Strava

Nevíte, jak zlepšit trávení? Máme 6 ověřených tipů!

Stres, nezdravá strava a uspěchaný životní styl. To všechno se podepisuje nejen na našem fyzickém vzhledu a kondici, ale také na stavu našeho trávicího systému. Jak tedy zlepšit své trávení a vypracovat si návyky, po kterých se konečně budete cítit skvěle? To se dozvíte v našem článku.

Tip 1 | Vyhněte se průmyslově zpracovaným potravinám

Člověku by se mohlo zdát, že průmyslově zpracované potraviny jsou nepřítelem číslo jedna ve všech příručkách a článcích o zdravém životním stylu. A je tomu skutečně tak. Tyto potraviny totiž obsahují ohromné množství různých chemických látek, které mají zlevnit jejich výrobu, zajistit dlouhou dobu skladování a co nejvíce tak usnadnit jejich prodej.

Mnohé studie poukazují na to, že látky v nich obsažené nejen zvyšují riziko rakoviny a jiných vážných onemocnění, ale dovedou také pořádně zamávat s našim trávicím systémem. Mohou totiž obsahovat škodlivé transmastné kyseliny a jiné látky, jako jsou například umělá sladidla. U těch bylo prokázáno, že zvyšují počet kolonií škodlivých střevních bakterií. Proto také někteří lidé preferují třeba proteiny bez umělých sladidel.

Při problémech se zažíváním i jako prevence by tak mělo být vaším cílem se těmto potravinám co nejvíce vyhýbat. Místo toho do jídelníčku zařaďte celé potraviny, jako jsou luštěniny, zelenina, ořechy a semena, které naopak na zažívání působí blahodárně, jsou plné vitamínů a dokáží také snižovat hladinu LDL cholesterolu.

Průmyslově zpracované potraviny a trávení
Průmyslově zpracované potraviny jsou pro trávení bezpochyby špatné.

 

Tip 2 | Zvyšte příjem vlákniny

To, že vláknina prospívá zdraví našeho trávicího ústrojí, je dobře známým faktem. Její roli se proto rozhodně nevyplatí podceňovat. Pomáhá totiž zlepšovat průchodnost střev, čímž brání zácpám a jiným zánětlivým onemocněním.

Denní dávka vlákniny by měla u žen dosahovat přibližně 25 gramů, u mužů pak přibližně 38 gramů. Vlákninu můžete získat z obilovin, čočky, semínek nebo například oříšků. Jistou formou vlákniny jsou také prebiotika, která se nachází v ovoci, zelenině i různých typech obilovin.

Tip 3 | Nepodceňujte pitný režim

Nízký příjem tekutin je častou příčinou zácpy u dospělých. Dostatečný pitný režim je proto pro zdravé zažívání zcela klíčový. Samozřejmě je nutné vyhýbat se slazeným nápojům nebo alkoholu. Hlavní součást pitného režimu by měla tvořit čistá voda, bylinkové čaje nebo černá káva. Dodatečný příjem tekutin můžete získat také z ovoce a zeleniny bohaté na vodu, jako jsou okurky, meloun nebo pomeranče.

pitný režim při trávení
Nízký příjem tekutin je častou příčinou zácpy u dospělých.

 

Tip 4 | Pozor na stres

Stres v současné době trápí naprostou většinu populace. Uspěchaný životní styl v kombinaci se stále se zvyšujícími požadavky společnosti může být na člověka jednoduše až příliš. Se stresem jsou spojena nejen onemocnění zažívacího traktu, ale také závažnější choroby, jako jsou deprese nebo dokonce až rakovina.

Na stres je tedy třeba dávat si opravdu pozor a snažit se ho držet na uzdě. Jedním ze způsobů je například příjem dostatečného množství zinku, který mimo jiné spouští v těle procesy podílející se na pocitu dobré nálady. Nezbytný je také přísun vitamínu D i jiných stopových prvků. Skvělým uvolňovačem stresu je pak také pravidelný pohyb.

Tip 5 | Zvažte změnu životního stylu

Asi není třeba připomínat, že alkohol, kouření nebo drogy tělu nijak neprospívají. Zvláště alkohol pak má na zažívací trakt opravdu extrémně nepříznivý dopad a jeho dlouhodobá kombinace může vést k závažným nemocem jako je rakovina střev, žaludku nebo cirhóza jater.

Pokud tedy máte dlouhodobé problémy se zažíváním, doporučujeme zvážit kompletní přehodnocení vašeho životního stylu. Zkuste se začít více hýbat, alkohol i kouření omezit na minimum a případně drogy (i ty rekreační) ideálně vyřadit úplně. Uvidíte, že se zlepší nejen vaše trávení, ale také vaše celková nálada.

Tip 6 | Vyzkoušejte doplňky

Pokud se vám zdá, že už nic nezabírá, můžete vyzkoušet doplňky na zažívání. Skvělým pomocníkem jsou například probiotika. Ty napomáhají tvorbě prospěšných střevních bakterií a podporují jejich přirozený růst. Zároveň tak pomáhají předcházet nadýmání, plynatosti a bolestem v zažívacím traktu.

Mezi další oblíbené doplňky na trávení se řadí také glutamin, jenž podporuje zdraví zažívacích orgánů. Ten se nachází v potravinách, jako je hovězí, vejce nebo například tofu. Je však nutné to s nimi nepřehánět, protože například hovězí maso se tělu netráví snadno a rozhodně není vhodné jej zařazovat do každodenní diety.

trávení a CFM Probiotics

No a to by od nás bylo pro dnešní článek všechno. Pokud k němu máte nějaké otázky, neváhejte se zeptat v komentářích. 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.