Strava

Bulletproof coffee | Neprůstřelný nápoj, nebo zbytečnost?

Bulletproof coffee, butter coffee či keto coffee se relativně nedávno stalo velkým hitem na výživovém poli. Mnoho lidí jej zařazuje jako vysoce energetickou alternativu běžné snídaně. Je to ale vhodná volba? To a ještě mnohem více se dozvíte v naší recenzi.

Co je to bulletproof coffee?

Bulletproof coffe (nebo často také butter coffee) je vysoce kalorický kávový nápoj, jenž proslavil slavný americký “biohacker” Dave Aspery. Ten po svých toulkách ochutnal nápoj z jačího mléka a kávy, načež se po návratu do rodné země rozhodl tento nápoj přetvořit a zpopularizovat. Z kombinace vyšlehané kávy, přepuštěného másla a MCT oleje vzešel tento nový trend.

Bulletproof coffee je nesmírně bohaté na tuky a obsahuje jen velice nízké procento sacharidů. Z tohoto důvodu je často propagováno jako vhodná alternativa jídla při keto dietě. Často se mluví také o jeho energizujícím účinku a perfektním nabuzení. Pojďme se tedy podívat, zda je skutečně tak skvělým nápojem, jakým se zdá být.

Bulletproof káva příprava
Bulletproof kávu doporučují i někteří příznivci ketodiet.

 

Z čeho se bulletproof coffee skládá?

Základem bulletproof coffee je samozřejmě kvalitní káva s vysokým obsahem kofeinu, který navozuje onen kýžený energetický účinek. Chcete-li z bulletproof coffee vytěžit maximum, nesmíte výběr kávy podcenit. Za nás můžeme doporučit například vynikající Black Insomnia Coffee, jež se řadí mezi absolutní špičku co do obsahu kofeinu.

Druhou zásadní složkou bulletproof coffee je tuk, konkrétně přepuštěné máslo neboli ghí. Právě tato složka dodává celému nápoji onu energetickou hodnotu a důvod, proč je tak sytý. S přepuštěným máslem můžete experimentovat a zkoušet různé jeho varianty a značky.

Poslední, avšak nejdůležitější složkou tohoto nápoje je MCT olej. Jedná se o olej se středně dlouhým řetězcem triglyceridů (MCT = Medium-Chain Triglycerides). Nejčastěji jde o kokosový olej, který je schopen velice rychle doplnit energii, díky čemuž si vybudoval velkou oblíbenost u sportovců. Některé studie poukazují také na jeho účinnost při navozování ketózy.

Jaké jsou výhody bulletproof coffee?

Zastánci bulletproof coffee považují za jeho největší přínos energizující účinek, jež je důsledkem spojení kvalitní kávy a MCT oleje. To opravdu můžeme potvrdit. Bulletproof coffee je senzačním zdrojem rychlé energie a řádně vás nabudí. To se však dá říct i o hrnku kvalitní kávy jako takovém a dosud nebyly spolehlivě prokázány výraznější účinky než u samotného kofeinu.

Další výhodou bulletproof coffee je fakt, že díky jeho kalorické hodnotě a nízkému obsahu sacharidů se pomocí něj dá do určité míry nahradit některé z jídel dne. To se hodí zvláště v případě, že zrovna dodržujete dietu postavenou na sacharidových vlnách nebo keto dietu. Bulletproof coffee je navíc sama o sobě velice chutná a jemná, takže si ji jistě zamilujete.

MCT olej snižuje chuť k jídlu, oddaluje pocit hladu a dokáže také přinést tělu dostatek energie do náročného rána. Podporuje také metabolismus v tucí rozpustných vitamínů, jako je vitamín A, K a D, a je také zdrojem konjugovaných mastných kyselin, u kterých se odborníci domnívají, že mohou měnit kompozici tuků v lidském těle.

Výhody bulletproof coffee plynou především z vysokého obsahu kofeinu. U něj byl prokázán příznivý vliv na rychlost metabolismu a termogenezi. To je skvělé řešení především před tréninkem, kdy chcete nastartovat spalování tuků. Bulletproof coffee je však velmi těžké do žaludku a jako předtréninkovka je vyloženě špatnou volbou. Doporučujeme proto pro dokonalé spalování tuků zvolit některý z vynikajících spalovačů tuků nebo nakopávačů, které jsme pro vás otestovali.

bulletproof káva výhody a nevýhody
Před tréninkem není bulletproof káva úplně nejlepší nápad.

Jaké jsou nevýhody bulletproof coffee?

Bohužel se nám zdá, že u bulletproof coffee mírně převažují negativa nad výhodami. Tou největší je pravděpodobně to, že se v tomto nápoji nenechází prakticky žádné důležité minerály a vitamíny, které jsou nutné pro fungování našeho organismu a jejich doplnění v ranních hodinách je více než přínosné.

Káva dokáže být sama o sobě po ránu pro vaše zažívání velkou zátěží. Pokud však do ní přidáte ještě přepuštěné máslo s vysokým obsahem tuků, mohou se citlivější z vás podílet s opravdu velkým žaludečním trápením.

Tento nápoj navíc rozhodně není bůhví jak zdravý. Přepuštěné máslo totiž obsahuje spoustu nasycených mastných kyselin, které snižují reakci těla na škodlivý cholesterol. Právě jedinci s vysokým cholesterolem by se pak měli bulletproof coffee vyhnout obloukem. Chcete-li ze své ranní kávy vytěžit maximum, doporučujeme vyzkoušet kávu s medicinálními houbami, jež v sobě snoubí pozitivní účinky kofeinu a zdravotní přínos hub.

Bulletproof coffee | Verdikt

Bulletproof coffee je jistě chuťově skvělým nápojem, který stojí za vyzkoušení. Ráno dokáže skvěle zasytit, dodá patřičnou energii do startu dne. Do kteto diety a jiných nízko sacharidových diet je jistě výborným obzvláštěním dosti jednotvárného jídelníčku. Díky svému vysokému obsahu tuků se však rozhodně nehodí pro denní konzumaci a jedinci s problémovým cholesterolem by na něj měli okamžitě zapomenout. Nebyly prokázány také žádné výhody oproti běžnému šálku kvalitní kávy a kokosovému oleji.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.