Ostatní

Fitness seriál o neřestech #5: Do jaké míry je pití kávy prospěšné?

Jelikož je mezi vámi náš fitness seriál o neřestech velmi oblíbený, přinášíme vám jeho další díl. Tentokrát se podíváme na problematiku nadměrného pití kávy, což je pravděpodobně vůbec nejrozšířenější neřest nejen mezi “fitnessáky”, ale i mezi obyčejnými lidmi.

Stejně jako v předchozích článcích této série se budeme i zde snažit o zachycení jak pozitivních, tak i negativních stránek kofeinu, aby byl váš pohled na kávu co nejkomplexnější.

Jaké jsou pozitivní efekty kávy na zdraví?

Ze všeho nejdříve bychom si měli představit pozitiva pravidelného pití kávy. Mezi ta nejdůležitější patří oddálení únavy a zvýšení mozkové aktivity, zlepšení funkce metabolismu, dodání několika důležitých vitamínů a minerálů do organismu, zlepšení paměti a učení i větší chuť do tréninku. Pojďme si tedy pozitivní efekty jeden po druhém rozebrat důkladněji.

 

1. Oddaluje únavu a zvyšuje mozkovou aktivitu

První pozitivní efekt kávy nejspíše nikoho z vás nepřekvapí. Nestojí za ním nic jiného, než kofein, pravděpodobně nejznámější a nejpoužívanější stimulant. Kromě toho, že oddaluje únavu svým působením na centrální nervovou soustavu, je také zodpovědný za zvýšení mozkové aktivity a pomáhá udržet déle pozornost, jak prokázaly některé vědecké poznatky.

Dále kofein také přispívá k mobilizaci tukových zásob, tudíž tělo využívá tuk při tréninku jako primární zdroj energie, zatímco svalový glykogen se coby energetický zdroj “odsune” až na druhé místo.

Kofein nejrozšířenější stimulant na světě
Kofein je vůbec nejrozšířenějším stimulantem na světě a ve větší míře je klasifikován jako regulérní droga.

 

2. Zlepšuje fungování metabolismu

Další významnou složkou kávy jsou i vitamíny skupiny B, konkrétně se jedná o thiamin, riboflavin, niacin, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou.

Obsah těchto látek sice není nikterak závratný (v jednom 250ml šálku kávy najdete v případě k. listové jen 1% DDD, v případě riboflavinu 11% DDD), ale i přesto může mít tento nápoj vliv na zlepšení metabolismu bílkovin, sacharidů a tuků.

3. Dodává organismu důležité minerály

Kromě výše zmíněných vitamínů je káva také bohatá na minerální látky. Konkrétně se jedná o hořčík, což je nejvíce deficientní a pro sportovce velmi potřebný minerál, mangan, což je prvek zodpovědný za metabolismus cukrů, draslík, který pomáhá v boji proti křečím a fosfor pro zdravé zuby a kosti.

Káva obsahuje např. hořčík a další důležité minerály
Hořčík je jedním z nejpotřebnějších suplementů pro každého sportovce, i když je často opomíjený.

 

4. Zlepšení paměti a učení

Existují vědecké studie, které prokázaly pozitivní vliv kofeinu na zlepšení paměti a učení se, zrychlení reakční doby a zvýšení bdělosti. Šálek kávy tak může být skvělou volbou nejen před náročným tréninkem, ale i před učením se do školy či před prací. Špatnou zprávou ale je, že při pravidelném pití kávy tyto pozitivní účinky slábnou.

5. Zvýšení chuti do tréninku

Jelikož má kofein stimulační účinky, dokáže zvýšit chuť do tréninku. Jestli si nemůžete dovolit kvalitní předtréninkové doplňky, může být i obyčejná káva dobrou volbou. Účinek je sice o poznání slabší, ale většině rekreačních cvičenců bohatě postačí.

Kafe je skvělé před tréninkem i před učením
Šálek kávy může být dobrou volbou nejen před tréninkem, ale klidně i před prací či učením.

 

Jaké jsou negativní efekty kávy na zdraví?

V případě, že kávu pijete s rozumem, vám nejspíš žádné negativní účinky nehrozí. Tedy v případě, že nejste na kofein extrémně citliví. V následující části našeho článku se tedy nebudeme zajímat o běžné pití kávy, ale o nadměrný příjem kofeinu (tedy nad 400mg denně).

1. Dráždí žaludek

Nadměrný příjem kofeinu zvyšuje produkci kyseliny chlorovodíkové, což může následně vyvolat překyselení žaludku. Jako negativní důsledek se pak může objevit i pálení žáhy a v krajních případech i vznik žaludečních a dvanácterníkových vředů.

Opět je ale důležité podotknout, že k tomu dochází jen u extrémně citlivých jedinců či při nadměrném příjmu kofeinu.

2. Může způsobovat úzkost a spánkové poruchy

Některé odborné weby udávají, že nadměrné pití kávy může také způsobovat úzkost, nervozitu a neklid. U některých konzumentů kofeinu se také dostavily bolesti hlavy a v případě užívání ve večerních hodinách se také zhoršila kvalita spánku.

Ideální čas na kávu je ráno
Ideální čas na kávu je ráno. Večer se jí obloukem vyhněte, pokud nechcete riskovat nespavost.

Jak vidíte, ani v případě nadměrného pití kávy nenajdete příliš mnoho negativních účinků. Dost často bývá zmiňována srdeční arytmie způsobená nadbytkem kofeinu, ovšem mnohé weby a studie jakoukoliv spojitost mezi těmito dvěma jevy popírají. Stejně tak i mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny odmítla kávu klasifikovat jako karcinogen.

 

Do jaké míry je pití kávy prospěšné?

Přestože na toto téma bylo provedeno opravdu velké množství vědeckých studií, jejich výsledky se liší. Nejvíce poznatků se sice shoduje na tom, že jako ideální se jeví 3-4 šálky kávy denně, ale podle nás je to značně individuální záležitost. Na jedné straně existují lidé, kteří cítí extrémní návaly energie i po jednom šálku slabé kávy, na straně druhé jsou tu tací, jenž mohou pít kávu i bezprostředně před spaním a nějak to nenaruší jejich usínání.

Osobně bych asi doporučoval se držet ideálně kolem 2 až 3 šálků denně. Při počítání celkového denního příjmu kofeinu ale nesmíte zapomínat na to, že i předtréninkové nakopávače obsahují kofein, a to ne zrovna málo. V případě těch nejsilnějších je to až 200 mg v dávce. Pokud je pro vás pití kávy chuťovým zážitkem, kterého se nechcete vzdát, ale zároveň máte strach z nadužívání kofeinu, můžete zvolit předtréninkové suplementy bez stimulantů - například M3/s Pump či Serious pre.

M3/S pump s kafem je ideální kombinace
Jako ideální předtréninkovou kombinaci můžete vyzkoušet nakopávač bez stimulantů M3/S pump a k němu šálek kávy.

Kdy je ideální čas na šálek kávy?

Jak jsem již zmínil výše, osobně se snažím nepřekračovat hranici tří šálků denně. První přichází na řadu klasicky ráno, druhý před tréninkem a třetí obvykle ve chvílích, kdy se potřebuji soustředit na práci či učení, ale dochází mi energie. Důležité je ale dodat, že káva na mě nemá kvůli časté konzumaci příliš silný efekt, tudíž si ji můžu dopřát téměř kdykoliv. Pokud jste na kofein citlivější, měli byste být opatrnější a kávu si správně načasovat.

Ráno je vůbec nejideálnější čas, jednak většina z nás kvůli brzkému vstávání potřebuje trošku nakopnout a jednak je skvělé se ráno na chvíli zbavit stresu a v klidu si vychutnávat šálek dobré kávy. Druhou, a neméně dobrou možností, je užívání kávy před tréninkem. Jednak má stimulační účinky a jednak se může opět jednat o velmi dobrý rituál, kterým se na trénink připravíte.

 

Jaký je tedy závěr?

Narozdíl od neřestí, které jsme probírali v předchozích dílech našeho seriálu, je pití kávy v přiměřeném množství naprosto bezpečné, vedlejší účinky vám hrozí jen při extrémním příjmu kofeinu. Pokud si rádi dopřejete 3-4 šálky kávy denně, není to důvod se obávat jakýchkoliv negativních efektů.

Důležité ale je kávu nesladit, protože cukr má množství negativ, které jsme si taktéž blíže představili v jednom z našich článků. A i když se to na první pohled nemusí zdát zcela zřejmé, pokud každý ze 4 šálků kávy osladíte a přidáte do něj mléko, váš kalorický příjem to poměrně dost zvýší.

Když už tedy pít kávu ve větším množství, rozhodně z vlastních zkušeností doporučuji spíše bez mléka a bez cukru.

Další díly ze seriálu Fitness neřesti:

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (3)

Rudolf Wysocky
Říjen 14, 2018

No ja taky piju kavu pravidelne 2krat denne rano a vecer jsem tomu rad ze mam nejakou nerest vim ze to jako je ale sem tomu rad

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Michal
Prosinec 15, 2019

Ahoj Miro, chtěl bych se zeptat,jestli máš informace o užívání čaje Matcha...při tréningu a v kombinaci se suplementy...

Díky moc za odpoved

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Michal
Srpen 14, 2020

Ráno kávu nee, kortizol je vysoko a 2 hodiny od probuzení jede tělo samo. Ranní káva je jen zvyk či návyk bez efektu.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)