj a nebo třeba poctivé domácí vývary.

Pitný režim při nemoci
Pokud na vás něco leze, pijte dostatek vody a dalších nealkoholických tekutin.

Zkuste ovoce a zeleninu

Ovoce a zelenina jsou důležité komponenty našeho jídelníčku za všech okolností. Pokud ale cítíte, že na vás něco leze, nabídnou vám celou řadu výhod. Zaprvé samozřejmě obsahují široké spektrum vitamínů a minerálů. A zatímco například kapsle s vitamínem C nabízí většinou jen a pouze zmíněný vitamín, ovoce má oproti těmto tabletám celou řadu dalších antioxidantů a potenciálně prospěšných látek. Kromě toho však obsahuje také vodu, takže i ovoce a zelenina mohou představovat dobrý způsob, jakým se udržet hydratovaný. O přírodních zdrojích vitamínu C si pak můžete přečíst v rámci jednoho z našich předchozích článků, přičemž skvělým zdrojem je dle oficiálních zdrojů například acerola, kterou můžete sehnat ve formě nejrůznějších sirupů a dalších doplňků.

Nezapomeňte na spánek

Ačkoliv zrušit svůj program samozřejmě většinou nemůžete, můžete tělu dopřát více odpočinku, aby mohlo s různými patogeny lépe bojovat. Pokud můžete program alespoň částečně modifikovat, zkuste si ráno trochu přispat, nebo jděte spát večer o něco dřív. Není totiž náhodou, že lidé s nedostatkem spánku jsou podle odborných zdrojů náchylnější k nemocem než lidé, kteří odpočívají dostatečně. Až na vás příště tedy něco poleze, myslete na to a vyměňte večerní scrollování na sociálních sítích za delší dobu spánku.

Dodržujte základní hygienická opatření

Ačkoliv pro někoho to může znít jako naprostá samozřejmost, část lidí má tendence zapomínat na základní hygienická opatření. Pokud máte oslabený imunitní systém, je však důležitější než kdy dřív dbát na správné umývání rukou nebo třeba na pravidelné větrání místností, ve kterých se nacházíte.

Hygiena při nemoci
Dodržování hygieny je při nemocích snad ještě důležitější než jindy. 

Vynechte posilovnu i saunu

Jak jsme zmiňovali v jednom z předcházejících článků, sauna pro sportovce má opravdu obrovský význam a náš imunitní systém podporuje zrovna tak dobře, jako pravidelný pohyb. To ovšem platí zejména pro prevenci. Jakmile už na vás něco leze, nebo nedejbože máte zvýšenou teplotu, rozhodně je na místě dopřát tělu odpočinek a místo tréninku se raději vyspat, aby měl váš organismus dostatek sil pro boj s patogeny.

Nezapomínejte na prevenci

Existuje samozřejmě celá řada dalších důležitých rad a i těm bychom se v tomto článku mohli věnovat. Jsou však většinou spjaté s nějakou dlouhodobou prevencí a ve chvíli, kdy už na vás něco leze, vám tak úplně nepomůžou. Mezi tyto rady by mohlo patřit například:

  • Pravidelné užívání klíčových doplňků – například některý z produktů v našem žebříčku nejlepších vitamínů D může být přes zimu skvělou volbou, stejně tak jako produkty s rozumným obsahem vitamínu C, o nichž jsme psali v rámci samostatného srovnání.
  • Pobyt na čerstvém vzduchu a dostatek pohybu
  • Pestrý a vyvážený jídelníček
Suplementy pro imunitu
Suplementy mohou imunitu podpořit. Význam ale mají spíše v dlouhodobém horizontu.

Má cenu cvičit při nemoci? A jak se vrátit ke cvičení?

Při rozhodování, zda jít do posilovny, nebo trénink raději vynechat, byste měli sami subjektivně zhodnotit váš zdravotní stav. Pokud máte teplotu nebo se cítíte unavení, rozhodně doporučujeme trénink aspoň na pár dní vynechat. Jestli ale naopak máte jenom lehkou rýmu a nemáte strach, že ve fitku nakazíte ostatní, klidně do posilovny jít můžete. V případě, že budete pár dní chybět, však doporučujeme po návratu do posilovny začít spíše zlehka, abyste se do režimu dostávali postupně. O tom jsme však psali detailněji v rámci našeho článku s názvem Jak se po nemoci dostat zpátky ke cvičení?

Pár rad na závěr

Z tohoto článku byste si měli odnést především to, že ve chvílích, kdy na vás něco leze, je nejlepší možností zrušit svůj aktuální program a dopřát tělu dostatek odpočinku. Kromě toho si však připravte také pořádnou porci nealkoholických tekutin, zvyšte příjem ovoce a zeleniny a na pár dní raději vynechte posilovnu, saunu i další aktivity, které naše tělo samozřejmě ještě více unavují. Během pár dní bez tréninku vám nic neuteče a uvidíte, že v dlouhodobém horizontu vám vaše zdraví rozhodně poděkuje.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.