Strava

Vyplatí se kupovat BIO produkty?

Supermarkety a obchody se zdravou výživou praskají ve švech produkty se značkou "BIO". Při pohledu na cenu pak jen třeštíte oči, v čem je takto označená potravina tak zázračná. Ohledně těchto potravin se lidé dělí na dva tábory. Zatímco první skupina za biopotravinami vidí jen něco drahého a nahlíží na ně jako na marketingový tah, druhá jej s nadšením kupuje s přesvědčením, že dělají to nejlepší pro svoje zdraví.

Která skupina má pravdu? A vyplatí se vůbec investovat do potravin, které se pyšní štítkem "BIO"? To si v dnešním článku rozebereme.

Co znamená BIO?

Jedná se o přísně kontrolované potraviny z ekologického zemědělství, které jsou čistě přírodní a disponují vysokou kvalitou. Během pěstování a chovu u nich není použito umělých přidaných hnojiv, "éček", pesticidů (látek hubících škůdce), růstových hormonů, aditiv, syntetických aromat a ani genetické modifikace.

Podpora farmářů a přírody

Koupí biopotravin podpoříte místní ekofarmáře, kteří se o svá zvířata starají, jak nejlépe dovedou. Chovaná zvířata jsou ve volném výběhu a mláďata mají tu možnost zůstat u své matky delší čas, což je pro ně naprosto přirozené. Navíc jim je podáváno kvalitní krmivo bez zbytečných chemikálií, antibiotik či hormonů.

VĚDĚLI JSTE, ŽE...?
Každý ekologický zemědělec a výrobce biopotravin musí být nahlášen u kontrolní a certifikační organizace pověřené Ministerstev zemědělství (např. KEZ, ABCERT, BIOKONT), které provádějí minimálně jednou ročně pravidelné kontroly a hlídají jak kvalitu, tak hygienu a bezpečnost potravin. Certifikát je udělován vždy na jeden rok a při nedodržení předpisů může být kdykoliv odebrán.
Během kontroly se klade důraz především na prostředí, ve kterém žijí hospodářská zvířata, čím jsou krmena, a zda-li nejsou nějakým způsobem zanedbávána. U plodin se pak klade důraz na místo a způsob skladování, případně na přítomnost nepovolených látek či toxických pesticidů.

Ekologické zemědělství má pozitivní dopad i na flóru, a to díky menšímu znečištění okolní přírody a využití obnovitelných zdrojů. Zlepšuje tak kvalitu půdy, snižuje její znečištění a podílí se na ochraně podzemních vod.

BIO ovoce či zelenina
Lidé v obchodech paradoxně vybírají krásně vypadající druhy ovoce a zeleniny. Není to ale divné? Však doma také nevyprodukujete to nejhezčí ovoce či zeleninu.

 

Jsou BIO produkty zdravější?

Vlastně ano. Dle zásad ekologického zemědělství, které jsou zakotveny v Evropské legislativě, zajišťuje kvalitu potraviny bez konzervantů a zvýrazňovačů chuti. Potraviny si tak zachovávají vyšší podíl minerálních látek, vitamínů (zejména vitamínu C, zinku nebo železa) a antioxidačních účinků. Obsahují až o 69% více antioxidantů než jiné běžné potraviny. Mimo jiné disponují až o 30% sníženým obsahem dusičnanů, které se do potravy dostávají právě z půdy nebo z krmiv a jejich přidaných aditiv, případně z potravin živočišného původu.

Zvýšený obsah dusičnanů a dusitanů v jednotlivých potravinách může být důsledkem nevhodných podmínek pěstování nebo jako důsledek přídavku těchto látek jako potravinových aditiv. Vysoká hladina dusičnanů je spojena s výskytem rakoviny. Bio výrobky mají pozitivní vliv na náš imunitní systém, snižují riziko alergií nebo vzniku ekzémů.

shrnutí
Ačkoliv z těchto potravin můžeme získat přesvědčení, že jsou nejzdravější možnou variantou, kterou do sebe můžeme dostat, skutečný vliv na naše zdraví bude mít skladba jídelníčku jako celek – kolik solíme, kolik tekutin pijeme, jestli máme ve stravě dostatek vlákniny, bílkovin a dalších nezbytných makronutrientů.

Jak poznat opravdový BIO produkt?

Abychom si byli stoprocentně jisti, že jsou potraviny bio původu, existují určité značky, které to zaručují. Dávají nám tak jistotu, že se jedná o potravinu, která byla připravena s ohledem k přírodě a živočichům. Veškeré takové potraviny podléhají náročným certifikačním procesům.

Pakliže je biopotravina vyprodukovaná u nás, musí mít na svém obalu evropské značení "biolist" a národní logo, takzvanou "biozebru" s nápisem Produkt ekologického zemědělství, která platí pouze pro Českou republiku. Každá země s rozvinutým ekologickým zemědělstvím má pak vlastní národní certifikát, který zaručuje, že produkt splňuje veškeré platné standardy dle zákona. Mezi největší distributory a výrobce patří značky jako PRO-BIO, CountryLife nebo BIO NEBIO.

BIO zebra

 

Které produkty kupovat v BIO kvalitě?

Biopotraviny nejsou o tolik dražší, než-li jiné. Za vyšší kvalitu si budeme muset v dnešní době připlatit. Je to především z toho důvodu, že se jedná o poctivou, náročnou práci zemědělců a celková výroba je nákladnější.

Za co se rozhodně vyplatí připlatit v BIO kvalitě je mléko a mléčné výrobky díky vyššímu podílu omega 3 mastných kyselin, které snižují riziko srdečních chorob, a minerálů jako je železo nebo vitamín E. Biomléko je prospěšné kyselinou linolovou, která se podílí na spalování tuku.

Podobně dobře je tomu i u koupi masa, které je kvalitnější díky nižšímu množství obsaženému nasycených mastných kyselin. Nasycené mastné kyseliny mají neblahý vliv na hladinu cholesterolu v našem organismu, zvyšují riziko cévních a srdečních onemocnění a v neposlední řadě se podílí i na vzniku obezity.

Studie ukázaly, že bio ovoce obsahuje více fytochemikálií, nebo-li ochranných rostlinných látek obsahující polyfenoly. Ty pak chrání před vznikem rakoviny a srdečních onemocnění.

Složení BIO potravin
Pokud vám jde skutečně o kvalitu potravin, čtěte v první řadě etikety a zajímejte se o to, odkud jsou jednotlivé suroviny dováženy, či co vše naleznete ve složení.

 

Kde se BIO výrobky dají sehnat?

V dnešní době prakticky kdekoliv. Díky rostoucí poptávce jsou biopotraviny dostupné už nejen na trzích od farmářů a v obchodech se zdravou výživou, ale svůj sortiment rozšiřují i supermarkety.

Já osobně nakupuji ráda z Rohlíku.cz, který podporuje lokální zemědělce, nebo využívám farmářských trhů.

TIP: Výběr 7 nejlepších obchodů se zdravou výživou

Označení BIO ještě neznamená, že...

Ať už se pro koupi BIO produktů rozhodnete či nikoliv, vždy byste se měli dívat na složení a nutriční hodnoty, ať už mají označení BIO kvalita či ne. Vždy sledujte množství nasycených tuků a přidaných cukrů, protože to, že jsou sušenky BIO, ještě neznamená, že se jedná o zdravou, nebo dokonce dietní (jak většina lidí mylně zaměňuje) potravinu. I BIO sušenky, BIO cereálie a další pochutiny v sobě mohou ukrývat přidaný cukr a další látky, které už pro naše zdraví nejsou prospěšné ani zdaleka.

Ke každé potravině proto musíme přistupovat s ohledem na naše zdraví a životní styl.

lokální BIO potraviny
Dáváte přednost nakupováním sezónních a lokálních potravin u místních pěstitelů a farmářů nebo raději nakupujete běžně v obchodech?

Co si z toho vzít závěrem?

Jestli si kupujete BIO výrobky s domněním, že po nich zhubnete jen proto, že se všude prezentují jako zdravé, jste na omylu. Zdravé neznamená nutně dietní. Je celá řada potravin, které zdravé jsou, ale dietní už ne. Abyste shazovali tuk a redukovali, je pro vás nejdůležitější celkový denní kalorický příjem, tedy kalorický deficit. I zdravé BIO potraviny totiž obsahují kalorie, které se vám sčítají.

Neznamená to ani, že vaše lednička a spíž musí být od shora dolů BIO a vy utratíte za "kvalitnější” výrobky celou výplatu. Vše je o rovnováze, a tak si poctivě čtěte etikety a zajímejte se o to, co kupujete a nedejte hned na první reklamu, kterou uvidíte v televizi.

Mohlo by vás také zajímat:

 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.