Xiaomi Mi Band 5 – Vše, co potřebuješ vědět (Recenze)

Naposledy upraveno: 21. července 2020

Xiaomi Mi Band 5 je novým chytrým náramkem od známé čínské společnosti Xiaomi. Jakou nabídne výdrž a co nové funkce, které nabízí? Jak je to s jednotlivými verzemi pro různé trhy? Nabídne nám Mi Band 5 konečně NFC? Na to se podíváme v této recenzi.

Xiaomi Mi Band 5
Publikováno: 21. července 2020
Upraveno: 21. července 2020
Autor recenze: Jakub Zich
Kategorie: Chytrá zařízení
Provedení
9.3/10
Displej
9.7/10
Funkce
8.8/10
Výdrž
9.3/10
Cena
9.0/10
Celkové hodnocení
9.2
z 10 bodů

Chytré náramky Xiaomi Mi Band se na trhu pohybují již od roku 2014. Od té doby se stávají čím dál populárnější a jsou průkopníkem v segmentu wearables.

Videorecenze Xiaomi Mi Band 5:

Balení

V balení najde vše podstatné proto, abyste mohli náramek začít používat. V první řadě tedy samotný Xiaomi Mi Band 5, nabíjecí kolébku a nechybí ani několik manuálů. Samozřejmostí je také silikonový náramek, který můžete v budoucnu kdykoliv vyměnit. Vše je zabaleno v černé krabici, která působí na první pohled dobře. Uvnitř pak je vše zabaleno prakticky tak, jak jsme zvyklí z předchozích generací náramku.

Xiaomi Mi Band 5 balení

Můžete platit s NFC?

Xiaomi Mi Band 5 existuje prakticky ve dvou verzích. První verzí je samozřejmě verze pro lokální trh (tedy převážně pro Čínu), druhá pak pro globální trh. Verze pro lokální trh nabídne trošku více, například mikrofon pro Amazon Alexa, senzor okysličení krve, a nakonec také ono NFC. Samotné placení pak probíhá pomocí vaší karty Mastercard, kterou si do náramku nahrajete a pak už jen platíte. U globální verze, která je dostupná v ČR, se těchto tří vylepšení ale nedočkáte.

Alespoň zatím. I globální trh by se ale mohl dočkat vylepšené verze pod názvem Xiaomi Mi Band 5 Pro. Ve své podstatě by se mělo jednat o stejně nabušenou verzi, jaká je dostupná pro lokální trh. Rozhodně se dá předpokládat, že se této verze dočkáme. Otázkou je spíše kdy se tak stane.

Xiaomi Mi Band 5 displej

Rozdíly mezi Mi Band 4 a Mi Band 5

První změny, které si rozhodně všimnete, je odlišné nabíjení obou verzí. U Mi Band 4 (stejně jako u předešlých variant) jste museli samotné hodinky vyndat ze silikonového náramku a vložit do nabíječky. U Mi Band 5 již tento mezikrok můžete přeskočit. Kolébka je na magnety, takže na ni Mi Band 5 jednoduše položíte a můžete nabíjet.

Co se týče rozměrů a hmotnosti, zde nedošlo k prakticky k žádným změnám a oba tyto parametry jsou prakticky totožné. Změny ale doznal displej, který se zvětšil na 1,1 palce. Velké změny se také dočkaly senzory, kde došlo k jejich vylepšení a zpřesnění výsledků. Pátá verze se dočkala tříosého akcelerometru a také tříosého gyroskopu. Tyto senzory slouží například na měření ušlé vzdálenosti. Dočkáte se také většího výběru sportovních aktivit, než které byly dostupné u Mi Band 4.

Pokud ale máte Mi Band 4, asi není úplně důvod přemýšlet nad upgradem na novou verzi. Jediným plusem, kvůli kterému by stálo o změně uvažovat, je jednoznačně větší a jasnější displej, který se nejen lépe čte ale také se lépe ovládá. Pokud byste přeci jen upgrade provedli, můžete silikonový náramek z Mi Band 4 použít také na nejnovější verzi Mi Band 5.

Xiaomi Mi Band 5 vs. Mi Band 4

Provedení Mi Bandu 5 a displej

Jak už bývá u fitness náramků zvykem, jsou velmi lehké a na nošení pohodlné. Na zadní straně pětky se nachází klasicky piny pro nabíjení a také senzor měření srdečního tepu. Výhodou je také slibovaná vodotěsnost do 50 metrů. Sice úplně nedoporučuji se s Mi Band 5 potápět, můžete si ale s klidným svědomím jít zaplavat.

Jak píšu výše, Mi Band 5 disponuje 1,1palcovým AMOLED displejem, který sám o sobě vypadá dobře. Díky většímu provedení se lépe ovládá i čte. Nechybí ani klasická funkce spodního softwarového tlačítka „zpět“, kterou známe také z předešlých generací náramku. Ve vnitřních prostorech bude dostačovat nastavení jasu někde na úrovni 50 %, pokud ale půjdete ven, doporučuji zvýšit jas na maximum. Displej pak bude krásně čitelný, ale budete trochu více ždímat baterii. Mi Band 5 nemá možnost automatické úpravy jasu, proto tyto úkony budete muset provádět vy sami.

Xiaomi Mi Band 5

Asi nikoho nepřekvapí, že se nedostalo na funkci Always On displeje. To ale ničemu nevadí, v mobilu můžete nastavit, aby se displej rozzářil při otočení zápěstí. Nutno podotknout, že tato funkce funguje velmi spolehlivě. Navíc si můžete nastavit tzv. noční režim, kdy bude displej úplně vypnutý od určité hodiny až po určitou hodinu. Díky tomu zamezíte, aby se displej v noci rozsvěcoval a tím nejen vybíjel baterii, ale také vás rušil u spánku.

Pokud si potrpíte na změny ciferníků, pak vás Mi Band 5 jednoznačně potěší. Nejen, že máte nějaké ciferníky uložené v samotné paměti Mi Bandu 5, ale také jich velkou spoustu naleznete v samotné mobilní aplikaci. Zde si již může vybrat úplně každý takový ciferník, který mu bude maximálně vyhovovat. Velkou výhodou je možnost přizpůsobení ciferníků. Můžete si nastavit, jaké informace a hodnoty vám má ciferník ukazovat a nejste odkázáni na defaultní nastavení.

Xiaomi Mi Band 5

Aplikace Mi Fit

V recenzi se pořád objevují zmínky o aplikaci. Jak už bývá zvykem, jedná se o aplikaci Mi Fit, pomocí které spárujete náramek a telefon. Můžete pak také provádět nejrůznější změny v nastavení apod. Aplikace je díky usilovné práci a zkušenostem Xiaomi velmi propracovaná.

V aplikaci Mi Fit můžete také sledovat například vaši trasu, kterou jste běželi. Samotný náramek samozřejmě GPS nedisponuje a pro mapování vaší trasy tak bude potřeba mít u sebe telefon. Po dokončení aktivity se spárují data z náramku a z telefonu. Získáte tak kompletní přehled o tepové frekvenci, uběhlé vzdálenosti a také obrázek trasy, kterou jste běželi.

Pomocí aplikace můžete také upravit zástupce. Pokud tedy budete swipovat v náramku, můžete si sami nadefinovat, co se bude, na jaké pozici zobrazovat. Ať už to budou údaje o počasí nebo možnosti ovládání hudby. Můžete si také z náramku Xiaomi Mi Band 5 udělat spoušť. Stačí si tuto funkci nastavit, po stisknutí spouště na náramku se spustí odpočítávání a do tří vteřin vás telefon vyfotí. Vhodné nejen pro skupinová selfie.

Xiaomi Mi Band 5

Notifikace a telefonování

V rámci aplikace pak lze také snadno nastavit všechny notifikace, které chcete, aby se zobrazily. Je sice potřeba si s tím trošku pohrát, výsledek ale stojí za to a náramek Mi Band 5 bude zobrazovat vždy to, co chcete. Potěší vás také fakt, že si můžete notifikace přečíst včetně diakritiky. Sice je písmenko s diakritikou menší, ale nezobrazí se místo něj žádný otazník nebo jiný znak. Bohužel nemáte možnost na notifikace či zprávu odpovědět, takže budete muset v případě potřeby sáhnout po telefonu. Ačkoli je v textu podporovaná čeština, menu náramku zatím češtinu nepodporuje.

Pokud bychom se podívali na možnosti telefonování, ty jsou u tohoto náramku poměrně omezené. Můžete sice příchozí hovor odmítnout případně odložit, ale přijmutí hovoru díky absenci mikrofonu pak není možné.

Xiaomi Mi Band 5

Nové funkce náramku

První novou funkcí náramku je tzv. PAI. Tato funkce by měla sledovat vaši aktivitu během celého dne a vyhodnocovat ji. Ať už se jedná o ušlé kroky, tréninkovou aktivitu a tak dále. Ideální hodnota PAI by na konci dne měla být 100. Upřímně jak tato funkce funguje je prozatím trošku záhadou.

Druhou novinkou je funkce tzv. dýchání. Tato funkce se v chytrých hodinkách a náramcích poměrně rozšířila. Pomocí této funkce byste se měli naučit správně dýchat například pokud jste ve stresu a potřebujete se uklidnit.

Třetí funkcí, která by se dala označit jako nová, je měření hladiny stresu. Podle aktuální tepové frekvence vám hodinky ukazují míru stresu, ve kterém se zrovna nacházíte. Pokud jste více vystresovaní, můžete hned použít zmiňovanou funkcí dýchání, která by vás měla lehce uklidnit, právě díky klidnějšímu dýchání.

Xiaomi Mi Band 5

V rámci Mi Band 5 je k dispozici také měření spánku. Náramek vám změří, jak dlouho jste spali případně jak dlouho trvaly jednotlivé fáze vašeho spánku. Je třeba ale upozornit na to, že se jedná spíše o hodně orientační měření a nelze jej brát úplně vážně. Na to, abyste ale věděli, kdy jste zhruba usnuli a v kolik jste vstávali je tato funkce ale plně dostačující. Zvolit můžete také funkci nočního režimu, která již byla popsána výše.

NÁŠ TIP: 21 ověřených tipů jak zlepšit spánek

-

Výdrž náramku

Abych zjistil konkrétní využití baterie v různých činnostech, nastavil jsem si pár scénářů pro testování výdrže. První scénář byl nastavený tak, že jas byl nastaven na 100 %, bylo zapnuté neustálé měření srdečního tepu a sem tam byla náramkem měřena sportovní aktivita. Při takovém využití se výdrž náramku odhaduje na zhruba 7 dní.

V rámci druhého scénáře již byl snížený jas a omezení měření tepové frekvence v delších intervalech. V takovém případě se baterka vybíjela pomaleji a je možné se dostat na výdrž někde okolo 12 až 13 dní, což je rozhodně příjemná výdrž.

Xiaomi Mi Band 5

Cena

Vzhledem k tomu, že se jedná o novinku, prodává se Xiaomi Mi Band 5 za zhruba 1 500 Kč. Pokud bychom vývoj ceny srovnali s Mi Band 4, na začátku byla cena podobná, postupně se ale snižovala. Dá se tedy předpokládat, že podobně na tom bude také pátá generace náramku.

Upgrade z Mi Band 4 na Mi Band 5 asi není úplně nutnou záležitostí. Jediné, co by vás k tomu mohlo lákat, je větší displej, který se o něco zvětšil a výrazně tím zlepšil ovládání náramku i čtení notifikací. Pokud ale vlastníte některou z nižších řad, pak se rozhodně upgrade vyplatí.

Xiaomi Mi Band 5

Závěr

Xiaomi Mi Band 5 je skvělý fitness náramek, který nabízí nepřeberné množství funkcí. Mě oproti předchozí generaci potěšil větší displej a praktičtější nabíjecí kolébka. Je ale velká škoda, že náramek stále neumožňuje placení přes NFC, na které jsme celý rok čekali.

Pokud hledáte užitečný gadget na sledování počtů kroků a měření sportovních aktivit, je Mi Band 5 dobrou volbou a rádi jej doporučíme.

Komentáře (9)

Štěpán Kalenský
Červenec 23, 2020

Díky za recenzi. Trošku jsme doufal v podrobnější pohled na sportovní funkce náramku. Uvažuji nad jeho koupí a tak by mne zajímalo především "volné cvičení"...

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Jan Malý
Červenec 23, 2020

Ahoj Štěpáne,

náramek má 11 sportovních aktivit (chůze, běh venku, běh na běžeckém pásu, plavání, cyklistika, cvičení, jóga, jízda na rotopedu, cvičení na eliptickém trenažéru, veslování, skákání přes švihadlo). Na workout jsem využíval právě režim "cvičení". Ze zkušenosti určitě není měření tak přesné, jako u chytrých hodinek Garmin, ale na orientační změření kalorií a srdečního tepu je Mi Band 5 skvělej :-)

Souhlasím(+7)
Nesouhlasím(0)
Štěpán Kalenský
Červenec 23, 2020

Děkuji za info, pravděpodobně počkám až (jestli) vyjde PRO verze a co bude umět. Jinak se zeptám o jaké Garminy se jedná? Nebo obecně které hodinky (náremek) bys doporučil právě pro klasický workout? Díky

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Jan Malý
Červenec 24, 2020

Na sport je ideální verze Garmin Fenix 6X Pro, ale to už se samozřejmě pohybujeme v jiných cenových sférách :-) Pokud bys chtěl něco levnější, zůstal bych stále u Garminu a šáhl např. po levnějších Garminech Vívoactive 4

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(0)
pepa
Srpen 18, 2020

Vyměnil jsem ho za Mi band 2. Pro mě velké sklamání. Kroky přidává, nehlásí ztrátu připojení, dvojka ano. Ztrácí připojení uplně stejně jako dvojka, pochybuju že má bluetooth 5. Dvojka měří spánek přes den, pětka ne. Je uplně jedno jaký je tam displej, když je tam miniaturní písmo. Ciferniky na jedno brdo. Kdo nemá oči jako ostříž, bude potřebovat lupu.

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(-7)
alfa
Září 25, 2020

Dvojka měří spánek přes den? Ani omylem vořechu. A pokud ti jak 2 tak 5 stračí bluetooth spojení pak je asi na čase zkontrolovat telefon, něco s ním bude špatně.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Petr
Září 25, 2020

Alfa:

Nešlo by to bez těch urážek? Rodiče Vás neučili slušmému chováním

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Petr
Září 25, 2020

Sorry za překlepy:

Správně mělo být: "... slušnému chování?"

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Petra
Říjen 28, 2020

Obcas se mi stava, ze se do aplikace neprenese odcvicena aktivita (beh, joga, chuze). Ma nekdo podobnou zkusenost nebo radu?

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)