Ostatní

Otužování: Kdy je ideální s ním začít? A proč?

Pravděpodobně jste už zaznamenali obrovský trend, který v posledních pár letech pravidelně během zimních měsíců plní sociální sítě velkého množství lidí. Otužování je dnes velmi populární a vzhledem ke všem možným zdravotním benefitům, které nabízí, se popravdě řečeno vůbec není čemu divit. V dnešním článku se proto na tento fenomén podrobně podíváme a kromě zmiňovaných zdravotních benefitů se zaměříme také na to, jak s otužováním vlastně začít. 

Co je otužování?

Na začátek se ovšem musíme zastavit u samotného pojmu otužování. Co to vlastně znamená? Většina lidí si pravděpodobně v souvislosti s otužováním jako první představí skupinu lidí s čepicemi na hlavě koupajících se v zamrzlém rybníce. Nemusí to však vždy být tak drastické. Obecně lze říct, že otužování je jakékoliv vystavování se chladu za účelem podpory imunity a celkového zdraví. Pokud tedy chcete s otužováním začít, nemusíte hned skákat do ledové vody, ale bohatě vám postačí, když si v zimě oblečete o jednu vrstvu méně. Jakmile je naše tělo vystaveno chladu, spustí se řetězec fyziologických reakcí, kterými se tělo snaží s touto nečekanou situací vypořádat. Za zmínku stojí zejména omezená distribuce krve do periferií těla (ruce, nohy), která se místo toho přesouvá do středu těla za účelem ochrany důležitých orgánů.

otužování v rybníku
Zkušení otužilci se nezaleknou ani zamrzlého rybníku.

Zdravotní benefity otužování

Asi nejznámějším benefitem souvisejícím s otužováním je podpora imunity. Studie ukazují, že otužování je jedna z technik (do této skupiny patří také například meditace), která může vést k podpoře imunitního systému. Jiná studie například uvádí, že pozitivní dopady otužování na imunitní odezvu organismu se mohou začít projevovat v horizontu několika týdnů či měsíců. Sportovci zajisté ocení také to, že otužování po tréninku pomáhá předcházet bolesti svalů a podporuje regeneraci. Není proto divu, že profesionální sportovci si často po tréninku dopřávají ledovou koupel. Otužování ovšem může mít pozitivní dopady také na psychiku. Pravidelné koupání ve studené vodě může pomoci odstranit symptomy deprese a zároveň působit analgeticky. Za zmínku stojí také fakt, že bazální metabolismus otužujících se lidí je v průměru vyšší, což se pozitivně promítá na jejich schopnosti zhubnout.

Nepřehlédněte
O vlivu otužování na svalovou regeneraci se můžete dočíst také v našem článku 9 tipů, jak dosáhnout maximální svalové regenerace

Má otužování nějaká rizika?

Ačkoliv zdravotní benefity otužování jsou nepopiratelné, je zároveň potřeba upozornit na to, že může mít i nějaká rizika. Jedná se však o rizika spojená s nedodržením správné techniky nebo s vystavováním se nepřiměřenému chladu. Pokud se proto rozhodnete s otužováním začít, nepřeceňujte se a postupujte po malých krocích. Největším strašákem souvisejícím s otužováním je hypotermie, jinými slovy výrazný pokles tělesné teploty. K tomu může dojít v případě, že se budete otužovat nepřiměřeně dlouho nebo pokud se po skončení otužování dostatečně nezahřejete. Zároveň je vhodné říct, že pokud trpíte nějakým srdečním nebo obdobným onemocněním, v jehož důsledku by pro vás mohlo být otužování riskantní, nejprve se obraťte na svého lékaře a neriskujte zbytečně zdravotní komplikace.

Nepřehlédněte
Otužování není jediný způsob, jak můžete podpořit svou imunitu. Více se dočtete v našem článku Klíč k lepší imunitě

Jak může otužování vypadat?

Jak už jsem psal v úvodu, otužování nemusí nutně znamenat koupání se v zamrzlém rybníce. Existuje nespočet způsobů, jak se můžete otužovat, a je pouze na vás, který si vyberete. Tou asi nejméně náročnou je sprchování se studenou vodou. Výhoda tohoto způsobu otužování je v tom, že si můžete přizpůsobit jak teplotu vody, kterou použijete, tak čas, který ve sprše strávíte. Navíc je snadné se takto otužovat pravidelně, protože cestu do sprchy si každý den tak jako tak stejně najdete. Pokročilejší otužilci mohou ze sprchy přejít do vany nebo do jiné nádoby s vodou. Při kompletním ponoření je efekt studené vody mnohem silnější, proto není tato technika vhodná pro úplné začátečníky.

Otužovat se však můžete i nasucho. Zkrátka si oblečte o jednu vrstvu méně, když půjdete příště ven. Pokud ale s otužováním pouze začínáte, raději si s sebou raději i něco teplejšího, abyste se v případě potřeby mohli obléct. Pro ty úplně nejzkušenější otužilce se nabízí také tzv. Wim Hofova metoda. Ta se kromě otužování skládá také z meditace a dechových cvičení.

otužování v zimě
K pobytu v zamrzlém rybíku je třeba se propracovat postupně.

Jak začít s otužováním?

Pokud s otužováním nemáte žádné zkušenosti, je vhodné začít se sprchováním ve studené vodě. Ze začátku bohatě postačí, pokud na posledních 30 vteřin sprchy trochu snížíte teplotu vody, na kterou jste zvyklí. Postupem času můžete prodlužovat interval, během kterého používáte studenou vodu a zároveň postupně snižovat i její teplotu. Důležité je to nepřehnat hned na začátek, protože tím byste se pouze odradili od dalšího postupu. Zároveň je potřeba dodržovat pravidelný režim, díky čemuž zvýšíte šance na to, že si z otužování vytvoříte pravidelný návyk.

Závěr

Otužování nabízí velkou řadu pozitivních dopadů na zdraví, díky čemuž je v poslední době mimořádně oblíbené. Jeho hlavními benefity jsou podpora imunitního systému a úleva od bolesti svalů. Pokud chcete s otužováním začít, nemusíte hned skákat do zamrzlého rybníka, ale bohatě postačí, když se začnete sprchovat studenou vodou. Důležité je postupovat pomalu a nic nepřehánět, jinak riskujete vznik zdravotních problémů. Dodržujete proto stanovené postupy a úroveň otužování zvyšujte postupně.

Od nás je to pro dnešek vše, pokud však máte jakékoliv otázky, neváhejte se na nás obrátit v komentářích pod článkem.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.