Xiaomi Amazfit GTR – Hodinky do společnosti i do fitka (Recenze)

Naposledy upraveno: 29. února 2020

I když hodinky Amazfit GTR vydala společnost Xiaomi teprve nedávno, vzhledem k rychlosti, s jakou uvádí tato čínská společnost produkty na trh, se to může zdát jako celá věčnost. Já si ale chtěl dát na recenzi opravdu záležet a hodinky do hloubky poznat, proto jsem s recenzí čekal až doteď.

No a jak hodinky hodnotím s odstupem času? Vyplatí se do nich investovat, nebo již Xiaomi vydal zase o něco lepší modely? To a mnohem více se dozvíte v dnešní recenzi.

Xiaomi Amazfit GTR
Publikováno: 27. ledna 2020
Upraveno: 29. února 2020
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Chytrá zařízení
Design
9.4/10
Funkce
8.5/10
Výdrž
9.1/10
Displej
8.9/10
Cena
8.3/10
Celkové hodnocení
8.8
z 10 bodů

Když jsem hodinky rozbalil, součástí balení byl i dobíjecí kabel a příručka, která ale díky instrukcím na telefonu a hodinkách nebyla téměř vůbec potřeba.

Design a displej hodinek je opravdu univerzální

Osobně se musím přiznat, že jsem vždy preferoval spíše kulatý ciferník, který má přece jen o něco blíže ke starším "hloupým" hodinkám, a tudíž vypadá o něco elegantněji. Xiaomi Amazfit GTR tak pro mě byly úplně ideální. I když výrobce uvádí, že se jedná o unisexové hodinky, 47mm displej si na dámské ruce úplně nedokážu představit. Musím ocenit, že na hodinkách jsou k dispozici hned dvě tlačítka, což je ve srovnání s předchozími modely, které má Xiaomi ve svém repertoáru, o jeden více. První z nich slouží k aktivaci displeje, funkci druhého si můžete zvolit sami. Já sám jsem si vybral notifikaci, protože díky tomu mohu kontrolovat zprávy z mailu, Messengeru i Instagramu jen jedním kliknutím a nemusím vytahovat telefon.

Musím ocenit rovněž široký výběr ciferníků, který vám tyto hodinky díky aplikaci Amazfit nabídnou. Já sám mám rád pouze minimalistický design, který je ideálně jednobarevný a hodiny mi i přes to nabízí hned několik možností, které jsou přijatelné, proto si myslím, že ani vy nebudete mít problém. Na kulatém displeji zároveň vypadají všechny ciferníkyvelmi obstojně.

Xiaomi Amazfit GTR displej

Důležité parametry hodinek v bodech

  • Hmotnost hodinek je pouhých 37g, tudíž jakmile si na ně zvyknete, absolutně nezaregistrujete, že byste na ruce něco měli.
  • Konektivita přes bluetooth
  • Kompatibilní s Androidem i iOS
  • Výdrž baterie při standardním používání necelý měsíc, v úsporném režimu vydrží až dva měsíce.

Všechny funkce, které k životu potřebujete, na jednom místě

Amazfit GTR disponuje tak širokým spektrem funkcí, že by se do jedné recenze vešly jen těžko. A proto bych rád vyzdvihl jen ty, které jsem sám nejvíce využíval a nejvíce se mi zalíbily. Pro přehlednost bych je vyzdvihl v pořadí, v jakém jsem je v průběhu dne používal:

Budík/alarm

Určitě znáte ten pocit, když si pro ranní vstávání nastavíte svoji oblíbenou melodii či písničku, ale co nevidět se vám zprotivý a nemůžete ji vůbec slyšet. Já měl dlouhou dobu stejný problém, a proto jsem sáhl po buzení hodinkami. Hodinky lehce vibrují, takže vás to spolehlivě vzbudí, ale zároveň je to o poznání příjemnější než hudba. Nehledě na to, že telefon dost často nechávám v jiné místnosti než v ložnici.

Monitoring spánku

Monitoring spánku na hodinkách sice není nejpřesnější, ale přesto je pro mě jakousi rutinou, že po probuzení v aplikaci Amazfit kontroluji, jaký můj spánek byl. Kromě klasického rozdělení na hluboký a lehký spánek se dozvíte i to, jak si vedete ve srovnání s dalšími uživateli Xiaomi hodinek a jak svůj spánek případně ještě zlepšit.

Monitoring sportovní aktivity

Rozhodně musím ocenit, že v případě hodinek Xiaomi můžete vybírat z celého spektra sportovních aktivit - od chození přes plavání až po trénink v posilovně, který například v aplikacích spojených s náramky Xiaomi vůbec nemáte. Zatímco při chůzi hodinky monitorují aktuální rychlost, průměrnou rychlost, tep a spálené kalorie, u posilování a dalších aktivit je to pouze tep a kalorie. Můžete si ale nastavit nepřetržité monitorování tepu, kde vám hodinky nabídnou přehledný vývoj vašeho tepu v průběhu dané sportovní aktivity. Samozřejmostí je i možnost stanovení cíle sportovní aktivity- ať už z hlediska množství spálených kalorií, či času stráveného tréninkem.

V případě monitorování sportovní aktivity jsem ale přeci jen našel něco, co mi na hodinkách vadí. Když máte zapnutý program nějaké aktivity, nemůžete se vrátit například na přepínání hudby či notifikace. Když cvičím, většinou si pouštím například hudbu z telefonu, ale už nejsem schopný ji přepínat hodinkami tak jako když zrovna necvičím.

Xiaomi Amazfit GTR design

Časovač a stopky

Jelikož mě letos čeká maturita a přijímací testy na VŠ, velmi často dělám různé testy se stanoveným časovým limitem. Je pro mě tedy velmi užitečné, když si nastavím odpočet času a sebemenším pohybem ruky hned vidím, kolik času mi ještě zbývá.

Upozornění z Messengeru i Instagramu

Při práci či učení se většinou nechci rozptylovat telefonem, proto ho velmi často nemám vůbec u sebe. Když ale čekám na důležitý mail, případně jen zprávu na Messengeru, uvidím vše stisknutím jednoho tlačítka na hodinkách, což mi ušetří opravdu spoustu času. Stejně tak můžete i zobrazení notifikací využít k případnému taháku do školy, protože hodinky dokáží zobrazit opravdu velké množství textu.

Bohužel k tomu nemůžete využít upozornění, protože do něj můžete zadat maximálně jedno slovo, ale pokud vám někdo pošle zápis na Messenger, bez jakýchkoliv problémů ho při testu dokážete přečíst.

Xiaomi Amazfit GTR notifikace čeština

Výdrž baterie je opravdu extrémní

Pokud používáte jiné hodinky než Xiaomi, pravděpodobně nejste zvyklí na kdo ví jak extrémní výdrž baterie. Já bych upřímně řečeno velmi nerad nabíjel hodinky obden, a proto mi maximálně vyhovuje, že mi hodinky vydrží na ruce minimálně dva týdny.

Nutno podotknout, že ale velmi často zapínám různé sportovní aktivity, monitoring spánku, budík a další funkce, které výdrž baterie samozřejmě snižují. Pokud byste tyto funkce tolik nepoužívali, hodinky by vám bez problému vydržely měsíc na jedno nabití, což je opravdu bezkonkurenční výdrž.

Xiaomi Amazfit GTS vs. GTR

Cenově poněkud dražší záležitost, ale určitě se vyplatí

Pokud hledáte ideální hodinky v poměru ceny a kvality, podle mě si vedou lépe například Xiaomi Amazfit Bip, které vyjdou podstatně levněji a my byli z jejich testování nadšení. Pokud se totiž rozhodnete pro Xiaomi Amazfit GTR, zaplatíte za ně kolem 3 500 Kč, což je poměrně dost. Záleží ale samozřejmě na tom, co od hodinek očekáváte a jaký je váš rozpočet.

Závěrečné zhodnocení

Xiaomi Amazfit GTR používám denně již půl roku a musím říct, že to byla jedna z nejlepších investic, jaké jsem za poslední dobu udělal. Hodinky mi v každodenním životě usnadňují spoustu věcí, od školních testů až po spánek a nějakou souvislou rekapitulaci sportovní výkonnosti za poslední týden. Navíc ani po takhle dlouhé době nezaregistrujete žádný problém v používání, a proto si troufám tvrdit, že pokud se pro Amazfit GTR rozhodnete, budete mít ještě několik následujících let co nosit.

Komentáře (1)

Michal
Červen 5, 2020

Dobrý den chtěl bych se zeptat jakou funkci zapnout když jdu do fitka cvičit děkuji za odpověď

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)