Biotech USA Iso Whey Zero – Chuťově nejlepší izolát na trhu? (Recenze)

Naposledy upraveno: 26. dubna 2020

Nedávno jsme se rozhodli otestovat jeden z nejoblíbenější proteinových izolátů na trhu vůbec. Doposud jsme se syrovátkovým izolátům spíše vyhýbali, protože jsou pro běžné cvičence zbytečně drahé, tudíž nejsou tak oblíbené. Většině bohatě stačí syrovátkový koncentrát, který oproti izolátům nijak nezaostává. Pro pokročilejší cvičence nebo závodníky může ale být syrovátkový izolát lepší volba pro jejich výsledky.

Základní rozdíly mezi izolátem a koncentrátem si vysvětlíme dále v recenzi, nyní se zaměříme konkrétně na Iso Whey Zero od Biotechu. Je skutečně tak dobrý, jak většina lidí říká? Dokážeme na něm najít nějaké nedostatky? Jaká příchuť nám nejvíce chutnala? Splnil naše očekávání nebo to bylo spíše zklamání? To, a ještě mnohem více se dozvíte v této recenzi.

Biotech USA Iso Whey Zero
Publikováno: 26. dubna 2020
Upraveno: 26. dubna 2020
Autor recenze: Michal Houfek
Kategorie: Proteiny
Chuť
9.4/10
Rozpustnost
9.0/10
Stravitelnost
9.8/10
Složení
8.2/10
Cena
8.8/10
Celkové hodnocení
9.0
z 10 bodů

Biotech USA je velmi oblíbená a známá značka mezi sportovci, na trhu je nespočet jejich produktů a ty stále přibývají. Iso Whey Zero se řadí mezi starší produkty této značky, ovšem jeho oblíbenost stále vzrůstá. Můžeme si ho pořídit v neuvěřitelných 20 příchutích, což může být pro spoustu lidí velké plus. Pojďme se podívat jak protein obstál v našich jednotlivých testech.

Kvalitní složení s drobným nedostatkem

Na první pohled je ve složení proteinu opravdu hodně složek, což nevypadá zrovna nejlépe. Ovšem po důkladnějším rozboru jsme zjistili, že se zde v zásadě nic špatného nevyskytuje (to ale záleží na zvolené příchuti).

Jako hlavním a jediným proteinovým zdrojem se zde nachází nativní syrovátkový izolát, který je zpracovaný metodou CFM a tak si zachovává veškeré bioaktivní frakce.

Biotech USA je značka známá tím, že se nebojí používat leckdy kontroverzní barviva, jako je například Tartrazin, Indigotin nebo Červeň Allura. Výrobce ale na obalu uvadí, že protein kvůli těmto barvivům není vhodný pro děti, mohl by mít vliv na jejich pozornost a hyperaktivitu.

Pro dospělou populaci mohou mít také negativní účinky, ale to byste museli zkonzumovat neuvěřitelné množství proteinu, což u doporučeného dávkování rozhodně nehrozí. Nicméně je to pro nás stále jedno velké mínus, přeci proč by v dnešní době výrobce nemohl použít přírodní barviva, jak je tomu zvykem u našich českých značek.

Biotech USA Iso Whey Zero složení

Výrobce dále přidává do proteinu volnou aminokyselinu L-glutamin, která by měla pomoci lépe zregenerovat namožené svalstvo po tréninku, ale jestli to má skutečný vliv, těžko posoudit. Já jsem spíše zastáncem toho, že je zbytečné přidávat do proteinu volné aminokyseliny. Zabudované aminokyseliny v bílkovině jsou bohatě dostačující a pokud by někdo chtěl aminokyseliny do proteinu přidat, může tak udělat z vlastní vůle, dle vlastních potřeb.

Můžeme zde nálezt i přidané volné aminokyseliny L-leucinu, L-isoleucinu, L-valinu, ale ty jsou zde obsaženy v tak malém množství, že to ani není potřeba zmiňovat. Ve složení se nachází až za přidaným sladidlem, což znamená, že je přidáno opravdu minimální množství.

Dále protein obsahuje emulgátor sójový lecitin, různé protispékavé látky (liší se dle příchuti), zahušťovadla jako xanthanová guma, což je přírodní stabilizátor, který se bezpečně používá do spousty potravin. Dále zde nalezneme karagenanovou gumu, což je další kontroverzní zahušťovadlo, které podle studií může mít různé negativní dopady na zdraví člověka. Ovšem to platí pouze u nadměrné konzumace, při dodržování doporučeného dávkování se nemusíte ničeho bát.

Izolát je slazen sukralózou. To nás příjemně překvapilo, protože jsme se obávali, že se zde budou vyskytovat další kontroverzní sladidla jako acesulfam draselný nebo cyklamát sodný, kterým bych se doporučoval obloukem vyhnout.

Náš tip
Protein je velmi často přidáván do různých receptů. Můžete ho přidat při pečení do bábovky nebo jiné buchty, dále je vhodný do ovesných kaší, jogurtů, tvarohu, palačinek.

Nutriční hodnoty

Na první pohled mě zaujalo, že u všech zvolených příchutí jsou nutriční hodnoty prakticky stejné. Vždy je množství bílkovin na 100 gramů krásných 84%, což je obrovské plus a člověk tak nemusí přemýšlet, kterou příchuť zvolit, aby v produktu bylo co nejvíce bílkovin.

Když to porovnáme s konkurenčními izoláty, obsah bílkovin je stejný nebo velmi podobný. 84% bílkovin je takový zlatý standard. Na trhu můžeme nalézt izoláty s nižším obsahem bílkovin, ale i s vyšším.

Malé plusové body vidím v tom, že u proteinu můžeme vyčíst konkrétní aminokyselinové spektrum bílkoviny, což nám potvrzuje kvalitu, jakou se Biotech USA chlubí.

  100 g 25 g
energetická hodnota 1599 kJ/377 kcal 400 kJ/93 kcal
bílkoviny 84 g 21 g
sacharidy 5,2 g 1,3 g
- z toho cukry 0,8 g 0,5 g
tuky 1,6 g 0,5 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 1 g 0,3 g
sůl 0,71 g 0,18 g

Biotech USA Iso Whey Zero nutriční hodnoty

Ořechový likér nebo Tiramisu? Všechny příchutě jsou naprosto dokonalé.

Pokud vás ze všeho nejvíce zajímá příchuť proteinu, zbystřete. Co se týče syrovátkových izolátů, tak tento je jednoznačně chuťově nejlepší. Dokonce si troufám tvrdit, že chutná mnohem lépe než většina syrovátkových koncentrátů, což je naprosto úžasné.

Protein jsem vyzkoušel v několika příchutích a to v příchuti ořechový likér, kokos, jogurt-meruňka, čokoláda, čokoláda-karamel, tiramisu, pistácie, cookies and cream, bílá čokoláda, skořicová rolka, lískový oříšek a berry brownie.

Při míchání proteinu ve vodě jsem postupoval dle instrukcí výrobce, 25 gramů proteinu jsem rozmíchal v 200-350 ml vody. Pojďme si zhodnotit jednotlivé příchutě:

  • Čokoláda-karamel (9/10) byla naprosto dokonalá. Hned při prvním ochutnáním jsem nemohl uvěřit, jak může tak skvěle chutnat. Čokoláda i karamel zde byly krásně výrazně cítit. Chuť se mi ani po delší konzumaci nijak neomrzela. Přesně takto si představuju dokonalou čokoládovo karamelovou příchuť. Rozhodně ji řadím mezi absolutní špičku.
  • Kokos (10/10) byl pro mě největším překvapením. Já jako největší milovník kokosu jsem na tuto příchuť opravdu přísný a málokdy mi kokosové proteiny chutnají, ale tohle byl naprostý sen. Lepší kokosový protein jsem snad nikdy neměl, hned po otevření krásně voněl čerstvým kokosovým nádechem a v chuti nijak nezaostával, právě naopak. Pokud také milujete kokos, jděte do toho.
  • Ořechový likér (9/10) byl velice věrohodný a můžu říct, že mi doopravdy chutnal. Při prvním ochutnání nejprve ucítíte čokoládový nádech, který po chvíli vystřídá ořechový ocas s alkoholovým podtónem. Zní to velice zvláštně, ale je to tak. Nečekal jsem to, ale i tuto příchuť jsem si velice zamiloval a rozhodně bych si ji pořídil znovu.
  • Jogurt-meruňka (9/10), tady jsem zpočátku nevěděl, jak příchuť zhodnotit. Při prvním ochutnání mi velmi chutnala, ale zdála se hodně přeslazená. Ale tento pocit se po chvíli vytratil a u druhého, třetího ochutnání mi protein chutnal stále víc a víc. Jak název příchutě napovídá, nejvíce se hodí právě do jogurtu.
  • Tiramisu (9/10), abych byl upřímný tak tato příchuť mi příliš nechutnala, ale to bylo z toho důvodu, že nemám rád tiramisu. Ale abych byl objektivní, tak musím říct, že příchuť je 100% autentická a chutná naprosto stejně jako tiramisu, která známe z obchodu. Pokud tedy milujete tiramisu, tato příchuť bude pro vás naprostý poklad a rozhodně na ni nedáte dopustit.
  • Čokoláda (6/10) mi nepřišla moc výrazná a spíše jsem ji necítil, protein byl sladký, dobrý, ale ne čokoládový.
  • Pistácie (8/10) byla velmi dobrá, příchuť nebyla nijak umělá ani přehnaně intenzivní. Nebylo to nic, z čeho bych se posadil na zadek, ale rozhodně neurazila. Osobně mám příchuť pistácie velice rád a rozhodně jsem nebyl zklamaný.
  • Cookies and Cream (9/10), příchuť byla hodně autentická, protein obsahoval kousky skutečných sušenek, nijak přeslazená, krásná, příjemná, krémová chuť.
  • Bílá čokoláda (7/10) nebyla nijak výrazná, chuťově byla v pořádku, sladká akorát. Pro milovníky bílé čokolády určitě doporučuju.
  • Skořicová rolka (7/10) byla pro mě opět málo výrazná, ale jelikož mám skořici velmi rád, zachutnala mi. Trochu mi připomínala Cini Minis.
  • Lískový oříšek (6/10) byl za mě ze všeho nejhorší. Popravdě lískový oříšek opravdu připomínal, takže pokud tuto chuť máte rádi, pravděpodobně budete spokojeni, ale za mě se jedná o jednu z horších příchutí.
  • Berry Brownie (7/10) byl takový zvláštní, takovou příchuť jsem ještě nikdy neochutnal. Přirovnal bych to k čokoládovému brownie se zapečenými borůvkami a rybízem. Příchuť nebyla špatná, někomu bude určitě chutnat, ale mě příliš nezaujala.
Náš tip
Smíchejte protein s jogurtem (doporučuji i flavour drops) a dejte ho zamrazit. Vznikne vám lahodná, krémová, nízkokalorická zmrzlina, na které si pochutnáte.

Biotech USA Iso Whey Zero příchutě

Bezkonkurenční stravitelnost i rozpustnost proteinu

Do proteinu nejsou přidány žádné trávicí enzymy, které by napomáhaly využití bílkovin, to ale ničemu nevadí. Jelikož se jedná o izolát, stravitelnost je naprosto luxusní a není potřeba žádné enzymy přidávat.

25 gramů proteinu jsem rozmíchal v 200 ml vody a konzistence byla překvapivě krásně krémová, což u izolátů není zvykem. Většina syrovátkových izolátů je spíše vodových a do kaší není nejlepší volbou, ale tady je to přesný opak. Po přidání do kaše se vše nádherně zahustilo. Dále jsem vyzkoušel protein i v jogurtu či tvarohu a vše bylo naprosto bez problému.

Protein mi nepěnil, nevytvářel hrudky a byl plně instantní. Pouze při rozmíchání proteinu v jogurtu se mi stávalo, že místy zůstaval netknutý prášek, ale po důkladnějším rozmíchání bylo vše v pořádku.

Náš tip
Použijte ovocnou příchuť proteinu, smíchejte s ledem a rozmixujte. Dostanete svěží studený nápoj, který v létě jistě oceníte.

 Biotech USA Iso Whey Zero stravitelnost a rozpustnost

Kdy je nejlepší čas pro užití proteinu?

Iso Whey Zero obsahuje velmi snadno a rychle vstřebatelné bílkovin, takže je nejvhodnější pro použití po tréninku. Můžete ho také použít kdykoliv během dne například do kaší, jogurtů nebo jiných sladkých receptů.

Jelikož se jedná o velmi kvalitní nativní syrovátkový izolát, nedoporučuji protein jakkoliv tepelně zpracovávat, zničily by se tím všechny bioaktivní frakce, které jsou tak důležité pro lidskou imunitu a celkové zdraví.

Náš tip
Pokud si chcete pořídit syrovátkový izolát, který bude i dobře chutnat, doporučuji se koukat po produktech, které mají obsah bílkovin okolo 84%. Výrobci tak mají dostatek prostoru na to, aby protein dostatečně chuťově vyladili.

Cena vás příjemně překvapí

Cena naprosto odpovídá kvalitě výrobku. Proteinový izolát ve svém největším balení 2,27 kg můžete pořídit za velmi pěknou cenu 1399 Kč. Vím, že pro mnohé z vás to připadá hodně, ale za syrovátkový izolát je to opravdu nádherná cena, kterou si vychvaluji. Ovšem pokud si počkáte na správnou chvíli, můžete produkt pořídit dokonce mnohem levněji, vše záleží na aktuálních akcích, které výrobce zrovna nabízí.

Tento protein si může pořídit opravdu každý. Pokud si to přepočítate, tak cena jedné dávky u největšího balení 2,27kg vás vyjde na cca 16 Kč, což je mnohdy mnohem nižší cena než za kdejaké "horší" syrovátkové koncentráty. Pokud jste izolát nikdy nezkusili, toto je ta správná chvíle. Věřte, že nebudete litovat.

Tabulka cen pro Biotech USA Iso Whey Zero
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

Biotech USA Iso Whey Zero cena

Iso Whey Zero vs 100% Pure Whey

Dva proteiny, oba od stejné značky. Ale v čem se vlastně liší? Když porovnáme tyto dva proteiny, máme dva velmi podobné produkty. Oba se dají použít ke stejným účelům a jsou perfektně stravitelné.

Biotech USA Iso Whey Zero je vhodnější pro lidi, kteří si potrpí na velmi vysoký obsah bílkovin a ten nejčistší protein na trhu vůbec. Je vhodnější pro ty z vás, kteří se nacházejí v přísných dietách a také bych ho zvolil jako mnohem lepší volbu po tréninku, protože se do krve dostane mnohem rychleji.

Biotech USA 100% Pure Whey je syrovátkový koncentrát, který obsahuje malý přídavek izolátu. Obsah bílkovin se zde pohybuje okolo 78%, což je na koncentrát velmi vysoká hodnota. Jedná se o špičkový protein, který doporučuji pro běžné cvičence, můžete ho použít ve všech možných receptech a garantuji vám, že si na něm náramně pochutnáte. Tento protein má jedno velké plus a to je cena, jedna dávka vás v přepočtu vyjde na cca 12 Kč.

BiotechUSA 100% Pure Whey: Nejchutnější bezlepkový protein na trhu? (Recenze)

Chuťově jsou oba proteiny naprosto dokonalé, je jen na vaší preferenci, který z nich si vyberete. Kvalitou jsou oba na velmi vysoké úrovni.

Vyplatí se kupovat syrovátkový izolát nebo stačí koncentrát?

Abych byl upřímný, tak pro běžné cvičence se koupě syrovátkového izolátu prakticky nevyplatí. Pochybuju, že by nějakým způsobem pocítili rozdíl oproti obyčejnému koncentrátu. Jako běžný cvičenec si určitě vystačíte s koncentrátem, který je stejně kvalitní jako izolát, akorát má obvykle o trochu více tuku a sacharidů, ale zároveň může poskytovat tělu mnohem více zdravotních benefitů.

Pokud chcete izolát alespoň vyzkoušet, rozhodně vám doporučuji právě tento, za relativně málo peněz dostanete výborný, čistý, chuťově vyladěný syrovátkový izolát, který vás rozhodně nezklame.

Ale je důležité zmínit, že syrovátkový izolát je spíše určen pro pokročilejší cvičence, kteří chtějí jen tu maximální kvalitu a čistotu produktu.

Náš tip
Pokud se rozhodnete investovat do kvalitního teplem nedenaturovaného syrovátkové izolátu, dejte si pozor na tepelné zpracování proteinu. Mohlo by se stát, že zničíte veškere zdraví prospěšné látky, které se v syrovátce nachází.

Biotech USA Iso Whey Zero syrovátkový izolát

Závěrečné hodnocení

Vyplatí se tedy zainvestovat do Iso Whey Zero? Rozhodně ano. Musím říct, že protein mě velmi příjemně překvapil, popravdě jsem nečekal žádné velké zázraky, ale po dnešku tento protein rozhodně řadím mezi absolutní špičku. Jen málo proteinů se mohou Iso Whey Zero rovnat.

Co se týče chuti, tak se rozhodně nemáte čeho bát. Pokud máte rádi čokoládu, doporučuji příchuť čokoláda-karamel nebo ořechový likér, pokud milujete kokos jako já, u příchuti kokos budete v sedmém nebi. Žádná příchuť není vyloženě špatná a na každé jsem si dokázal pochutnat.

Celkový pocit z proteinu mám velice pozitivní. Stravitelnost, chuť, rozpustnost, složení, vše je na velmi dobré úrovni a protein se tak řadí mezi absolutní špičku. Jediným drobným mínusem je použití umělých barviv a emulgátorů, ale i to je jen maličkost a pro většinu lidí je to téměř nepodstatná informace.

Pokud hledáte syrovátkový izolát vycházející velmi dobře v poměru ceny a kvality, je pro vás Iso Whey Zero ten pravý.

Komentáře (3)

Martin Dunaj
Duben 28, 2020

Jelikož mám intoleranci na laktozu (naštěstí ne nějak šílenou), hledal jsem protein, který bude pro mě vhodný. Zkusil jsem X proteinu, ať už hovězímu, vegetariánských nebo jiných, a nakonec jsem objevil tenhle. Jak se píše v článku, má své mořích ve složení, ale já na nej nedám dopustit. Kromě příchutí Vanilka (chemická chuť ) mi chutná většina a co ke pro mě důležité, ze je bez laktozy.

Mrzí mě, a věřím ze ne jen mě, ze české firmy jako je Prom-IN nebo Czech Virus nedělají Syrovatkove proteiny bez laktozy. Určitě bych po něm sáhl.

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
Miloš Masaryk
Duben 29, 2020

Prom-in má izolát - Isoclear, měl jsem marcipán a byl jsem spokojen.

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Zdeněk Javorský
Září 17, 2020

Měl jsem příchuť oříšek ten nic moc,a teť mám příchuť kokos a ta je luxusní, protein kvalitní, dobře rospustný, akorát ta cena

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)