Strava

Potraviny, které se tváří zdravě, ale nejsou!

Jistě se vám již párkrát stalo, že jste na některé potraviny slyšeli hned několik odlišných názorů. Mohlo se jednat například o mléko, ovesné vločky, nebo třeba o taková vajíčka, jejichž pozitivní či naopak negativní vliv na zdraví se na základě nových vědeckých poznatků mění rychlostí světla.

Abychom vás na potraviny, které se zdravě jen tváří, upozornili a uceleně je pro vás seřadili, přinášíme vám následující článek s kompletním seznamem nejvýraznějších kontroverzních potravin

1. Ovesné vločky 

Pokud jde o ovesné vločky, názorově se zde rozcházel i Pavel Beran s Filipem Grznárem, kdysi nerozlučné a ikonické duo. Na jedné straně poskytují ovesné vločky zdroj kvalitních sacharidů, vlákniny, ovesných beta-glukanů a dalších zdraví prospěšných látek, na straně druhé obsahují poměrně vysoké množství antinutrientů.

V podstatě (a velmi zjednodušeně řečeno) se jako antinutrienty označují látky, které snižují produkci enzymů trávicích potravu - konkrétně například trypsinu, pepsinu a dalších. V praxi se to projeví nejen zhoršenou využitelností potravin, ale také plynatostí a nadýmáním. 

Dobrou zprávou ale zůstává, že v případě ovesných vloček se dá negativnímu působení antinutrientů alespoň částečně předejít namočením přes noc či jejich vařením.

Jsou ovesné vločky zdravé?
Zatímco pro někoho je ovesná kaše základ každého dne, někomu jinému nemusí vůbec vyhovovat.

 

2. Ovocné džusy

Ovocné džusy jsou sice obecně považovány za velmi zdravé nápoje, ovšem i když se bavíme pouze o těch ze 100% ovoce, obsahují velké množství jednoduchých cukrů a kalorií. Nehledě na to, že vypitím kalorií tělo svým způsobem “oklameme”, protože samotné trávení začíná už v ústech a kousáním aktivujete produkci dalších enzymů.

Pokud chcete například zhubnout, rozhodně se vyhněte i ovocným džusům. V ostatních situacích bych sice vždy upřednostnil čerstvé  ovoce před džusem z koncentrátu, ale ani samotným džusem čas od času nic nepokazíte. 

3. Sója a produkty z ní 

Sója se na první pohled jeví jako ideální plodina. Je levná, v některých formách i velmi chutná a téměř 50% z ní jsou bílkoviny. Když k tomu přidáte i fakt, že podle některých odborných webů snižuje hladinu LDL cholesterolu, a tudíž předchází kardiovaskulárním onemocněním, celkový dojem ze sóji se ještě více umocní. 

Jelikož ji ale vidíte na seznamu potravin v tomto článku, bude mít i sója své veliké ale. V první řadě je problém ve vysokém obsahu antinutrientů, které jsme si představili již v souvislosti s ovesnými vločkami.

Dalším problémem je ovšem i horší využitelnost proteinů, která souvisí se špatným aminokyselinovým spektrem, které není kompletní.

VÝSLEDKY: Otestovali jsme kloubní výživy a zde jsou ty nejlepší!

 

4. Zapékané müsli 

Třetí značně kontroverzní potravinou jsou zapékané müsli. Přestože se častokrát jedná o potraviny vyhledávané příznivci zdravé výživy, obsahují ve většině případů extrémně velký podíl jednoduchých sacharidů, které nejsou k časté konzumaci na snídani vhodné.

Další nevýhodou je i velmi častá přítomnost palmového či jádrového oleje. Složky, které jsou skutečně zdravé, jsou v produktu zastoupeny pouze minimálně.

Dobrou zprávou ale zůstává, že pokud máte müsli rádi a nechcete se jich vzdát, můžete si je vyrobit doma podle jednoduchých receptů dostupných na webu

Jsou zapékané musli zdravé?
Pokud rádi snídáte cereálie, důkladně prozkoumejte při nákupu jejich složení a obsah jednoduchých cukrů.

5. Proteinové tyčinky

V našem článku o potravinách, které se zdravě jen tváří, nesmíme opomenout ani proteinové tyčinky. Osobně jsem, stejně jako spousta dalších příznivců zdravé výživy, pokládal proteinové tyčinky za podstatně lepší alternativu ke komerčním sladkostem ze supermarketu.

Když jsem ale před nějakým časem tvořil náš žebříček nejlepších proteinových tyčinek, uvědomil jsem si, jak těžké je najít chutnou a přitom opravdu kvalitní proteinovou tyčinku.

Většina z těchto produktů totiž funguje jen jako marketingové lákadlo na peníze, neboť obsahují ve většině případů spoustu jednoduchých cukrů, palmového oleje i nekvalitního proteinu. Právě nekvalitní (zpravidla sójový) protein je o poznání levnější, ale také podstatně hůře využitelný. Z vlastní zkušenosti proto doporučuji buď zvolit kvalitní tyčinky, za které si ale budete muset připlatit, nebo se jejich konzumaci úplně vyhnout.

TIP: 7 kritérií při výběru kvalitní proteinové tyčinky

 

6. Ořechy

Poslední důležitou položkou našeho seznamu kontroverzních potravin jsou ořechy. Ty bývají obecně doporučovány kvůli vysokému obsahu zdraví prospěšných tuků a množství některých minerálů, jako je například zinek. 

Opět zde ale narážíme na nám již dobře známé antinutrienty. Podíl těchto nechtěných látek se v ořeších pohybuje mezi 1-9%, a to v závislosti na konkrétním druhu ořechu. 

Dalším negativním aspektem pravidelné konzumace ořechů je i vysoký obsah toxického kyanidu. Například v jedné mandli hořké najdete 4-9mg tohoto jedu, což při jejich větší konzumaci rozhodně není příliš bezpečné množství. Dobrou zprávou je aspoň to, že běžně se konzumují mandle sladké, které obsahují kyanidu podstatně méně. 

Stejně jako u ovesných vloček ale platí i zde, že tepelná úprava může využitelnost zlepšit. Tentokrát odstraníte ale nejen část antinutrientů, ale i většinu negativních účinků kyanidu. 

Jsou ořechovy zdravé?
Ořechy mohou čas od času skvěle doplnit váš jídelníček, ovšem s jejich pravidelnou konzumací byste to neměli přehánět.

 

TEST: Výběr nejlepších oříškových másel na trhu!

Mám se těmto potravinám tedy vyhnout? 

V dnešním článku jsme si představili pět potravin, které mohou být nějakým způsobem kontroverzní. Pokud se mezi nimi nachází i některé z vašich oblíbených jídel, není to důvod k zoufání. Doporučujeme sice jejich konzumaci omezit, ale vždy se dá najít vhodná alternativa.

V případě ořechů to mohou být arašídy, které nepatří mezi ořechy, ale jedná se o plody podzemnice olejné, zapékané müsli můžete vyrobit sami pouze z kvalitních surovin, proteinové tyčinky můžete vybrat na základě našeho žebříčku a ovesné vločky nahraďte například těmi rýžovými.  

Vím už tedy, jakých potravin se vyvarovat? 

Leckdo by po přečtení tohoto článku mohl mít pocit, že teď už ví, jakým potravinám se vyhnout a všechny problémy s trávením se po jejich vysazení rychle vyřeší. Problém je v tom, že nevyřeší. Potravin, jako jsou tyto, existují desítky a jejich působení může být individuální.

Někomu mohou ovesné vločky vyhovovat, jinému způsobí leda tak plynatost a nadýmání. Důležité je zkrátka a dobře pozorovat, jak vaše tělo na konkrétní potraviny reaguje a na základě toho je preferovat, nebo se jim naopak vyhýbat. 

 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (5)

Luboš Š
Květen 22, 2019

Ahoj ,chtěl jsem se zeptat pro inspiraci .Co si dáváte ke snídani/svačině před cvičením ? Předem děkuji za nápady :)

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Jakub Č
Srpen 21, 2019

Maso nebo vejce

Souhlasím(+8)
Nesouhlasím(-2)
Eva H
Listopad 8, 2022

Myslím, že ve článku máte na mysli mandle hořké, nikoli sladké, ale nemáte to tam jasně zmíněné.

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
Redakce magazínu Svět Fitness
Listopad 8, 2022

Dobrý den Evo, děkujeme za Vaši připomínku, v článku jsme zdůraznili, o jaké mandle se jedná.

Přeji krásný den

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Tereza
Březen 6, 2024

Velmi podnětný článek, děkuji. Zajímalo by mě, jaký máte názor na ovesné vločky a jejich vliv na hladinu cukru v krvi. Sama se snažím o regulaci glykemie, i když diabetes mi zatím diagnostikován nebyl. Měla bych se vločkám raději vyhnout, nebo je možné je zařadit do stravy tak, aby nepřispívaly k výkyvům? Dočetla jsem se totiž na Becheru ( https://bechermarket.cz/hubnuti/jidlo/ovesne-vlocky-negativa/ )o jejich GI a vliv na hladinu cukru v krvy.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)