Strava

Fitness seriál o neřestech #9: Mouka a pečivo

Po delší době jsme si pro vás připravili pokračování v našem seriálu o neřestech. Dnes se podíváme na téma, které je v dnešní době značně kontroverzní. Někteří sportovci se snaží pečivu vyhýbat jak čert kříži, jiní si s ním hlavu příliš nelámou a pravidelně ho zařazují do jídelníčku. Která skupina má pravdu? Je lepší se pečiva nadobro vyvarovat, nebo se nic nestane, když si ho čas od času dopřejete? Čtěte dále a dozvíte se vše podstatné!

Jaká negativa jsou s pečivem spojena?

Na začátek je potřeba se zabývat otázkou, proč by se vlastně měl člověk pečivu vyhýbat. Co je na něm tak špatného, že z něj mnozí dělají takového strašáka? Hlavním důvodem je poměrně vysoký obsah kalorií v kombinaci s téměř nulovým obsahem jakýchkoliv živin. To samozřejmě platí zejména pro tzv. bílé pečivo. To se vyrábí z bílé mouky, která je očištěná od zrna a od klíčku. Právě v nich se ale nachází všechny vitamíny, minerály, zdravé tuky a velké množství vlákniny. Bílá mouka proto de facto neobsahuje žádné živiny. To stejné pochopitelně platí pro bílé pečivo. Přesto ale dokáže pečivo zaplnit žaludek a oddálit tak pocit hladu, což je koneckonců hlavní důvod, proč ho lidé jedí v tak velkém množství (průměrný Čech sní asi 100 kg pečiva ročně).

V souvislosti s pečivem je spousta lidí vybaví lepek, který je rovněž považován za velkého strašáka. Toto téma je nicméně velmi komplexní a pro účely podrobnějšího rozboru by zasluhovalo vlastní článek. Na tomto místě pouze stručně shrnu, že nedávné vědecké studie uvádí, že konzumace lepku lidmi, kteří netrpí žádnými problémy souvisejícími s trávicím traktem, s sebou nepřináší žádná zdravotní rizika. Pokud se po konzumaci pečiva s lepkem necítíte špatně, nemusíte se proto bát, že by vám tato látka nějak ublížila.

bílé pečivo a zdraví
Bílé pečivo neobsahuje téměř žádné nutrienty.

Není pečivo jako pečivo

Když přijde řeč na negativa spojená s jezením pečiva, je potřeba důkladně odlišovat jeho jednotlivé druhy. Kromě bílého pečiva popsaného výše totiž existují i další druhy pečiva, které mají ovšem trochu jiné vlastnosti. Níže proto uvádíme krátký přehled:

  • Cereální pečivo je vlastně jenom vznešenější označení pro zcela normální a běžné pečivo. Pečivo s tímto označením se nutričně nijak zásadně neliší od klasických bílých rohlíků, protože je také vyrobeno z bílé mouky.
  • Vícezrnné pečivo je takové, které obsahuje alespoň 5 % jiné mouky než pšeničné a žitné.
  • Pečivo s označením celozrnné je pouze takové, ve kterém je obsah celozrnné mouky alespoň 80 %. To už v sobě díky obsahu celých zrn skrývá i řadu vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek.
  • Žitné pečivo musí obsahovat žitnou mouku, přičemž její obsah musí být minimálně 90 % produktu.

Z uvedeného plyne, že mezi jednotlivými druhy pečiv je zcela zásadní rozdíl. Tato označení nejsou náhodná, protože se řídí vyhláškou Ministerstva zemědělství. Při nákupu si proto dejte velký pozor na to, jak je konkrétní pečivo označeno. Cereální kaiserka se sice na první pohled tváří zdravěji než klasický bílý rohlík, ve skutečnosti mají oba typy pečiva téměř totožné nutriční hodnoty.

Na co si dát pozor při výběru pečiva

U oblíbené cereální kaiserky ještě chvíli zůstaneme. Bez ohledu na její název ji většina lidí automaticky považuje za zdravější alternativu k bílému pečivu. Důvodem je pochopitelně její tmavé zabarvení, které vzbuzuje dojem, že byla k její výrobě použita jiná mouka. Příčina tohoto zabarvení je však ve skutečnosti jiná. Výrobci pečiva si totiž moc dobře uvědomují, že lidé podvědomě vnímají tmavé pečivo jako zdravější, a proto ho uměle dobarvují.

Další problém je, že méně kvalitní pečivo obsahuje glyfosát, jenž urychluje dozrávání a sušení klasů. Tato látka je však do značné míry kontroverzní a často se o ní mluví v souvislosti s rizikem vzniku rakoviny. Naprostá většina pečiva v obchodech je dnes navíc rozmražována. To se sice nutně nemusí promítat na jeho složení, jelikož všechny druhy pečiva jsou plné konzervantů, avšak výrazně se to projevuje na jeho chuti.

Při výběru pečiva proto vždy upřednostňuje to s kvalitním složením. Celozrnné pečivo má mnohem lepší nutriční hodnoty, a přestože v některých případech může obsahovat podobné množství kalorií, díky obsahu zmiňovaných minerálů a dalších látek je celkově mnohem přínosnější pro tělo.

Je pečivo v jídelníčku nepostradatelné?

Na tuto otázku existuje celkem jasná a jednoduchá odpověď. Pečivo rozhodně není nepostradatelné. Neobsahuje totiž nic, co by se nedalo přijmout z jiných zdrojů. Asi tou nejdůležitější látkou v pečivu je vláknina. Ta je v lidském jídelnčku zcela nepostradatelná, každopádně pečivo není zdaleka jejím jediným (a popravdě ani nejlepším) zdrojem. Vlákninu je vhodné přijímat především z ovoce, zeleniny a luštěnin, protože tyto potraviny jsou v mnoha ohledech přínosnější než běžné pečivo.

Nepřehlédněte
V našem srovnání nejlepších doplňků s vlákninou najdete ty nejlepší produkty, které vám pomohou doplnit chybějící vlákninu .

Obrovskou výhodou pečiva je jeho snadná příprava. Když máte hlad ale nechce se vám nic dlouze připravovat, jednoduše sáhnete po kousku pečiva a máte vystaráno. S trochou snahy ale ani k přípravě snadné a rychlé svačiny pečivo nepotřebujete. Inspirací vám může být našich 11 tipů na fitness svačiny do školy/práce (plné bílkovin).

pečivo a zdravá strava
Běžné bílé pečivo má mnoho alternativ.

Měl bych se pečivu vyhýbat?

Dostáváme se tedy k té nejdůležitější otázce. Je pečivo opravdu tak hrozné, jak se říká? Realita je taková, že bílé pečivo opravdu není pro tělo nijak přínosné. V podstatě se dá říct, že slouží jenom k zaplnění žaludku a zahnání hladu, ačkoliv obsahuje téměř žádné nutrienty, které by tělo mohlo nějak využít. Na druhou stranu ale ani neobsahuje nic, co by tělu nějak zásadně škodilo. Samozřejmě je potřeba pamatovat na kalorie, kterých je pečivo plné a které vám mohou například v dietě dělat velké problémy. Pokud si však tento aspekt hlídáte, není důvod si z pečiva dělat nějaké přehnané obavy.

Samozřejmě není vhodné, aby bílé pečivo tvořilo základ vašeho jídelníčku. Pokud si ovšem čas od času rádi dopřejete čerstvý rohlík, nejedná se o žádnou katastrofu. Dokážete-li přijmout všechny potřebné nutrienty z jiných zdrojů, jezení pečiva vám nijak neuškodí.

Jaké existují alternativy?

V tuto chvíli se vyplatí dodat, že vždy je vhodné upřednostnit kvalitní celozrnné pečivo před klasickým bílým pečivem. Pokud si nechcete pečivo odpírat, ale zároveň potřebujete mít co nejlepší jídelníček, upřednostňujte kvalitní pečivo z pekáren před tím ze supermarketu. Fanoušci pečení si navíc mohou kvalitní pečivo upéct doma, díky čemuž budou mít jeho složení plně pod kontrolou. K tomu můžete využít například celozrnnou pohankovou mouku, která obsahuje dostatek důležitých nutrientů. Další alternativou může být nahrazení mouky v receptech jinými surovinami. Například v našem receptu na ovesné cookies není žádná mouka potřeba.

Nepřehlédněte
Připravili jsme pro vás seznam 16 nejlepších low-carb potravin.

Závěrečné shrnutí

Bílé pečivo skutečně není z nutričního hlediska žádný zázrak a ve většině případů slouží jenom k zaplnění žaludku, aniž by tělu poskytlo nějaké důležité živiny. Dá se tedy říct, že obsahuje téměř prázdné kalorie. Na druhou stranu je přehnané tvrdit, že pečivo škodí vašemu zdraví a že je nutné se mu za každou cenu vyhýbat. Pečivo by rozhodně nemělo tvořit základ jídelníčku a určitě je vhodné se snažit ho nahrazovat něčím jiným. Zároveň ale ničemu neuškodí, pokud si ho čas od času dopřejete.

K dnešnímu tématu je to z naší strany vše. Pokud však máte jakékoliv otázky, neváhejte se na nás obrátit v komentářích pod článkem.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.