Strava

Tloustne se po arašídovém másle? A hodí se do diety?

Arašídové máslo představuje velmi populární potravinu, kterou někteří sportovci považují za základní pilíř zdravého stravování, ale jiní jsou k ní skeptičtí. Kromě toho, zda je arašídové máslo vlastně zdravé, se však často řeší, jak moc je arašídové máslo kalorické a tedy jak moc ovlivňuje hubnutí nebo přibírání. Toto jsou však dva naprosto odlišné pojmy, kdy každý znamená úplně něco jiného a ne každý si to uvědomuje. Pojďme si tedy vysvětlit, jak to skutečně s tím arašídovým máslem je.

Vše závisí na celkovém kalorickém příjmu

Přibírá se tedy po arašídovém másle? Ano i ne! Skutečnost, jestli vaše tělo přibere tuk nebo tuk spálí, závisí na vašem celkovém kalorickém příjmu každého dne. Tento kalorický příjem z každého dne se potom sčítá a ve výsledku je vaše tělo buď v tzv. kalorickém nadbytku (jíme více energie, než naše tělo dokáže spálit, proto si energii ukládá) nebo kalorickém deficitu (jíme méně energie, než naše tělo potřebuje, proto pálí tuk). V překladu to znamená, že pokud budeme stále v kalorickém deficitu, tak můžeme pálit tuk úplně na čemkoliv.

arašídy na výrobu másla
Samotné arašídy jsou sice kalorické, ale rozhodně se nedá říct, že byste po nich automaticky tlousnuli. 

Teoreticky můžete hubnout i na čokoládě a pizze, pokud váš denní výdej přesahuje zkonzumované kalorie, ale neberte to jako nějakou radu. Tento způsob je opravdu ten nejhorší a pro zdraví člověka zcela nevhodný. Některá jídla zkrátka obsahují více kalorií a některé obsahují méně. Z tohoto pak vyplývají ty předsudky, že se po nějakém jídle přibírá a po nějakém naopak hubne. Přitom obě varianty jsou naprostý nesmysl, jak jsme si již před chvílí vysvětlili.

Náš tip
U potravin čtěte složení a koukejte na nutriční hodnoty! Nejde jen o to, kolik má potravina kalorií, ale třeba také o to, jak moc byla průmyslově zpracována. Čím méně zpracované suroviny tím samozřejmě lépe.

Nutriční hodnoty arašídového másla

Mnoho lidí kvůli zmíněné kalorické hodnotě tvrdí, že se po arašídovém másle přibírá, i když to není tak úplně pravda. Arašídové máslo je poměrně kalorická potravina, kdy na celých 100g másla můžeme nalézt až 50g tuku a přibližně 600 kcal. Problém spočívá v tom, že lidé, kteří se v tomto neorientují a nevědí, co výše zmíněná čísla znamenají, konzumují obrovské množství arašídového másla a poté tvrdí, že ztloustly kvůli němu. Je naprosto logické, že pokud, si dáme 10-20 lžiček arašídového másla na posezení, tak někteří lidé tloustnou, protože tímto způsobem do sebe dostanou naráz klidně až 150 g tuku nebo 1500kcal (což pro mnohé může být celý den normálního jídla).

arašídové máslo kalorie
Když sníte hodně arašídového másla, přijmete samozřejmě obrovské množství kalorií.

Odpověď proto zní, že arašídové máslo je poměrně zdravé (na poměry fast food potravin) a rozhodně se po něm netloustne (pokud nesníte celé balení naráz). Ne nadarmo se říká všeho s mírou, a pokud se budete řídit tímto heslem, můžete se v životě dopřát úplně cokoliv a nikdy nijak razantně neztloustnete.

Naše doporučení
U arašídového másla by měly ve složení výrobku být pouze arašídy a nic jiného! Doporučujeme maximálně 30-60g denně, protože arašídové máslo může být problematické pro trávení a hodně kalorické, ale v tomto množství si ho zaručeně užijete až až. S výběrem vhodného produktu vám pomůže naše srovnání nejlepších arašídových másel

Alternativy arašídového másla

Arašídové máslo má celou řadu alternativ. Asi nejjednodušší je sáhnout po některé z těchto dvou:

Arašídové máslo v prášku

Pokud jste zapřisáhlými milovníky arašídového másla, ale jste například v dietě a klasické si nemůžete dovolit, tak tu existuje i mnohem dietnější varianta a to arašídové máslo v prášku. To obsahuje mnohem méně tuků a kalorií, tudíž si ho můžete dopřát více. Bohužel chuť zde nebude tolik výrazná, protože jak jistě víte, tuk je nositelem chuti, ale i tak si na něm rozhodně pochutnáte. Používá se naprosto jednoduše, kdy si ve skleničce odměříte požadované množství prášku arašídového másla, pak přidáte trochu vody a rozmícháváte do požadované konzistence.

Jiné oříškové máslo (mandlové, pistáciové, kešu…)

A pokud si chuti arašídového másla úplně neholdujete (stejně tak jako já), je tu pro nás naštěstí na výběr i spoustu jiných oříškových másel. Svými nutričními hodnotami se liší jen minimálně a všechny jsou více méně podobné. Pokud bych byl puntičkář, můžu říci, že například mandlové máslo nebo pistáciové je o mnoho zdravější než máslo arašídové a liší se mírně i v nutričních hodnotách, ale na to bychom se mohli zaměřit spíše v některém z budoucích článků. 

Nepřehlédněte
Pokud vás zajímají jiná než arašídová másla, neváhejte se podívat na naše srovnání nejlepších a nejchutnějších másel s dobrým složením.

Závěr

V této fázi už byste měli mít jasno, proč se po arašídovém másle tolik přibírá nebo naopak nepřibírá vůbec.
A takto stejně to platí u každé potraviny na světě. Vždy vše závisí na celkovém množství přijatých kalorií a celkovém množství kalorií spálených. Když budete chápat tuto jednoduchou matematickou rovnici, bude pro vás sestavování jídel zase o něco jednodušší a vy si tak budete moci dopřát i své oblíbené jídla bez výčitek.
A pokud jste ještě arašídové máslo neměli, nevíte, jak chutná a nechcete udělat na poprvé chybu. Připravili jsme si pro vás žebříček těch nejlepších arašídových másel, se kterými chybu neuděláte.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.