Xiaomi Haylou LS01 a LS02 – Neuvěřitelně levné chytré hodinky, které toho umí opravdu hodně (Recenze)

Naposledy upraveno: 16. srpna 2020

Dnes se společně podíváme na chytré hodinky Xiaomi Haylou LS01. Jedná se o cenově velmi dostupné chytré hodinky, přesto ale nabízejí nepřeberné množství funkcí. Co vše tedy nabídnou a proč byste měli uvažovat nad jejich koupí?

Xiaomi Haylou LS01
Publikováno: 1. července 2020
Upraveno: 16. srpna 2020
Autor recenze: Jakub Zich
Kategorie: Chytrá zařízení
Design
8.2/10
Displej
8.8/10
Funkce
8.5/10
Výdrž
9.7/10
Cena
9.8/10
Celkové hodnocení
9.0
z 10 bodů

Haylou je vůbec první značkou, kterou si pod svá křídla vzala společnost Xiaomi. Psal se rok 2015. V současné době se Haylou zaměřuje především na rešerši chytrých hodinek a také bezdrátových sluchátek.

Videorecenze Xiaomi Haylou LS01:

Obsah balení

V balení naleznete samotné hodinky, ale samozřejmostí je také nabíjecí kolébka a manuály. Ty ale zpravidla nevyužijete, ale co kdyby náhodou. Pokud se budete snažit hodinky zapnout, může na vás čekat šok. Nepůjde to.

Nebojte se, nejsou rozbité, jen se nacházejí v tzv. transportním režimu. Abyste je mohli zapnout, musíte je alespoň na pár sekund vložit do nabíjecí kolébky pro zaktivování.

Chytré hodinky Xiaomi Haylou LS01 recenze

Aplikace Haylou Sport má své mouchy...

Abyste mohli hodinky propojit s telefonem, budete potřebovat aplikaci nazvanou Haylou sport, tu lze najít jak v Google Store, tak v Apple App Store. Zajímavostí je, že Xiaomi Haylou LS01 používá zcela novou aplikaci, a ne například Xiaomi Mi Fit. Občas narazíte na zajímavě až vtipně znějící překlad, což na funkci samotné aplikace samozřejmě nemá vliv. I přes to ale musím přiznat, že by aplikace mohla být propracovanější. Stále je na čem pracovat.

Registrace do aplikace a následné samotné párování s hodinkami je velmi rychlé. Nebojte se, nebudete nad tím trávit půl odpoledne. V aplikaci pak následně snadno nastavíte notifikace a další podstatné věci pro fungování chytrých hodinek.

Chytré hodinky Xiaomi Haylou LS01 recenze

Zpracování hodinek a displej

Pokud bychom se podívali na zpracování hodinek tak zjistíme, že jsou kompletně z plastu. To ale není tak úplně na škodu. Hodinky jsou totiž úžasně lehké, takže je na ruce prakticky nepocítíte. Na zádech hodinek pak můžete nalézt piny pro nabíjení a samozřejmě také měřič srdečního tepu. Pásek je široký 18 mm a můžete si jej snadno doobjednat dle potřeby.

Displej hodinek tvoří LCD panel o velikosti 1,3 palců. Možná by výrobce mohl sáhnout po menších rámečcích, musíme si ale připomenout, že se bavíme o hodinkách, které jsou opravdu levné. Zajímavostí je, že pokud přecházíte prostředím zleva doprava a zprava doleva, jsou pohyby trhavější. Pokud ale přecházíte nahoru a dolů, pak je prostředí krásně plynulé.

Bohužel u hodinek chybí funkce Always On displeje. Pokud však chcete vědět kolik je hodin, stačí zdvihnout zápěstí a hodinky se sami rozzáří. Tato funkce je velice spolehlivá, takže se nemusíte bát, že budete trhat rukou sem a tam bez odezvy. V nastavení pak můžete také upravovat jas dle vašich potřeb.

Chytré hodinky Xiaomi Haylou LS01 recenze

Funkce chytrých hodinek

Nyní se podíváme zblízka na funkce těchto hodinek. Rozhodně nečekejte platbu hodinkami, synchronizaci poznámek nebo například stahování písniček. Vzhledem k tomu, že se jedná o hodinky převážně na sport, nechybí měření srdečního tepu, měření vaší aktivity, spálených kalorií a samozřejmě také počítadlo ušlých kroků.

Další funkcí je Relax, s jejíž pomocí se můžete trošku uvolnit a prodýchat. Nebojte se, hodinky jsou schopné vás také probudit díky funkci budík. Co se může dále hodit je funkce music controler, která vám umožní v telefonu přeskakovat písničky, případně je zcela pozastavit.

Chytré hodinky Xiaomi Haylou LS01 recenze

Jak fungují notifikace?

Co se týče notifikací, s hodinkami propojíte přes aplikaci v telefonu základní sociální sítě a komunikátory jako Facebook, WhatsApp apod. Pokud byste chtěli nějakou speciální aplikaci například z chytré domácnosti, to bohužel velmi pravděpodobně nastavit nepůjde.

Pokud budete z hodinek přijímat notifikace například z Mesengeru, připravte se na to, že občas vynechají nějakou tu diakritiku, dá se s tím však žít. Notifikace pak samozřejmě fungují pro SMS či volání. Zprávu SMS si můžete přečíst, avšak v rámci telefonování pouze víte, kdo vám volá, ale hovor nezvednete. Musíte tak učinit přes telefon.

Chytré hodinky Xiaomi Haylou LS01 recenze

Ciferníky a sportovní aktivity

V nastavení pak můžete pozměnit několik základních ciferníků. Pokud bychom se podívali na sportovní aktivity, můžete zde narazit na chůzi, běh, kolo, workout apod. Při běhu nebo chůzi může zamrzet absence GPS. Nemůžete si tak zpětně dohledat například mapu, kudy jste běželi. Počet ušlých či uběhlých kilometrů se tak počítají především přes senzory a ušlé kroky. Co vás rozhodně potěší, je certifikace IP68, takže hodinky mokré prostředí zvládají velmi dobře. Dokonce si s nimi můžete jít zaplavat, ale hloubkové potápění nedoporučujeme.

Při porovnání aktivit s Amazit GTS můžeme konstatovat, že měření srdečního tepu bylo velmi podobné, dokonce se u těchto hodinek tep aktualizuje rychleji. Data se pak automaticky synchronizují s telefonem, takže lze velmi snadno výsledky sledovat také v telefonu.

Chytré hodinky Xiaomi Haylou LS01 recenze

Překvapivě dlouhá výdrž

Co vás překvapí, tak je rozhodně výdrž, která se pohybuje okolo deseti dnů na jedno nabití. A to v případě, že máte zapnuté neustálé měření srdečního tepu. Pokud tuto funkci vypnete, můžete se dostat klidně na výdrž okolo 14 dní, což je opravdu výborné číslo a málokteré hodinky se mohou chlubit podobnou výdrží.

Nabíjení probíhá přes nabíjecí piny. Ty naleznete v balení. Výhodou je, že hodinky můžete nabíjet klidně přes počítač.

Chytré hodinky Xiaomi Haylou LS01 recenze

Cena a kde koupit

Když jsme v úvodu zmínili, že se jedná o velmi levné hodinky, měli bychom si cenovku prozradit. V současné době je koupíte za přibližně 600 až 650 korun. Hodinky můžete zakoupit v některém z českých e-shopů, nebo na AliExpresu. Zde si ale dejte pozor, ať vyberete globální verzi. Čínská verze by vám mohla způsobit nemalé potíže, neboť nepodporuje angličtinu.

Avšak, i když si objednáte hodinky na českém trhu, češtinu zde bohužel nenajdete. Naštěstí je zde ale angličtina. V případě čínské verze byste získali pouze čínštinu a ruštinu, což by ne pro každého bylo přijatelné.

xiaomi haylou LS01 vs. ls02
Tyto recenzované chytré hodinky nahradil nový model LS02, který má lepší rozlišení displeje (320x320px), více sportovních režimů a hlavně úspornější Bluetooth 5.0 (hodinky nově vydrží o 14 dní více, tedy celý měsíc). Doporučuju určitě kupovat tuto novou variantu.

Závěr

Uvažujete nad tím, zda raději zvolit tyto chytré hodinky nebo třeba náramek Mi Band? Pak vás možná potěším, volba je zcela na vás. Chytré hodinky Xiaomi Haylou LS01 a chytrý náramek Mi Band 4 mají téměř totožné funkce, takže volte čistě dle estetických preferencí.

Na závěr zhodnocení hodinek, které skutečně překvapily. Výdrž hodinek až dvoutýdenní, což je úžasné. Stejně tak displej není vůbec k zahození. Trošku zamrzí sekavé prostředí, které ale bude pravděpodobně v budoucnu opravenou softwarovou aktualizací. Zamrzí také absence GPS. Samy o sobě jsou ale hodinky povedené a jako levná varianta jsou více než použitelné.

Komentáře (7)

Ondra Fišer
Červenec 1, 2020

Pěkná recenze, nic jsem na tyto hodinky nemohl sehnat. Děkuji. Nevíte, zda se do hodinek plánuje čeština?

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(0)
Jan Malý
Červenec 1, 2020

Zdravím Ondro, čeština se zatím alespoň ze strany výrobce určitě neplánuje. Mohlo by to ale dopadnout podobně jako u hodinek Xiaomi Amazfit Bip, kterým češtinu udělala sama komunita. To by byl ideální scénář. Nezbývá, než vyčkat.

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
Matúš Jurkovič
Červenec 9, 2020

Dobrý deň,

rozhodujem sa medzi hodinkami Haylou LS01 a Anazfit Bip. Neviete mi prosím poradiť ktoré si mám vybrať bez ohľadu na cenu.

Vopred ďakujem za odpoveď

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
Jan Malý
Červenec 13, 2020

Ahoj, pokud využiješ GPS k vykreslení mapy při běhání, běž do Amazfit Bip. Pokud pro tebe tato funkce není důležitá, pak Xiaomi Haylou LS01.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(-1)
Zuzka
Červenec 17, 2020

Ahoj, prosím tě, při hovoru ukáže se na hodinkách kdo volá? Děkuju

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Hans
Červenec 19, 2020

Ahoj, je nejaka appka na vice druhu ciferniku ? Diky

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Michaela
Srpen 14, 2020

Ahoj, je možnost u sportovních aktivit vidět nejen vzdálenost, ale i km/h a čas od zapnutí aktivity? Případně jaké hodinky v nižší cenové relaci by to zvládly? Díky.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)