Shake-It nápoj – Skvělá snídaně pro náročná rána? (Recenze)

Naposledy upraveno: 15. října 2019

Pokud naše články čtete pravidelně, jistě znáte náš postoj k nejrůznějším instantním náhradám stravy. Když jsem ale nedávno procházel regály drogerie, objevil jsem populární Shake-It, který poslední dobou zažívá obrovský boom. Bez jakékoliv kontroly složení jsem (možná i tak trochu z recese) si čtyři sáčky koupil a když jsem doma zjistil, jak kvalitní složení ve skutečnosti je, musel jsem se o své dojmy podělit s ostatními formou tohoto hodnocení.

Jak tedy Shake-It chutná? Která varianta je nejlepší? Jak si vede v porovnání s ostatními doplňky této kategorie? To a mnohem více se dozvíte v dnešní recenzi.

Shake-It Drink
Publikováno: 15. října 2019
Upraveno: 15. října 2019
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Nápoje
Chuť
8.9/10
Rozpustnost
9.7/10
Vstřebatelnost
9.5/10
Složení
9.5/10
Cena
8.3/10
Celkové hodnocení
9.2
z 10 bodů

Jen pro kompletnost bych rád doplnil, že jsem tento nápoj vyzkoušel hned ve třech příchutích - Choco Bomb, Red Berries a Protein Banana-maracuja, tudíž se můžete těšit nejen na hodnocení složení, ale také na porovnání samotných variant mezi sebou.

Velmi solidní složení, které patří k nejlepším

Častokrát můžete na trhu narazit na doplňky, které se tváří velmi seriózně, ale pod minimalistickým obalem se nachází nepoužitelné, nekvalitní a levné suroviny. To Shake-It vypadá naprosto opačně. Když jsem viděl design obalu poprvé, evokoval ve mně nějaký přeslazený a chemický koktejl pro malé fanoušky marvelovských komiksů. Když se ale nenecháte zmást poněkud zvláštním obalem a podíváte se na složení, najdete v něm spoustu zajímavých surovin, které dohromady vytváří opravdu dobrou kombinaci. Jelikož se jednotlivé varianty od sebe trošku liší, pojďme si pro ilustraci představit variantu Choco Bomb:

  • Ovesné vločky bez lepku, které jsou skvělým zdrojem vlákniny, komplexních sacharidů i ovesných beta-glukanů.
  • 10% Drcená semena chia, která jsou v současnosti považována za skvělou superpotravinu a mají rovněž mnoho omega-3 nenasycených mastných kyselin.
  • 12% nepražené kakao, které produktu dodává naprosto úžasnou chuť bez zbytečného zastoupení jednoduchých cukrů. Navíc kakao disponuje vysokým obsahem antioxidantů, vitamínů i minerálů.
  • Kokosový cukr, který slouží k doslazení nápoje, ale oproti klasickému řepnému cukru obsahuje více zinku, železa i prebiotik (např. inulínu)
  • Rýžový protein je opravdu dobrým zdrojem bílkovin, protože disponuje vysokým obsahem cysteinu a methioninu. Osobně bych v produktu uvítal i druhý zdroj bílkovin, protože samotný rýžový protein obsahuje jen minimální množství proteinogenního lysinu. Ten by mohl být navýšen například přidáním hrachového proteinu. Nicméně není.
  • Jitrocel indický (psyllium), jež je skvělým zdrojem rozpustné vlákniny. Díky tomu pomáhá snižovat nadýmání, čistí střevní stěny a napomáhá pravidelnému vyprazdňování.
  • Steviol glykosidy, které pochází z rostliny zvané stévia. V našem článku o sladidlech mu věnujeme větší pozornost a zároveň poukazujeme na to, že jeho skóre škodlivosti je ze všech sladidel nejnižší.

Jak jsem již předeslal na začátku odstavce, složení jednotlivých variant se do sebe lehce liší. My jsme kromě této vyzkoušeli ještě variantu Protein, která spolehlivě řeší problém s jedním zdrojem bílkovin. Najdete v ní totiž hned 4 různé proteiny (rýžový, hrachový, slunečnicový a dýňový), přičemž ostatní suroviny v podstatě zůstávají totožné. Z hlediska složení tedy určitě vychází lépe si připlatit za variantu Protein a mít jídlo kompletní.

Shake-IT drink recenze složení

Bezproblémovou přípravu ocení po ránu každý

Když ráno vstáváte, jste plní energie a těšíte se, až se pustíte do vaření teplé snídaně? Já většinou ne. A právě proto mi přišla vhod extrémně jednoduchá příprava Shake-It, která mi zabrala 30 vteřin. Dal jsem zhruba 250ml mléka do šejkru, vysypal sáček s tímto doplňkem, stačilo několikrát zatřepat a nápoj byl na světě. Nejedná se sice o základ snídaně, ale pokud k tomuto drinku přidáte například ovoce a jogurt, zdravá a rychlá snídaně je na světě. Při přípravě Shake-It nevytvářel žádné hrudky, nijak nepěnil a rozpustil se takřka okamžitě.

Shake-IT nápoj příprava

S mlékem chutná naprosto geniálně

Jak si nejspíš každý uživatel syrovátkových proteinů všiml, s mlékem jejich chuť vynikne podstatně lépe. Jenže narozdíl od Shake-It jej používáte po tréninku, kdy prodloužení vstřebatelnosti není žádoucí. Jelikož jsem ale Shake-It pravidelně zařazoval na snídani, nějaké kalorie navíc nebo prodloužená vstřebatelnost mi nevadily, tudíž jsem používal bezlaktózové mléko. Moje hodnocení příchutí tedy vypadá takto:

  • Čokoláda (Choco Bomb) - Tato příchuť mě rozhodně zaujala nejvíce ze všech. Po připravení disponuje hustou konzistencí, která mě až překvapila. Vůně je sice poměrně neintenzivní, ale nádech čokolády je z ní patrný. Po ochutnání zjistíte, že chuť je zcela přirozená a kakao působí v nápoji opravdu výrazně. Pro všechny varianty tohoto nápoje obsahují celé kousky, což mi ale vůbec nevadilo. V bezlaktózovém mléce chuť hořkosladkého kakaa vynikne daleko lépe než ve vodě, proto bych mléko preferoval. Čokoládový Shake-It hodnotím 10 body z 10 možných.
  • Red berries - Zatímco čokoláda nebyla téměř vůbec sladká, ve stejném množství mléka chutnala o poznání intenzivněji a také byla podstatně sladší. Vůní i chutí ale připomínají snídaňové cereálie, které mám osobně velmi rád, ale kvůli velkému množství cukru je nepoužívám. V případě Red berries je rozhodně patrná chuť ovoce, můžete v nápoji cítit náznaky malin i jahod, přičemž maliny podle mého názoru lehce převažují. Konzistence je opět velmi hustá a také na tomhle šejku si pochutnáte. Příchuť je tedy dobrá, ovšem já budu do budoucna preferovat čokoládu. Red berries hodnotím 9,5 body z 10.
  • Protein Banán a maracuja je snad tím jediným, co zkazilo můj celkový dojem z Shake-It, protože se rozhodně řadí k nejhorším věcem, jaké jsem kdy ochutnal. Chuť je sice přirozená, bez jakýchkoliv chemických dochucovadel, nicméně v důsledku specifické chuti rostlinných proteinů je i celý nápoj trpký a pije se velmi špatně. Banán jsem upřímně řečeno vůbec nezaregistroval, marakuja je o něco patrnější, nicméně ji rozpoznáte až po doznění všech rostlinných proteinů, které příliš nezaujmou. Sám jsem nebyl schopný tuto variantu ani dopít a hodnotím ji proto jen 2 body z 10 možných.

Shake-IT drink recenze chuťi

Dvojí pohled na cenu

Když jsem tento shake kupoval v drogerii, zaplatil jsem za jeden balíček obyčejné varianty bezmála 30 Kč, za verzi protein pak o 5 Kč více. To je cena, za kterou pravděpodobně žádný jiný shake poskytující takové spektrum nutrientů nenajdete. Na druhou stranu je nutné si uvědomit, že zatímco třeba takový Anapur, který jsme před časem testovali, obsahuje 440 kcal, Shake-It nemá ani polovinu. Spolu s tím souvisí i menší sytící efekt, tudíž při zohlednění všech aspektů v konečném důsledku o tolik levněji nevychází. I přesto si myslím, že se jedná o dobrou investici, která stojí za zkoušku.

Kde koupit Shake-IT nejlevněji?

Shake-IT drink recenze ceny

Závěrečné zhodnocení

Shake-It celý náš tým upřímně řečeno velmi příjemně překvapil. Chuť je skvělá stejně tak jako složení. To, co chybí v obyčejné variantě je ve variantě protein samozřejmě vylepšeno. Příprava vám zabere pár vteřin a pokud máte stejně jako my náročná rána, určitě vám tenhle doplněk pomůže. Na druhou stranu sám o sobě by mě nezasytil, takže si stejně musím připravit další jídlo, nicméně pro příjemný start do nového dne je Shake-It ideální.

Komentáře (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.