Strava

7 největších mýtů o veganství

Autor: |

Půjdem na to hned z ostra, žádný upejpání. V dnešním krátkém (meh) článečku si ukážeme pár mýtů a blbostí (jak vlastně říká nadpis), co nejen šíří vegani, ale i lidé neznalí. Takže se tu dneska hodně naučíte.

A pokud bude vegan odporovat, jednu mu rovnou jebněte a pak ho pošlete za mnou a já mu to vysvětlím, protože ne každý vegan může být tak chytrý, jako já.

 1. "Ale po ovoci se tloustne! Nemůžu být vegan!"

Jasný jasný, to říkaj všichni, tak přece musejí mít pravdu, ne? Tak mi povězte něco o všech těch obézních lidech v Mekáči, futrujících se Mc‘banány... 

2. "Vegani mají nedostatek proteinu."

Tohle mě vždycky dostane. Když opětujete palbu s otázkou, kolik proteinu potřebuje lidské tělo - případně oni sami, v drtivé většině nikdo netuší. Ale odpověď je jednoduchá. Vegani mají dostatek bílkovin, pokud se zajímají a ví, co jí. 

A kdo tohle, prosím, ve fitness už dávno nedělá.

Pokud se objeví nedostatek čehokoliv, i proteinu, tak to jen z důvodu pokud člověk dostatečně nejí nebo se podjídá (dlouhodobé nepřijímání adekvátního počtu kalorií pro svůj cíl a tělo), to je pak těžké a není to vina veganství.

Protein je všude. V menší či větší míře. Pokud teda nebagrujete jen stolní bílý cukr a věci tomu podobné.

Všechny podklady najdeš pod článkem. Stejně tak jako bonus, kteří lidé mohou namítnou o aminokyselinách. To klidně probereme více jindy, ale všechny potřebné AMK se vyskytují v rostlinné stravě, pokud to aktuálně někoho trápí.

Na druhou stranu - tento výrok uslyšíte říkat nebo se Vás na protein ptát od lidí, co chodí většinou do fitka. Od lidí, kteří měsíc co měsíc nakupují suplementy typu protein, proteinové tyčinky apod. a hledají, který je nejlepší a nejlevnější, aby měli "dostatek" proteinu, kterého mají přehršel ve stravě.

3. "Vždyť potřebujeme maso k přežití!"

V dobách, kdy jsem sám vegan nebyl, nikdy by mě tato blbost nenapadla. Prostě a jednoduše, nepotřebuješ, ať si to namlouváš sebevíc. Lidské tělo nemá žádnou potřebu přijímat cokoli živočišného, jen se vám to snaží protlačit do hlav dnešní společnost a vydělat na vaší hlouposti. Ale o tom tu debatovat nebudeme, to je mimo zaměření webu. 

Koho by více zajímalo pár studií, zdravost a potřeba masa, může se podívat na hezky česky napsaný článek pod tímto článkem v seznamu zdrojů, případně meta analýzu studií na zdravost či nezdravost masa hned pod tím a posoudit sám. 

V podstatě všude se jen dočtete, jak je maso skvělé a co dobrého obsahuje, ať už člověk cvičí nebo ne. Ale bohužel je to jen půlka pravdy. Už nikde nevidíte ten zbytek, to škodlivé pro naše tělo, co se v masu, nedej bože masných výrobcích, schovává a dělá se zdravím člověka.

Při konzumaci masa celý život se tělo, i díky evoluci, nějak s tím popere, ale to neznamená, že je zdravé nebo pro člověka dělané, zas takové změny nenastaly (to se můžete dočíst též ve zdrojích dole - jedná se o zajímavé čtení). 

Jak člověk stárne, začne se to projevovat. Kdy? To záleží na množství a dalších faktorech, ale v průměru jde o lidi od 29-42 let, kdy pomalu něco propuká. Píšu orientačně, co bylo zaznamenáno. 

Začneme jednoduše. Cholesterol v mase moc lidskému tělu neprospívá, a zvyšuje riziko jak vysokého cholesterolu v těle, tak i ucpaných cév časem, což vede k srdečním problémům, obezitě, diabetu, mozkovým příhodám a tak podobně. Další nepříjemnost je zvířecí protein, který s tím konzumujeme (Pro tento problém si můžete přečíst nebo poslechnout audio knihu The China Study neboli Čínská studie. Též zajímavé a více do hloubky probrané). A tak nějak vše dohromady nemá nejlepší vliv na naše zdraví.

A vyvracet americkou dietetickou asociaci je hodně velké sousto i pro obyčejného čtenáře. 

TIP: Přes 40 zajímavých dárků pro všechny sportovce

V podstatě tato asociace vydala prohlášení na základě důkazů a usoudila, že veganská strava, samozřejmě zdravá veganská strava dobře postavená, je nejenom zdravá a nutričně vyvážená, ale také že je vhodná ve všech stádiích života, od narození až po dospělost. Také předchází plno "civilizačním/určitým" chorobám.

4. "Cholesterol a tuk z masa přispívá k vyššímu testosteronu!/Cholesterol je třeba!"

Živočišný tuk přispívá leda tak k ucpaným cévám a nemocem s tím spojeným, což se na rostlinné stravě jaksi stát nemůže (no, i když…). 

Tak co teď? Korelace mezi příjmem cholesterolu ze stravy a zvýšení testosteronu v těle nebyla prokázána. Spíše bylo prokázáno u veganů, že mají o nějaké to procento (7%) vyšší hladinu volného TST a o 23% SHBG neboli sexuální hormony vázající globulin. 

Co to vlastně je?

Sexuální hormony vázající globulin (SHBG – sex hormone binding globulin) je bílkovina tvořená v játrech, která přenáší ženské a mužské pohlavní hormony v krvi. Její množství v krevním oběhu závisí na věku, pohlaví a úrovni tvorby pohlavních hormonů. Vyšetření SHBG je využíváno především ke zhodnocení stavu mužských pohlavních hormonů (androgenů). U mužů je předmětem zájmu jejich nedostatečná tvorba, u žen naopak nadbytečná tvorba.

Kdy se vyšetřuje hodnota tohoto parametru u mužů?

Při určení příčin neplodnosti, poruch erekce, snížené pohlavní touhy, zvětšení prsních žláz, ztráty vlasů.

A u žen při neplodnosti, vymizení menstruace, nadměrném ochlupení, akné, anorexii.

Tak, a pamatujete si to, jak je maso ‚zdravé‘ a co to dělá s tepnami z minulého bodu? Proto jsem zvýraznil slovo erekce.

Jako první příčina u člověka, že něco nehraje, ale cítí se zdráv, když konzumuje živočišné výrobky je, ano, hádáte správně, porucha erekce, že se prostě nikde nic nepostaví. Doktoři předepíšou léky a je klid. Ale proč řešit až následky, když člověk může jít přímo k jádru problému a ušetří za doktory apod.?

Jak je to jen možné?

No, když tělu nedáváte věci, s kterými se musí vypořádat a nezpůsobuje mu zanícení v těle, tak vše všude proudí, jak má, zjednodušeně řečeno. Též bylo zjištěno, že muži na veganské stravě, co mají vyšší hladiny testosteronu také mají menší výskyt rakoviny celkově. Náhoda?

Ale zpět k cholesterolu.

Lidské tělo si vyrábí všechen potřebný cholesterol samo v játrech. To je ale novinka.  

Díky pánům Michael S. Brown a Joseph L. Goldstein, kteří obdrželi Nobelovu cenu za objev v ‚Regulace metabolismu cholesterolu v lidském těle‘ toho o cholesterolu víme daleko více. 

V podstatě objevili a prokázali špatný vliv na tělo při vysokém příjmu cholesterolu ze stravy a také jak jej úspěšně snížit a léčit již případně vyvolané nemoci. Také při příjmu cholesterolu externě do našich těl se v podstatě ‚vypíná/snižuje‘ produkce našeho vlastního. Co přehršel způsobuje? Co takové ucpané tepny na obrázku?

Lidské tělo si vyrábí všechen potřebný cholesterol samo. Novinka? Tak už víte. Více najdete v Nobelově ceně za tento objev i s případnými komplikacemi při příjmu cholesterolu ze stravy, viz níže.

TIP: Žebříček nejlepších BCAA, která aktuálně na trhu máme

5. "B12 se normálně vyskytuje ve stravě."

Tuhle blbost uslyšíte (i) od veganů. Ano, bohužel. S pár jsem se setkal, naštěstí online, protože jinak bych musel…

Ale k problému. V normální stravě dnešního světa se vitamín B12 přírodně nevyskytuje! To, že je v mase, je jen díky tomu, že se zvířatům musí podávat jako doplněk stravy, který vy sníte už jednou přefiltrovaný přes něčí tělo. To dá přece rozum.

Neboli v mase se nevyskytuje normálně, zvířata ho nevyrábějí, též ho musí přijímat.

Jde o to, že B12 má na starosti jedna malá bakterie, a ta ho vytváří v půdě, vodě nebo v našich střevech do určité míry a nebo v našich sra.... stolici. 

No a jelikož si v dnešní době hezky všechno umýváme a nehodláme jíst naší stolici nebo půdu ze zahrádky nebo pít špinavou vodu u řeky, jako lev, tak holt smůla. 

LEDAŽE! Budete jíst fortifikované potraviny s přidaným vitamínem B12! Jednoduché, že. A nebo si pořídíte doplněk s B12tkou. 

A pokud někdo trpí i tak nedostatkem (zjistí doktor, ne vy, protože můžete mít problém se samotným vstřebáním B12), což není problém veganů, ale až 39% populace USA, tak jako poslední možností je injekčně. 

Tak jako nedávno na nejmenovaném online magazínu se objevilo, že B12 je přirozeně v čočce a její konzumace je tedy nutná.

Hned jsem jim o tom napsal a reakce nebyla žádná, tak snad to opravili. Takhle se šíří dezinformace do světa fitness.

6. "Vždyť jsme masožravci!"

Tohle bych mohl dát k odstavci o tvrzení, že lidé potřebují maso na přežití, ale tahle další věc si zaslouží bod sama pro sebe.

Jsi snad lev, že chceš maso? To, že maso jíš, neznamená, že jsi masožravec. Pro mě úsměvné, ale lidé opravdu tvrdí a myslí si, že jím maso = masožravec. 

Takže si vlastně změnili fyziologii těla, zajímavé.

(Proč ho lidé jedí, o tom klidně jindy.)

 

7. "Sója zvyšuje estrogen a vede k ‚‚manboobs‘‘!"

Zajímavé,  že hormony v mase/mlíku lidi nezajímají, což by měli více. A zrovna maso bylo prokázáno, že vede i ke gynekomastii v různých případech. Ale nejen maso, i další ‚potraviny‘, o nichž možná jindy.

Estrogen v mase/mléčných výrobcích je estrogen velice podobný tomu, co si vytváří tělo samo, a taky daleko silnější, než z kdejaké rostliny. 

Na rozdíl od fytoestrogenů obsažených v rostlinách – sójové boby např. – které neovlivňují tvou vlastní hladinu estrogenu v těle. 

POKUD se neládujete od rána do večera jen sójou a sójovými výrobky a nepřekračujete meze, jste v pohodě. Doposud byl objeven pouze jeden člověk s problémem asociovaným se sójovou, který takto jedl dlouhodobě a ládoval tam sóju a podobný věci opravdu furt. 

Tak snad to vneslo trošku světla lidem ohledně sóji a estrogenu/fytoestrogenu v nich obsažených a při vyvážené stravě se nemusí ničeho bát.

Ledaže z benche Vám nerostou kozy, v tom případě….

A co nám poví Filip #přetrženýkolena Grznár k veganství?

https://www.instagram.com/p/BMpLMaDgd_M/

TIP: Test nejlepších proteinových přípravků, které v ČR máme.

Reference hezky od začátku do konce:

1. Po ovoci se tloustne. Meat and weight gain neboli jak se nabírá váha na masu/přijde k obezitě (pro většinu populace špatně, pokud to nekompenzujete pohybem, ale o tom jindy)

[1][2][3][4][5]

2. "Nedostatek proteinu"/aminokyseliny

[1][2][3][4][5]

3. "Vždyť potřebujeme maso k přežití!" (korelace mezi masem a diabetem apod.)

[1][2][3][4][5]

(Nebojte se obrázků, studie si můžete pročíst celé po vyťukání názvu dané studie do googlu, nebuď línej člověk, jako já s těmi obrázky…)

4. Cholesterol, tuk z masa a TST

[1][2][3][4][5][6][7]

5. Jak je to s tou B12tkou

[1][2][3]

6. Jsme masožravci nebo všežravci?

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15

Pro lidi je to těžké přijmout, ale co je na tom? Důkazy apod. a nikdo mi nemusel nic vysvětlovat 2x. Když beru v potaz, že veganství je hlavně o něčem jiném, ale to se tu rozebírat asi nebude. 

7. ‚Sója zvyšuje estrogen a vede k ‚manboobs‘!‘

[1][2][3][4]

Poslední slovo:

Samozřejmě obrázky jen vystihují obecné situace a přišly mi srandovní a trošku to zpříjemní čtení, nic víc za tím není. Článek rozhodně není veden proti masu pojídající populaci, jen se snaží ukázat a odkrýt věci, o kterých většina páru prostě nemá a v dané problematice se trošku edukovat. Tento článek se z lidí nesnaží udělat vegany, na to je moc krátký!

U dalšího dílu o veganech a budování svalů jako vegan, snad jindy.

 

Autor článku: Lukas Greg

Kdo by měl nějaké otázky ohledně tohoto tématu, můžete mě kontaktovat na mém Instagramu.

A kdo chce ještě sledovat moje tréninky a citový výlevy, může se mrknout na můj YouTube kanál.

Podobné články

Komentáře (19)

Ondra Čižmář
Leden 29, 2017
Nejsem vegan nicméně díky za tento článek, že jsem se dozvěděl něco nového :)
Souhlasím(+4)
Nesouhlasím(0)
Svět Fitness
Leden 30, 2017
Pokud tě článek opět něco nového naučil, cíl je splněn. Moc díky!
Souhlasím(+5)
Nesouhlasím(-1)
Dan H
Listopad 6, 2017
Dozvěděl si se hlavně hlavně spoustu polopravd a nesmyslů. "Veganský " pohled na to jak funguje lidské tělo.
Souhlasím(+4)
Nesouhlasím(-8)
Jan Novák
Listopad 28, 2017
Veganský? Paráda, že jsi nám všem všechno objasnil a asi 40 studií tady vyvrátil svým komentem. Tleskám. Ne kecám, jsi jen šašek a netleskám ti.
Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(-5)
Dietolog
Únor 12, 2018
Autor je infantilní blázen. Dál to nemá cenu komentovat. Pokud tyto "moudré rady" chce někdo následovat, koleduje si o vážné zdravotní problémy.
Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(-6)
Fíla Grznárůj
Květen 16, 2018

A v jakém smyslu jsou infantilní podklady k článku, které autor na svědomí nemá? Koukal jste na ně? Chcete další?

Masitá strava má též svá úskalí, a to JEN úskalí. To snad víte. Takže Váš koment určitě neznehodnotí skoro 40 studií, nebo kolik tu je, proti Vám. Asi tak.

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(0)
Erik Maňásek
Leden 30, 2017
K tomu Grznárovi, ta věta za tím, že jen na měsíc ti už "nějak omylem" vypadla, co? Hlavně prosím tě nikoho necituj, když nemáš koule na to, sem dát celou citaci ;-)
Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(-1)
Radim Novotný
Leden 30, 2017
Aterosklerosa, tam se všechna vina většinou háže na chudáka cholesterol, ale dobře víme, že to není otázka cholesterolu samotného ale lipoproteinových částic jako takových. Konkrétně tedy LDL částic, obzvláště těch oxidovaných, které "útočí" na tu intimu, prolézají dovnitř a ve chvíli kdy tam jsou, tak se jim nechce zpátky, sežerou je makrofágy, ty udělají takový úplně naducaný pěnový buňky, jak jsou velký, tak už nemůžou zpátky, zaniknou tam, přitáhnou další makrofágy, kteří požírají ty rozpadový produkty, zanima tam přijedou T-lymfocyty, udělají chronický zánět, vytvoří se takový plát, který pořád roste a roste a jak roste, tak se může začít po těch vrstvách tak různě ropadávat a jak se rozpadává tak do něj může taky nakrvácet, tam pak do toho vstupují nějak i srážlivé faktory a je to dost komplexní a dlouhodobý proces. A to samozřejmě zužuje ty cévy. Nicméně všechno to začíná u LDL, které paradoxně obsahují víc TAG (triacylgylcerolů) než esterifikovaného cholesterolu :D Ještě k tomu cholesterolu, cituji z knížky Pathobiochemie (Peter Karlson, Wolfgang Gerok, Werner Gross): "Koncentrace celkového cholesterolu v seru (volný a esterifikovaný cholesterol) kolísá v širokém rozmezí a činí normálně 4-7 mmol/l (160-270 mg/100ml). Obsahem cholesterolu ve stravě se tato koncentrace ovlivňuje jen málo, protože resorpční kapacita pro cholesterol ve střevě je omezená a cholesterol přijatý ve zvýšené míře inhibuje biosynthesu v játrech. ..... K vlastní synthese cholesterolu přistupuje ještě příjem cholesterolu z potravy. Resorpční kapacita ve střevě je však omezená (na 300-400 mg za den) - jde o ochranný mechanismus proti přílišnému příjmu cholesterolu." To, že zvýšený příjem cholesterolu ze stravy inhibuje vlastní biosynthesu cholesterolu je právě regulační mechanismus, aby se toho cholesterolu netvořilo nadměrné množství. A cholesterol jako takový je skutečně hodně důležitý a je potřeba, je jen otázkou kolik je potřeba ho přijímat potravou.
Souhlasím(+5)
Nesouhlasím(-1)
Alessandra Lanzafame
Únor 1, 2017
Příště sem přidej vzorový jídelníček, díky. :-)
Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
Lukas Greg
Březen 12, 2017
Na instagramu mám dost jídel, tam můžeš brát inspiraci :)
Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Bronislav Rejda
Únor 2, 2017
Četlo se to hezky ale až do doby... https://www.youtube.com/watch?v=ZfBQjaHSkZs
Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(-1)
Svaťa Matyšek
Únor 3, 2017
Pěkný článek, dost stručný ale hlavně solidní odkazy pro ty, co chtějí vědět víc.
Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(0)
Michal Řehák
Červen 10, 2017
To psal vegan rozhodně
Souhlasím(+4)
Nesouhlasím(0)
Filipíno Grznárůj
Únor 4, 2018
No shit. Ale studie vegani nedělali, vole.
Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(-2)
Leonard RcknRl
Červen 10, 2017
Bludy.. nieco fajn nieco zaslepene nazory nie fakty.. maso sa vzdy jedlo a vzdy sa jest bude.. zatial co veganstvo je trendova kktina..
Souhlasím(+8)
Nesouhlasím(-6)
Ferdinand Grznárůj
Únor 4, 2018
Bludy? A to jsi komentem vyvrátil 40 studií??? :D :D :D Zalez šašku.
Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(-1)
Matěj Boura
Duben 5, 2018

Koukej se prosím na nové studie, která nejsou tak zjevně vedle jako tyto. Že tu, potažmo cholesterol z masa je zdraví a anabolismu prospěšný už bylo tolikrát dokázáno.. Ale to tvojí veganský duši asi nestačí co

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(-4)
Fíla Grznárůj
Květen 16, 2018

Dokázáno ve studii fundované masným průmyslem? Vážně? ...To taky nemá cenu, že. Tak se měj a ucpávej si cévy dál, uvidíš sám časem. Hodně štěstí. Budeš ho pak v nemocici potřebovat. (Penisem to začíná, mozkem a srdcem končí. )

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(-1)
Skep Tik
Květen 17, 2018

No predpokladam ze evoluce vyzaduje, aby si tvorove ukladali zdravi prospesne latky. Proc by mel byt clovek vyjimkou a neukladat si je sam a potrebovat je zpracovane metabolismem jatecniho zvirete? Neustaly prisun masa je prakticky zalezitost poslednich 60let, to bude prilis malo aby se cloveku vypla prislusna geneticka vybava pripravenosti na hlad.

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)