Kokosový ořech je velmi bohatý na minerály, zejména na hořčík, kterého obsahuje více než potraviny živočišného původu (např. mléko, vejce a maso).
Hořčík přispívá ke zdraví chrupavek, k pevnosti kostí a jeho nedostatek může nejen dráždit nervovou soustavu, ale také způsobovat křeče.
Dále také obsahuje vápník a fosfor, které jsou pro kosti a svalovou soustavu nepostradatelné.
Konzumace kokosu je vhodná při lámavosti vlasů a nehtů, odvápnění kostí, osteoporóze (řídnutí kostí), slabosti, pleťových chorobách, ztrátách paměti a využívá se také při léčení nervových onemocnění.
Vědci zjistili, že přestože většina mastných kyselin kokosového ořechu je nasycená, jeho konzumace nepodporuje tvorbu cholesterolu, jak jsme se původně mylně domnívali.
Použití v kuchyni:
Sušený kokos se využívá především jako přísada na zákusky dorty, cukroví, ovocné saláty a jiné. Kokos lze přidat i do ovocných salátů, müsli a velmi netradiční je použití kokosu při obalování masa.
Nutriční hodnoty:
|
100g |
Energie |
2688kJ/462kcal |
Bílkoviny |
7,8g |
Sacharidy / cukry |
8,2g/4,8g |
Tuky / Nasycené |
62g/53,4g |
Vláknina |
15,3g |
Sůl |
0g |
Země původu: Indonesie