Ostatní

Sauna: Jaký má význam pro sportovce? A jak na ni?

Ačkoliv se to nezdá, léto pomalu odchází a to obvykle znamená mimo jiné kratší dny a delší noci. Pokud stále ještě váháte, jakou aktivitou je vlastně vhodné brzké večery vyplnit, zkuste popřemýšlet nad saunou. Tato na první pohled nenápadná aktivita má nejen u silových sportovců obrovské využití. Více o benefitech, správném postupu i nejrůznějších druzích saun se dozvíte v tomto článku.

Co je to sauna? A čím se liší od páry?

Když přijdete do nějakého wellness, nejpravděpodobněji se setkáte se dvěma druhy velmi podobných místností. Tou první jsou parní sauny, které většinou disponují teplotou jen do nějakých 50 °C, ale zato je u nich až 100% relativní vlhkost. Pára bývá doporučována nejčastěji lidem s dýchacími problémy a poznáte ji pravděpodobně podle toho, že vnitřní obklady nebývají ze dřeva, ale z nějakého vlhku odolného a dobře omyvatelného materiálu, například dlaždic. Druhou možností pak jsou klasické sauny, které využívají mnohdy vyšších teplot a vlhkosti jen zhruba do 20 %. Existuje však celá řada různých druhů saun, z nichž za zmínku stojí bezpochyby například:

  • tropická sauna, která se snaží imitovat tropické klima. Disponuje podstatně vyšší vlhkostí, ale zato nižší teplotou jen do nějakých 75 °C.
  • bylinková sauna, která může mít klidně jen 50 °C a také relativně malou vlhkost, ale charakteristické jsou po ni například různé aromatické esence, které saunu hezky provoní.
  • solná sauna, která má taktéž kolem 50 °C, ale zato nabízí o něco větší vlhkost.
  • klasická finská sauna, která je vůbec nejčastějším typem sauny a která nabízí teplotu od 85 do 95 °C a vlhkost vzduchu jen mezi 10 a 20 %.

Možností tak máte opravdu celou řadu. Když přijdete do některého z velkých wellness center, pravděpodobně budete mít na výběr z mnoha různých saun a pokud jste začátečníci, určitě doporučujeme začít na nižší teplotě a až poté si postupně zvykat na teplejší sauny.

sauna druhy
Možností, jakou saunu navštívit, existuje celá řada.

Jaké jsou benefity sauny?

Sauna má pro člověka obrovské množství výhod a nikoho tak pravděpodobně nepřekvapí, že pobyt v teple doporučovali už starověcí Řekové či Římané. Pojďme se proto podívat, jaké benefity u sauny nachází provedené vědecké studie:

Možný vliv na imunitní systém

Začít se saunováním před nástupem sezóny respiračních onemocnění může být rozhodně dobrý nápad. Existuje řada studií, které ukazují na schopnost saunování snížit riziko rýmy, nachlazení i dalších respiračních onemocnění. Podle jiných výzkumů to zase vypadá, že při saunování může dojít k výraznému nárůstu počtu bílých krvinek a zajímavé je, že tento nárůst je u sportovců ještě podstatně vyšší než u nesportovců. Jsou to přitom právě bílé krvinky, které jsou nepostradatelné pro náš imunitní systém a podílí se na boji s různými viry, bakteriemi a dalšími patogeny.

Potenciální vliv na kardiovaskulární zdraví

Některé analýzy také ukázaly, že sauna může předcházet některým kardiovaskulárním a neurodegenerativním poruchám. Další studie rovněž poukázaly na to, že saunování může představovat ochranný faktor proti vzniku náhlé srdeční smrti, fatální ischemické srdeční chorobě i dalším potenciálním kardiovaskulárním onemocněním. Zároveň však autoři studie dodávají, že sauna je doporučitelným zdravotním návykem, ačkoliv je stále zapotřebí provést více studií k potvrzení jejich výsledků.

Sauna výhody
Řada studií ukazuje na potenciální benefity saunování.

Způsob redukce stresu

Dalším z logických (avšak značně individuálních) benefitů je také to, že v sauně se můžete uvolnit, zrelaxovat a zbavit se nahromaděného stresu. Wellness centra jsou obvykle velmi příjemná místa, kde si můžete o přestávkách mezi saunováním dopřát nějaký dobrý čaj nebo malé jídlo, odpočívat v místnostech určených k relaxaci a zapomenout tak na stres například z náročné práce. Pokud se v sauně cítíte dobře, samozřejmě je to skvělý benefit. Jestli ovšem takové prostředí nevyhledáváte, nejspíš pro uvolnění a relaxaci budete vyhledávat jiné aktivity - skvělým řešením je však sport, procházky nebo třeba sledování filmů.

Potenciální benefity pro pleť

Zejména ženy pak jistě ocení také potenciální výhody, které může saunování přinášet vaší pleti. Jak totiž zmiňují odborníci, saunování zlepšuje prokrvení pokožky, která pak vypadá zdravěji a zatímco se potíte, z pokožky odcházejí některé nahromaděné toxiny, takže pobyt v sauně může být pro pokožku opravdu vhodný. Sauna však není vhodná pro všechny a osoby s kožními problémy by měly pro jistotu pobyt v sauně nejprve pouze vyzkoušet a nebo před vstupem konzultovat případnou vhodnost saunování se svým dermatologem.

Možné ovlivnění výkonu u sportovců

Pokud pravidelně sportujete, jistě vás zajímají také benefity sauny na vaši výkonnost. A studií na toto téma byla provedena celá řada. Jedna například zjistila, že sportovci navštěvující páru po tréninku třikrát týdně předvedli při zátěžovém testu o bezmála dvě procenta lepší výkony, další výzkum zase poukázal na dočasné zvýšení produkce růstového hormonu.

Ačkoliv mnoho lidí bere benefity sauny za zcela samozřejmé, existují i kritické hlasy, které je pro objektivnost tohoto článku také nutné zmínit. Někteří výzkumníci tvrdí, že řada provedených studií má velké nedostatky, například pracuje jen s úzce vymezenou skupinou lidí (např. mladí a zdraví sportovci) nebo má jen velmi málo participantů (<40). Je proto dobré brát saunu jako způsob relaxace s možnými pozitivními dopady na zdraví, ale na druhou stranu ji není třeba brát jako nutnost nebo záruku zdravého životního stylu.

Jak by měl pobyt v sauně vypadat?

Pobyt v sauně by měl být v první řadě samozřejmě příjemnou relaxací, ovšem i tak má několik pravidel, která doporučujeme všem dodržovat:

Před saunou

Saunu sice mnoho lidí považuje za způsob odpočinku, ale ve skutečnosti je pro naše tělo vlivem působení tepla a pocení dost náročná. Měli bychom do ní proto chodit vždy odpočatí a neměli bychom mít příliš velký hlad nebo být například vysílení z náročného sportovního tréninku. Když přijdete do nějakého wellness centra, určitě doporučujeme se osprchovat a nechat ve skříňce veškeré doplňky, které by mohly buď popálit vás, nebo se poškodit. Z vlastní zkušenosti vím, že například hodinky Garmin několik saunovacích cyklů bez problémů zvládnou, ovšem přesto raději nedoporučuji je do sauny brát. Jakmile si dáte sprchu a následně se osušíte, můžete se vydat do sauny.

Nepřehlédněte: 
Sauna je jedním z mnoha způsobů, jak můžete potenciálně podpořit regeneraci. Podívejte se na další v našem článku 9 tipů, jak dosáhnout maximální svalové regenerace.

V sauně

Před vstupem do samotné sauny byste si měli sundat plavky a zabalit se do prostěradla nebo ručníku. Ačkoliv to v některých wellness centrech úplně nevyžadují, pokožka může bez plavek lépe dýchat a vy se budete také cítit lépe. Pokud vám to nezní komfortně, za pár korun se dají koupit tzv. saunovací kilty, do kterých se můžete zabalit (dělají se varianty pro muže i pro ženy) a pod sebe si dát prostěradlo. V sauně můžete ležet nebo sedět, přičemž pro začátečníky může být lepší volbou sezení. Zároveň je dobré volit spíše nižší patra sauny, protože ta vrchní jsou obvykle teplejší. Pokud však máte nějaké problémy s pohybovým aparátem, například křečové žíly, může být výhodnější ležet. V takovém případě je však dobré se ohledně návštěv sauny poradit s lékařem. Délka saunování je individuální a na působení horka se dá samozřejmě zvyknout. Netrénovaným návštěvníkům bude stačit klidně jen 5 až 10 minut, zatímco trénovaní vydrží klidně 25. Důležité však je sledovat reakce vašeho těla a pokud by vám bylo nevolno, saunu raději okamžitě opusťte.

saunování správný postup
Návštěva sauny by pro vás měla být v první řadě příjemným relaxem.

Po saunování

Jakmile ze sauny odejdete, bývá standardně doporučováno ochlazení. To by mělo reflektovat váš zdravotní stav a pokud jste nikdy dřív v sauně nebyli, určitě doporučujeme jít nejprve pod vlažnou vodu a ochlazovat ji postupně. Jakmile víte, jak na prudkou změnu teplot reagujete, můžete samozřejmě automaticky sáhnout po ledové sprše (s výjimkou osob s hypertenzí, kterým se to nedoporučuje) nebo použít ochlazovací bazének. Před vstupem do bazénku je však kvůli hygieně stále dobré se osprchovat. Jakmile budete ochlazení, je dobré si dát pauzu, která by měla být minimálně stejně dlouhá jako saunování. Dobré je v průběhu této pauzy postupně upíjet vodu nebo nějaké jiné nealkoholické tekutiny, protože v sauně toho můžete vypotit opravdu hodně. V některých wellness centrech se servíruje mimo jiné i káva a alkohol, ovšem ani jedno příliš nedoporučujeme.

Během jednoho pobytu ve wellness se doporučuje nejčastěji absolvovat v závislosti na tom, jak se cítíte, asi 3 až 4 cykly saunování s následným ochlazením a odpočinkem. Vzhledem k tomu, že v jednom litru potu můžete vyloučit klidně i několik gramů sodíku, možná není od věci po návratu ze sauny i doplnit nějaké minerály. S výběrem nejlepších doplňků vám může pomoci náš žebříček nejlepších multivitamínů a multiminerálů.

Pár slov závěrem

Z dnešního článku byste si měli odnést především to, že saunováním můžete tělu nabídnout celou řadu potenciálně prospěšných účinků. Jelikož některé studie ale blahodárnost sauny lehce zpochybňují, doporučujeme ji brát primárně jako skvělou formu relaxu. No a to by od nás bylo pro tento článek všechno - pokud k němu máte nějaké otázky, určitě se neváhejte zeptat v komentářích, kde vám rádi poradíme.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.