Strava

Himalájská černá sůl: Má opravdu lepší účinky než kuchyňská sůl?

Černá sůl je pro svou výraznou chuť v současné době velice populární surovinou, především v indické či asijské kuchyni. Oproti běžné kuchyňské soli obsahuje tato sůl kromě železa také celou řadu dalších minerálů a naopak by neměla obsahovat tak velké množství sodíku. Díky možným terapeutickým účinkům je navíc již po staletí hojně využívána také v ajurvédské medicíně.

I když některé její blahodárné účinky nebyly nikdy vědecky prokázány, je černá sůl často uváděna jako zdravější alternativa běžné kuchyňské soli. Právě proto jsem se rozhodl napsat o černé soli článek, ve kterém bych se vás s ní pokusil co nejlépe seznámit a vysvětlil vám, v čem se liší od normální kuchyňské soli a jestli vám její užívání v kuchyni může skutečně přinést nějaké zdravotní benefity.

Černá sůl a její druhy

I přes to, že se v tomto článku budeme bavit výlučně o himalájské černé soli, existují kromě ní ještě další dva druhy. Než se tedy pustím do podrobnějšího rozboru himalájské černé soli, chtěl bych zde alespoň stručně všechny tyto tři druhy černé soli popsat a charakterizovat.

1. Himalájská černá sůl

Himalájská černá sůl, také známá jako indická černá sůl nebo „Kala namak“, je z těchto tří druhů tou vůbec nejběžnější a nejrozšířenější. Je to kamenná sůl ze solných dolů v Pákistánu, Indii, Nepálu, Bangladéši a celé řady dalších míst nacházejících se v Himalájích. I přes svůj lehce zavádějící název má tato sůl ve skutečnosti barvu růžovo hnědou.

Díky své štiplavé chuti je velice oblíbenou hlavně v asijské a indické kuchyni. Pokrmům by měla navíc dodávat výraznou kouřovou chuť. Především vegani ji pak používají také jako dochucovadlo připomínající chuť vajec.

Kromě své specifické chuti je pak známá také pro své léčivé účinky. Ty však zatím nejsou nijak vědecky podloženy a nad jejich pravdivostí tak stále visí otazník.

-

 

2. Havajská černá sůl „Black Lava“

Jak už nám její název napovídá, tato sůl pochází z Havaje a tradičně zde bývala vyráběna ze sopečné lávy. Dnes už se s ní samozřejmě můžeme setkat i na jiných místech, přičemž se nejčastěji vyrábí ze směsi mořské soli a aktivního uhlí.

Oproti himalájské černé soli, která má růžovo hnědý odstín, havajská černá sůl je skutečně zcela černá.

Tato sůl nabízí velice zemitou příchuť a většinou se používá jako dochucovací sůl, což znamená, že se na jídlo sype až na úplném konci vaření. Kromě toho by pak podobně jako himalájská černá sůl měla pokrmům dodávat jemnou kouřovou chuť.

3. Černá „rituální“ sůl

Tento druh černé soli je často označován také jako „čarodějnická“ černá sůl. Měla by to být směsice popela, mořské soli, dřevěného uhlí a černého barviva. Jako jediná z těchto tří druhů tak samozřejmě není používána ke konzumaci.

Její využití má spíše duchovní význam, mnoho lidí totiž dodnes věří v její magické účinky. Pro nás je však z hlediska významu a využití v kuchyni naprosto zbytečná a nepodstatná.   

Rozdíl ve výrobě černé a kuchyňské soli

Ve srovnání s kuchyňskou solí by měla ta černá obsahovat mnohem méně aditiv. Většina černé soli se totiž v dnešní době vyrábí syntézou látek jako je chlorid sodný, síran sodný, hydrogensíran sodný a síran železitý. Poté se tato sůl mísí s dřevěným uhlím a předtím, než vznikne konečný produkt, se zahřívá. V konečném výsledku by tedy černá sůl měla obsahovat sírany, sulfidy, železo a hořčík. Právě díky takovému složení má pak výrazné sirné aroma a hloubkovou kouřovou chuť.

Kuchyňská sůl je oproti tomu vysoce zpracovaná a rafinovaná, což znamená, že většina stopových minerálů je při její výrobě zcela odstraněna. Pro její extrakci se pak využívá hned několik odlišných metod. Tato sůl však oproti černé soli obsahuje látky jako je křemičitan hlinitý a jodičnan draselný. Právě tyto látky však mohou být pro naše zdraví nebezpečné.

-

 

Možné zdravotní benefity černé soli

Právě díky odlišnému složení a způsobu výroby je tak často černá sůl považována za zdravější alternativu klasické kuchyňské soli. Jaké zdravotní benefity nám však může nabídnout?

1. Menší obsah sodíku

Běžná kuchyňská sůl je obsažena v převážné většině zpracovaných potravin, přičemž více než 75 % našeho denního příjmu sodíku pochází právě ze soli obsažené v takovýchto potravinách.

Strava obsahující vysoké množství sodíků však velice úzce souvisí s vysokým krevním tlakem. Pro lidi trpící tímto problémem tak může být vysoký obsah soli ve stravě značně nebezpečný. Právě černá sůl by však měla obsahovat výrazně nižší množství sodíku. Pro lidi trpící vysokým krevním tlakem tak může být černá sůl vhodnou alternativou.

-
Více než 75% našeho denního příjmu sodíku pochází z průmyslově zpracovaných potravin.

2. Nižší obsah aditiv

Jak jsem již zmínil výše, zpracování a samotná výroba černé soli je značně odlišná od výroby kuchyňské soli. Jelikož k výrobě černé soli stačí minimální zpracování s nízkým obsahem přidaných aditiv, nepřidávají se do ní žádné zdraví škodlivé látky, jakými jsou například látky zabraňující tvorbě hrudek nebo potenciálně škodlivé látky křemičitan hlinitý a jodičnan draselný. Právě ten totiž dokáže zvýšit oxidaci tuků, což může způsobit poškození tkání a zvýšit riziko vzniku různých onemocnění.

Na druhou stranu je však třeba zmínit to, že i nedostatečná hladina jódu v našem těle může být příčinou řady onemocnění, jakým je například hypotyreóza. Jód obsažený v kuchyňské soli tak může snížit míru nedostatku jódu v našem těle a předejít tak řadě možným zdravotním problémům.

Náš tip
Pokud chcete užívat černou sůl, určitě doporučíme doplňovat jód externě z jiných suplementů. Potřebné denní množství vám skvěle doplní multivitamín Vita Solution, který na našem webu velmi často doporučujeme. 

-

 

3. Další možné benefity

Další možné výhody, jaké nám černá sůl může nabídnout, jsou podloženy buďto žádným nebo jen velice malým množstvím vědeckých výzkumů, a proto je třeba brát tyto možné výhody s určitou rezervou. Nicméně i přesto mi přijde vhodné je zde alespoň zmínit.

Jak už jsem zmiňoval výše, himalájská černá sůl by měla oproti běžné kuchyňské soli obsahovat mnohem větší množství minerálů. Podle některých tvrzení pak může černá sůl právě díky vyššímu obsahu minerálů pozitivně ovlivňovat zdraví naší pokožky a nehtů.

Kromě toho se především v ajurvédské medicíně věří, že může černá sůl zlepšovat trávení či zmírnit plynatost a nadýmání.

NÁŠ TIP: Využití soli před cvičením. Jaké má sodík benefity?

Je tedy černá sůl skutečně zdravější než kuchyňská?

I když se po výše uvedených benefitech může zdát odpověď na tuto otázku zcela jednoznačná, ve skutečnosti tomu tak nemusí být.

Sice se může černá sůl díky většímu množství minerálů a naopak menšímu množství nebezpečných látek jevit jako mnohem zdravější alternativa běžné kuchyňské soli, především pak právě pro lidi trpící vysokým krevním tlakem. Na druhou stranu je však třeba upozornit na to, že většina zdraví prospěšných látek, které černá sůl obsahuje, naše tělo nedokáže efektivně absorbovat. Jejich vyšší obsah tak nakonec může být zcela irelevantní.

Na závěr tak můžeme konstatovat, že černá sůl sice může oproti kuchyňské soli poskytovat určité množství zdravotních benefitů, mnoho těchto benefitů ale není dostatečně vědecky podloženo. V konečném důsledku je tak jen na vás, jestli dáte raději přednost výrazné kouřové chuti u černé soli nebo naopak typické slané chuti u kuchyňské soli. Tak či onak je důležité mít na paměti, že byste to s konzumací soli neměli příliš přehánět. Trefně tedy tento článek o černé soli zakončím pořekadlem „všeho moc škodí“.

A to je tedy pro tentokrát již opravdu vše. Doufám, že se vám tento článek líbil a že vás dokázal alespoň trošku seznámil s černou solí. Pokud by vás napadly jakékoliv dotazy, rozhodně se nebojte zeptat v komentářích.

Kde koupit kvalitní černou sůl?

Dalš podobné články:

 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (3)

Martin
Prosinec 6, 2020

nexgen pro nemá v popisu obsahu jód

Souhlasím(+4)
Nesouhlasím(0)
Jan Malý
Prosinec 6, 2020

Pravda Martine, upraveno. Díky za upozornění.

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(-1)
jan malátný
Prosinec 22, 2020

víc než naprosto souhlasím

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)