Strava

Nízkokalorické přílohy z konjakové mouky: Kdy a jak je používat

Léto je za rohem a to znamená jediné. Je na čase vyladit formu do plavek a konečně shodit ta přebytečná kila, která se s námi táhnou už do Vánoc. To s sebou obnáší pevný tréninkový režim a upravený jídelníček. Problematikou tréninku jsme se již několikrát zabývali. Inspirací vám může být například náš článek o nejlepších sportech na hubnutí. Dnes se zaměříme na druhý faktor ovlivňující hubnutí, tedy na stravu. Nebude se ale jednat o žádné obecné povídání o tom, jak si nastavit jídelníček v redukční dietě. Tentokrát si totiž posvítíme výhradně na přílohy. Konkrétně na přílohy z konjakové mouky, které jsou známé především díky svému mimořádně nízkému obsahu kalorií. Kde se konjaková mouka vlastně vzala? Opravdu jsou konjakové těstoviny tak zázračné a kdy je nejlepší je zařadit do jídelníčku? To a ještě mnohem více se dozvíte v dnešním článku.

 

 

Přílohy dělají s jídelníčkem zázraky

Kdykoliv si začnete plánovat jídelníček, musíte si dávat dobrý pozor na to, aby v něm nechyběly žádné důležité nutrienty. Zároveň ale nechcete, aby obsahovaly příliš mnoho kalorií, což vás v některých případech může dost omezit. Pokud vám není zrovna dvakrát po chuti jíst několikrát týdně kuřecí s rýží, budete muset začít trochu experimentovat. Vzhledem k tomu, že z hlavního jídla získáte většinu bílkovin a dalších důležitých živin, se někdy může zdát, že přílohy v jídelníčku figurují pouze jako další zdroj zbytečných kalorií. Jíst samotné fláky masa vás ale po chvíli taky omrzí. Najít dobrou nízkokalorickou přílohu je proto nesmírně důležité. V některých případech vám kalorie ušetřené na přílohách dovolí dopřát si nějaké malé jídlo navíc, což je v období hubnutí velké plus.

Co je konjaková mouka a co je na ní zajímavého?

Pro západní svět je konjak pořád poměrně novou záležitostí, ve skutečnosti je tady s námi už ale opravdu dlouho. Oblíbený je především v Číně a v Japonsku, kde ho využívají už po staletí. Z rostliny Amorphophallus konjac se nakrájením, usušením a následným namletím hlíz vyrábí konjaková mouka. Ta se používá jako základ především do konjakových těstovin, můžete se ale setkat například také s rýží z konjakové mouky. Kromě mouky se z konjaku vyrábí želé (používané jako náhrada emulgátorů a zahušťovadel) a ve vodě rozpustná vláknina (glukomannan). Konjaková mouka je často spojována se zázračnými účinky na hubnutí. Je tomu skutečně tak?

Konjak roste především v zemích jižní Asie.
Konjak roste především v zemích jižní Asie.

Nutriční hodnoty produktů z konjakové mouky

Jedním z největších benefitů příloh z konjakové mouky je pochopitelně nízký obsah kalorií. Právě proto jsou oblíbené v redukčních dietách, kdy se v jídelníčku počítá každá kalorie. Mimořádně důležitý je ale také vysoký obsah vlákniny. Ta totiž pomáhá navodit pocit plnosti, díky čemuž umožňuje člověku vydržet déle bez jídla. Mnoho lidí v dietě nedokáže dosáhnout svých cílů proto, že se při dodržování svého jídelníčku necítí dostatečně najezení, což nakonec zapříčiní, že se jídelníčku nedrží. To je pochopitelně problém a právě vysoký obsah vlákniny ho dokáže efektivně vyřešit. Studie z roku 2005 dokonce potvrdila, že glukomannan obsažený v konjakové mouce pomáhá lidem v dietě více zhubnout. Vláknina navíc podporuje funkci střev, čímž se podílí na lepším trávení.

Další zdravotní benefity konjaku

Podporou hubnutí a pozitivním efektem na hubnutí to ale nekončí. Ve velkém se také diskutuje o schopnosti konjaku snižovat množství cholesterolu. To se týká především toho špatného (LDL) cholesterolu. V souvislosti s velice nízkým obsahem cukru ve výrobcích z konjakové mouky se také často doporučuje jejich využívání pro lidi trpící cukrovkou. Zároveň je ale nutné dodat, že v tomto směru nebyla zatím provedena žádná relevantní studie a veškeré naše poznatky v této oblasti čerpáme ze studie prováděné na myších. V neposlední řadě musíme zmínit vliv konjaku na zdraví pokožky. Uvádí se, že pomáhá předcházet akné a podporuje celkovou kvalitu lidské kůže.

 Konjaková mouka se vyrábí z usušených a rozemletých hlíz konjaku.

 

Příprava a chuť konjakových příloh

Nepopiratelnou výhodou konjakových příloh je jejich jednoduchá příprava. V naprostě většině je stačí pouze v rychlosti ohřát v hrnci s vodou, lehce osmažit na pánvi nebo jednoduše nechat na minutu v mikrovlnce. Z hlediska náročnosti a rychlosti přípravy proto opravdu není co vytknout, přitom v podstatě nezáleží na tom, od jakého výrobce si konjakové těstoviny (nebo rýži) koupíte. Když ale přijde na samotné ochutnávání, slova chvály musí stranou. Znovu opakuji to, co jsem už nespočetněkrát napsal snad v každém článku, kde jsem hodnotil chuť nějakého produktu. Chuťovou stránku nelze hodnotit objektivně, jelikož každý máme rádi něco jiného. I pokud se celá naše redakce shodne na tom, že nám něco nechutná, jedná se pořád pouze o subjektivní pocity.

Po ochutnání těstovin i rýže z konjakové mouky ale musím říct, že si opravdu nedokážu představit, že by tohle mohlo někomu chutnat. Na první pohled vypadají těstoviny i rýže vcelku normálně. Tento dojem ale zmízí, jakmile k nim poprvé přičichnete. Aroma konjakových těstovin mi do určité míry připomíná rybinu, což lze jen stěží považovat za pozitivum. To stejné platí pro samotnou chuť. Konjakové přílohy mají navíc velmi zvláštní konzistenci připomínající želé. Z toho důvodu se v ústech nerozkládají tak dobře jako normální těstoviny, k čemuž se vrátíme za chvíli. V konečném důsledku tedy musím konstatovat, že po chuťové stránce se skutečně nejedná o žádný zázrak. Spíše naopak.

Konjakové těstoviny na první pohled nerozeznáte od těch normálních.

Zvýšené riziko udušení

Může se to zdát zvláštní, ale některé produkty z konjakové mouky jsou v některých zemích zakázané. Důvodem je, že pro starší lidi a pro děti mohou představovat riziko udušení. Před chvílí jsem zmínil zvláštní konzistenci konjakových těstovin a skutečnost, že se v ústech nerozkládají zrovna dvakrát dobře. V porovnání s normálními těstovinami je tento rozdíl skutečně znatelný a pokud byste si na něj nedali pozor, dost možná by vám minimálně zaskočilo. Tohle se může zdát jako naprostá banalita, která se dá vyřešit jednoduše tím, že člověk konjakové těstoviny pořádně rozžvýká. A máte pravdu. Jenomže Úřad pro kontrolu potravin a léčiv ve Spojených státech zaznamenal zvýšený výskyt úmrtí v důsledku udušení při konzumaci potravin z konjaku. Tím rozhodně nechci nikoho nějak strašit, rozhodně se ale jedná o informace, které je dobré znát.

Shrnutí na závěr

Konjakové těstoviny jsou ve velkém rozšířené především v Číně a Japonsku, čím dál více pozornosti se jim ale dostává i v západních zemích. Těžit se dá především z jejich nutričních hodnot. Kombinace minima kalorií a vysokého obsahu vlákniny tvoří ideální přílohu pro každého, kdo se snaží minimalizovat svůj kalorický příjem. Za velké negativum ale musím považovat chuť, která je koneckonců u jídla dost zásadní. Naopak vyzdvihnout musím jednoduchou a rychlou přípravu. V tuto chvíli je tedy na čase odpovědět na tu nejzásadnější otázku: vyplatí se konjakové přílohy zařadit do jídelníčku?

Moje odpověď je jasná. Ochutnejte je a uvidíte. Když totiž zapomenu na opravdu příšernou chuť, nelze konjakovým těstovinám co vytknout. Z nutričního hlediska jsou na tom skutečně dobře a pokud si dáte pozor na to, abyste se jimi neudusili, nevidím v ničem problém. Za zmínku stojí ještě poměrně vysoká cena, to ale asi není nic překvapivého. Všechno teda záleží na tom, jestli vám budou chutnat. Pokud ano, klidně je do jídelníčku zařaďte. Pokud ne, zbytečně se s nimi netrapte. Nutriční hodnoty jsou sice důležité, ale na jídlo by se člověk měl těšit a ne se k němu nutit. U takového jídelníčku byste stejně dlouho nevydrželi.

Od nás je to pro dnešek všechno. Pokud máte nějaké otázky nebo poznámky ke článku, budeme rádi, když se na nás obrátíte v komentářích.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.