Ticwatch Pro 3 – Nejlepší chytré hodinky do posilovny i na schůzku? (Recenze)

Naposledy upraveno: 25. října 2020

Po celkem povedeném předchozím modelu přichází Mobvoi s novým modelem chytrých hodinek, tentokrát s názvem TicWatch Pro 3.

Co vše nám tyto hodinky nabídnou a proč se jedná o jedny z nejlepších hodinek, které můžeme v současné době na Android sehnat? To si povíme v této recenzi.

Ticwatch Pro 3
Publikováno: 25. října 2020
Upraveno: 25. října 2020
Autor recenze: Jakub Zich
Kategorie: Chytrá zařízení
Displej a design
9.4/10
Funkce
9.8/10
Software a výkon
9.2/10
Výdrž
8.9/10
Cena/výkon
9.4/10
Celkové hodnocení
9.3
z 10 bodů

Ticwatch Pro 3 jsou opravdu menší revolucí mezi chytrými hodinkami s operačním systémem Wear OS. Přináší zajímavé novinky a konečně již skvělou výdrž na jedno nabití. Pojďme se na ně podrobně podívat.

Ztenčení se povedlo

Mobvoi si dal na hodinkách velmi záležet, což vidíme na samotném zpracování. Tělo je vyrobeno z nerezové oceli, což slibuje robustnost a odolnost vůči poškrábání či oděrkám. Můžeme si také všimnout toho, že jsou hodinky tenčí než jejich předchůdci. Váha hodinek je 42 g a rozměry pak jsou 47 x 48 x 12,2 mm. Rozhodně jsou to body k dobru, protože TicWatch Pro 3 vypadají na ruce mnohem lépe než předchozí model.

-

Vyvedeny jsou v neutrální černé barvě. Můžete si je tak vzít prakticky ke všemu. Co je ovšem mínusem, tak jednoznačně absence otočné lunety, se kterou by se hodinky ovládaly lépe. Takto je třeba se spokojit pouze se dvěma tlačítky na boku a dotykovým displejem. Tlačítka si můžete nastavit tak, abyste pomocí nich mohli spustit oblíbené aplikace (nebo třeba Google Assistant). Mezi tlačítky se pak nachází mikrofon.

-

Měli bychom se také podívat na zpracování řemínku. Ten má tloušťku 22 mm a je silikonový. Samozřejmě je možné jej případně vyměnit. Na spodní straně hodinek pak naleznete senzory měření srdečního tepu, měřič okysličení krve a samozřejmě piny na nabíjení baterie. Vedle toho hodinky nabízejí certifikát IP68, takže si s nimi můžete jít klidně zaplavat.

-

Větší, a dokonce duální displej

V případě těchto hodinek výrobce vsadil na AMOLED Retina displej s 1,40", který nabídne rozlišení 454 x 454 pixelů. Nabízí velmi povedené barvy a celkově je jeho provedení velmi líbivé. Spolehnout se můžete také na funkci Always On, která nechá hodinky stále zobrazené. Zároveň se jedná o primární displej, který chrání Gorilla Glass 3. Ano, tyto hodinky disponují hned dvěma displeji.

-

Tím druhým je obyčejný LCD displej, který se nachází nad primárním. Tento sekundární displej již není barevný a zobrazuje pouze čas, ušlé kroky a další nezbytné informace. Jak asi tušíte, sekundární displej má za úkol šetřit baterii a skutečně, pokud byste využívali jen tento displej, výdrž se dostane až na 45 dní.

Druhý displej aktivujete zapnutím tzv. Essential módu, zpravidla jej ale využijete spíše v situaci, kdy už máte málo baterie, ale nemáte možnost hodinky právě nabít. Úsporný LCD displej se vám ale také automaticky zapne při odložení hodinek, např. v noci. Opět to s sebou přináší úsporu baterie, a tedy delší výdrž na jedno nabití.

-

Svižný operační systém

TicWatch Pro 3 mají výhodu v podobě svižného operačního systému. Výrobce Mobvoi zde opět zvolil Wear OS od Google. To samo o sobě zajišťuje rychlé spárování s telefonem, který disponuje operačním systémem Android a velmi dobře fungují také notifikace. O nich později. Samotný operační systém nabídne uživatelům velké množství aplikací, což je velký rozdíl oproti jiným chytrým hodinkám na trhu. Propojenost hodinek a mobilu se dá nazvat dokonalá, prostředí operačního systému se neseká, za čímž stojí i vylepšený hardware hodinek.

-

Co si zaslouží velkou pochvalu je jednoznačně Google Asistent. Ten v hodinkách funguje báječně a můžete pomocí něj klidně nadiktovat odpověď na příchozí zprávu. Navíc funguje také v češtině, což dává možnost jej používat mnohem univerzálněji, než doposud (praktická využití najdete v této videorecenzi). Škoda jen, že si příliš nerozumí s různými rutinami z jiných Google zařízení. V hodinkách také naleznete poměrně velké množství předinstalovaných aplikací Ticwatch, z nichž spoustu skutečně využijete.

-

Do hodinek doinstalujete různé aplikace z Obchodu Play, například Spotify. Ačkoli hodinky disponují velkým interním uložištěm, nic ze Spotify si do nich bohužel nestáhnete. Tato možnost zde zkrátka není. A bohužel, nejedná se o jedinou zvláštnost. Tou další je bezpochyby absence YouTube Music. Proč tomu tak je netušíme, ale zřejmě to bude mít nějaký zásadnější důvod. Naleznete zde také Google Pay, avšak Česká republika ani Slovensko nepatří mezi podporované regiony, takže s hodinkami nezaplatíte.

-

Nový procesor k delší výdrži

Hardware šel v případě těchto hodinek hodně kupředu. Výrobce sáhl po novém procesoru Qualcomm Wear 4100. Ten je vyráběný 12 nm technologií a díky tomu je procesor výkonnější než jeho předchůdce. Umožňuje tak rychlejší spouštění aplikací i plynulejší chod samotného operačního systému. Procesor je také úspornější, takže baterie tolik netrpí.

Právě starší procesory měly mnohem vyšší nároky, a proto se výdrž chytrých hodinek pohybovala maximálně na dvou dnech. TicWatch Pro 3 ale nabízejí výdrž 3–4 dny, což rozhodně oceníte, pokud někam vyrážíte například na víkend. I pokud budete hodinky hodně využívat, dostanete se na tři dny výdrže.

-

Výdrž je u těchto hodinek opravdu výborná. Nevýhodou ale je, že hodinky nepodporují bezdrátové nabíjení. To znamená, že je dobíjíte pouze přes piny a není možnost využít například reverzní nabíjení z telefonu. Piny fungují sice bezproblémově, ale znamená to, že pokud někam odjíždíte, musíte si přibalit další kabel navíc. Kvůli absenci bezdrátového nabíjení ale není důvod hodinky zatracovat. Nabíjení z nuly na sto navíc zabere asi dvě hodiny, což na baterii s kapacitou 577 mAh není nejhorší.

-

Důležitá je také konektivita hodinek. Spolehnout se můžete na integrovaný Wi-Fi přijímač. Hodinky si navíc z napárovaného telefonu stáhnou hesla, takže nemusíte nic zadávat a hodinky se sami k bezdrátovému internetu připojí. Bluetooth zde najdeme ve verzi 5.0 a hodinky disponují 1 GB operační pamětí, což je pro operační systém Wear OS pomyslné minimum pro rychlé a svižné prostředí. Samotné vnitřní uložiště pro stahování písniček a podcastů má pak velikost 8 GB.

Notifikace a telefonování

Notifikace jsme již drobně načali, měli bychom se jim nyní věnovat trošku podrobněji. Notifikace fungují precizně. Pokud vám dojde nějaká zpráva, můžete na ni jednoduše zareagovat smajlíkem, přednastavenou zprávou nebo již zmíněním hlasovým zadáváním v češtině. Stejně dobře fungují taky notifikace z různých aplikací.

Hodinky disponují mikrofonem a také reproduktorem. Můžete je tak bezproblémově využívat také na telefonování. Hovor jednoduše přijmete na hodinkách a můžete začít hovor. V tomto je ovládání velmi jednoduché a hovor je čistý a hlasitý.

-

Měření aktivit a předinstalované aplikace

Vaši aktivitu měří hodinky přes zabudované senzory a zobrazují ji pomocí předinstalovaných aplikací. Tyto aplikace jsou příjemně zpracované a přehledné. Jednou z nich je například TicHealth, která nabízí přehledné zpracování dat ze všech senzorů a vaší celkové aktivity. TicOxygen vám zase prozradí, jak okysličenou máte krev. Důležitou aplikací je také TicPulse, která vám pomůže změřit vaši tepovou frekvenci.

-

Pokud byste nechtěli používat předinstalované aplikace, pak je klidně možné používat aplikaci od Google, konkrétně Google Fit. Ta navíc dokáže seskupit všechny data z dalších zařízení (např. Oura Ringu), takže své aktivity můžete mít mnohem více pod kontrolou, a navíc přehledně v jedné aplikaci

Pokud byste šli někam na výšlap, určitě by vás mohl zajímat také barometr, který vám prozradí, v jaké aktuální nadmořské výšce se nacházíte, a dokonce ji dokáže zaznamenávat do vaší aktivity. Můžete si tak zpětně udělat obrázek o tom, jak náročný výšlap to byl, a to hned díky několika informacím, mj. právě z barometru.

Náš tip
Google Fit pro sledování aktivity v posilovně je jednou z nejpřesnějších aplikací, kterou jsme kdy testovali. Aplikace dokáže pomocí AI rozeznat konkrétní cviky, které provádíte, a také spočítat všechna opakování.
Pokud tedy hledáte stylové chytré hodinky na běžné nošení, i na precizní měření aktivity, jsou Ticwatch Pro 3 výbornou volbou.

-

Cena na českém trhu

Pokud bychom se podívali na cenu hodinek, můžete je sehnat z oficiálního obchodu za 300 €. V České republice se zatím neprodávají, avšak cena by neměla přesáhnout 9 500 Kč.

My hodinky na testování koupili z oficiálních Mobvoi stránek. Zásilka během týdne dorazila z Polského skladu, takže se navíc vyhnete placení CLA nebo DPH. V případě reklamace Mobvoi pokrývá všechny náklady na dopravu produktu.

Kde koupit Ticwatch Pro 3 nejlevněji?

Závěr

Na závěr recenze ještě jednou musíme zopakovat, že se skutečně jedná o jedny z nejlepších hodinek, jaké můžete k Androidu (ale také iOS) sehnat. Velmi povedený dvojí displej i ztenčené tělo vás uchvátí na první pohled. Po stránce designu se nedá nic vytknout. Hodinky působí dobře na jednání, stejně tak dobře také v posilovně.

Co zamrzí je absence bezdrátového nabíjení, také chybí možnost stahování offline písniček ze Spotify. Rozhodně se ale nejedná o nic vyloženě drastického, kvůli čemu byste si měli říct, že tyhle hodinky nechcete. Rychlý a svižný operační systém a až čtyřdenní výdrž na jedno nabití, to jsou TicWatch Pro 3 s cenovkou 300 € (9 500 Kč v budoucím českém prodeji).

Ticwatch Pro 3 (VIDEORECENZE):

Komentáře (17)

Martin Sýkora
Říjen 25, 2020

Takovou recenzi bych u vas necekal, ale trefili jste se, zrovna po nich pokukuji. Dekuji za recenzi.

Souhlasím(+7)
Nesouhlasím(0)
Andrej
Říjen 25, 2020

Skusali ste presnost GPS ,a porovnanie z Garminami.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Jan Malý
Říjen 25, 2020

Garminy jsme u sebe k porovnání aktuálně neměli. Ale GPS (BeiDou) je velmi přesné a načítá se bleskurychle. Po zahájení aktivity je během pár sekund zkalibrované a funkční.

Souhlasím(+5)
Nesouhlasím(0)
Andrej
Listopad 6, 2020

Dikes moc

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Erik
Říjen 25, 2020

Podporují hrudní pás?

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Oto
Říjen 26, 2020

je to wear OS, samozrejme ze najdes apku na podporu hrudneho pasu

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Jiri
Říjen 25, 2020

Google Pay je samozřejmě v ČR podporován a funguje bez problémů...

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(-5)
Jan Malý
Říjen 25, 2020

Ahoj Jirko, Google Pay na Androidu samozřejmě funguje, ale u Wear OS je situace jiná.

Souhlasím(+12)
Nesouhlasím(0)
Tomáš
Říjen 25, 2020

Hodinky vypadaji super, ale z oceli je jenom luneta, telo hodinek je plastove. Bluetooth je ve verzi 4.2. Tyto informace mam ze supportu firmy Mobvoi. Potesilo by mne ale kdybych mel spatne informace ja.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Jan Malý
Říjen 26, 2020

Ahoj Tome, ano, spodek hodinek je plastový, což je dle mého názoru pro sport i lepší. Bluetooth by mělo být 5.0, komunikovali jsme napřímo se zastoupením Mobvoi a prý udělali chybu ve specifikacích.

Souhlasím(+4)
Nesouhlasím(0)
Tomáš
Říjen 26, 2020

Díky Honzo. Supr zprava. V zahranicnich recenzich to bylo jednou tak a jednou jinak, tak jsem rad, ze i tech nekolik malo negativ vlastne neni. Ja urcite pockam, az budou k dostani i v tuzemsku a pak si je koupim. Snad to ztihnou do vanoc. Hezky den a jeste jednou diky. Tomas

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Marek
Říjen 28, 2020

Ahoj, nevíte někdo, zda funguje v Essential modu budík? Díky

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Tomáš
Listopad 10, 2020

Zdravím. Hodinky mám zakoupené, celková spokojenost. Chci se jen zeptat. Jak má být provedeno nastavení, aby na nich bylo možné odpovídat na došlé sms. Nějak mi to totiž nefunguje. Po přijetí zprávy v hodinkách mám možnost pouze otevřít v telefonu a víc nic. Předem díky za odpověď.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Honza
Listopad 13, 2020

Zdravím, velmi o hodinkách uvažuji. Nemáte je někdo spárované s iPhone a jak vám tam chodí notifikace? Fungují smajlíky i diakritika? Budu v něčem omezen ve srovnání s uživateli Androidích telefonů? Předem díky

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Karel
Listopad 22, 2020

Ahoj, prosím o info, když koupím hodinky z ofiko stránky, půjde mi diktování v češtině?

Moc díky za odpověď.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Jan Malý
Listopad 22, 2020

Ahoj, nezáleží na tom, kde hodinky koupíš. Záleží, k jakému telefonu je spáruješ (a jaký v něm budeš nastavený defaultní jazyk).

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Zdeněk Nýdrle
Prosinec 1, 2020

Poohlížím se po náhradě za Samsung Galaxy Watch 46, které budu během necelého roku posílat na 3. (opakující se) reklamaci (a následně vracet). Podle Vaší recenze, stejně jako podle recenze na YouTube jde o slušný stroj. Podívám-li se však na recenze na Heuréce, trochu mě to v nadšení pro koupi TicWatch 3 Pro sráží. Rád bych věřil Vám, ale... Na co se spolehnout. Ještě něco, když je koupím u Mobvoi, nebudou problémy při případné reklamaci. Hodinky u nich vycházejí o více než tisícovku levněji a tak o tom také přemýšlím. A konečně není mi jasná situace s placením hodinkami. Mám telefon Samsung Galaxy A8, se kterým prostřednictvím Google Pay běžně platím. Půjde to i s hodinkami?

Děkuji za odpovědi.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)