Trénink

Jak se po nemoci dostat zpátky ke cvičení?

Horké letní dny jsou nejspíš již v nenávratnu, a tudíž nastává podzim. A ruku v ruce s tímto nepříliš atraktivním ročním obdobím přichází i nachlazení, rýma, chřipka, či angína. No a právě při těchto nemocech stojí snad každý sportovec před stejnou otázkou: „Měl bych jít dneska cvičit, nebo bude lepší zůstat v posteli?”.

Abychom vám pomohli s odpovědí na tuto otázku, trochu přiblížili možná rizika cvičení při nemoci a ukázali, jak se po nemoci správně vrátit do silového tréninku, připravili jsme pro vás následující článek.

Zůstat doma, nebo jít cvičit?

Odpověď na otázku, zda bude lepší zůstat doma, nebo můžete jít bez obav do fitka, by se měla odvíjet především od konkrétní nemoci, kterou jste zasaženi. Zatímco některá onemocnění jsou virového původu, jiná jsou toho bakteriálního, a tudíž je jasné, že se nedá k oběma přistupovat stejně. Pojďme si v následující části článku tedy přiblížit, jakým způsobem se stavět ke konkrétním nemocem.

1. Rýma a kašel

Rýma a kašel jsou pravděpodobně ty nejčastější, ale zároveň nejmírnější projevy podzimního onemocnění. Pokud nemáte zvýšenou teplotu, ale jen čas od času smrkáte či kašlete, pravděpodobně by trénink o nižší či střední intenzitě neměl představovat žádný problém. Komplikace nastávají v případě, kdy se vaše teplota zvýší, dostanete migrénu a vaše mandle začnou otékat. Tento stav bývá velmi často doprovázen i ztrátou motivace a chuti na trénink.

Takže pokud se necítíte extrémně špatně a máte chuť jít cvičit, můžete. Rozhodně ale není dobrý nápad se přemáhat a cvičit i se zvýšenou teplotou, protože na to můžete po zdravotní stránce velmi škaredě doplatit.

Vyplatí se cvičit se zvýšenou teplotou?
Jestli máte zvýšenou teplotu, berte ohled na své zdraví i na zdraví ostatních návštěvníků fitka a trénink na pár dní vynechejte.

 

2. Chřipka

O poznání vážnějším zdravotním problémem je chřipka. Ta se kromě zvýšené teploty projevuje také zimnicí, bolestí svalů a kloubů, světloplachostí a nevolností. Kdyby se vám i přes všechny výše zmíněné příznaky chtělo jít do posilovny, rozhodně to není dobrý nápad. Cvičení (a to v jakékoliv formě) by totiž všechny problémy jen zhoršilo a z dlouhodobého hlediska riskujete zápal plic či vážná srdeční onemocnění.

Takže v případě chřipky rovnou pusťte jakýkoliv sport z hlavy, a to za všech okolností (tedy i před závody).

3. Angína

Angína patří mezi bakteriální onemocnění, a tudíž se k jejich léčbě hojně využívají antibiotika. Kromě otázky, zda tedy cvičit při angíně, musíme zodpovědět i otázku, zda cvičit při užívání antibiotik.

Ze všeho nejdříve tedy k braní antibiotik. Jak poukazují mnohé odborné weby, samotné užívání antibiotik nepředstavuje problém pro mírné protahování, lehká kompenzační cvičení a dokonce ani pro lehký silový trénink. Rozhodně se ale v posilovně nijak nepřetahujte.

Zcela jiné je to ale v případě angíny. Jelikož se jedná o velmi agresivní bakterie, při intenzivním cvičení vám hrozí, že se infekce rozšíří do celého těla. Z dlouhodobého hlediska tak riskujete onemocnění srdce či ledvin a zvyšujete i pravděpodobnost vzniku zánětů a artritidy.

Vyplatí se cvičit s horečkou?
Pokud máte horečku, udělejte si teplý čaj s medem a citronem a snažte se relaxovat. Na chození do posilovny rozhodně zapomeňte.

 

Jak se nemoci co nejdříve zbavit?

Ještě dřív, než se podíváme na samotný návrat do tréninku, by bylo na místě si představit pár jednoduchých rad, jak se nemoci co nejdříve zbavit. Z vlastní zkušenosti tedy mohu doporučit především následující:

1. Používejte vitamíny

Velmi často v našich článcích opakujeme, že kvalitní multivitamíny jsou naprostý základ. A to platí i při nemoci, kdy naše tělo ze všeho nejvíce potřebuje především vitamíny C, B12, A, D a E a z minerálních látek například selen a zinek. Jestli chcete svoji rekonvalescenci urychlit, zvyšte příjem těchto látek.

Při nemoci dbejte na dostatek vitamínů a minerál
Pokud jste nemocní, určitě nepodceňujte konzumaci ovoce a zeleniny.

2. Zůstaňte v teple

I když je pro většinu sportovců nesmírně těžké zůstat celý den ležet v posteli, v případě chřipky či angíny je to nezbytné. Když budete tyto nemoci přecházet, nezbavíte se jich a naopak si zaděláváte na mnohem větší problémy.

3. Poslouchejte signály svého těla

Následující rada je snad ze všech nejdůležitější. Nejvíce směrodatným ukazatelem by totiž měly být signály vašeho těla. Jestli se ještě necítíte úplně stoprocentně dobře, nechoďte na trénink. Nic vám neuteče a pro pár dnů bez posilovny není důvod panikařit. Rozhodně je to lepší, než se pak potýkat s dlouhodobými zdravotními komplikacemi, které vás z tréninku mohou vyřadit úplně.

4. Nic nepodceňte

Všechny nemoci, které jsme si v tomto článku doposud představili, mají svá úskalí především v tom, že i když se cítíte dobře, pořád nad nimi nemusíte mít nutně vyhráno. To, že se zbavíte symptomů totiž znamená, že se množství škodlivých bakterií či virů dostalo pod určitou hranici, nikoliv že by byly tyto mikroorganismy úplně potlačeny.

Antibiotika je potřeba vždy dobrat úplně
Právě kvůli tomu, aby byly škodlivé mikroorganismy z našeho těla úplně odstraněny, je důležité například antibiotika vždy úplně dobrat.

 

Jak brzy začít cvičit po nemoci?

To, jak brzy se můžete vrátit do běžného tréninku po nemoci, je přímo úměrné délce, jakou jste strávili bez tréninku. Po několikadenním nachlazení se můžete bez obav vrátit ke tréninku hned po úplném doléčení, jen je ideální absolvovat dva až tři tréninky se sníženou intenzitou.

Jestli jste ale byli mimo trénink několik týdnů (například kvůli chřipce, angíně, či průduškovým onemocněním), je nutné se na zátěž postupně asimilovat. Tento proces může trvat klidně déle než týden. Začněte trénovat s opravdu nízkou intenzitou a pokud nebudete nikde cítit žádný problém, každý další trénink zátěž postupně přidávejte.

TIP: Jak se před posilováním správně rozehřát a předejít tak zranění?

S jakými váhami a jakou intenzitou cvičit po nemoci?

Ať už jste prodělali jakoukoliv z výše zmíněných nemocí, bylo by dobré na pár dní upustit od maximálních výkonů. Pokud se budeme bavit o konkrétních číslech, ideální je snížit intenzitu tréninku zhruba o čtvrtinu a vyvarovat se cvičení do selhání, intenzifikačních technik i HIIT tréninků.

Jestli jste byli nějaký čas mimo trénink, rozhodně se vyvarujte pokusu o maximální výkon, protože kvůli únavě centrální nervové soustavy by se nemoc mohla vrátit. Navíc vaše tělo vypadlo z tréninkového systému, a tudíž stejně pravděpodobně budete zesláblí a neúspěšné pokusy vás budou spíše demotivovat než cokoliv jiného.

Pokud vás zajímá, co si o cvičení při nemoci myslí populární kulturista a Youtuber Aleš Lamka, rozhodně se podívejte na následující video, kde tuto problematiku rozebírá:

 

Jaký je tedy závěr?

Na závěr, pravděpodobně pole vašich očekávání, přichází na řadu ony klišovité fráze o tom, že zdraví je na prvním místě. Samozřejmě je pochopitelné, že se dobrovolně nechcete vzdát cvičení, obzvlášť pokud jste v přípravě na soutěž. Je ale důležité si uvědomit, že je lepší pár dní vynechat, než pak řešit podstatně větší problémy, při kterých už nebudete mít na cvičení ani pomyšlení. Nehledě na to, že za týden bez posilovny vám nic extra neuteče.

To by bylo pro náš dnešní článek o cvičení při nemoci všechno, pokud máte nějaké otázky, neváhejte se zeptat v komentářích, rádi vám na ně odpovíme.

TIP: Jaký vliv má alkohol na posilování?

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (5)

Tomáš Kvasnička
Březen 20, 2019

Celkem by me zajimalo jak co nejrychleji se zbavit chripky

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Honza Malý
Březen 20, 2019

Ahoj Tome, osobně mi pomáhá 100% relax (neřešit nic, snažit se to opravdu vyležet) + navýšení tekutin + nedávám moc jídla. Popíjím např. protein, vývary a klidně i navýším dávkování vitamínu C. Pokud nemáš vyloženě špatnou imunitu, tak je chřipka do pár dní pryč. Mě v tomhle pomohlo i pravidelný užívání multivitamínu, protože dřív mě chřipka skolila klidně i na týden a jen tak se jí nešlo zbavit. Teď se dám vždy za 2-3 dny dokupy.

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(0)
Kuba Juříček
Duben 8, 2019

Zdravím všechny,

mám dotaz..od ledna jsem začal pravidelně cvičit a díky i díky pravidelnému kardiu shazovat kila, opravdu se mi dařilo a měl jsem ze sebe dobrý pocit..jenže:-D..minulý týden jsem začal bojovat s nějakou virozou, která bohužel přešla v zánět dutin..tudíž antibiotika. Antibiotika doberu za 7 dní, za jak dlouho byste mi doporučili začít s tréninkem? Pokud se budu cítit dobře můžu začít hned den po dobrání atb?

Díky moc za odpověď a ať to roste!!!

Zdar Kuba

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Honza Malý
Duben 9, 2019

Ahoj Kubo, pokud ti po dobrání antibiotik bude dobře, klidně začni cvičit. Ale začínal bych určitě pomalu. Výkony budou ze začátku slabší, ale dostaneš se brzy zpátky :-)

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Kuba Juříček
Duben 9, 2019

Díky moc za odpověď..a vůbec děkuji za tento web, včera jsem brouzdal a brouzdal a našel tolik zajímavých informací..takže Vám všem velké díky!!!

Zdar Kuba

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)