Potraviny bez lepku nejčastěji vyhledávají lidé trpící celiakií. Těm strava obsahující lepek vyloženě nedělá dobře a často je pro ně otázkou zdraví, aby dbali na to, co konzumují. V dnešní době ale zjišťuje i plno dalších lidí, kteří celiakií netrpí, že je jim lépe, když se potravinám, které lepek obsahují, vyhnou. Pojďme se tedy podívat, co je to lepek, jak může škodit našemu zdraví a které potraviny ho obsahují. Jedině tak totiž můžeme následně přejít k potravinám bez lepku a ukázat si, které naopak do svého jídelníčku zařadit můžeme.
Co je to lepek a celiakie?
Lepkem rozumíme směs rostlinných bílkovin, které jsou nestravitelné a nachází se v obilovinách, jako je ječmen, žito, pšenice, oves, tritikal, kamut nebo bulgur. Pokud trpíme celiakií, naše tělo nedokáže lepek správně zpracovat. Organismus pak reaguje na lepek přehnanou reakcí, které se ale mohou pokaždé projevit jinak. Stejně tak u každého jedince může být reakce na lepek jiná.
Mezi nejčastější projevy alergické reakce na lepek patří bolesti břicha, někdy až křeče, pochod obsahu střevy s hlasitými projevy, pocit nafouknutého břicha, chronická únava, průjmy nebo naopak zácpy, úbytek hmotnosti a ztráta svalů. K dalším projevům pak mohou patřit bolesti hlavy, bolesti kostí, anémie, neplodnost. Prudké změny nálad, kožní reakce a problémy nebo zvýšená kazivost zubů. Nejsilněji reaguje na lepek organismus ve sliznici tenkého střeva, kde může docházet k chronickým zánětům spojeným s degenerací sliznice i dalších vrstev střevních stěn. To má své následky. Člověk, u kterého k této degeneraci došlo, může mít horší vstřebatelnost různých vitamínů, minerálů a dalších prvků, bez kterých se naše tělo neobejde. To pak logicky ústí v další zdravotní problémy.
Jaké potraviny obsahují lepek?
Pokud se chceme vyhnout potravinám a celkově jídlům, které obsahují lepek, je potřeba nejprve vědět, co všechno lepek obsahuje, kde se vyskytuje a na co si dát pozor. Výše už jsme zmínili konkrétní obiloviny, jako pšenice, ječmen, žito, oves, kamut nebo bulgur. Z toho vyplývá, že se musíme vyhnout také dalším potravinám, které se z těchto obilovin vyrábějí, tedy mouce, vločkám a otrubám, samozřejmě i pečivu, oplatkám, sušenkám, tyčinkám a dalším pochutinám. Pozor si musíme dávat i na jídla, kde bychom primárně tyto potraviny nehledaly, ale přesto je obsahují. Sem patří různé rostlinné bílkovinové náhražky masa, některé dresinky do salátů, sójová omáčka, a samozřejmě různé polévky a omáčky v prášku a další polotovary.
Pozor – lepek může obsahovat třeba i čokoláda, bonboniéry apod. Proto doporučujeme vždy pečlivě číst příbalové letáky. I když je v potravině lepku jen trochu a nemusí se hned projevit reakce organismu, tělo si vše ukládá, aby se v nestřeženou chvíli ozvalo a dalo vám najevo, že jste něco udělali špatně.
Lepek se nachází ale i v různých nápojích. Pozor dejte na nápoje, které jsou slazené ječným sladem, zejména různé instantní kávy. A rozhodně si rozmyslete, jestli si dáte pivo, protože i to samozřejmě lepek obsahuje.
Pokud budete kupovat hotová jídla, u kterých se může na první pohled zdát, že lepek neobsahují, rovněž čtěte příbalový leták. Může se totiž nacházet v dextrinu, aromatech, škrobu, různých příchutích, v již zmíněném sladu atd.

Proč (ne)jíst potraviny bez lepku?
O tom, že lidé s celiakií se potravinám obsahujícím lepek musí vyhýbat, není pochyb. V posledních letech se na potraviny bez lepku soustředí i mnoho zdravých lidí, kteří dietní chyby hlídat nemusí. Často je to v důsledku klasické hubnoucí diety. Říká se, že když z naší stravy vyloučíme pečivo, které samozřejmě lepek obsahuje, budeme méně tloustnout a pokud hubneme, půjde to lépe. Nebudeme zde nyní rozebírat, nakolik je toto tvrzení pravdou. Výhodou jídelníčku s potravinami bez lepku může být pro zdravé jedince především to, že si více hlídají, co jí, jejich strava není tak jednotvárná, jako když konzumují rohlík k snídani, chleba k svačině a večeři a mezitím si dají sladký zákusek, tedy opět pečivo. To samozřejmě své velké plusy má. Pokud budete pravidelně hlídat pestrost jídelníčku díky tomu, že vyloučíte lepek, a budete jej skutečně dodržovat, můžete se cítit lépe a v důsledku zdravého stravování třeba i hubnout. Na druhou stranu to má i své nevýhody.
Potraviny s lepkem, zejména pečivo – hlavně celozrnné – je bohatým zdrojem vlákniny. Pokud pečivo z jídelníčku zcela vyloučíme a nemáme k tomu zdravotní důvody jako celiaci, může u nás dojít k poklesu vlákniny a následným zdravotním problémům. Pečivo také může obsahovat vitamíny skupiny B, které naše tělo rovněž potřebuje. Pokud tedy nemáte zdravotní důvody, proč jíst potraviny bez lepku, zkuste spíše jen omezit jejich množství, místo bílého pečiva sáhnout po celozrnném, a především si sestavit pestřejší jídelníček.
Potraviny bez lepku
Abychom vám usnadnili hledání v případě, že skutečně potřebujete konzumovat pouze potraviny bez lepku, sestavili jsme opět pro vás přehlednou tabulku. V ní najdete základní potraviny, které neobsahují lepek a jsou proto vhodné pro vaše stravování. Pozor však dávejte ve chvíli, kdy si budete kupovat hotové jídlo, sáhnete po jídle ve fastfoodu nebo v restauraci. Ve většině případů jsou dnes uváděny alergeny, které se v jídle mohou nacházet, tudíž i lepek. To by pro vás mělo být jednoduché vodítko. Pokud ale informaci restaurace nepodává v nabídkovém menu, raději se optejte číšníka nebo kuchaře. Jde přece o vaše zdraví.
Bezlepkové obiloviny |
pohanka, jáhly, kukučice, rýže, amarant |
Luštěniny |
čočka, fazole, hrášek, cizrna, sója - pozor ne sojová omáčka |
Ovoce a zelenina |
Vše |
Semena a ořechy |
mandle, vlašské a lískové ořechy, lněná, slunečnicová, dýňová a chia semínka, para a kešu ořechy, kokos atd. |
Nápoje |
voda, minerální voda, káva, čaj, destiláty, víno, ovocné a zeleninové šťávy |
Pochutiny a dochucovadla |
hořcice, kečup, čokoláda, kakao |
Sladidla a cukry |
třinová melasa, třtinový cukr, med, javorový, švestkový, datlový či agávový sirup |
Bezlepkové obiloviny jsme již naznačili výše. Pokud máte alergii na lepek, je nutné se některým obilovinám vyhýbat, nemusíte však nutně vysadit z jídelníčku všechny. Např. kukuřice, jáhly, rýže nebo amarant v něm mohou klidně zůstat, stejně jako jídla či pochutiny z nich vyrobené.
Jíst můžete samozřejmě i čerstvé maso, mléčné výrobky, vejce a veškeré ovoce a zeleninu. Je to důležité nejen proto, abyste vůbec měli jako celiaci co jíst, ale také jako zdroj důležitých živin, které tělo ke svému fungování potřebuje. Pokud si budete neustále dokola v supermarketu kupovat směs na bezlepkový chleba a nic pořádného k němu nesníte, brzy se objeví i další zdravotní problémy. Proto se snažte, aby byl váš jídelníček opravdu vyvážený a nedocházelo v něm např. k úbytku vlákniny nebo některých vitamínů. Pokud budete kupovat maso a uzeniny, zjišťujte, jestli při jejich zpracování nebyl použit lepek.
Jako celiaci nemusíte ze svého jídelníčku vylučovat ani luštěniny. Ty jsou pro naše tělo rovněž vhodné, zdravé a obsahují plno důležitých látek, vitamínů a dalších prvků, které je dobré pravidelně doplňovat.
Do jídelníčku zařaďte určitě i různé ořechy a semínka. To, že si nemůžete ráno dát do jogurtu ovesné vločky ještě neznamená, že si ho nemůžete příjemně dochutit např. lněným, dýňovým nebo chia semínkem, ořechy a mandlemi a přidat můžete i čerstvé nebo sušené ovoce. Pokud potřebujete něco, co vás lépe zasytí, vsaďte třeba na banán.

Jako celiaci sice budete ochuzeni o pití instantní kávy nebo oblíbeného nápoje mnoha mužů – piva, ale můžete sáhnout po vínu nebo kvalitním destilátu. Samozřejmě můžete pít vodu, a to i minerální, a různé šťávy z ovce a zeleniny.
Odepírat si nemusíte ani některá dochucovadla, jako je kečup nebo hořčice. Pozor však dávejte na sójovou omáčku, která lepek obsahovat může.
Využívat můžete samozřejmě i sůl, pepř a další koření a sladit cukrem, ideálně třtinovým a různými sirupy, které nejsou vyrobené z obilovin. Vhodné sirupy a sladidla opět najdete v naší tabulce.
Proč nám můžete věřit?

Sportovci, běžci, výživoví specialisté. To vše a mnohem více je Svět Fitness. Od roku 2010 vám přinášíme reálné testy suplementů, vyvracíme mýty v oblasti fitness a sportu a vytváříme srovnání na základě parametrů, které zajímají naše čtenáře. A je to znát, protože naším zkušenostem důvěřuje přes 1 milion návštěvníků, kteří na naše stránky zavítají každý rok!
Náš obsah není na nikom závislý, využíváme naši expertízu, abychom vám přinesli opravdu důležité informace, díky kterým se můžete ve svých sportovních výkonech dále rozvíjet.