Strava

Čím nahradit Nutellu? Máme 5 zdravých alternativ!

I ty nejzkušenější sportovce, kteří jsou zvyklí si dennodenně hlídat velmi striktní jídelníček, často přepadají chutě na sladké. Trocha hřešení čas od času nikomu neuškodí, ale rozhodně by se z něj neměl stávat zvyk. Co dělat, když máte chuť na sladké, ale zároveň si potřebujete hlídat jídelníček? Nezbývá, než hledat zdravější alternativy vašich oblíbených sladkostí. Tento článek vám s tím pomůže. Dnes se totiž podíváme na několik zdravějších alternativ Nuttely, které chutnají výborně, ale mají lepší nutriční hodnoty.

Pro účely tohoto článku jsme vybírali pouze pordukty, které chuťově odpovídají Nutelle. Tím pádem jsme vyřadili všechny výrobky obsahující jiné než lískové ořechy, protože právě výrazná chuť ořechů je pro Nutellu charakteristická. Přesto se vyplatí zmínit, že mnoho výrobců nabízí másla z jiných ořechů, která ovšem v kombinaci s čokoládou nebo kakaem také chutnají naprosto výborně. Najdete je v našem srovnání nejlepších ořechových másel.

Vilgain Hazelnut Cocoa Spread

Nutriční hodnoty na 100 gramů:

  • 618 kcal
  • 8,8 g bílkovin
  • 29 g sacharidů
  • 50 g tuků

Po chuťové stránce je Vilgain Hazelnut Cocoa Spread naprosto dokonalý. Kombinuje v sobě výraznou chuť ořechů i kaka, což ve výsledku do značné míry připomíná Nutellu. Troufal bych si dokonce říct, že Vilgain Hazelnut Cocoa Spread chutná o něco lépe. To už je však samozřejmě otázka osobních preferencí. Ačkoliv po chuťové stránce mu není co vytknout, toto ořechové máslo trochu zaostává za konkurencí se svým složením. Neobsahuje totiž příliš vysoký podíl ořechům, což se sice nepromítá na chuti, ale znamená to, že zbytek složení tvoří jiné látky. To je také důvod, proč Vilgain Hazelnut Cocoa Spread nemá úplně nejlepší nutriční hodnoty.

Při pohledu na tabulku nutričních hodnot zjistíte, že Vilgain Hazelnut Cocoa Spread obsahuje dokonce více kalorií než samotná Nutella. Na druhou stranu je fér říct, že zároveň obsahuje pouze 8,9 g cukru ve srovnání s 56,3 g cukru v Nutelle. Přestože existují i zdravější alternativy, ve srovnání s Nutellou se pořád jedná o vhodnější variantu.

Více informací se dočtete v naší samostatné recenzi na Vilgain Hazelnut Cocoa Spread. Vyzkoušet ovšem můžete také některé z Vilgain Cheat Spread - my doporučujeme například variantu Slaný karamel:

Powerlogy BIO Nougat Cream

Nutriční hodnoty na 100 gramů:

  • 560 kcal
  • 12,6 g bílkovin
  • 32 g sacharidů
  • 43 g tuků

Další skvělou volbou pro všechny milovníky Nutelly je Powerlogy BIO Nougat Cream. Ten obsahuje až 60 % BIO lískových ořechů původem z Itálie, díky kterým má opravdu fantastickou chuť. Kromě ořechů obsahuje třtinový cukr, kakaový prášek a kakaovou hmotu, přičemž všechny suroviny mají BIO certifikaci. Složení jako takovém proto opravdu není co vytknout. To stejné platí i pro samotnou chuť. Jak už bylo řečeno, máslo má velmi výraznou chuť ořechů a celkově chutná jako nugát. Za zmínku stojí také to, že máslo obsahuje kousky lískových ořechů, díky kterým má perfektní texturu. Na druhou stranu je pravda, že kousky ořechů nemusí vyhovovat každému.

V porovnání s Nutellou má Powerlogy BIO Nougat Cream mnohem kvalitnější složení, ačkoliv oba produkty obsahují stejné množství kalorií. Nutella ale obsahuje asi dvojnásobné množství cukru a samozřejmě podstatně méně bílkovin. Více informací se dočtete v samostatné recenzi na Powerlogy BIO Nougat Cream.

Czech Virus Proteinela

Nutriční hodnoty na 100 gramů:

  • 580 kcal
  • 24 g bílkovin
  • 14,5 g sacharidů
  • 49 g tuků

V seznamu nejlepších alternativ Nutelly v žádném případě nesmí chybět legendární Proteinela od značky Czech Virus. Ta se může pyšnit opravdu nadupaným složením, které hravě strčí do kapsy většinu konkurence. Celých 75 % složení tvoří ořechy (45 % arašídy, 30 % lískové ořechy) a součástí složení je také kvalitní CFM syrovátkový izolát. Ve složení dále najdeme pouze belgickou čokoládu a BIO panenský kokosový olej. Díky obsahu syrovátkového izolátu obsahuje Proteinela mnohem více bílkovin než většina konkurenčních výrobků, a jelikož neobsahuje žádný přidaný cukr, nachází se ve 100 g produktu pouze 14,5 g sacharidů. Velmi důležité je, že 100 g másla obsahuje pouze 7 g cukrů, což je v porovnání s konkurencí opravdu velmi málo.

Nepřehlédněte

O přínosu arašídových másel se můžete dočíst také v našem článku 9 levných zdrojů kvalitních bílkovin.

Po chuťové stránce vás Proteinela určitě nezklame, ačkoliv je fér říct, že existují i chutnější alternativy. Samozřejmě i v tomto případě platí, že každý má trochu jiné chuťové preference, takže je klidně možné, že vám Proteinela bude chutnat ze všech másel na trhu nejvíce.

Lucky Alvin Lískové ořechy + mléčná čokoláda

Nutriční hodnoty na 100 gramů:

  • 685 kcal
  • 14 g bílkovin
  • 20 g sacharidů
  • 63 g tuků

Další sázkou na jistotu, která vás rozhodně nezklame, je lískooříškové máslo s mléčnou čokoládou od společnosti Lucky Alvin. Pokud jste fanoušky jednoduchého složení bez zbytečných aditiv, v tomto případě si rozhodně přijdete na svoje. Toto máslo obsahuje 80 % lískových ořechů a 20 % mléčné belgické čokolády. Cokoliv dalšího byste ve složení hledali zbytečně. Belgická čokoláda je navíc místo cukru slazená maltitolem, který má podstatně méně kalorií. Výsledkem je naprosto perfektní chuť, která vás zaručeně ohromí. Vyzdvihnout musíme rovněž velmi jemnou konzistenci, díky které je máslo snadno roztíratelné.

Co se týče nutričních hodnot, je potřeba říct, že lískooříškové máslo s mléčnou čokoládou od Lucky Alvin obsahuje opravdu hodně kalorií a vysoký podíl tuků. To je samozřejmě důsledek toho, že 80 % složení tvoří ořechy. Ve 100 g produktu ale na druhou stranu najdete pouze 2,6 g cukrů, což je naprosto perfektní. Více informací se můžete dočíst v samostatné recenzi na másla od Lucky Alvin.

LifeLike Protein Hazelnut choco spread

Nutriční hodnoty na 100 gramů:

  • 614 kcal
  • 19,1 g bílkovin
  • 12,4 g sacharidů
  • 52,3 g tuků

Našim posledním doporučením pro milovníky Nutelly hledající zdravější alternativu je Protein Hazelnut choco spread od společnosti LifeLike. Toto máslo se skládá ze samých kvalitních surovin a vyniká opravdu výbornou chutí. Kromě 70 % lískových ořechů ve složení najdeme pouze 20 % hořké čokolády a 10 % syrovátkového koncentrátu. Výrobce použil místo běžného cukru ke slazení erythritol, který má podstatně méně kalorií. I přesto ale obsahuje Protein Hazelnut choco spread o něco více kalorií než Nutella. Na druhou stranu je dobré říct, že zároveň obsahuje pouze pětinu cukru a trojnásobek bílkovin. V konečném důsledku se proto nejedná o žádnou katastrofu.

Nepřehlédněte
Více tipů na výborná ořechová másla najdete v našem žebříčku nejlepších ořechových másel nebo ve srovnání nejlepších arašídových másel.

Po chuťové stránce nemáme ani v tomto případě co vytknout. Protein Hazelnut choco spread ocení především milovníci hořké čokolády, nicméně pochutnají si na něm i ti, kteří preferují výraznou chuť ořechů. Více informací se dočtete v samostatné recenzi na másla od značky LifeLike.

Závěr

Na trhu existuje spousta produktů, které svou chutí připomínají Nutellu, ačkoliv mají podstatně kvalitnější složení. Některé z výše uvedených másel sice mohou obsahovat více kalorií, nicméně díky využití pouze kvalitních surovin a nízkému obsahu cukru se v konečném důsledku jedná o zdravější alternativy. To však ještě neznamená, že jich díky tomu můžete sníst, kolik se vám zachce. Pro udržení vhodného energetického příjmu je vždy potřeba hledět na celkový obsah kalorií daného jídla. To, že mají některé produkty kvalitnější složení, nic nemění na tom, že jejich nadměrná konzumace může být příčinou přibývajících kilogramů. Stejně jako všude jinde i tady platí staré rčení, že všeho moc škodí.

Pokud máte jakékoliv otázky, neváhejte se na nás obrátit v komentářích pod článkem.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.