Strava

Jak vypadá nejlepší redukční dieta? Odpověď vás překvapí.

Diety. Každý z nás se již za život s nějakou bezpochyby setkal. Pokud jste ji nezkoušeli vy sami, mohli jste sledovat třeba někoho ze svých přátel, jak se snaží během nějakého časového období shodit co nejvíce kilo.

Různé druhy diet jsou populární především mezi mladými lidmi, kteří touží po dokonalé postavě. Tyto diety však mají několik zásadních problémů. Proč je většina z nich pouhý nesmysl? A existuje vůbec nějaká dieta, která je 100% účinná a funguje pro všechny? Čtěte dál a vše se dozvíte.

Zdravý životní styl je běh na dlouhou trať

Svět kolem nás neustále zrychluje, a tak je pochopitelné, že i my se snažíme všechno dělat co nejrychleji. Obzvlášť pokud jde o něco jako hubnutí. Přece jenom kdo by nechtěl dosáhnout perfektní formy během pár měsíců, nebo dokonce pouhých pár týdnů. Bohužel takhle lidské tělo nefunguje.

Když se rozhodnete držet měsíční odtučňovací kůru, pravděpodobně budete na jejím konci vážit méně než předtím, možná se dokonce budete i cítit lépe. Otázka však je, jak dlouho tento stav vydrží. Realita je totiž taková, že chvíli po návratu k vašemu normálnímu režimu se vám všechna shozená kila zase vrátí a vy budete zase tam, kde jste začali.

Když takovýto způsob hubnutí nefunguje, proč se k němu lidé tak často vrací? Jednoduše proto, že díky těmto dietám mají lidé často dobrý pocit z toho, že pro sebe něco dělají. Bohužel tímto způsobem svému tělu spíše ubližujete a místo hubnutí budete kila naopak nabírat.

Nedostatečné stravování
Hladověním nebo nedostatečným stravováním nikdy nedosáhnete dlouhodobých výsledků.

Jaké typy redukčních diet existují?

Když už se skutečně odhodláte k tomu, že přejdete na nějakou redukční dietu, je důležité velmi dobře zvážit, o jakou se vlastně bude jednat. Jak už jsem psal výše, typů podobných diet totiž existuje skutečně mnoho a všechny mají jiné výhody a nevýhody. Níže se proto podrobněji podíváme na ty nejpopulárnější a rozebereme jejich jednotlivá pozitiva a negativa.

Low carb/keto dieta

Diety postavené na minimálním příjmu sacharidů jsou dnes široce rozšířené. Dává to smysl. Jakmile z jídelníčku musíte vyškrtnout téměř všechny cukry, výrazně se to projeví na kvalitě potravin, které jíte, a kila půjdou postupně dolů. Diet tohoto typu existuje nespočet a ačkoliv se jmenují jinak, fungují zpravidla na stejném principu. Krajní formou omezení sacharidů je takzvaná keto dieta. Díky zcela minimálnímu dennímu příjmu sacharidů se člověk dostane do stavu ketózy, ve kterém lidský organismus čerpá energii z tuků. Aby tukovou tkáň mohl takto využít, musí ji pochopitelně spálit. Z toho důvodu je keto dieta mimořádně oblíbená a z hlediska spalování tuků a shazování přebytečných kilogramů patří mezi velmi efektivní dietní plány. Zároveň je ale potřeba pamatovat na to, že keto dieta představuje velmi silný zásah do běžného stravování, a proto rozhodně není vhodná pro každého.

Více informací o keto dietě se dočtete v našem srovnání nejlepších keto diet, kde se dozvíte také mnoho užitečných rad o tom, jak na keto dietu přejít.

Paleo dieta

Velkým trendem současnosti je rovněž paleo dieta. Čím se vyznačuje? Tento dietní plán je založený na stejné stravě, jakou jedli naši pravěcí předci, kteří se živili převážně jako sběrači. V jídelníčku člověka držícího paleo dietu se tedy nachází zelenina, ovoce, ořechy, bylinky, oleje, semínka a tak podobně. Zároveň se ale nemusí vyhýbat ani masu a vejcím. Naopak je nutné se vyvarovat všech průmyslově zpracovaných jídel včetně mléčných výrobků. Nevýhodou je pochopitelně skutečnost, že mnoho jídel, které paleo dieta zakazuje, nejsou vůbec škodlivé, a naopak mohou být zdraví prospěšné.

Low fat dieta

Princip low fat diety je poměrně jednoduchý a nikoho zřejmě nepřekvapí. Denní příjem tuků v této dietě nesmí přesáhnout 30 % všech přijatých kalorií. Přísnější varianta této diety omezuje přijaté tuky dokonce až na 10 %. Low fat dieta se sice osvědčila u lidí trpícími velkou nadváhou, jinak ale ve skutečnosti v porovnání s jinými typy diet příliš efektivní není. Zároveň je potřeba pamatovat na to, že tuky hrají v lidském organismu nespočet mimořádně důležitých funkcí a jejich omezení může být z dlouhodobého hlediska poměrně nebezpečné.

Proč většina diet nefunguje?

Nejenom že naše tělo špatně reaguje na radikální změny jídelníčku, ale ani my samotní u nich většinou nedokážeme vydržet. Je to jednoduše proto, že nelze do konce života z naší stravy vyřadit například cukry. Když se rozhodnete držet dietu, ve které omezíte příjem sacharidů na naprosté minimum, může se to ze začátku zdát jako skvělý nápad.

 

Ale jak dlouho takto vydržíte fungovat? Dřív nebo později se stejně vrátíte ke svému původnímu jídelníčku a nastane situace, kterou jsem popisoval výše. Jestli jste milovník stejků, je nesmysl přestat jíst maso, protože se budete ze začátku přemáhat, ale nakonec stejně nejspíše skončíte s flákotou masa na talíři.

Něco jiného je, pokud jsou vaše stravovací návyky opravdu nezdravé a jediným zdrojem vaší potravy je McDonald. V takovém případě je nějaká radikálnější změna pochopitelně na místě. Nikdy však neomezujte příjem základních nutrientů, jako jsou tuky, cukry a bílkoviny, na úplné minimum.

Nefungování diety
Pokud je vaše strava založena převážně na fast foodu, je načase udělat změnu ve stravování.

Jak by měla vypadat ideální dieta?

Správná dieta by měla splňovat několik podmínek, díky kterým se dá předpokládat, že bude dlouhodobě fungovat bez toho, aby škodila vašemu zdraví. Pravidla jsou následující:

1. Nesmí být náročné ji dodržet

Aby se dala dieta držet dlouhodobě, nesmí vás nějak výrazně omezovat. V opačném případě je velmi pravděpodobné, že vaše odhodlání nebude mít dlouhé trvání a vy se tak opět vrátíte do zajetých kolejí.

2. Přináší výsledky v krátkém časovém úseku

Ze začátku nemůžete čekat žádné zázraky. I přes to byste se ale měli začít cítit lépe. I když si okolí nevšimne žádných rozdílů, vy začnete pozorovat drobné rozdíly mnohem rychleji. Pokud po měsíci na určité dietě necítíte žádný rozdíl, asi to není to pravé pro vás.

 

3. Výsledky dlouhodobě udržuje

Jak už jsem psal výše, dieta musí mít efekt především z dlouhodobého hlediska. Až tehdy si změn začne všímat i okolí. Důležité je ale to, že si tyto výsledky dokážete udržet, v nejlepším případě je ještě zlepšovat.

4. Dostatečně zajišťuje obsah všech nutrientů

Dočista z jídelníčku škrtnout tuky nebo například cukry, jak doporučují některé diety, je naprostý nesmysl. Zdravá strava je vyvážená a obsahuje všechny potřebné živiny. Kvůli dietě není potřeba se omezovat v tom, co máte rádi. Je pouze důležité jíst vše s mírou.

5. Neškodí vašemu zdraví

Toto je poslední, ale nejdůležitější bod ze všech. Extrémním hubnutím si maximálně přivodíte zdravotní potíže. Zpomalte, buďte trpěliví a výsledky se dostaví.

Když přihlédneme k výše zmíněným bodům, je jednoduché konstatovat, jak by měla správná dieta vypadat. Měla by se skládat z vyvážené potravy, které obsahuje hodně ovoce, zeleniny a všeho, co vám vaši rodiče v mládí vnucovali. Nenuťte se do ničeho násilím, protože byste u toho stejně nevydrželi. Najděte kompromis mezi tím, co je zdravé a co vám chutná.

Náš tip
V případě, že si nevíte rady s tím, jak si připravit zdravé jídlo, aby chutnalo dobře, podívejte se na našich 9 tipů pro zdravé fitness svačiny, ze kterých si můžete vzít inspiraci.
Ideální dieta
Zdravé jídlo se dá jednoduše připravit tak, aby si každý přišel na své.

 

Zhubnout je vlastně velmi jednoduché

Věc, kterou je potřeba si uvědomit je, že nic nefunguje na každého člověka stejně. Co funguje pro jednoho, nemusí pro toho druhého a naopak. Proto jsou někteří lidé schopni jíst celý život fast food a nepřibrat ani kilo, zatímco druzí si musí svoji stravu důsledně hlídat. Co ale funguje pro všechny?

Pokud budete jíst vyváženou stravu, která obsahuje všechny důležité nutrienty, jediné, co si musíte hlídat, je kalorický deficit. Ten se dá dosáhnout velmi jednoduše i bez toho, abyste museli hladovět. Stačí se dostatečně pohybovat. Začněte běhat, choďte na delší procházky nebo začněte navštěvovat posilovnu. V konečném důsledku je jedno, jaký pohyb děláte.

Důležité je, že tím zajistíte dostatečný výdej energie, díky kterému půjdou vaše kila dolů. Pohyb a vyvážená strava jsou to jediné, co je k hubnutí doopravdy potřeba. Pamatujte, že žádná dieta vám dlouhodobě nepomůže udržet si zdraví ani dobrou postavu.

To je od nás pro dnešek vše. Držíte nějakou dietu? Pokud ano, klidně se s námi v komentářích podělte o vaše zkušenosti, nebo se na nás obraťte s vašimi dotazy.

NÁŠ TIP: Jak vybrat spalovač tuků, který opravdu funguje?

Proč žádná dieta nebude vyhovovat všem?

Každý jsme jiný. Může se to zdát jako klišé, ale je to skutečně tak. Každý z nás má jiné stravovací návyky, jiný životní styl, jinou genetiku, jinou postavu, jiný mikrobiom. Stejně jako nemůžeme všichni nosit stejnou velikost oblečení, nemůžeme ani dodržovat identickou dietu, když chceme zhubnout. Na tuto skutečnost se dneska velmi často zapomíná. Funguje-li pro všechny lidi z vašeho okolí jedna dieta, neznamená to automaticky, že bude fungovat i i pro vás. Neexistuje žádný typ diety, který by vyhovoval všem. Abyste skutečně zjistili, co je pro vás nejlepší, musíte jednotlivé deity vyzkoušet. Necítíte se dobře na low carb dietě? Nevadí, zkuste jídelníček trochu upravit a třeba to bude lepší.

Důležité je neztratit hend po prvním neúspěchů víru a vůli něco změnit. Po čase se naučíte odhadnout, co na vás funguje a s čím naopak nemusíte zbytečně ztrácet čas. Hlavně se za každou cenu nesnažte držet diety nebo výživového plánu z internetu, když se na něm necítíte dobře. Když nevydržíte u první diety, kterou vyzkoušíte, neznamená to slabost a rozhodně si to nemusíte vyčítat. Je totiž dost dobře možné, že vašemu tělu zkrátka nevyhovovala. I tento přístup však má své hranice a není dobré si podobným způsobem odůvodňovat každé porušení dietního plánu.

Další podobné články:

 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (2)

Ahoj
Říjen 19, 2020

Děkuji za to že tuto stránku sdílíte

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(-5)
Mike Omer
Říjen 12, 2022

Nejlepší dieta je napínavá kniha. Ale kdo dnes čte?

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(-2)